miercuri, 4 martie 2009

Mari victorii şi mari dezamăgiri fotablistice (3)

Întrucât starea de nervozitate nu mi-a trecut în totalitate iar răceala continuă să mă macine, continui astăzi relatările din lunga şi frumoasa istorie a practicării "sportului rege" în România.
7 septembrie 1988. Stadionul Dunărea Galaţi era arhiplin. 30000 de oameni se pregăteau să asiste la disputarea manşei tur a primului tur al Cupei UEFA.
Combatantele? Oţelul Galaţi, echipa ce promovase cu doar doi ani în urmă, şi mult mai titrata Juventus Torino.
Oţelul Galaţi se afla într-o pasă proastă în campionat aflându-se undeva în subsolul clasamentului primei divizii din România iar Cupa UEFA stătea să înceapă. (foto: dunarabatrana.com)
Juventus s-a prezentat cu o echipă de supervedete. Practic întreg lotul conţinea numai internaţionali de primă mână, olimpici sau internaţionali de tineret. Iată şi echipa "Bătrânei Doamne" ce-a intrat pe teren pentru a înfrunta echipa siderurgiştilor:TACONI — NAPOLI, BRIO, BRUNO, DE AGOSTINI — CABRINI, MAROCCHI,BARROS, LAUDRUP — MAURO şi ALTOBELI. Pentru cine cunoaşte puţină istorie fotbalistică, această echipă era aproape echipa de vis a Europei la acea vreme. Doar Anderlecht Bruxelles şi Bayern Munchen rivalizau în acele vremuri cu măreaţa formaţie italiană.
Gălăţenii au început cu: CĂLUGARU — BORALI (min. 72 OPREA),ANGHELINEI AGIU, GELU POPESCU — MARIUS STAN, BURCEA, PROFIR, OCTAVIAN POPESCU — RALEA (min.56 DRĂGOI) şi ANTOHI. O echipă de anonimi pentru vedetele torineze, dar o echipă unită şi profund motivată sufleteşte. (nu era "moda" cu prime de joc dar onoarea de a juca cu un nume aşa de mare din fotbalul european era o motivaţie suficientă)
Că tot vorbim de italieni, fatidicul minut 59 a adus o pasă filtrantă perfectă ce i-a lăsat lui De Agostini doar opţiunea faultului în careu. Lovitură de la 11 metri şi 1-0 pentru gălăţeni. Finalul a fost dramatic dar rezultatul final a rămas italienesc: 1-0 !
Returul a fost dur: 5-0 pentru torinezi!
La mai bine de 20 de ani de la această victorie, nici până acum nu au mai reuşit şi alţii să învingă echipa torineză. Ceahlăul Piatra Neamţ a mai "scos" două rezultate de egalitate (1-1 şi 0-0) în Cupa Uefa Intertoto şi Steaua Bucureşti în Uefa Champions League (0-0); dar nimeni n-a mai reuşit să-i bată ! Să vedem aşadar execuţia de la punctul cu var a lui Profir din minutul 59. Fiţi atenţi câtă lume era acolo ! Aşa ceva nu mai vezi în prezent!

O altă mare victorie românească despre care ştiu tot doar din poveşti este cea din meciul (pe care totuşi l-am văzu integral) România - Italia contând pentru preliminariile campionatului european din 1984.
Echipa naţională a României, condusă de Mircea Lucescu de pe banca tehnică, s-a calificat atunci dintr-o grupă cu două superputeri: Suedia şi Italia. România a învins atunci în ambele meciuri Suedia (1-0 la Stockolm prin golul lui Cămătaru şi 2-0 acasă prin golurile lui Andone şi Klein) şi remizase 0-0 la Florenţa în inferioritate numerică după o eliminare stupidă.
Meciul s-a jucat pe legendarul stadion "23 august" iar unicul gol a fost marcat de cel care ulterior şi-a renegat naţionalitatea română: Ladislau(Loţi) Boloni.
Nu am găsit un rezumat amplu şi în plus ar fi şi plictisitor dar vă spun că italienii au jucat foarte dur, chiar mai dur ca la Florenţa.
La mijlocul primei reprize, Ilie Balaci, aşa-numitul "placa turnată a Craiovei(Maxima)" a executat scurt o lovitură liberă iar Loţi Boloni a şutat năpraznic lăsând portarul italian fără replică.
Ia haideţi să vedem şi golul actualului antrenor de la Standard Liege:

Meciul a fost unul de-a dreptul dramatic însă dorinţa românilor de a câştiga şi apărarea pur italienească de care am dat dovadă pe finalul partidei au făcut ca scorul să rămână neschimbat.
Pentru că tot am vorbit numai despre meciuri cu italieni în acest articol, o să amintesc acum şi de semieşecul cu Squadra Azzura de la campionatul European din Austria şi Elveţia de anul trecut.
Brigada norvegiană care a oficiat la acest meci a tras din greu cu noi dezavantajându-i la maximum pe italieni însă, din păcate, când e vorba de Italia, norocul le surâde mereu macaronarilor şi împotriva lor totul decurge cel mult corect şi niciodată în dezavantajul Squadrei Aiurea.
Italia pornea din postura de campioană mondială en-titre, după ce în 2006 învinsese Franţa într-o finală disputată la Berlin.
România tocmai remizase 0-0, după un meci anost şi urât pentru un turneu final, cu vicecampioana mondială, Franţa, şi se pregătea pentru meciul cel mare cu naţionala lui Buffon şi compania.
Meciul a fost unul aflat la polul opus faţă de cel cu Franţa având nenumărate ocazii. Bogdan Lobonţ, portarul naţionalei României, a zburat din bară-n bară în acel meci rivalizând fără probleme cu mult mai titratul Gianluigi Buffon, portarul italienilor.
România a deschis scorul prin jucătorul pe care eu nu l-am suportat niciodată: Adrian Mutu. O pasă lungă , o gafă de începător a lui Zambrotta şi Mutu a speculat, executându-l pe Buffon.
Italienii cedaseră sec 0-3 cu Olanda şi erau conduşi de România. Practic nu mai aveau ce pierde. De fiecare dată cu Squadra Azzura s-a aruncat în atac a pierdut categoric. Nu jucaseră încă cu noi. La mai puţin de două minute un luft al lui Tamaş îi punea mingea pe tavă lui Panucci pentru 1-1.
Mai trebuie spus că arbitrul norvegian a anulat un gol perfect valabil al lui Luca Toni la scorul de 0-0.
În minutul 82 norvegianul scoate din pălărie un penalty la Daniel Niculae. Execută acelaşi Adrian Mutu căruia îi tremurau picioarele. Se uită în ochii marelui Buffon şi se pierde. Şut... şi apără Buffon ! Norocul în fotbal al italienilor le surâde din nou.
Italienii au învins în al treilea meci cu 2-0 pe Franţa, după două goluri mai mult decât norocoase iar noi am cedat cu 0-2 în faţa Olandei şi astfel Italia şi Olanda au mers "de mână" în sferturile europeanului iar noi ne-am întors acasă cu două puncte.
Dacă îmi spuneai dinainte că România va face o aşa figură la Euro 2008 m-aş fi declarat mulţumit însă după acest meci... rămân la părerea că puteam merge mai departe noi.
Vă invit să urmăriţi rezumatul partidei România - Italia 1-1.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails