luni, 16 februarie 2009

Naţie îndrăgostită de Velăntains Dei de... alcool

10% dintre români sunt dependenţi de alcool. Este un fapt arătat prin statistici publice.
Românii reprezintă una dintre naţiunile cele mai mari consumatoare de alcool din Europa. La noi, adulţii beau mai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeană se află în jurul a 15 litri. O statistică a Ministerului Sănătăţii arată că 16% dintre români sunt consumatori obişnuiţi de băuturi alcoolice şi 10% din populaţie are probleme cu alcoolul şi aceste procentaje sunt în creştere. O statistică dată publicităţii de Agenţia Naţională Antidrog arată că unul din şase români consumă în mod frecvent băuturi alcoolice tari. Cifrele arată că în Europa peste 25% dintre decesele înregistrate în rândul bărbaţilor între 15 şi 29 de ani sunt cauzate de consumul de alcool.
Dincolo de cifrele aruncate nouă în nas pentru a justifica creşterile nejustificate de preţuri la băuturile alcoolice şi la tutun, alcoolismul reprezintă totuşi o mare problemă.
Şi nu numai la noi. Dumneavoastră credeţi că în Rusia (Vodka dlia mama Russia!) nu sunt probleme ? Ei ba nu. La sub -40 de grade celsius nici nu prea poţi supravieţui pe-afară fără 100 de mililitri de vodcă "la bord"!
Dar asta-i altă poveste.
De Velăntains Dei s-au dat cam în întreaga Românie o sumedenie de chefuri, petreceri, sindrofii sau "baierame" cum le mai numesc adolescenţii din ziua de astăzi.
Probabil pentru c-a picat într-o sâmbătă. Obişnuiţii distracţiilor de sâmbătă seara oricum ar fi avut ceva planificat pentru această zi dar dacă tot e Velăntains Dei, de ce să nu crăpăm în noi alcool peste măsură ? Că aşa-i românul! (scriam eu în articolul precedent despre cât de comercială este în fapt această pseudo-sărbătoare)
La Galaţi, o femeie din localitatea Piscu, în vârstă de 32 de ani, a decedat după ce a încurcat sticla de "troscău" cu cea de clor ! Vă daţi seama ce chef era acolo ?
Ana Maria, în vârstă de 16 ani, din cartierul gălăţean Ţiglina 1,îndrăgostită foc, a băut până a intrat în comă alcolică şi a avut probabil ocazia de a-l cunoaşte pe "San Valentino" la spitalul Judeţean Galaţi (noroc că e aproape). Ştirea este preluată de aici.
Alcoolul este în general un lucru bun dar, ca orice exces, poate dăuna grav sănătăţii.
Acest caz probabil că va fi folosit pentru aplicarea unor noi măsuri totalitare în ceea ce priveşte alcoolul la minori. Cunosc destui oameni maturi şi realizaţi în această junglă şi care totuşi au consumat alcool "în tinereţe".
De ce spun toate acestea ?
Le spun pentru că nu e un secret pentru nimeni că minorii consumă băuturi alcoolice dar pentru cei ce-aplică legile e un mare secret faptul că o bună parte din ei îl consumă pentru gust şi nu pentru efect (diferenţa dintre consumator ocazional de alcool şi alcoolist).
Ştiu destui oameni de la ţară care consumă alcool în cantităţi mult peste ce ar putea "duce" un orăşean şi totuşi nu mai mor.
În loc să ne punem problema "doamne câte se pot întâmpla de la consumul de alcool" ar trebui să ne punem problema "ce-i determină să consume atâta alcool?" şi "de ce îi afectează pe unii mai mult decât pe alţii?".
Pentru a doua, ştiu, o să-mi spuneţi că organismele sunt diferite. Adevărat. Dar de ce totuşi mai multe probleme apar "la oraş" decât la ţară ? N-o fi oare şi diferenţa de mediu ? Eu zic că-i una să stai "în beton" şi alta-i să stai în aer liber.
Apartamentele din ce în ce mai mici (şi de ceva vreme din ce în ce mai ieftine) fac ca mulţi să ajungă exact aşa cum îi numea un vecin de-al meu în urmă cu ceva ani: "Pui de Avicola". Este una să creşti la casă şi alta-i să creşti la bloc !
Pentru prima problemă, un răspuns ar fi sărbătorile stupid inventate pentru a creşte profitul tuturor comercianţilor. O altă problemă este desigur inconştienţa (că doar aşa te poţi numi dacă te-apuci să consumi alcool când ai 30kg ud şi cu tot cu cărămizi în buzunar).
Valentine's Day se pare c-a făcut victime şi asta nu vede nimeni. Toţi (şi mai ales toate) văd doar partea "roz" a lucrurilor.
O să-mi spuneţi că "dom'le, ştii, eu am grijă de mine". Şi ce te faci dacă unu beat în cinstea prietenei sale te pocneşte din senin ? Şi ce te faci dacă unu beat simte că l-ai călcat pe umbră când te duceai la WC vine şi te strânge de gât şi te dă cu capul de pereţi ?
Valentine's Day a făcut victime colaterale, multe şi, cred eu, că a făcut mai mulţi oameni trişti decât veseli.
O să revin cu un articol de analiză pe tema psihicului adolescentului şi a tânărului din prezent.
Multă sănătate şi să fiţi cuminţi şi cu minte.

P.S. Azi am aflat că un cunoscut a decedat în faţa unui club din Bârlad pentru că "s-a băgat" într-un conflict iscat de Velăntains Dei. Trist nu ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails