sâmbătă, 28 martie 2009

Avancronica partidei dintre România şi Serbia

Unii dintre dumneavoastră, stimaţi cititori, cunosc destul de bine faptul că îmi place enorm de mult să discut despre fenomenul numit fotbal şi mai ales despre cel românesc şi cel englezesc (primul pentru că sunt român şi al doilea pentru că ei l-au inventat).
Trustul de presă "Intact" prin vocile sale Antena 1, Antena 2, Antena 3, Radio Zu, etc. etc., a făcut din acest meci un eveniment naţional, chiar mai mare decât cum a fost meciul de handbal feminin de acum doi ani dintre România şi Rusia când, una peste alta, se juca cu titlul mondial pe masă; "Meciul unei naţiuni"... vai să mori tu !
Pentru diseară, Sică anunţa pe blogul său că începând cu ora 20:30 ar trebui noi cu toţii să stingem lumina întru economisire şi alte gargare ecologice de tipul acesta despre care am vorbit într-un articol anterior cam cât de porceşti le consideră subsemnatul. Sunt curios ce părere au patronii de cârciumi despre asta, având în vedere că "Meciul unei naţiuni" începe de la ora 20:45. Vreţi să punem pariu că nu stinge nimeni lumina ?
Ei bine acest meci nu se joacă nici cu titlul mondial pe masă, nu face parte nici din vreun turneu final şi nici măcar nu este decisiv pentru calificarea noastră la Campionatul Mondial din 2010.
Practic, chiar şi cu o înfrângere în această partidă, reprezentativa noastră încă ar păstra şanse de calificare având în vedere că nici celelalte echipe naţionale din această grupă preliminară nu au "rupt gura târgului".
Ei bine, acesta este cel de-al patrulea meci pe care-l susţine reprezentativa României în această campanie de calificare.
Pentru cei care nu sunt foarte disperaţi de fotbal spun că în primul meci România s-a făcut de râs pierzând în faţa Lituaniei cu 3-0; meciul s-a jucat la Cluj. În al doilea meci România s-a deplasat în Feroe pentru a întâlni modesta naţională a Insulelor Feroe. Pe vremuri, când România întâlnea naţionale de tipul ăsta gen Andorra, Feroe, Malta, Luxembourg, Albania, etc. etc. se punea problema "cât peste 3-0 le dăm?". Ei bine, de data aceasta românii au avut mari probleme cu modesta echipă. România a învins în cele din urmă cu 1-0 prin golul lui Răzvan Cociş, doar Lobonţ salvându-ne de o ruşine pe care a suferit-o până la urmă Austria care a izbutit doar un 1-1 pe terenul modestei echipe.
În cel de-al treilea meci România a întâlnit la Constanţa reprezentativa Cocoşului Galic (adică a Franţei). Atunci fostul căpitan dinamovist Florentin Petre a deschis scorul în minutul 6, pentru ca mai apoi uriaşul stelist Dorin Goian să facă 2-0. Cum în fotbal nimic nu se menţine frumos fără muncă, Franţa a egalat prin golul lui Ribery din minutul 37 şi prin fantastica execuţie a lui Gourcuff din minutul 69 când Lobonţ nu a mai fost la fel de inspirat.
Acum, în cel de-al patrulea meci, echipa naţională merge tot la Constanţa pentru a întâlni naţionala lui Antic (pronunţat Antici).
România a avut mereu probleme dintre cele mai mari cu echipele din fosta Iuguslavie, aşa cum a avut şi cu Iugoslavia în sine în meciurile din trecut, cel mai dur episod consumându-se în 1973 pe fostul "23 august" când România a condus cu 2-0 şi 3-2 la pauză dar a pierdut în cele din urmă partida cu scorul de 4-6.
Generaţia de astăzi nu mai este o generaţie de fotbalişti ci doar de jucători de fotbal. Fiţele şi deznaţionalizarea au făcut ca jucătorii de astăzi să nu mai fie atât de mândri că joacă pentru ţara lor ci mai degrabă să aştepte că nu nerăbdarea terminarea acestei "corvoade" cu meciul naţionalei pentru a se întoarce în cantonamentul călduros al formaţiilor vest-europene pe unde joacă.
O să-mi spuneţi că pleacă acolo pentru că-s mai bine plătiţi, etc. etc. Aşa o fi, nu zic nu. Dar spuneţi-mi şi mie de ce un fotbalist este plătit cu 500.000 de euro pe an, în vreme ce oameni de-un intelect deosebit nu depăşesc 200.000 de euro pe an. Fotbaliştii au patru perechi de testicule sau ce ?
De ce spun asta ? Păi... să vedem. Deseară voi fi trup şi suflet pentru echipa naţională a României la fotbal dar, oare merită să fiu ?
Cum să fiu eu alături de o echipă a cărei componenţi nici nu cunosc imnul naţional ? Cum să fiu eu alături de o echipă a cărei componenţi "se manjează" că urmează "derby-ul" cu FC Scuipă-n Dunăre din nu ştiu ce campionat ? Şi totuşi sunt.
Despre adversarul de diseară ? Ce să vă spun? Vă spun doar că sunt o naţională de fotbalişti şi cu un naţionalism bine conturat în jocul lor, asta poate şi pentru că nu sunt în U.E.
Ia să dăm şi o părere a unui jurnalist de sport. Mai toţi greii ziariştilor sportivi sunt optimişti şi îndeamnă la determinare. Radu Naum are curajul de-a spune lucrurilor pe nume. Iată primul paragraf din articolul său intitulat Cine o bagă-n poartă?:
Declar deschis: presa e vinovată! Vinovată pentru că fotbalul a ajuns ca sexul, se vorbeşte mult şi se înscrie puţin. Presa, nemernica, îi bagă în silenzio stampa şi în silenzio calcio. Fotbalul tacticizat de patroni, visat de antrenori şi dormit de jucători. Avem un fotbal fără vîrfuri, ca o societate fără genii. Sîntem maeştrii preludiului, adică ai acţiunii promise, cîntate, dar neîndeplinite. Ne sîntem suficienţi nouă înşine. Glosăm. Dar nu marcăm. Şi vine Serbia.
Domnia sa se referă la proaspătul import pe care l-a făcut "naţionala" prin aducerea jucătorului Herthei Berlin (liderul din campionatul german), Maximilian Nicu, născut la Bucureşti.
Biletele s-au vândut de mult şi unele dintre ele chiar s-au revândut la speculă la suprapreţ deci stadionul va fi arhiplin. Cel de-al 12-lea jucător aşa cum este numit publicul echipei gazdă în fotbal va exista. Dar oare îşi va face el treaba ?
Având în vedere că în prezent echipa naţională duce pe o bună parte dintre suporteri cu gândul la rivalităţile din campionat deja încep să cred că nu. Mirel Rădoi este huiduit în "Ştefan cel Mare" iar Claudiu Niculescu în "Ghencea" deşi ambii îmbracă în acel moment tricoul primei reprezentative. Suporterii au prins şi ei orgolii şi fiţe prosteşti de tipul celor pe care deja fotbaliştii lei au. Fotbalul nu mai are frumuseţea de altă dată.
Numai lecturând garnitura pe care a deplasat-o Serbia pentru meciul cu noi şi deja mi se face părul măciucă. Fotbalişti dom'le nu fiţe de Buftea.
Eu zic că dacă vom izbut un 1-1 ar trebui să fim foarte fericiţi. Piţurcă(antrenorul echipei naţionale) are abilitatea de-a motiva jucătorii. Poate voi fi din nou surprins aşa cum am fost la meciul pe care România l-a disputat la Campionatul European în faţa Italiei.
Îmi doresc să nu am eu dreptate dar eu nu cred că vom câştiga acest meci.

Până una alta, HAI ROMÂNIA !
Meciul va fi transmis în direct pe Antena 1 de la ora 20:45. (E păcat cu nu se mai transmit meciurile pe TVR)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails