luni, 29 decembrie 2008

Prostie, relativism şi incultură

Cu toţii ne-am lovit cel puţin odată de neverosimilul adevăr al afirmaţiei "N-ai cu cine bă... nişte ţărani".
Prin această afirmaţie se poate interpreta cum că ţăranii ar fi proşti. FALS ! Istoria ne arată că societatea s-a dezvoltat (evit formule de tipul "a evoluat" sau "a progresat" căci părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte valabilitatea şi valoarea societăţii) datorită şi pe spatele ţăranilor. Figurile ilustre ale istoriei din orice domeniu provin în mare parte din mediul rural. E drept, au studiat prin diferite mari oraşe ale lumii însă baştina lor este undeva în mediul rural. Aşadar putem spune negreşit că motivaţia ţăranului este greu de stăvilit şi uneori, atunci când căutăm un început, e bine să-l căutăm la ţară. Dar să nu divagăm prea mult.
Revenind la prostie şi la afirmaţia de la care am pornit, pentru a o explica, trebuie să ne folosim de cea de-a doua noţiune din titlu, relativismul.
De ce spunem că unii sunt ţărani ? Pentru a le ilustria prostia. Vrem neapărat să spunem că ţăranii sunt proşti ? Nu, vrem doar să spunem despre X că este ţăran căci nu ştie/poate a face aia sau ailaltă. Practic ce facem ? Ne raportăm la un anumit sistem de valori.
Relativismul este cea mai ciudată chestie cu care se confruntă omenirea în prezent şi, deşi în multe cazuri ar putea fi evitată, ea este din ce în ce mai prezentă în vieţile noastre.
Oamenii au fost mereu relativi şi factorul necunoscut din orice ecuaţie sau sistem de ecuaţii. Factorul uman poate fi în cel mai bun caz estimat dar niciodată prevăzut cu exactitate. Adevărul e că, aşa cum spunea un distins profesor, noi nu ne cunoaştem nici pe noi prea bine. Habar n-avem cum funcţionăm şi ce suntem de fapt şi către ce ne îndreptăm.
Totuşi, ca să ne menţinem în linia relativistă am inventat religia şi derivatul ei în filosofie modelul religios. În acest model filosofic raportul făcut la fiecare analiză este Creator - Creaţie şi astfel ... EVRICA ! Orice întrebare are răspuns. Văzând asta am implementat-o rapid în societate şi astfel s-a dezvoltat în apatica societate din prezent formată din mase largi, elite mici şi o pseudo-clasă de mijloc care, deşi ar avea capacitatea, nu poate schimba nimic din pricina acelor elite mici.
Dar suficient cu teoria că riscăm să dăm în alte subiecte pe care momentan nu doresc să le discut. Să luăm o situaţie practică. Să zicem... legislaţia din ţara noastră.
De pildă eu pot să-l scuip pe X şi mai apoi să-l dau în judecată pentru c-a stat în calea scuipatului meu şi să-i cer daune de să-l îngrop pe viaţă în datorii. Şi ghiciţi ce? Am şi mari şanse să reuşesc datorită celei mai relativiste instituţii ale societăţii inventate în ultimii 2000 de ani: Justiţia!
Am atins puţin acest subiect şi în mini-documentarul "Information and decision making" (vezi post anterior) însă acum pot detalia. Având informaţia necesară eu pot uşor să-mi scot o adeverinţă/certificat medical, în fine... un act oficial, antedatat, din care să rezulte că trebuie să expectorez minim 200ml de salivă pe zi, salivă pe care s-o prelevez spre a o duce la analiză şi astfel studiindu-se evoluţia bolii de care sufăr. Odată obţinut acest act e clar că X, cel pe care l-am scuipat, se face vinovat de o grămadă de articole de lege cum ar fi subminarea sănătăţii, vătămare corporală din culpă, etc... putând chiar duce procesul spre sfera penalului (aici folosit cu sensul juridic). Dacă X mai este şi, ceea ce numeşte societatea "democratică" de astăzi, "un nimeni", atunci succesul este garantat.
Realist vorbind eu l-am scuipat X şi sunt un bădăran, un porc, un nepoliticos. Dar relativist vorbind (sau juridic, că tot aia e de la un punct încolo) el a stat în calea scuipatului meu şi deci trebuie pedepsit ! Nu era chiar 100% o glumă vorba celor de Vacanţa Mare pe vremurile când scenetele lor aveau sens: "Tu mi-ai dat un cap în gură! Da, dar din punctul meu de vedere eu am primit o gură-n cap !".
Bun, revenim la prostie şi relativism. Normele în general sunt în pricipiu de porc şi relative, spunem noi. De pildă nu ai voie să umbli dezbrăcat pe stradă, deşi sunt 45+ grade celsius, pentru că "nu se cade" sau "nu-i frumos" însă dacă se adună 100 care vor să facă un "marş nud" atunci nu mai contează nimic, se plăteşte autorizaţia la Primărie şi se organizează un "marş nud" şi toată lumea se amuză copios pe seama iniţiativei celor 100 de scrântiţi (ceva de tipul ăsta se întâmplă an de an în Australia - dominion englez).
Sau, un alt exemplu: dacă am 18 ani şi sunt prin urmare MAJOR şi nu doresc să mă supun statului fundamentalist cre(ş)tin şi să studiez religia cu nişte profesori pe care dacă-i întrebi de două ori pe-un loc câte ceva despre Dumnezeu nu mai ştiu cum îi cheamă cu buletinul în mână, trebuie să fac cerere. Foarte frumos dar acea cerere trebuie contrasemnată de părinţi. Adică mai pe scurt, ca major, trebuie să-i cer voie lu' mama şi lu' tata să nu studiez obiectul ce e menit doar să-mi mănânce nervii căci de învăţat ceva doar poate invers. Să zicem că nu mă deranjează asta. Dar pe de altă parte ca major sunt obligat să suport creierul lipsă al celor cărora parcă le-ai spus că le-a aterizat un OZN în cap când le spui că tu pur şi simplu NU CREZI în religii cu scop manipulativ şi că filosofia ta de viaţă include şi aspecte creştine însă gândeşti mult mai complex şi mai deschis. Pe de altă parte ca major sunt nevoit să suport câte-un blocaj din centrul oraşului când nu ştiu ce preot burtos vrea să ţină o prelegere sau mai ştiu eu ce sfânt e în ziua respectivă şi e hramul nu ştiu cărei biserici. Sunt obligat ca major să îmi fac loc printre cetăţenii care formează un cortegiu funerar în drum spre casă şi totodată să ascult "slujbele" cântate fals de către un preot (de fapt popă căci preoţi mai sunt dar puţini) plictisit şi care parcă abia aşteaptă "caşcavalul". Tot ca major sunt obligat să-mi fac pereţi mai groşi sau să-mi cumpăr geam termopan ca să nu mă mai trezească clopotul bisericii în crucea dimineţii când poate eu vreu să dorm în ziua mea liberă !
Dacă vrei să asculţi o muzică mai tare îţi trebuie autorizaţie dar ca să baţi clopotele în şir vreo 30 de minute de să scoli un întreg cartier nu. Păi nu tot zgomot e până la urmă ? DA! Dar EI sunt în slujba Domnului. Acesta este relativismul ce domină apatica societate de astăzi.
O mare parte din vină este purtată însă de oameni căci la noi, din păcate, opinia publică este aproape inexistentă. Pe la colţuri toţi sunt nemulţumiţi şi au câte ceva de comentat dar când îi pui să semneze o hârtie într-un demers în acest sens totul se rupe. "Vai, dar să mă pun rău cu Părintele" (aceeaşi problemă şi dacă este vorba despre primar,profesor, director, şef... etc).
Aceste două aspecte, prostia şi relativismul, pe care tocmai le-am ilustrat şi din perspectiva interconectivităţii lor sunt derivate din cea de-a treia noţiune din titlu: incultura.
Ce este incultura ? Este lipsa de cultură. Bun, şi ce este cultura ? Cultura, în secolele XVIII - XIX, a fost asimilată ca fiind ceva care inhibă natura umană, care se opune naturii. Desigur această definiţie este fără îndoială una dată de biserică pentru că numai această instituţie era cea care promova primitivismul şi lipsa cunoaşterii (spre a şlefui manipularea în masă desigur).
Cultura propriu-zisă aşa cum o numim astăzi a apărut abia la începutul secolului al XX-lea. Cel mai des însă, în societatea de astăzi, numim o persoană cultă o persoană care deţine informaţii din foarte multe domenii şi poate deschide arii de viziune celorlalţi. Aceştia ajung de multe ori să fie "formatori de opinie", adică mai pe scurt... "ăla deştept de-i trage pe toţi după el". Pe de altă parte vorbim despre cultura nordică, cultura fino-ungrică, cultura indiană, cultura persană (iraniană) sau cultura românească (mă rog... ce-a mai rămas din ea).
Mai mult decât atât, ne putem referi la cultură ca fiind posesia de informaţii (exemplu: un om care ştie de Mozart sau Enescu e cult). Care din ele e definiţia corectă ?
Nu am să stau să le discut pe fiecare în parte căci articolul ar putea să se transforme într-o carte şi riscurile de a mă pierde în definiţii sunt mari însă cel mai des întâlnit cuvânt de după cultură este informaţie şi deci a avea cultură înseamnă a fi informat despre cât mai multe cu putinţă. (A fi multilateral dezvoltat vă spune ceva? şi ziceam noi că s-au mai schimbat lucrurile...)
Incultura, cu sensul mai sus explicat, dă naştere conceptului ceva mai larg numit prostie şi la raportarea la sisteme de valori dintre cele mai odioase, fapt caracteristic relativismului.
De ce am scris eu asta? A da... mi-am amintit. Căci peste două zile noi cu toţii vom sărbătorii, sau măcar vom marca într-un fel, trecerea în anul 2009. Şi ? Uite de pildă în unele zone din Canada 2009 vine pe 1 ianuarie ora 10:00. Trece timpul altfel acolo ? Nu. Timpul trece la fel dar îl măsurăm noi relativ diferit ! Anul acesta a avut 366 de zile. Da, ştiu a fost bisect. Dar ce anul ăsta e diferit faţă de următorii 3 ? Nu. Măsurăm noi ziua de 24 de ore... de fapt... o aproximăm căci ziua are fix 23 de ore 56 de minute şi 4 secunde. Restul ? Când se face de-o zi mai punem la 4 ani câte o zi. Şi tot rămân cam 30 de minute nemăsurate. A trecut timpul acela fără să-l observăm ? Nu dar relativismul de care suntem legaţi la tot pasul ne fac să nu observăm.
Închei acest articol prin a vă ruga pe dumneavoastră, stimaţi cititori, să încercaţi măcar să gândiţi de două ori înainte de a deschide gura şi dacă se poate de trei ori înainte de a asimila o informaţie, indiferent de unde vine, ca fiind una corectă.

P.S. Sunteţi invitaţii mei să citiţi acest link şi să vă gândiţi, fie şi pentru o secundă la cât de inexacţi putem fi uneori. Asta este definiţia subiectivismului.

4 comentarii:

 1. [quote]De pildă eu pot să-l scuip pe X şi mai apoi să-l dau în judecată pentru c-a stat în calea scuipatului meu şi să-i cer daune de să-l îngrop pe viaţă în datorii.[/quote]
  Chiar e posibil asa ceva !?! ...
  Sa iti reamintesc ca nu exista vreun regim special pentru oamenii culti sau care gandesc mai complex ca altii ... si la urma urmei respiram toti acelasi aer . Traim in aceeasi lume . Si apoi daca acum lumea poate sa faca parade nud , oamenii gay nu trebuie sa se mai ascunda de privirile lumii iar eu ca cetatean trebuie sa "suport" asta , nu cred ca problema cu preotul care duce un om pe ultimul lui drum e o una asa grava ... Nu crezi ? Te-ai nascut intr-o tara in care predomina religia crestina . Nu esti adept al acestei relgii nu te condamna nimeni dar sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le accepti .Cred ca totul depinde pana la urma de puterea ta de acomodare .

  RăspundețiȘtergere
 2. 1.Da, este posibil asa ceva. In Romania orice este posibil.
  2.Este pentru mine o problema grava cea cu popa caci eu pot ajunge mai greu acasa fapt ce imi poate cauza neplaceri dintre cele mai ciudate. Solutia: inmormantari civilizate cu tot tacamul tinu la cimitir sau capela. Recent am avut deces in familie si asa am procedat, astfel nu am deranjat pe nimeni. Nu e obligata toata lumea sa stie ca a murit X pentru ca multora s-ar putea, pe buna dreptate, sa NU LE PESE !
  3.Nu am nimic cu paradele nud, legal vorbind totul e ok. Ah... ca poate nu e moral... eh.. asta e alta poveste (apropo tot relativista). DAR, eu am vrut sa subliniez aspectul relativist al legilor. Parada nud e ok dar sa merg dezbracat pe strada pentru ca mor de cald sunt pasibil de amenda. Si-n plus, daca oamenii apatici ai societatii vad un om dezbracat il eticheteaza ca depravat insa daca vad un grup atunci s-ar putea sa rada mai ales daca le afla si povestea demersului.
  4.Legat de religia cre(s)tina legile sunt la fel de ambigue si... relativiste! Cum spuneam, sunt condamnat de destui ca nu cred in dumnezeu si nu tin post, dar peste asta trec insa nu pot sa trec peste faptul ca mie la 6 dim daca face un dobitoc plangere imi poate veni Militia la usa ca mi-e data muzica prea tare in vreme ce biserica poate bate clopotul la orice ora si in orice zi, indiferent daca eu dorm sau poate nu vreau sa aud zgomot infect de toaca sau clopot de peste 100 de ani. Asta era problema.
  5.Putere de acomodare ? Pai inca n-am dat foc la vreo biserica deci cred ca m-am acomodat. Totusi nu pot abtine sa nu refulez atunci cand vad ca noi cu totii, cetatenii, suntem nedreptatiti fata de aceasta institutie odioasa care este biserica!

  RăspundețiȘtergere
 3. Bravo, ma! ;) Ai zis bine. De ce tre' sa suportam noi toate astea?... Ete le suportam. Oricat de dreapta ti-ar fi coloana vertebrala, tot tre sa stai plecat, sa taci si sa inghiti rahaturile "societatii contemporane", iar daca esti obediant, eventual te alegi si cu ceva (praful de pe toba). Oricat de tare te-ar irita aceste aspecte, nu pot fi eradicate. Astea au facut omenirea sa supravietuiasca pana acum. Si oricat te-ai zbate pentru cauza ce-o sustii, nu-ti poti aduce nici macar satisfactie proprie, atat timp cat nu te sustine nimeni si esti inconjurat de idioti. Eu m-am obisnuit cu ideea. Ar trebui sa scrii o carte ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. Avea dreptate cine a spus ca te-ai descurca de minune in politica. Observ inca o data ca poti vorbi mult (a se citi enorm de mult) despre nimic. A nu fi considerata insulta; multi oameni is doresc sa poata asta.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails