sâmbătă, 11 aprilie 2009

Actualitatea moldovenească

Se pare că poziţia rezervată pe care am adoptat-o la începutul răzmeriţei ci s-o stârnit în Moldova o fost di bun augur având în vedere că situaţia a evoluat foarte ciudat.
După ce marţi noaptea(n.r.: 7 aprilie) clădirea Parlamentului şi a Preşedinţiei moldovene au fost devastate de către protestatari şi lucrurile începeau a semăna din ce în ce mai mult cu decembrie 1989 în România, situaţia a luat o turnură cel puţin bizară.
Au început a apărea întrebări extrem de logice cum ar fi: "Cum de-au intrat ăia atât de uşor până în sala Parlamentului şi au apucat chiar să arboreze un steag fără ca niciun fel de forţă de ordine să intervină ? Foarte ciudat, nu ?
Blocada informaţională impusă de puterea comunistă de la Chişinău, recent reconfirmată în funcţie prin vot popular, face dificilă informarea populaţiei din restul Europei şi mai ales a românilor, într-un fel sau altul, mult mai interesaţi de situaţie. Totuşi, televiziunea on-line JurnalTV reuşeşte, cumva, să ţină la curent doritorii cu situaţia de peste Prut.
Un posibil răspuns la întrebarea de mai sus ar fi că totul este regizat întocmai de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. În opinia mea, ar avea sens. Totuşi, motivele invocate de cei care emit astfel de teorii sunt diverse şi, deocamdată, evit să mă pronunţ. Totuşi, iată un semn de întrebare pus bine de televiziunea on-line JurnalTV:

Să fie oare aşa ? Greu de spus.
Numărul protestatarilor din stradă a scăzut de la o zi la alta. Dacă în prima şi a doua zi au fost cam 40000 de oameni, în a treia zi au fost doar 8000, în cea de-a patra puţin peste 5000 iar ieri doar 800 de persoane mai erau în stradă în capitala Republicii Moldova.
Argumentele pentru această scădere drastică a numărului de protestatari sunt diverse.
În stradă s-a instaurat o veritabilă teroare la adresa jurnaliştilor dar şi a simplilor oameni a căror singură vină este că merg pe stradă prin capitala Moldovei.
Lupta s-a extins şi la nivel diplomatic odată cu acuzele lansate de Vladimir Voronin (preşedintele Republicii Moldova) la adresa României cum că aceasta din urmă ar fi implicată direct în manifestaţiile din Chişinău. Preşedintele moldovean, de origine română şi cu cetăţenie rusă, a declarat persona non grata pe ambasadorul misiunii diplomatice a României de la Chişinău şi a impus un regim de vize draconic cetăţenilor români care doresc să circule pe teritoriul ţării vecine.
Spuneam despre Voronin că este de origine română, ia uitaţi aici:

Ei, se mai întâmplă.
Vă spuneam că în Chişinău s-a instaurat o veritabilă teroare. De altfel, sute de poliţişti îmbrăcaţi în civil arestează oamenii la întâmplare pe stradă. Antena 3 a difuzat ieri un material cu nişte civili care-au găsit o maşină ce în faţă avea numere de Chişinău (C KL 873) iar în spate avea numere de Transnistria. Frumos, nu ?
Au apărut şi primii oameni care-au apucat să şi povestească cum a fost:

Unde eşti tu Ţepeş doamne ?
Informaţiile sunt în continuare contradictorii şi, practic, nu mai ştii ce să mai crezi.
Evit pe cât posibil să mă pronunţ asupra situaţiei din Moldova însă un lucru este sigur: Ceva de mare anvergură se întâmplă şi un nou capitol al istoriei teritoriului dintre Prut şi Nistru este în scriere.
Zeci de manifestaţii de solidaritate cu revoluţionarii din Moldova au avut loc în ultimele zile în România, Irlanda, Scoţia, SUA, Belgia, Italia şi alte ţări ale lumii însă, din păcate, nu poţi şti exact cu cine eşti solidar şi împotriva cui.
Aşa, la modul ideal, sună frumos "Basarabia-pământ românesc", "unire fraţi români", etc. etc. însă, în realitate, nimic nu este clar şi, cel mai corect este să adoptăm o atitudine rezervată.
Cel mai mult îmi doresc în acest moment ca această tensiune să se încheie cât mai repede şi cât mai bine pentru locuitorii Republicii Moldova căci situaţia economică nu este prielnică unei tensiuni perpetue.
Vedeţi dumneavoastră, dragostea asta mai trece şi prin stomac, din păcate.
Chiar în timp ce scriam acest articol a apărut un nou filmuleţ al televiziunii JurnalTV care-arată că destui oameni încă se află în faţa sediului Guvernului pentru a protesta împotriva ratificării rezultatului scrutinului din 5 aprilie anul curent:

Deontologic vorbind, trebuie să rămân imparţial aşa că, trebuie spus, că şi rusofonii s-au mobilizat şi în Municipiul Bălţi s-a umplut cu inscripţii şoviniste de tipul "Beltsy russkii gorod"(Bălţi-ul este oraş rusesc!), "Proci rumini iz Moldov" (afară cu românii din Moldova, etc. etc. titrează hotnews.md.
În Bălţi, pe 8 aprilie, s-a organizat un contra-miting de susţinere a Partidului Comuniştilor, miting catalogat chiar de către organizatori ca fiind anti-românesc.
Din informaţiile care circulă în prezent, se pare că în stradă lucrurile s-au mai calmat însă la nivelul mentalităţii comune lucrurile nu par nici pe departe a se fi liniştit.
Rapper-ul 1 Q Sapro a făcut chiar şi o melodie de susţinere pentru manifestanţii din Chişinău iar internauţii i-au făcut şi videoclip. Ia să vedem:

Eeehaa... e greu.
În contrapartdă, la Bălţi s-au organizat din nou proteste anti-comuniste:

Situaţia din Moldova devine critică şi, acest stat, riscă foarte mult să se transforme într-un stat dictatorial - poliţienesc şi libertatea de exprimare să fie îngropată definitiv şi irevocabil.
Să sperăm întru vremuri mai bune.
Sănătate.

5 comentarii:

 1. "Deontologic vorbind, trebuie să rămân imparţial aşa că, trebuie spus, că şi rusofonii s-au mobilizat şi în Municipiul Bălţi s-a umplut cu inscripţii şoviniste de tipul..." De ce dracu vorbesti asa? Si ti-o disparut principiile? Ziceai (si chiar te bateai cu pumnu-n piept) ca reclama de la adsense nu are ce cauta pe un blog serios. PS: Tare poll-ul ala.

  RăspundețiȘtergere
 2. Sper sa se rezolve cat mai curand chestia asta cu Rep. Moldova, ca nu se mai scrie si nu se mai vorbeste despre nimic altceva. Oricum la nivelul autoritatilor competente nu se chinuie nimeni sa se implice in vre-un fel...

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru Tudor: Vorbesc aşa pentru că informaţiile sunt mult prea contradictorii ca să mă exprim după cum îmi dictează inima, având în vedere că acest blog este unul serios şi care încearcă (e drept, nu mereu îi şi reuşeşte) să exprime cât mai corect lucrurile.
  Având în vedere că există cititori care citesc acest blog ca pe un ziar (aşteptând zilnic câte o postare) îmi propun să mă apropii pe cât posibil de munca unui jurnalist.
  E adevărat că am zis despre reclamele de la AdSense că nu sunt întocmai potrivite într-un blog serios dar nu m-am bătut cu pumnul în piept cu asta (mă rog, poate nu ştii tu cum fac eu când vreau să mă bat cu pumnul în piept) şi nici nu am transformat asta într-un principiu... ci era doar o părere.
  Mai mult decât atât, dragostea pentru principii mai trece, uneori, şi prin stomac.
  Nu văd nimic rău în a câştiga 5-10 cenţi pe zi (sau chiar mai puţin) având în vedere calitatea articolelor mele per-ansamblu. În plus, reclamele AdSense sunt puse ultimele pe bara din dreapta astfel că nu sar în ochi şi nici nu stresează cititorul; eu consider asta o măsură de bun simţ.
  Mulţumesc pentru aprecierea la adresa sondajului iniţiat de mine.
  S-auzim de bine!

  RăspundețiȘtergere
 4. "Având în vedere că există cititori care citesc acest blog ca pe un ziar (aşteptând zilnic câte o postare) îmi propun să mă apropii pe cât posibil de munca unui jurnalist."
  "Mai mult decât atât, dragostea pentru principii mai trece, uneori, şi prin stomac."

  Cu tot respectul... TE-AI CACAT AZI?

  RăspundețiȘtergere
 5. Da. E drept, a fost cam doom, dar da :)

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails