duminică, 18 ianuarie 2009

Mari victorii şi mari dezamăgiri fotablistice (1)

Spuneam în articolul în care marcam o lună de existenţă în această lume a blogurilor, că mi-aş dori să scriu mai multe articole despre sportul rege, în speţă fotbalul.
Deşi în prezent fotbalul românesc a intrat din nou într-un con de umbră, asemeni perioadei 1998-2003, există suficiente momente în istoria practicării acestui sport în ţara noastră de care ne aducem aminte cu drag.
Aşadar, voi încerca să scriu cât mai mult articole în care voi pomeni câte unul sau două mari succese ale naţionalei României de fotbal sau a unor echipe de club în meciuri cu echipe importante de pe scena fotbalului european sau mondial.
Întrucât nu poţi învăţa să câştigi decât dacă înveţi mai întâi să pierzi, voi pomeni în final de articol şi câte un mare eşec al câte unei echipe de club sau a echipei naţionale.
Aşadar să purcedem în momentele importante din fotbalul românesc.
În sezonul 1972-1973 echipa de club FC Argeş Piteşti avea să participe în Cupa Campionilor Europeni după ce izbutise să cucerească titlul în România.
În primul tur al acelei ediţii echipa alb-violeţilor marelui Nicolae Dobrin avea să elimine echipa luxemburgheză Aris Bonnevoie. După o înfrângere surprinzătoare pe teren propriu, scor 0-2, piteştenii s-au impus cu scorul de 4-2 în micuţul stat vest-european şi au trecut în următorul tur.
Sorţii au hărăzit piteştenilor un adversar de mare calibru: echipa lui Santiago Bernabeu, Real Madrid. Echipa spaniolă era încă de pe atunci o fabrică de trofee şi o echipă ce practica un fotbal frumos... parcă de pe altă planetă.
Deşi nu avea brazilieni în lot, FC Argeş avea brazilianul său, regretatul Nicolae Dobrin. FC Argeş avea să piardă până la urmă calificare după ce în deplasare madrilenii s-au impus cu 3-1. Dar chiar şi aşa, FC Argeş a practicat un fotbal de calitate îngenunchind Realul, scor 2-1, în Trivale. Preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, ar fi vrut să-l transfere pe brazilianul piteştean la echipa spaniolă însă vremurile de atunci nu permiteau astfel de transferuri. Să urmărim aşadar câteva imagini de la meciul FC Argeş Piteşti - Real Madrid 2-1:


Deşi returul avea să aducă dezamăgirea pe chipurile românilor, această dublă manşă a fost, după cum o arată statistica, cea mai dificilă pentru mirifica echipă a acelor vremuri, Real Madrid.
Un alt mare meci, recent disputat, despre care îmi aduc aminte cu plăcere este partida disputată pe o ploaie şi pe un vânt teribil pe stadionul Farul Constanţa de către echipa naţională a României în faţa formaţiei similare a Olandei.
România mai întâlnise de două ori în meci oficial Olanda, până la această campanie pentru Euro 2008 şi de ambele ori scorul fusese acelaşi fatidic 2-0 pentru Olanda. În turul acestei grupe România a reuşit un punct istoric pe stadionul Feyenoord din Rotterdam remizând cu "portocala mecanică", scor 0-0.
Returul s-a disputat în condiţii dure şi România s-a impus cu scorul de 1-0 graţie golului marcat de jucătorul Stelei, Dorin Goian. Deşi poziţia din care s-a marcat a fost una suspectă de off-side, totuşi golul a fost validat iar scorul final a permis României o abordare mai lejeră a ultimelor meciuri din grupă, calificarea fiind aproape asigurată cu această victorie. Să vedem aşadar acest gol:

România avea să întâlnească din nou Olanda în grupa de la Euro 2008, meci în care Olanda s-a impus din nou cu acelaşi fatidic 2-0.
Un meci de care-mi amintesc cu groază este meciul disputat la Copenhaga de naţionala României împotriva Danemarcii. Nordicii nu s-ar fi calificat decât cu o victorie în faţa noastră însă românilor le-ar fi trebuit neapărat o victorie pentru a se califica la turneul final al campionatului european din 2004. Meciul s-a disputat în septembrie 2003 şi a fost arbitrat de Urs Meier.
Danezii au preluat conducerea printr-un penalty dar Mutu şi Pancu au întors scorul la 2-1 pentru România. La 1 minut după terminarea timpului regulamentar şi corect de joc, danezii au egalat iar arbitrul a validat golul şi calificarea ne-a fost furată în mod josnic.
Parcă şi-acum îl aud pe Emil Grădinescu spunând: Probabil că s-ar fi jucat până mâine dimineaţă, până când Danemarca ar fi egalat !
Mulţi nervi s-au consumat atunci şi-mi amintesc că atunci a fost momentul când chiar am putut spune că detest din rărunchi pe cineva. Dacă aveţi tăria să revedeţi momentele, vă invit să revedem un amplu rezumat al meciului:

2 comentarii:

  1. Probabil că s-ar fi jucat până mâine dimineaţă, până când Danemarca ar fi egalat !...pfoai...am vazut si eu meciul ala...normal...si trebuie sa iti zic ca exact asa a zis comentatorul...si chiar asa a fost...jucam pana cand egala Danemarca...insa trebuie sa recunoastem ca la 2-1 am ratat 3 ocazii singur cu portarul...vreo 2 dintre ele parca Bratu le-a ratat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Rezumatul din acest articol arata 5 mari ocazii de gol ratate de echipa noastra. Ocaziile se razbuna... asa spune o regula veche a fotbalului.

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails