miercuri, 4 februarie 2009

Şcoala nr. 1 Bârlad se orwelizează

Spuneam eu în articolele precedente că habotnicitatea orwelizării nu a atins atât de grav (încă) Municipiul Bârlad. Ei bine începând din semestrul II şi elevii Şcolii Generale cu clasele I-VIII nr. 1 "Iorgu Radu" din Bârlad vor avea onoarea de a fi priviţi de către camerele de "luat vederea".
Camerele au fost instalate atât în curte cât şi pe holurile şcolii (în clase încă nu).
Haideţi să împuşcăm doi iepuri dintr-un foc şi să arătăm şi deficienţele profunde ale presei. Mai întâi să menţionăm sursele. Ziarele Monitorul de Vaslui şi Obiectiv de Vaslui menţionează o ştire prin care se arată că şi Şcoala nr. 1 din Bârlad a intrat în sfera şcolilor politic corecte.
Dacă citiţi cu atenţie articolele o să observaţi diferenţele de opinie. Dacă Monitorul de Vaslui intitulează articolul "Încă un Big Brother" şi în incipit vorbeşte ironic despre pseudo-avantajele supravegherii video, ziarul Obiectiv preferă titlul "Încă o şcoală cu camere video" şi insistă să ne spună că deşi au fost instalate camerele video, acestea nu sunt încă în funcţiune din cauza faptului că nu au primit nu ştiu ce aviz de la Poliţie (aviz care pariez că este doar o formalitate).
Conform ziarului Obiectiv Camerele video au fost montate de o firmã de securitate din oras, iar costul investitiei depãseste 6.000 de lei. Acesti bani au fost asigurati în mare parte de la bugetul local, dar si din fondurile proprii ale scolii, obtinute prin închirierea chioscului din incinta unitãtii.
Stimaţi cititori, eu am fost elev al acestei unităţi de învăţământ în perioada 1997-2001.
Toaletele arătau mai rău ca în multe şcoli din Republica Moldova şi chiar mai rău ca în Evul Mediu. Băncile erau antice vechi şi de demult. Încă de pe atunci se percepea "fondul şcolii" care era încă de pe atunci în valoare de 100000 de lei. Eu personal m-am ridicat împotriva doamnei director de atunci şi eu cel puţin nu am cotizat... dar fără susţinere... nu poţi să faci nimic. Majoritatea părinţilor aveau (şi să nu credeţi că nu au şi acum) mentalităţi de tipul dacă a zis tovarăşa directoare înseamnă că aşa trebuie să facem.
Am revenit în incinta frumoasei şcoli în 2005 când a trebuit să susţin cele trei probe ce constau în testarea naţională (un fel de Examen de Capacitate). Absolut nimic nu se schimbase !
Ultima oară când am fost în incinta Şcolii Generale nr.1 din Bârlad a fost în ianuarie anul trecut când a trebuit să fac o vizită cabinetului medical din incintă pentru un aviz epidemiologic (puteam să am şi Ebola că tantea aia de-acolo tot mi-ar fi dat aviz, dar asta-i altă poveste).
Vă spun că nici atunci nu se schimbaseră absolut nimic. Aceleaşi terenuri de sport vai de mama lor, aceleaşi toalete mai mult decât insalubre şi aceleaşi bănci în sălile de clasă ca şi în urmă cu 12 ani. Singura modificare din 2001 încoace a fost aceea că în sfârşit a fost instalată o centrală termică. Pe vremea când eram eu elev se îngheţa în sălile de clasă sau se făcea foc la sobă (!!!) în ciuda faptului că erau două centrale donate şcolii şi fondul şcolii umplut din greu de părinţi.
Deci a durat cam 13 ani de la căderea comunismului (care plănuia să pună centrală în 1991) ca regimul democratic instaurat să reuşească să pună o sursă de căldură în frumoasa şcoală. Au trecut aproape 20 de ani de la căderea comunismului şi încă nu s-a reparat terenul de fotbal şi toaletele arată tot ca în 1980.
Costa oare mai mult de 6000 de lei o renovare măcar cât de cât a WC-urilor alea amărâte ? Să zicem că da. Foarte bine... faci o parte acum, o parte mai altădată când ai bani.
Nu, domnul Proca (pe care dacă-l vezi zici că... sau mai bine nu mai zicem) a decis să pună camere video în loc să asigure un loc decent unde elevii să-şi poată satisface nevoile fiziologice. WC-ul profesorilor a fost renovat de trei ori: în 1998, în 2001 şi în 2004. L-or mai fi renovat o dată şi nu ştiu eu... dar cert este că cel al elevilor încă arată deplorabil!
Ori ziariştii au vorbit cu doi domni Proca diferiţi, ori domnul Proca (directorul şcolii) este inconsecvent în gândire (eu cred că puţin din ambele). Fiţi atenţi. În Monitorul domnul Proca declară cam aşa: Sunt de pãrere cã cea mai bunã supraveghere ar asigura-o paznicii de zi si de noapte, care sunt pregãtiti sã facã fatã oricãrei situatii. Însã, cum nu întotdeauna se poate, am decis sã instalãm camere video. Unul dintre motive ar fi si faptul cã la noi în scoalã se desfãsoarã foarte multe activitãti si este un flux continuu de elevi sau profesori. Avem cabinet medical ce deserveste alte trei scoli, cabinet de consiliere psihologicã si de logopedie, suntem gazda unor cursuri AEL si de formare profesionalã si nu putem controla tot fluxul de persoane ce intrã în curte. Da! BUN!
În Obiectiv domnul Proca zice că:Am decis sã montãm aceste camere de supraveghere, pe de o parte, pentru cã asta este cerinta ministerului, dar, pe de altã parte, pentru a preveni eventuale incidente si a spori siguranta elevilor.
Mi se pare mie sau aceste două declaraţii nu prea "se pupă" între ele? Într-una din ele ne vorbeşte de cât de mulţi oameni intră în incinta clădirii monument istoric, iar în cealaltă ne pune pumnul în gură că "aşa a venit de sus, ne supunem!". Oare care dintre ele o fi a domnului Proca?
Dar să zicem că-s ambele şi să mai zicem că se completează reciproc. Cert este că această orwelizare, după ce că este de mare porc şi apasă profund pe psihicul elevilor (practic îi vom creşte sclavi de mici), ea (orwelizarea) va fi făcută pe banii noştri ai tuturor. Nu-mi spuneţi mie că e aşa de mare chiria la chioşcul ăla amărât ! În mare parte banii vin de la bugetul local. Şi ăia de unde vin ? Din taxe şi impozite pe care noi cu toţii le plătim!
Noi cu toţii plătim orwelizarea şi în acest sistem insensibil şi plin de cercuri vicioase suntem prinşi. Acest sistem ne va duce invariabil la pierzanie.
Scoala generalã nr. 1 “Iorgu Radu” Bârlad s-a înscris pe lista institutiilor de învãtãmânt care beneficiazã de un sistem video de supraveghere. Este a cincea unitate din Bârlad, alãturi de Liceul teoretic “Mihai Eminescu”, Liceul Pedagogic “Alexandru Vlauhutã”, scolile 8 si 11, care apeleazã la un asemenea sistem.
Aşadar, se îngroaşă gluma!
La şcoala 8 deja sunt gratii la geam (şi la etaje) şi uşă cu interfon şi deja arată ca o închisoare. Şcoala nr. 1 devenise o închisoare încă din 2002, la un an după plecarea mea de acolo, când au trântit o poartă de neam prost cât Rusia de mare şi doi jandarmi de bieţii copii fugeau de rupeau pământul când scăpau de la ore.
Acum le este interzis prin regulament copiilor să alerge în curtea şcolii şi-n plus... deja s-au obişnuit cu teroarea. Lipseau camerele de "luat vederea". Acum sunt şi astea.
Ce urmează? Greu de prevăzut.
Vă recomand filmul "EagleEye" şi varianta sa mai veche "Enemy of the State". Cam către cele descrise acolo ne îndreptăm.
Uitaţi-vă la filmele SF din anii '80. Mai sunt ele SF astăzi? Filmele SF de la mijlocul anilor '90 sunt realitatea de astăzi. Filmele SF de la începutul anilor 2000 sunt realitatea de mâine iar cele de astăzi cea de poimâine.
Aşadar, stimaţi elevi şi profesori ai Şcolii generale nr. 1 Bârlad, aveţi grijă de-acum încolo; Big Brother vă priveşte !

Post Scriptum: Felicitările mele se îndreaptă spre Tudor "Năpasta" Bostan la împlinirea a 19 primăveri. La mulţi ani şi mult succes în tot ceea ce faci.

3 comentarii:

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails