sâmbătă, 13 decembrie 2008

Destul, dar prea puţin la handbal.

România a disputat astăzi ultimul meci pe care-l mai avea de disputat la Campionatul European de Handbal din Macedoni, cel cu Croaţia, meci încheiat cu victoria româncelor, după prelungiri, scor 36-33, titrează GSP .
Aşadar România încheie pe locul 5 acest turneu final, primele patru urmând a fi stabilite prin finala mare dintre Norvegia şi Spania, şi finala mică dintre Germania şi Rusia.
Acest turneu a început fulminant pentru noi cu două victorii de răsunet în faţa Ungariei (campioana olimpică) şi a Franţei. A urmat a apoi o sincopă, la care nu se aştepta nimeni, sincopă ce s-a dovedit a fi decisivă: o înfrângere contra Spaniei, considerată una din marile surprize ale turneului.
Pentru cei ce nu ştiu, România are în palmares la nivel de naţională mai multe titluri de Campioană şi Vicecampioană Mondială şi multiple performanţe şi trofee câştigate la nivel de cluburi: (la feminin: CSM Râmnicu Vâlcea, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rulmentul Braşov, HCM Brăila, iar la masculin: Minaur Baia Mare, Steaua Bucureşti, HCM Constanţa şi mai nou HCM Ştiinţa Bacău).
Înfrângerea cu Spania ne-a obligat să învingem exact în meciurile în care speram să nu fie nevoie: cu Danemarca şi Norvegia.
Meciul cu Danemarca a început şi s-a desfăşurat cum nu se putea mai rău pentru naţionala feminină a României, danezele conducând şi la 5 goluri diferenţă. La pauză a fost 13-10 pentru nordice însă finalul nebun impus de aruncările tip torpilă ale lui Maier au făcut ca România să se impun in extremis cu scorul de 27-25.
Chiar şi-aşa, România tot avea nevoie de victorie cu Norvegia, mai ales că vecinele de la Vest, naţionala maghiară a cedat şi ea surprinzător în faţa Spaniei deşi a condus şi la 7 goluri diferenţă, revenirea ibericelor fiind posibilă după anunţarea rezultatului dintre Danemarca şi România. O victorie sau un meci egal scos de unguroaice ne-ar fi calificat pe noi în careul de aşi, meciul cu Norvegia fiind doar o formalitate. Pe sistemul mor eu dar mori şi tu, Ungaria a început să cedeze surprinzător, încet dar sigur teren în faţa ibericelor care în final s-au impus la 3 goluri diferenţă.
Acest rezultat a făcut ca România să aibă nevoie de victorie cu selecţionata scandinavă, lucru de altfel ştiut dinainte că este greu spre imposibil. Aşa cum era de aşteptat, Norvegia s-a impus fără probleme scor 35-31 şi a mers în careul de aşi alături de Spania. Norvegia a trecut în semifinală de Rusia cu un zdrobitor 24-18, Rusia care a disputat finala mondialului trecut în compania României, finală câştigată de rusoaice. Spania a trecut şi ea de modesta Germanie şi astfel s-a scris istoria participării româneşti la acest turneu final, turneu din care ieşim cu capul ceva mai sus decât de la cel olimpic însă rămânem cu un gust amar căci trebuia să întâlnim Norvegia abia în finala şi nu acum.
Antrenorul naţionalei feminine de handbal a României, Radu Voina, declarase înaintea turneului final că România este capabilă să se întoarcă din Macedonia cu un rezultat bun. Până la urmă a avut dreptate, dat fiind faptul că performanţa locului 5 a mai fost atinsă de România la Campionatul European în 1996 când campioană pe atunci a ieşit Danemarca.
Aşadar după dezastrul naţionalei de fotbal a României la Euro 2008, dezastrul echipelor româneşti din Cupa UEFA şi a Stelei în Liga Campionilor, vine acum şi un dezastru de proporţii ceva mai mici şi din partea handbalului.
Ce este şi mai trist este că Luminiţa Huţupan, cea mai bună portăriţă din handbalul mondial la ora actuală, se va retrage din activitatea competiţională după acest turneu final iar din spate nu pare să vină vreun super talent.
Oricum, trebuie felicitată munca depusă de fete şi bucuriile aduse nouă iubitorilor de sport prin victoriile cu Ungaria şi Danemarca.
HAI ROMÂNIA !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails