duminică, 21 decembrie 2008

Guvernul şi noi. Sau noi şi ei

Deşi şedinţa Parlamentului în care se va acorda votul de învestitură al noului guvern este abia peste 36 de ore, îmi permit să scriu de pe acum.
În primul rând vreau să subliniez că este clar că acest guvern va fi învestit cu o largă majoritate, după părerea mea undeva peste 80%. De ce ? Păi dacă nu, profesorul, de acolo de sus, va propune acelaşi guvern încă o dată. Şi ? iar o să zică Parlamentul nu ? Sa zicem c-ar zice. Şi ? Îi ţine pe toţi sângele-n ei să treacă din nou prin corvoada alegerilor şi prin stress-ul statului la uşa B.E.C. -ului (nr. Biroul Electoral Central) ca să intre-n parlament prin turul III preliminar ? Eu cred că nu.
Aşadar se pare că al doilea om în stat va fi domnul Mircea Geoană şi prim-ministru va fi primarul Clujului, acel om care la emisiunea lui Gheorghe de pe Antena 1 în urmă cu ceva ani a văzut moartea cu ochii.
Totodată eu cred că deja nu se mai pune problema votului de învestitură, acesta fiind admis ca urmând a fi unul pur formal prin simplul fapt că pe 19 decembrie, preşedintele de formă al PD-L şi încă primarul Clujului s-a întâlnit cu liderii organizaţiilor Cartel Alfa şi B.N.S. la dialog social şi spre a discuta un parteneriat pe viitorii patru ani pentru binele ţării. Mda... şi acum traducerea: Câţi bani ne daţi că să vă ţinem la putere ? Nu daţi banu' cum trebuie... e simplu... vă umplem îndată de greve. Sunt 90% convins că tot în după-amiaza zilei de 19 decembrie s-au discutat şi viitoarele greve ce vor fi pe parcursul anilor... şi de ce m-ar mira că vor fi doar în sectoarele ce-au ajuns pe mâna partidului roşu? Eu cred că în sectoarele PD-L vor fi doar greve orchestrate şi care vor fi din prima soluţionate astfel că lumea "va vedea" calităţile manageriale excepţionale ale partidului rudă de gradul I cu PSD... împărţind genele comune ale Internaţionalei Socialiste şi ale FSN-ului.
Domnul Dumitru Costin, preşedinte al BNS, a dat o declaraţie interesantă la ieşirea de la discuţii cu "domnul premier" aşa cum s-a exprimat domnia sa... deşi Boc nu era nici atunci şi nici acum, la momentul postării, premier ci doar primarul Municipiului Cluj.
Domnul Costin a spus la Antena 3 că 2,4 la sută din PIB reprezintă cheltuielile cu salarizarea "statului poliţienesc" şi nu mă refer doar la poliţişti ci la toate instituţiile aferente acestei zone . OOO DA! Frumos spus. Întrucât nu eram pregătit să înregistrez acea ştire, m-am gândit s-o caut acum pentru a o posta ca sursă de verificare a conţinutului prezentului articol dar se pare că acum după încuscrirea PDL-PSD-PC şi agenţiile trompetă de presă Mediafax şi NewsIn s-au încuscrit şi au cam uitat de această ştire. Cenzura la noi există. Minciuna prin omisiune este omniprezentă în media românească. Totuşi, probabil datorită depărtării prea mari de oraşul cu 6 sectoare şi metrou, în Monitorul de Suceava am reuşit să localizez ştirea.
Vi-l mai amintiţi pe Geoană cu ale sale VOTĂM ÎMPOTRIVA DREPTEI! sau trebuie să izolăm PD-L din campania pentru alegerile locale ? Acum nu mai izolează PD-L şi chiar găseşte puncte comune cu aceştia... Cred că ştiu eu un punct comun între cele două partide: banul pus în joc !
Bun, chiar şi-aşa există şi părţi pozitive. De pildă o vom avea la educaţie pe doamna Ecaterina Andronescu, persoană care deşi nu este vreun Dumnezeu în ale administraţiei este probabil peste cei care aveau dificultăţi în rezolvarea părţii I din cadrul Testelor Naţionale pentru clasa a VIII-a. Dânsa a mai fost "ministresă" şi nu-mi aduc aminte să fi fost pe vremea sa atât de multe scandaluri legate de învăţământ cum au fost numai în ultimii doi ani această aşa-zisă guvernare de "dreapta".
Cu ce ne încălzeşte pe noi asta ? Păi nu prea ştiu bine, dar sper că fiind supus mai puţin atenţiei şi analizat cu o lupă de convergenţă mai mare (1 supra convergenţa lentilei = distanţa focală) acest minister îşi va putea desfăşura activitatea ceva mai competent... fie ea şi "de la sine" dar mai închegat.
Cert este că acest guvern are slabe şanse, chiar şi în teorie, de a gestiona corect situaţia de criză economică şi nu numai pentru că nu au suficienţi oameni capabili să o facă ci pentru că toate partidele din Parlament (şi cele din opoziţie) au scopul de a produce BANI. Or.. de unde iei şi nu mai pui... curând se isprăveşte.
Dar eu unul nu mă ingrijorez de asta. Vreţi să vă vând un pont ? La noi în România mereu a fost criză economică ! E drept că prin oraşe gen cele cu 3 echipe în Liga I, cu statuia lui Avram Iancu în centru sau cu suporteri foşti alb-violeţi s-ar putea să se resimtă însă în oraşele mai mici gen Bârladul sau Suceava nimic nu s-a schimbat. Mai mult decât atât... noi de foame sigur nu murim! De ce ? Păi spre deosebire de americani noi rămânem fără bani lângă depozitele cu mâncare căci solurile noastre au tot produs, chiar aşa în ciuda verilor toride... s-a produs în ţara asta şi de foame nu murim.
Eu văd că tot în draci se cumpără şi azi când am vrut să mă duc să-mi iau ţigări de la un supermarket din oraş era full... noroc că vroiam să-mi iau doar ţigări şi nu a trebuit să stau la imensa coadă. Toate cele 7 case erau deschise şi toate bonurile ce ieşeau din casele de marcat aveau 1 metru lungime şi totalurile depăşeau lejer 500 de lei! Şi asta la un oraş cu maxim 90 000 de locuitori şi într-o zonă săracă şi chiar defavorizată a ţării ! Ceea ce mă duce din nou cu gândul că această criză e doar un nou motiv de-a distrage atenţia publică şi deci un alt mod de a minţi prin omisiune opinia publică.
Aşa cum a fost întotdeauna şi acum, cu acest nou guvern, rămânem în trendul climatului temperat continental de tranziţie la nivel politic şi cultural fapt ce va duce la multe probleme pentru această micuţă şi frumoasă ţărişoară.
Totodată acest guvern produce una dintre marile surprize pe plan european şi chiar global: guvernul de stânga-dreapta. Cât va rezista ? Greu de spus. Dacă se destramă repede ar fi primul indiciu că totuşi un soi de criză economică s-ar putea să existe. Ce legătură are una şi cu alta ? Păi e simplu... "roşii" vin la guvernare cu speranţa că "portocaliii" vor împărţi caşcavalul cu ei. Dacă nu este suficient caşcaval... atunci se strică treaba.... pentru că accederea la guvernare a fost până acum şi este cam peste tot un pom lăudat la care chiar trebuie să te duci cu sacul.
Până una alta noi am fost ocupaţi cu analizele voturilor şi cu criza economică şi deci o mare parte din noi nu am sesizat că România a fost practic guvernată de nimeni în perioada post electorală. Eu am simţit-o la poşta română (vezi post anterior) unde numirile de şefi se fac tot pe criterii politice,... ca de altfel mai peste tot.
Probabil singurul lucru bun care se va întâmpla luni este că va fi în sfârşit cineva în care vei putea arunca cu noroi şi mânca mult... borş.... despre activitatea şi deciziile sale; acesta fiind singurul drept câştigat realmente după 1989 (că tot e la modă acum să plângem după eroii revoluţiei şi să lăudăm curajul tinerilor care au ieşit ca oile în stradă fără să ştie pentru ce... dar asta-i altă poveste).
Până când ar trebui să ţină acest guvern? Până în 2012 ? Păi nu cam pe-atunci era calculat că trebuie să vină Planeta X care se va ciocni cu Pământul ? Mă mir că nicio revistă colorată din România nu a încercat să distragă atenţia publicului larg de la lucrurile importante cu acest subiect. Eu cred totuşi că-l păstrează la sertar pentru următoarele evenimente politice şi sociale ce vor veni.

Un comentariu:

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails