joi, 11 decembrie 2008

Votul la români

Deşi încă nu s-a întrunit noul Parlament, chipurile ales de noi românii prin vot "uninominal", acest lucru urmând să se întâmple pe 15 decembrie, m-am decis să aştern câteva rânduri privind această problemă.
Acestă lege a votului uninominal a fost o idee proastă încă din capul locului însă chiar şi-aşa totuşi a fost până la urmă aplicată însă fără a informa corespunzător votanţii despre modul în care vor fi aleşi viitorii parlamentari. Astfel că "să votez eu cu cine vreau eu, fără liste impuse" s-a transformat în "votăm cu cine se poate". Eu de exemplu aş fi vrut să-l votez pe Corneliu Vadim-Tudor însă nu candida în colegiul meu şi-atunci ce era să fac? Să-mi schimb domiciliul ?
Mai mult decât atât, politicienii noştri dragi, cunoscând foarte bine legea, nu numai că au împărţit în mod inegal colegiile dar şi-au împărţit frăţeşte şi candidaturile. Astfel că Vasile Blaga, de exemplu, deşi e din Oradea, a candidat pentru un colegiu din oraşul ăla cu 6 sectoare şi metrou sau Elena Udrea a candidat pentru un colegiu din capitală la "concurenţă" cu Luminiţa Anghel şi nu în vreun colegiu din Constanţa la concurenţă cu vreun alt mare om politic... de ce ? Păi cum de ce ? Din acelaşi motiv pentru care n-a candidat Marko Bela la Bârlad sau Corneliu Vadim Tudor pentru Miercurea-Ciuc. Practic şi-au împărţit mandatele între ei, noul Parlament putând fi uşor creionat încă de dinaintea demarării campaniei electorale.
În colegiul uninominal pentru municipiul Bârlad lucrurile au stat simplu: viceprimarul Adrian Solomon a candidat singur (nici nu ştiu cine erau ceilalţi) iar la Senat a candidat unul dintre oamenii importanţi ai partidului roşu (încă evit să le dau numele).
Înainte de a trece la rezultate şi de a le comenta, doresc să menţionez că nu sunt membru în niciun partid politic şi nici nu sunt un simpatizant înfocat al vreunuia dintre ele.
Bun, după acest vot aşa-zis uninominal, au venit rezultatele care au fost cam aşa: Alianţa Politică PSD+PC 37%, PD-L 36,8% , PNL 17%, UDMR 6,5%.
Foarte frumos, mă rog poate mai puţin partea cu UDMR-ul.
În această situaţie înseamna, logic vorbind, că PSD+PC trebuia să aibă cu unul sau doi mai mulţi deputaţi decât portocalii şi cu cel puţin un senator mai mult decât aceiaşi portocalii. Ei bine... NU ! Ne-a fost adus aminte din nou că suntem în România şi că dictatura băsesciană poate multe. Vă repet, nu sunt un simpatizant al PSD şi cu atât mai puţin ai partenerilor lor de alianţă însă ei au fost cei care au alergat de unii singuri şi-au ieşit pe locul al 2-lea.
PD-L a obţinut cu 5 mandate mai mult la Cameră şi cu 3 mai multe la Senat după aplicarea "algoritmului de reîmpărţire a mandatelor pentru candidaţii ce nu au obţinut 50%+1 vot în colegiile în care au candidat". Foarte frumos,... dar cum vine asta frate ? Ni s-a spus că e vorba despre scorul la nivel naţional al partidului. Aşa o fi ? Nu ştim! Şi unde nu ştim ? în China ? NU, în România noastră cea transparentă.
În colegiul din Bârlad, viceprimarul a devenit "fostul" viceprimar şi actualul deputat reuşind să obţină 51,7% din voturile valabil exprimate de către bârlădeni. Colegul său de partid ce-a candidat pentru Senat a obţinut 48.9% din voturile valabil exprimate şi a intrat în această horă a reîmpărţirii. Şi ghiciţi ce ? Deşi a avut cu 6000 şi ceva mai multe voturi decât locul 2 (Daniel Drăgan - PNL) şi cu peste 8000 de voturi în plus faţă de locul al 3-lea ocupat de candidatul PD-L... totuşi, a mers în Senat pentru Bârlădeni... candidatul PD-L, votat de de doar 10% din populaţia oraşului. Frumos nu ? Să fi meritat ? Eu cred că nu.
Dar totuşi cred că da, mai ales dacă ne gândim că Iosif Koto (aţi ghicit, de la UDMR) a ajuns în Camera deputaţilor cu doar 34 de voturi în condiţiile în care cel de pe primul loc a obţinut 577 de voturi! Ca să nu mai pomenim de parlamentarul de 82 de ani, Gheorghe Krankovtcs (sau ceva de genul), candidat pentru o minoritate obscură într-un colegiu din diaspora, care a reuşit performanţa de-ajunge deputat cu doar UN SINGUR VOT ! Ceea ce mă duce cu gândul că nici măcar familia nu l-a votat, lucru de altfel extrem de grav.
Cu astfel de candidaţi.. să tot aibă UDMR-ul şi minorităţile nişte procente înfiorător de mari. Dacă mai punem şi absenteismul... ce mai ... treaba-i bună.
Odată ajunşi la aceste rezultate a început să se pună problema alianţelor căci niciun partid nu a obţinut 50% +1 mandat în ambele camere ale Parlamentului. Ei, de-aici încolo eu unul nu mai înţeleg nimic.
E clar că alianţele se fac pe criterii de câţi bani ne putem trage de-aici... sau de dincolo însă chiar aşa de mare porc nu mă aşteptam. Ştim cu toţii că partidele nu mai au de mult ideologie dar măcar cât ţine campania electorală şi o lună după ea au. Ei bine de data asta nici măcar atât n-au mai avut răbdare. Astfel se face c-am ajuns totuşi la un guvern de stânga şi uşor spre dreapta.
PSD este autodeclarat partid de stânga(membru al Partidului Socialist European) iar PC este de asemenea înscris în forul european de centru-stânga. Partidul Prezidenţial pe de altă parte este rudă cu PSD (fostul PDSR), amândouă trăgându-se din acelaşi "tată" - FSN !
La scurt timp de la înfiinţare, PD, condus de Petre Roman (într-o perioadă îşi făcuse şi el partid şi se chema Forţa Democrată.... nu ştiu dacă mai există) s-a înscris în Internaţionala Socialistă (deci de stânga). Totuşi, o dată cu ascensiunea bazată pe ignoranţa celorlalţi a lui Traian Băsescu din postura de ministru obscur de la unul din partidele din coaliţie, la primar de oraş mare şi până-n fruntea statului l-au făcut pe acesta pionul principal în PD. După episodul bizar cu fantoma Theodor Stolojan, care şi-a luat jucăriile şi-a plecat din PNL (!!!) s-a fondat PLD, doar ca să existe o scuză pentru înscrierea în masă de noi membri în partidul pe-atunci încă albastru şi cu un trandafir (în loc de 3... cum spuneam.. au acelaşi strămoş). PLD a fuzionat rapid cu PD dând naştere actualului Partid Prezidenţial, PD-L format chipurile din membrii PD şi cei care au crezut în alianţa DA (da da da dirladadada) din 2004. Bun, ideea era că PD şi-a schimbat brusc orientarea politică şi ideologică lucru probabil întâlnit doar prin Afghanistan sau Somalia dar într-o ţară civilizată şi cu multă istorie şi cultură sigur nu s-a mai întâmplat.
Ce-am vrut eu să spun ? A ... da! Că o alianţă PSD-PC-PDL este de porc şi complet nepopulară dacă e cel puţin să ne luăm după voturile din anumite colegii unde este evident că s-a votat contra cuiva şi nu neapărat în favoarea celui pe care s-a pus ştampila aia nenorocită de uzez eu spaţiu pe blog despre ea.
Alianţa PSD-PC face totuşi un lucru bun: presează PD-L să nu ia UDMR la guvernare, probabil singurul partid, din păcate, care are într-adevăr o strategie şi o ideologie clară.
Se pare că Stolojan s-a însănătoşit iar Preşedintele PD-L, Traian Băsescu, îl răsplăteşte pentru locul lăsat acolo sus de tot şi-i oferă fotoliul de premier. În caz de probleme cu Preşedintele României, locul său va fi luat de Mircea Geoană, întrucât el va deţine cel mai probabil funcţia de Preşedinte al Camerei Senatului.
De ce contează asta pentru noi ? Păi pentru cea mai mare parte dintre noi sigur nu contează însă având în vedere că, cel puţin scriptic, ne aşteaptă o criză economică (o să zic şi despre asta într-un post viitor) am cam avea nevoie de un guvern care să steie naibii ţapăn într-un loc şi să conducă ţărişoara asta! Cum, necum... numai s-o conducă.
În încheiere doresc să amintesc că după moartea lui George Pruteanu, cei care mai vorbeau pe faţă despre limba română, vreo trei de la PRM, inclusiv CV Tudor au ratat intrarea în parlament obţinând 45% (Vadim) în colegiile lor dar pierzând în "retur" în faţa PD-L.
Ne-aşteaptă aşadar vremuri tulburi atât pe noi cetăţenii cât şi pe imaginea acestei frumoase ţărişoare.

Şi pentru că n-am spus nimic despre campania electorală întrucât în colegiul de la Bârlad totul a fost paşnic.. hai să arătăm aceste imagini:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails