luni, 2 martie 2009

Recesiunea impune încălcarea legii şi a eticii

Din motive pur familiale nu am putut ajunge la primele ore la şcoală plecând mult prea târziu de acasă. Dar asta-i mai puţin relevant.
Relevant este faptul că, aşa vesel cum mă îndreptam eu către şcoală, am trecut prin faţa Şcolii Orwelizate nr. 1 Bârlad.
Şi ia uitaţi ce-am văzut:
Mă bucur teribil c-am prins acest cadrul aşa căci altfel se putea interpreta că scriu acest articol într-un mod tendenţios la adresa etniei persoanei care vindea ghiocei.
Nu. Etnia şi sexul persoanei nu contează deloc.
Contează doar faptul că cineva vindea ghiocei dimineaţa când intră primul schimb la studii, adică elevii claselor I-IV.
Aşa cum se vede şi în imagine, şcolarii chiar se înghesuiau să-şi cheltuie banii pe care părinţii lor i-au muncit pentru ca ei să aibă ce băga la ghiozdan şi în ghiozdan (nu e întocmai ieftin să fii elev) pe nişte floricele pe care urmau, probabil, să le ofere doamnelor învăţătoare.
Poate pe unii îi irită însă eu îmi aduc aminte că pe vremea când eram eu elev la Şcoala (pe atunci NEorwelizată) nr. 1, colectivul de părinţi ai unei clase primare au pus mână de la mână nu ca să facă mai multe mâini ci ca să-i cumpere tovarăşei învăţătoare un cuptor cu microunde şi o maşină de spălat (pe atunci era o mare chestie şi erau şi mai scumpe raportate la puterea de cumpărare).
Aşadar, un fleac câţiva ghiocei în valoare de 1 leu juma', nu?
O să spuneţi c-a câştigat câţiva lei şi persoana aia stând în frig după ce-a cules ghioceii şi eu, ca un nesimţit ce sunt, o fotografiez şi mai şi vorbesc urât la adresa ei.
Dar stau şi mă întreb dacă nu cumva este de porc să ispiteşti nişte copii sub 10 ani, în mare parte, să-şi cheltuie banii pe un gest ce-i costă pe ei bunăstarea sistemului digestiv la şcoală ?
Bun, am înţeles; e criză. Dar oare chiar asta ne scuză să ne întoarcem la vremurile când orice se vindea pe stradă fără autorizaţie ?
Nu-i prost cine cere, e prost cine dă spunea o vorbă "din bătrâni". Aşa o fi. Dar în cazul de faţă consider că nu se pune problema aşa întrucât vorbim de minori ce încă nu ştiu cum arată buletinul.
Frumoasă ţară dar, uneori, păcat că-i locuită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails