luni, 9 martie 2009

Anti-ecologie

Odată cu apropierea noastră, a României, de occidentul care în 1945 ne-a întors dosul, am început să auzim despre o mulţime de chestii "noi" şi pe care le-am luat de bune din oficiu, fără a le trece prin vreun filtru al proprie-i gândiri.
După căderea societăţii socialiste multilateral-dezvoltate am început să vrem în NATO (de parcă nu puteam exista ca ţară dacă nu eram în NATO, în fine), să ne "ieuropenizăm" şi să adoptăm limbajul de lemn al socialismului vest-european, în prezent reprezentat corespunzător de U.E.
Despre asta am mai scris şi este timp să mai scriu că doar nu ieşim mâine din U.E. (totuşi, domane-ajută!). Astăzi vreau să vă vorbesc despre cretinitatea venită de la vest numită "ecologie".
Nu ştiu câtă lume pricepe, dar, încălzirea globală este un fenomen pur natural ! S-ar fi întâmplat şi dacă mâncam noi din pungi de plastic şi dacă nu! Va urma o nouă eră glaciară. Este ceva pur natural şi un fapt cunoscut şi calculat din punct de vedere ştiinţific.
Desigur, există posibilitate ca noi, omenirea, să decalăm puţin acest moment cu vreo câteva decenii, poate un secol dar, în principiu, nu se poate preveni.
Din moment ce ne-am lămurit cu asta, putem purcede în analiza fenomenului numit generic "eco" folosit din ce în ce mai des pentru a impune măsuri cu caracter coercitiv de iz totalitar.
România se grăbeşte să importe modelul de prin ţările chipurile mai dezvoltate şi să impună cetăţenilor modelul "eco-cetăţeanului european". Asta nu sună a limbaj de lemn ?
De pildă, în România, tocmai ce s-a mai introdus o suprataxă de 20 de bani pentru fiecare pungă de plastic vândută, bani pe care-i va colecta, desigur, statul şi-i va folosi "în folosul nostru, al tuturor, pentru măsuri de protecţie a mediului" (iar limbaj de lemn; oare chiar nu observă nimeni?). Scopul acestei tembeliuni este "de a determina cetăţenii să nu mai folosească pungile de plastic şi să apeleze la tradiţionalele sacoşe din cârpă".
Nu zău ? Păi nu tot voi mă ne-aţi băgat pe gât sacoşele de plastic, voi snobilor, promovând că e mai occidental. Mi-amintesc că prin 2000 când o vedea cineva pe bunică-mea cu sacoşă de cârpă era catalogată ca "babă încuiată la minte" pentru că, deh, toţi avea sacoşe mai "practice", din plastic, desigur. Eu personal le preferam pe cele din pânză şi înainte de această măsură din simplul motiv că se deteriorează mult mai greu.
Tot prin frumoasa "Ieuropă" se promovează economia de energie electrică şi de apă. O fi pe la francezi unde curentul e cam scump şi produs în puţine locuri dar, mulţumită lui Ceauşescu, România alimentează încă două ţări vecine şi deci nu văd de ce-ar trebui să nu-mi mai cumpăr întrerupător cu beculeţ de veghe sau să fac economie la apă. De ce să fac economie la apă ? De circuitul apei în natură n-a auzit nimeni ? Şi parcă 2/3 din suprafaţa pământului e reprezentată de apă... deci... chiar nu e suficientă apă ?! Bun, înţeleg că ea trebuie filtrată ca să ajungă corespunzător la noi la robinete dar, asta cere doar curent electric despre care am scris mai sus. Deci, cum spuneam, de ce-aş face asta ?!
Scopul este doar acela de a mai creşte puţin artificial preţul la aceste servicii. Diferenţa dintre vremurile lui "mult prea devreme împuşcatul" şi cele de astăzi este simplă: înainte îţi oprea statul curentul întru bunul mers al naţiunii, acum, prin măsurile coercitive impuse de preţ, îţi opreşti singur lumina căci sigur nu vei avea bani s-o plăteşti.
O altă măsură de mare porc luată sub umbrela apărării mediului înconjurător este cea care priveşte controlul activităţii cetăţeanului chiar pe propria-i "tarla". Parcă picase totalitarismul din România, nu ? Şi-atunci de ce vine statul să-mi spună ce să fac eu pe proprietatea mea ?
Ia uitaţi ce-am găsit în cutia poştală de la poartă când am venit de la şcoală:
În prezent se pare că statul la casă devine un lux.
Ei bine eu nu vreau să stau înconjurat de beton şi în încăperi mici, dar mici de tot, şi mă încăpăţânez să stau la casă.
După ce că-mi trebuie un morman de autorizaţii ca să-mi dărâm sau să-mi construiesc o anexă pe proprietatea mea, acu mai trebuie să mai dau şi bani pentru ca serviciile de "management al deşeurilor" să-mi colecteze deşeurile rezultate din construcţii.
Se remarcă totodată şi în această "fiţuică" limbajul profund "ieuropenizat" şi, desigur, de lemn. "europubele", "eurocontainere", "euroservicii", euro, euro... băi frate deci nu mai pot cu prefixele astea artificiale. "Eurosloboz" când o să avem ?
Vrem să nu mai poluăm mediul ? Foarte bine! Hai să identificăm câteva cauze.
Planeta o ducea mai bine înainte din punct de vedere al echilibrului deoarece mediile antropizate erau mai puţine ! Mai pe româneşte, erau mai puţini oameni !
Practic, planeta este în pericol mai degrabă din cauza suprapopulării şi nu din cauza încălzirii oraşelor sau mai ştiu eu ce baliverne de tipul ăsta !
Şi-n plus, dacă tot vrem să protejăm planeta, hai mai bine să brevetăm motorul cu apă (care, apropo a fost inventat de vreo trei ori numai de români. Citiţi mai multe aici şi aici) sau măcar cel cu amestec de apă şi benzină, hai să producem curent electric doar cu atomocentrale şi nu cu termocentrale pe păcură, hai să punem nişte filtre mai bune la unităţile mastodont de tipul Mital Steel Galaţi, şi abia după ce toate acestea vor fi fost implementate să vină statul să-mi spună mie să fac duşuri mai scurte, să-mi spună să nu mai folosesc pungi de plastic sau să mă las de fumat că poluez atmosfera.
Realist vorbind, câte ţigări fumează un om într-o viaţă întreagă ? Să zicem că se-apucă de fumat pe la 15 ani, creşte consumul de ţigări şi atinge maximul pe la 30-35 de ani după care scade consumul şi, dacă mai apucă şi nu-l extermină U.E. cu o grămadă de alte chestii mult mai neecologice dar corecte politic, pe la 60 de ani se lasă.
Deci este fumător 45 de ani şi fumează în medie cam 30 de ţigări/zi. 45 de ani înseamnă cam 16435 de zile. Deci, în 45 de ani omul fumează cam 493050 de ţigări. O ţigară conţine cam 8 miligrame de monoxid de carbon. Se compară cu emanaţiile dintr-o singură zi a unui combinat?
Ecologia, ca şi egalitatea între sexe şi alte principii de tipul ăsta, este o chestie care arată frumos pe hârtie şi ca principiu dar aplicarea de jos în sus nu face decât să mărească numărul şi-aşa ridicat de măsuri coercitive la adresa populaţiei şi nici într-un caz de a face vreo gaură în cer în ceea ce priveşte protecţia mediului.
Creşterea populaţiei, nesimţirea populaţiei, unităţile de tip mastodont ce pot fi uşor înlocuite cu chestii alternative, consumul nejustificat al resurselor subsolice (chiar dependenţa de acestea),... acestea sunt problemele reale de mediu şi nu faptul că îmi umplu eu o groapă în curte cu moloz sau că dau gunoiul în europubele sau că nu ştiu câte vaci îşi depun fecalele pe unde-apucă şi asta e dăunător atmosferei.
Desigur, de mare porc sunt şi ONG-urile ecologist-radicale cu slogane pompoase de tipul "Salvaţi planeta noastră!" şi alte abureli de acest gen. În realitate, aceste ONG-uri toacă o grămadă de bani pe aceste campanii, bani ce-ar putea fi folosiţi de exemplu la răspândirea motorului mixt apă-benzină sau la construirea mai multor atomocentrale.
Green Peace sau mai ştiu eu ce tâmpenii... hai că e exagerat de-acum. Vrem spaţii verzi în oraşe? În Bârlad nu mă pot plânge, sunt destule. Dar în alte oraşe ale patriei noastre sunt probleme la acest capitol (mai ales în oraşul ăla cu 6 sectoare şi metrou). Hai să mai dăm jos din lanţurile de magazine de "fitze" şi să plantăm copaci! De ce să fie trei supermarket-uri care practică tot felul de tertipuri pentru a jupui clienţii în loc de câţiva copaci pentru reîmprospătarea atmosferei ?!
Problema este mult exagerată şi aşijderea prost tratată.
Văd că în India nu sunt probleme de ordin ecologic şi la ei vaca e animal sacru. Japonia este profund antropizată şi totuşi n-au probleme. Esenţa e mult mai simplă. Imaginea prezentată publicului este însă de mare porc.
Spunea cineva că a trecut pe valea Oltului şi nu vedea suprafaţa apei, râul fiind unul de gunoaie. Ei, uite acolo problemă ecologică! (cum spuneam, nesimţirea populaţiei)
Încă de dinaintea publicării acestui articol, un cititor mă întreba "da' ce mă, eşti cu gunoaiele?". Nu, nu sunt cu gunoaiele dar urăsc exagerările de tip "ieuropean" şi transformarea unei chestii ce ţine de bun simţ într-o mare problemă mondială sub umbrela unui eveniment ce va avea loc oricum.
Eu voi continua să-mi ţin calculatorul deschis non-stop, voi continua să fac baie şi duşuri lungi, nu mă voi lăsa de fumat, voi continua să cumpăr produse IT ambalate în plastic, voi continua să fac focul cu lemne la sobă atunci când gerul bate puterea calorică a gazului venit pe ţeavă, în concluzie voi continua să nu fiu un model de eco-cetăţean european.
Nu-mi voi arunca sticla de suc/bere în râul Valea Seacă şi nu-mi voi depozita gunoaiele în curte să pută tot cartierul, dar asta pentru că am cei 7 ani de-acasă.

Vă salut cu respect şi sper ca dumneavoastră, stimaţi cititori, să nu cădeţi în plasa aburitorilor "ieuropeni" ecologişti şi să vedeţi dincolo de doctrina impusă de la Bruxelles.

2 comentarii:

 1. Exceptând autosuficienţa cu care îţi arunci mesajul şi treaba cu motorul pe apă sunt de acord.

  Trebuia să spui şi ce înseamnă de fapt ecologia: studiul relaţiilor dintre părţile componente ale unui ecosistem, mai precis ditre organisme şi mediul lor de viaţă (poate îţi aduci aminte de materia aia pe care am făcut-o într-a opta şi la care nu învăţa nimeni pentru că aveam capacitatea, sau n-ai prins?).

  Apoi, atomocentralele sunt destul de periculoase(şansele producerii unui al doilea Cernobîl sunt mici, foarte mici, dar câţi ar fi duspuşi să rişte?) şi un reactor nu poate funcţiona mai mult de 20 de ani. Construcţia şi mentenanţa uneia necesită timp, bani şi cel mai important experţi, de care nu avem pentru că toată lumea dă la finanţe şi medicină.

  Apoi, maşina care merge pe apă...Ce e aia? O maşină care electrolizează apa şi foloseşte hidrogenul drept combustibil. Numai că sunt câteva probleme, randamentul energie electrică, lucru mecanic este mult mai mic decât în cazul unei maşini electrice, chiar dacă ar putea să atingă viteze mai mari. Hidrogenul este un pic cam instabil și cam ușor de pierdut, pentru a putea efectua o electroliză eficientă apa ar trebui acidulată(cu acid sulfuric, nu carbonic) pentru că ea în stare pură este izolatoare, iar o soluție salină ar acoperi în scurt timp electrozii și i-ar coroda.

  Problema energetică nu e atât de ușor de rezolvat cum spui tu, dar soluții s-ar găsi. Și apoi, dacă își permit să lumineze orașe ca în miezul zile, de ce să îmi crească mie factura?

  În fine, face plăcere să mai vezi și oameni care înțeleg cu ce se mănâncă realitatea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Excelent blog si excelent articol.

  Vreau sa mai spun doar ca pe vremea impuscatului se vorbea de "alimentatia stiintifica". Astazi la moda e "alimentatia ecologica", dar treaba s'a dus mai departe, astfel incat acum totul e ecologic, pana si weceul si continutul sau.

  Un profesor in domeniu spunea studentilor ca orice legi si norme privind ecloogia au un substrat economic. Urmarind ce se intampla astazi, ajungem la concluzia ca cele mai ecologice legi si norme erau alea inca din timpul comunismului cu "nu calcati iarba, nu rupeti florile", cu focul de tabara cum se face si cum se pazeste, ca si mobilizarea "revolutionara" a scolilor la recuperat hartie, sticle si borcane.
  Chiar eu, copil si pionier fiind atunci, am indraznit s'o intreb pe "tovarasa diriginta" de ce nu colectam si becuri si baterii. Raspunsul cat se poate de ecologic duce la ce am afirmat mai sus: "nu ni se dau bani pe ele".

  Sa mai vorbim putin de alt aspect "ecologic". Inainte, cumparai un aragaz si daca faceai efortul de a-l mentine curat, il lasai mostenire nepotilor. Astazi, esti fericit daca in 10 ani nu te-ai inhamat la inca o cheltuiala. Si e vorba cam de toate produsele, facute sa "salveze planeta" dupa un timp si astfel sa genereze deseuri. Dureaza mai putin, le cumperi mai des. Pe cele vechi le arunci si hopa, o gramada de deseuri din care abunda acum plasticul, un produs care de-al draqului nu vrea sa se degradeze prea usor.

  Din cate stiu in Franta curentul era ieftin din cauza centralelor atomice. Am vazut insa tari unde e mokka, iar plinul la masina ti-l faci cu maruntisul din buzunar. De la 10 centi la pompa acolo la mama lor si sa zicem ceva costuri de transport si niste taxe de bun simt pentru a reduce poluarea si/sau efectele ei nu ar trebui sa faca litrul mai mult de un $ sau un €. Restul nu se explica "ecologic", asa cum nu se explica nici cum se cheltuie accizele si toate ecotaxele incasate de pe spinarea poporului poluator care plateste pentru ca asa e principiul fundamental al ecologiei.

  Nu am auzit si nu am vazut pe cineva platind pentru taierea padurilor aici sau in jungla amazoniana si nici pentru chimicalele pe care le inghitim noi si pentru care au decis ca nici macar nu trebuie sa stim care sunt alea.
  Nu am auzit nimic despre incurajarea agriculturii, ci doar de ecologia modificata genetic a supermarketurilor fara spatii verzi. Ba mai mult, Ieuropa ne interzice sa cultivam sau sa crestem din aia sau din aialalta.

  Masina nu e buna, dar nici tramvaiul nu circula cum trebuie, becul de 100 nu mai este, desi aparuse unul care dadea cu 30% mai multa lumina, in schimb sa dea ala negru daca am vazut vreun avion cu panouri solare sau tanc cu motor electric cand vedeam in direct cum mai-marii lumii cum il fugareau pe Ghaddafi ca sa puna in locul lui niste teroristi mai democrati si mai deschisi la dialog privind pretul petrolului.

  Voi continua si eu sa nu fac ce nu faceam nici pana acum, tot din bun simt.
  Nu voi fi nici eu un eco-cetatean si nici nu voi salva planeta, pentru ca nu sunt Bruce Willis, sa-i salvez pe toti.
  Dupa ultima iarna, vad ca am scapat de-o grija. Incalzirea globala s'a amanat, noroc ca 2012 e o sursa de aberatii cu sfarsitul lumii. Nu intamplator abunda filmele pe tema asta, creand panica si determinand oamenii sa consume si sa traiasca clipa, nestiind daca 2013 mai vine sau nu.

  In plasa aburitorilor ieuropeni am cazut cand am dat viitorul nostru pentru dreptul la libera circulatie, iar pe ala il vom pierde daca nu vom circula cu masina Euro-7 dotata cu detector de alcool, detector de oboseala si cauciucuri de ceata.

  Salutare voua, iecologistilor, Green-pacea fie cu voi, eu ma duc sa poluez planeta cu o baie lunga cu cada plina si pe urma cu un uscator electric de mare putere, din afara zonei euro.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails