miercuri, 21 ianuarie 2009

Perpetuum Mobile

În această seară, doresc să supun atenţiei dumneavoastră, un subiect îndelung discutat şi despre care s-au scris biblioteci întregi de nu ar încăpea nici măcar în vestita Casă a Poporului.
Indiferent dacă sunteţi experţi în fizică sau nu, mari savanţi sau "paraleli" cu ştiinţele exacte, cu toţii v-aţi gândit cel puţin o dată (măcar când eraţi mai tineri) cam cât de bine ar fi dacă ar exista "ceva" care să meargă "continuu".
În prezent se învârt sute de mii de miliarde de dolari în industria producerii şi distribuirii de combustibili folosiţi pentru a produce energie. Sursa de energie este în prezent o raritate care poate duce oricând la haos sau la ditamai conflictele între societăţi (vezi criza gazelor ruseşti).
Motorul cu apă, de pildă, a fost inventat de vreo 7 ori până acum (din care de trei ori de români) şi totuşi în continuare se consideră ca fiind imposibil de realizat. De ce ? Păi e simplu ! Câte mari companii petroliere ar cădea şi câte guverne şi câţi speculanţi ar intra în criză economică dacă lumea n-ar mai cumpăra de la ei şi s-ar folosi de apă ?
Motorul cu apă nu este un perpetuum mobile însă având în vedere abundenţa de apă de care dispune planeta Pământ, nu cred că ar fi o problemă "combustibilul".
Ei bine, dincolo de motorul cu apă, există şi unele invenţii dincolo de imaginaţia noastră, unele dintre ele chiar viabile şi foarte aproape de perpetuum mobile. Deocamdată se consideră că perpetuum mobile este o utopie însă "ceva" foarte aproape de perpetuum mobile nu a fost niciodată exclus din discuţie.
M-am documentat despre această temă pentru a realiza mini-documentarul prezentat mai jos.
Prin acest documentar doresc să subliniez o dată în plus superioritatea poporului român în ceea ce priveşte ştiinţa şi totodată gravele probleme ce le are această ţară în ceea ce priveşte administrarea acestor invenţii debitate de aceste genii (vezi decăderea profundă a sistemului de învăţământ).
Având în vedere că filmuleţul a fost realizat pentru a fi prezentat ca temă pentru o oră de curs, nu am putut exprima în termeni mai duri ceea ce cred eu despre invenţia domnului Nicolae Vasilescu-Karpen din Bacău despre a cărui invenţie puteţi citi aici.
Aşadar, vă invit să vizionaţi un alt filmuleţ făcut de mine în urmă cu 10 luni:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails