joi, 8 ianuarie 2009

BT-NN - trecut, prezent şi viitor (partea I)

Atât împătimiţii genului rock/metal cât şi o bună parte din populaţia urbei bârlădene ştie că la BT-NN se adună rockerii şi se distrează în stilul lor fără a fi deranjaţi (ultima parte e totuşi destul de discutabilă).
Doresc să menţionez din capul locului că relatările ce vor urma sunt scrise exclusiv din punctul meu de vedere şi nu este obligatoriu ca toată lumea să vadă lucrurile ca mine. Fiecare este ceea ce este deci părerile sunt împărţite.
Acel partea I din titlu este pus pentru că sunt atât de multe de spus despre istoria ultimilor 3 ani şi jumătate în BT-NN încât dac-aş fi scris un singur articol ar fi fost lung chiar şi pentru standardul meu :) .
De asemenea voi încerca în măsura în care îmi permite arhiva să susţin unele afirmaţii cu poze şi chiar cu filmuleţe unde se poate.
Acestea fiind spuse putem purcede la istorisirea ce mi-am propus-o.
Prima mea apariţie în BT-NN s-a consumat în primăvara anului 2005 alături de un fost coleg care-mi tot spunea de un local încă neetichetat de populaţie. În scurt timp am aflat că lucrurile nu stăteau întocmai aşa însă nu aceste aspecte doresc să le discut în prezentul articol.
În acele vremuri, când a fi rocker/metalist în Bârlad însemna ceva mult mai rău decât înseamnă acum existau câţiva adepţi ai acestui gen de muzică ce se refugiau acolo iar seara unii dintre ei se refugiau şi mai "underground" într-un loc numit buncăr, dar asta e o altă poveste ce nu ţine de subiectul pus în discuţie.
Vara lui 2005 a fost foarte aglomerată pentru mine şi astfel a trecut o perioadă până când am reînceput să vizitez BT-NN şi deci nu pot spune foarte multe despre această perioadă.
Momentul efectiv de început al prezenţelor mele la BT-NN a fost în luna octombrie a lui 2005 când o serie dintre colegii de clasă au redescoperit locul ca fiind potrivit pentru "cafica de după ore".
Am început să constat că rockerii chiar se adunau acolo în număr destul de mare o dată cu lăsarea gerului în luna decembrie a lui 2005 şi ianuarie 2006 şi din acel moment am devenit client fidel al locului. Era o provocare pentru mine, la mintea de-atunci şi la vremurile în ceea ce-i privea pe rockeri, să cunosc oameni noi cu mentalităţi apropiate de ale mele sau chiar mai informaţi decât puteam eu fi la acea vreme. Între noi fie vorba, dacă nu era BT-NN probabil că acest articol şi acest blog nu ar fi existat.
Iarna a trecut parcă mai uşor şi mai puţin deprimantă pentru mine deoarece aveam în sfârşit cu cine discuta probleme mai profunde decât "ce note ai luat azi la şcoală?" sau "al câtâlea eşti în clasă la învăţătură", teme care în principiu m-au enervat întotdeauna pentru că, deşi nu ştiam atât de multe la vremea respectivă şi nu caracterizam sistemul de notare ca fiind "relativist", le consideram prea banele şi de la un punct încolo nesemnificative.
Seară de seară, atât în primăvară cât şi în vară (mai puţin însă), la BT-NN (pe vremea aceea referit ca Bar Terasă , La Nea' Nelu sau acolo, la bar ) se adunau fel de fel de oameni, în principal tineri, cu mentalităţi total diferite faţă de cele întâlnite prin oraş şi cu o cultură net superioară maselor fapt ce mă atrăgea să revin şi seara următoare, şi cea de după ... şi tot aşa.
Acea perioadă a însemnat practic pentru mine o muncă psihică de asimilare a unor noi puncte de vedere şi de contradocumentare până noaptea târziu pentru a verifica informaţiile auzite în cadrul conversaţiilor la care participam în BT-NN.
Activitatea efectivă a mişcării rockerilor în BT-NN, aşa cum ea încă există şi astăzi, a început în vara lui 2006 când cuiva i-a venit ideea de a organiza o rockotecă în BT-NN. S-a discutat cu Nea' Nelu, care a acceptat şi s-au început pseudo-organizările.
Între noi fie vorba, rockoteci în cadru mai restrâns se mai organizaseră într-unul de separeele de la White House în organizarea grupului N.A.R. (New Age Rock) însă amploarea a fost scăzută iar înghesuiala cam mare.
Dacă aveţi impresia, stimaţi cititori rockeri/metalişti bâlădeni, că oamenii din BT-NN nu sunt uniţi astăzi atunci încercaţi să vă imaginaţi că acum 2 ani şi jumătate erau nu mai puţin de 7 grupuleţe (sper să le fi numărat pe toate) de rockeri constituite pe diferite criterii cum ar fi subgenul de muzică preferat, vecinătăţi de cartier sau jocurile PC jucate de membri. Unele dintre ele aveau şi nume şi unele chiar şi un salut propriu şi o mentalitate comună. Nu am să fac publice numele celor care făceau parte din unele sau altele sau referiri de vreun fel la ele pentru a nu-mi urca lumea în cap şi pentru că nu am cum să obţin acceptul tuturor de a le publica numele aici.
Cum se spune în popor, că pofta vine mâncând, primul pas a fost şi cel mai dificil. Prima rockotecă a fost îndelung dezbătută însă diferenţele foarte mari între noi şi lipsa de coeziune în cadrul comunităţii, în formare la acea vreme, a făcut ca aceasta să fie un fiasco total. Fiecare a vorbit cu câte cineva pentru nişte boxe, fiecare s-a vorbit cu fiecare dar s-au înţeles separat. Astfel că la momentul când trebuia să înceapă rockoteca ne-am trezit că nu avem nici muzică şi nici boxe. Ambiţia de a face rockotecă o dată şi odată în Bârlad m-a împins să-mi car micuţul sistem de boxe pe care-l deţineam la acea vreme iar muzica a fost redată din "mp3-player-ul" lui Cosmin, actualul membru fondator al trupei Ashaena.
Desigur că n-a fost cea mai reuşită dintre rockoteci dar faptul că ne puteam auzi muzica într-un spaţiu mai mare decât camera noastră şi într-un loc public a făcut toţi banii şi toţi nervii consumaţi şi într-un final, în ciuda organizării extrem de proaste, toată lumea s-a simţit bine.
Era prima rockotecă anunţată şi susţinută de după cele de la teatru sau cele din fosta "Groapă cu lei", rockoteci ce deja nu mai existau din motive diferite pe care iarăşi nu vreau să le discut.
După acest moment lumea începu deja să înţeleagă că rockerii nu sunt doar "acei satanişti care dau din cap" sau "acei pletoşi care se întâlnesc, se droghează şi întreţin raporturi sexuale de orientare homo şi bisexuală". Începuse să se înţeleagă că BT-NN devine încet dar sigur un loc al rockerilor în care toată lumea este bine-venită atâta vreme cât îşi păstrează echilibrul în vocabular şi este decent. Legea lui OM: eşti om cu mine, sunt om cu tine!
În toamna şi iarna ce-au urmat, mai ales o dată cu debutul anului şcolar, BT-NN a cunoscut o pantă ascendentă în ceea ce priveşte prezenţa dar şi ca număr de evenimente organizate. Practic nu exista sâmbătă seară în care la BT-NN să nu se organizeze câte ceva pentru rockeri şi astfel grupuleţele s-au dizolvat încet încet devenind mai mult sau mai puţin un grup compact ce formau practic noua generaţie în ceea ce priveşte comunitatea activă a rockerilor bârlădeni.
În intervalul septembrie - decembrie 2006 s-au organizat mai multe rockoteci precum şi patru concerte de muzică.
Spuneam că am să-mi susţin afirmaţiile şi prin poze. Haideţi să facem o încercare.
Observaţi că în colţul barului apare o sobă, care în prezent nu mai există şi totodată separeul ce astăzi foloseşte drept loc pentru fumători nu exista, la vremea aceea fumatul fiind permis în întreg barul deoarece normele "ierupene" nu ne înghiţiseră încă naţiunea.
Aceste poze sunt de la o rockotecă organizată în data de 11 noiembrie 2006. Observaţi că deja lucrurile se perfecţionaseră şi este prezent un calculator şi un sistem audio. Totodată observaţi că atmosfera era una pe care n-o mai poţi întâlni în BT-ul de astăzi.
Tot în luna lui noiembrie a lui 2006 s-a organizat o rockotecă pe data de 25. De la acest eveniment vă împărtăşesc câteva poze:


Observaţi în poza de grup cam ce lume venea în acea vreme şi, după cum se poate citi şi pe chipurile lor, atmosfera reuşea, mai mult sau mai puţin, să mulţumească pe toată lumea şi, în ciuda diferenţelor de abordare, toată lumea se simţea bine la rockotecă.
Primul concert de muzică susţinut în BT-NN a fost cel al trupei Omăt, trupă despre care am scris într-un articol precedent.
La acea manifestare au fost prezenţi atunci în jur de 100 de oameni înregistrându-se probabil cea mai ridicată prezenţă la BT-NN. Nu era mare lucru. Unele piese erau chiar banale iar altele pline de greşeli. Însă simplul fapt că se organiza ceva pentru rockeri care să nu fie parte a campaniei electorale, mâna vreunui partid sau a vreunui patron parvenit cu intenţii îndoielnice şi se organiza asta în BÂRLAD a făcut ca evenimentul să fie apreciat la cote maxime.
Evenimentele au continuat însă cum anul 2006 a fost unul extrem de încărcat şi probabil cel mai prolific mă fac să realizez că acest post este deja mult prea lung. Drept pentru care o să vă povestesc şi arăt poze şi imagini de la evenimentele ce-au mai avut loc în final de 2006 în articolul viitor în care sper să reuşesc să cuprind şi cea mai mare parte din anul 2007, an din care există mai multe poze.
Aşadar, aştept opiniile voastre şi despre BT-NN peste aproximativ o săptămână după ce mă voi întoarce de la Galaţi, acolo unde voi vizita un vechi prieten.
7 comentarii:

 1. sa fie sanatosi pe cei care nu-i inteleg..asta e addevarata distractie.....bv vilo

  RăspundețiȘtergere
 2. Uite de ce nu mai vin eu la BT acum. Pentru ca nu mai e ca inainte. Si-au facut loc tot felul de subcapacitati mental care se auto-denumesc "metalisti". Daca mai discut o data despre subiectul asta mi se face scarba.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sa fiti cu succes , in pagina dvs. si sa continuati cu doamne ajuta.

  RăspundețiȘtergere
 4. Ati ajuns acolo unde noi nu am putut ajunge.
  Foarte tare !
  ...toujours le MEME pere en question.

  RăspundețiȘtergere
 5. Bune vremuri erau.... tiu minte cum veneam din Galati d ela facultate cu draga inima sa prind o "grohoteca"...N-am mai dat pe-acolo de-un an si ceva, de cand au inceput s-apara pokemonii(AKA tineretu' indragostit de lama, EMO, in general oameni cu un coeficient de inteligenta sub cota minima de 75 de determinare a retardatilor.) m-am lasat de tot.

  Grimlord

  RăspundețiȘtergere
 6. da intradevar era super misto la BT ne distram, nu k acu ....as vrea sa dam timpu inapoi sa fie cum era inainte..bv "viol" ai facut ceva super

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails