duminică, 5 aprilie 2009

Că frumoasă mai e ţara. De n-ar fi locuită...

Bine v-am regăsit stimaţi cititori destoinici ai prezentului blog.
În ultima vreme, poate şi din cauza convexităţii funcţiei bioritmale ce m-a caracterizat în această perioadă, am cam ieşit din tema de bază a blogului dezamăgind, poate, o parte din cititori.
De dragul diversităţii, ce nu face omul?
Uite! De exemplu proprietarul acestui articol vestimentar, de dragul diversităţii, s-a gândit să renunţe la clasicul cuier pe care l-a pus pe foc iarna trecută, dar şi la achiziţionarea unuia nou că de... e criză dom'le.
Aşa că a găsit soluţia optimă: Şi-aşa stau stâlpii degeaba prin centrul oraşului şi oricum ţin semafoare, becuri, camere de luat vederi, ce mai contează o "boarfă" în plus sau în minus ?
Bravo tată! Eşti un zeu mâncate-ar tata !
Poza este făcută în faţa bisericii Domnească aflată fix în "buricul târgului" vizavi de Primăria Municipiului Bârlad şi "peste drum" de Casa de Cultură a Sindicatelor Bârlad, care de altfel şi apare în plan secund în minunata poză.
După cum ştiţi, eu iubesc preoţii şi campaniile lor la nebunie fiindu-mi dor de ele la fel de mult cum îmi este de-o casă aprinsă.
Ei bine, Episcopia Huşilor (adică cea mai "de sus" instituţie întru şefia peste biserici de prin frumosul nostru judeţ Vaslui) organizează un superb concert caritabil întru o cauză deja pierdută. Concertul este de "IMNE religioase şi laice".
Mă trăiv-ar familia voastră cu tot cu protoierii, arhiepiscopii, parohii, sinoade, şi altele că nici nu vă mai ştiu gradele căci sunteţi organizaţi mai bine chiar şi de cât organizaţia din "The Godfather"; mă trăiv-ar familia... da' nu le zicea cumva imnuri ? Întreb şi eu aşa ca prostul. Aşa ateu cum sunt eu.
Se pare că pentru voi, ăştia cre(ş)tinii ortodocşi, e altă gramatică a limbii române. La voi totul e mai "altfel". Dacă scrii "imne" pe bătrânul Google ai să vezi că nu numai cei de pe-aici de la Huşi scriu "agramaticalităţi" cu duiumul ci şi unii înalţi arhiepiscopi sau chiar unii canonizaţi între timp ca sfinţi, sfinţişori, semi-sfinţi şi care-or mai fi că m-am săturat de ei până peste cap!
Dacă stau bine şi mă gândesc, termenul bisericesc pentru "imn" este tropar căci îmi amintesc c-am avut un conflict deschis c-un profesoraş de religie căci îmi era mai uşor să cânt Thunderstruck decât Troparul maicii domnului. Eh, ce să faci? Dacă-i Vâlsan mai dement, asta e.
Trecem de la o instituţie de porc la alta şi mai de porc.
Dumneavoastră ştiaţi că există Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi ? Ei bine, această instituţie există şi papă din banii publici încă de la 1 ianuarie 2005. Nu e minunată ţara-n care trăim ?
Ei bine, deşi au trecut 4 ani de la înfiinţarea acestei instituţii, prea multe despre vreo activitate prodigioasă a impozantei instituţii corecte politic, încă nu s-a prea auzit.
Probabil şi mai puţini dintre dumneavoastră, stimaţi locuitori ai judeţului Vaslui, ştiaţi că această instituţie are sucursală în judeţul nostru, evident în Municipiul Vaslui şi are chiar şi un director, pe numele său Iulian Nistor, absolvent al Facultăţii de tehnologie şi chimie a produselor alimentare şi tehnică piscicolă, secţia pescuit ecologic. A? Nu e minunat ? Omul ăsta e plătit din bani publici nu ca să pescuiască ecologic ci ca să apere principiul egalităţii de şanse dictat de dogma corectitudinii politice de la Bruxelles.
N-ar fi o aşa mare problemă dacă măcar ar face asta. Ei aş! Ţi-ai găsit. Haideţi să vă arăt un pliant al aceste mari instituţii prescurtată ANES:
Aşadar, stimată femeie, "Nu suferii în tăcere!". E greu cu dezinenţele astea prin frumoasa limbă română.
Şi mai greu este cu limbajul de lemn importat de la Bruxelles (vezi partea încercuită).
Partidul Comunist Român doreşte libertate şi impunerea democraţiei în toate oraşele şi muncipiile din România întru atingerea socialismului şi comunismului în România în societatea noastră socialistă multilateral dezvoltată! UUhhaaaa ! Comparaţi asta cu descrierea scrisă pe pliant şi încercuită de nesimţitul de mine. Nu seamănă? Măcar aşa un pic?! Poate mi se pare mie.
Continuăm cu "agramaticalităţile" faimoasei instituţii de care n-a auzit nimeni deşi e plătită din banii noştri, ai tuturor, şi întoarcem pliantul pe cealaltă faţă a sa:
"Formele de manifestare a violenţei împotriva femeilor" - vai, chiar aşa ?
Mă trăiv-ar instituţia voastră trei zile cu cea de alaltăieri, dar parcă articolul genitival se acorda în gen, număr şi caz sau... în fine... poate ştiam eu greşit că doar, na, asta e, doar e Vâlsan mai dement !
Totodată, dacă veţi avea răbdarea să citiţi şi această faţă a pliantului, veţi observa că virgulele lipsesc cu desăvârşire de prin fraze şi, deloc de mirat, limbajul de lemn corect politic este prezent aproape-n fiecare silabă al măreţului pliant realizat pe bani publici şi deloc puţini.
Rămânem în curtea Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi şi vorbim despre conceptul de flexibilizare a muncii. Poate că unii dintre dumnevoastră, mai ancoraţi în realităţile "ieuropene" şi profund corecte politic şi stiţi bine ce se vrea a se spune prin flexibilizarea muncii însă pentru mine, doar român şi deloc european, este total neclar.
Când ceva îmi este neclar despre U.E., unde mă duc? La orice instituţie de stat (=portavocea U.E. în teritoriu) să mă informez. Şi mi se dă un pliant de tipul următor:
Mă uit eu aşa, admir ideea copertei, mă arăt scârbit de culoarea roz preferată de realizatorii pliantului şi mă uit la extrasul din Codul Muncii.
Am înţeles din prima cam la ce se referă acest concept "ieuropean" care nu este deloc nou şi care s-a practicat în România chiar şi în vremea lui mult prea devreme împuşcatul.
Pentru cine vrea să se gândească, vedeţi cum era programul mandatarilor.
Revenim la guvernul nostru de stânga şi-l lăsăm pe "Împuşcatu'" în pace şi întoarcem pliantul pe cealaltă faţă:

Mă uit de îndată în stânga şi văd scris mare, frumos şi cu roşu: Ce înseamnă flexibilizarea muncii ? Ah frumos! Îmi pun la treabă cei doi neuroni (adică îi opresc din partida de ping-pong pe care o declanşaseră între ei) şi dau să citesc superba definiţie. I-auziţi: Este un concept care descrie schimbările realizate în natura muncii - o diversificare şi flexibilizare a modalităţilor de lucru.
Dumneavoastră aţi înţeles ceva ?!
E ca şi cum eu v-aş spune că tastatura este o mulţime ordonată de taste adunate într-o tastatură ce se potriveşte la calculator. Sună amuzant şi de porc, nu ? Ei cam aşa-i şi cu definiţia aia de mai sus.
Din câte ştiu eu, atunci când defineşti ceva, una din regulile de bază este aceea că nu poţi defini ceva folosind exact acea noţiune căci se intră în ceea ce se numeşte cerc vicios.
Eh, dar cui să spui ? Unuia de-a făcut pescuitul ecologic? Domnia sa e cu năvodul, cu undiţa, cu lanseta, nu cu argumentări, definiri de termeni şi alte chestii de tipul ăsta poate prea grele pentru o instituţie de stat.
Această instituţie va continua să existe şi probabil că despre ea nu vom auzi prea multe.
Ce vă spuneam eu că astea cu femeile e un bun scop de-a face bani ? Corecţie: De fapt e vorba de muuulţi bani !
Afinitatea sublimă ce uneşte grupuri dintre cele mai eterogene se numeşte BANUL !
Banii n-aduc fericirea ? Să mori tu ? Depinde din ce punct de vedere priveşti. Vulpea când n-ajunge la struguri zice că-s acri.
Şi pentru că tot am început c-o poză din stradă, să închei aşijderea.
Despre această ultimă poză vă las pe dumneavoastră stimaţi cititori să reflectaţi asupra-i şi să-mi spuneţi ce reprezintă. Poza e făcută pe 1 aprilie anul curent pe drumul spre casă pe care-l parcurg de 12 ani.

Numai bine.

4 comentarii:

 1. Tare titlul! "La final trebuie sa precizam ca Romania e o tara din Africa, noi traim in gauri insalubre sub pamant, suntem canibali, vanam sobolani cu arcu’, n-avem masini ca ne deplasam prin copacii vopsiti in galben si toate constructiile pe care le puteti admira daca alegeti sa faceti o excursie pe aceste meleaguri au fost construite de o civilizatie superioara cu care noi nu avem nici o legatura…."

  RăspundețiȘtergere
 2. IMN, IMNURI - Da, ai dreptate, ăsta e pluralul substantivului comun "imn". Dar tot atât de adevărat este că acest substantiv a cunoascut şi forma IMNE pt. plural, mai ales când vorbim în context religios. Termenul a fost preluat si in literatură. Poetul Ioan Alexandru care are o serie de IMNE: IMNELE MOLDOVEI, IMNELE TRANSILVANIEI, IMNELE PUTNEI, etc. Deci, chiar dacă DEX-ul nu-l mai indica, asta nu înseamnă că nu există în limba română.
  "Se pare că pentru voi, ăştia, cre(ş)tinii ortodocşi, e altă gramatică a limbii române. La voi totul e mai "altfel". Am preluat citatul din cele scrise de tine. Nu, nu există nici o altă gramatică a limbii române pentru nici un creştin, fie el ortodox, catolic,etc. Nimeni nu-ţi dă ţie dreptul, ateu fiind, să te consideri deasupra celor care cred în Dumnezeu. E o impoliteţe ceea ce ai scris, ca să nu o numesc pe de-a dreptul nesimţire. Deci tu, ateu, nu admiţi prezenţa celor ce cred (mai mult, mai puţin, problema e a lor), în schimb ai pretenţia ca alţii (indiferent cine sunt, cărei religii îi aparţin, etc.)să înţeleagă şi să accepte o anomalie, concret, homosexualitatea (ăsta era in alt articol de al tău...)
  "Formele de manifestare a violenţei împotriva femeilor" - este o formulare ambiguă, deci altă problemă de gramatică. Hai s-o analizăm
  puţin: Care forme? " de manifestare"; a cui manifestare? " A violenţei...", deci o manifestare a violenţei, corect gramatical. Trebuie să gândim logic: formele sunt ALE violenţei sau manifestarea este A violenţei?
  "Un superb concert caritabil întru o cauză deja pierdută" - spui tu despre un gest umanitar făcut de unii, concret acest concert de IMNE. Ce te face să fii neîncrezător în gestul unor oameni, indiferent cine or fi aceştia? (Parte cenzurată. Nu are nicio legătură prezentul blog cu cele invocate în cuvintele pe care tocmai le-am cenzurat)
  E bine să mai gândim când aruncăm cuvinte grele în oameni, iar subiectivitatea noastră să nu o ridicăm la rangul de obiectivitate.
  Puţin dezamăgită, în rest, numai de bine!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ador comentariile, atât critice cât şi laudative, ale Marianei pentru că mereu sunt bine argumentate.
  Să luăm pe rând.
  Cunosc termenul "IMNE" însă eu vroiam doar să subliniez că există numai şi numai în context religios. Dacă DEX-ul nu-l mai indică înseamnă că nu mai este. Aşa cum eu mă simt jignit de faptul că DEX-ul consideră cuvânt de origine bulgară cuvântul "hotar" (având în vedere că-n acea vreme dacii existau de mult iar bulgarii nici măcar la statut de embrion etnologic nu erau) şi totuşi trebuie să accept, aşa şi creştinii trebuie să accepte că asta e limba literară din prezent şi s-o accepte ca atare.
  Am zis că sunt un nesimţit, tocmai ai vorbit într-un adevăr absolut (sau truism). Da, sunt un nesimţit pentru că urăsc prozelitismul de prost gust şi implicarea bisericii în orice, chiar dacă o bună parte din treburile în care aceasta se implică nu sunt de competenţa ei. Biserica nu mai este de mult sub controlul cuiva şi asta se poate transforma în ceva grav.
  Te-ai legat de homosexualitate, pe care tu o consideri anomalie. Vin şi eu cu o întrebare: Cine spune că aia e anomalie şi noi, heterosexualii, sunt cei "normali" ? Biserica? Refuz să cred biserica pentru că mereu a minţit mai mult decât a propovăduit adevărul. Şi-n plus, dacă ai citit acel articol al meu, ai văzut (sper) că nu vreau să promovez homosexualitatea şi nici acceptarea practicilor de tipul acesta ci doar faptul că pot exista homosexuali care pot fi în acelaşi timp oameni de vază ai societăţii.
  Cât priveşte problema gramaticală, "violenţei" răspunde acolo întrebării "ale cui forme?(de manifestare)" şi de aceea, consider eu, că este mult mai corect să spunem "ale violenţei". Şi da, sunt de acord că exprimarea, în genere, acolo, este ambiguă.
  "Ce te face să fii neîncrezător în gestul unor oameni, indiferent cine or fi aceştia?" Păi, intrarea e liberă, de unde-s fondurile ? De unde ştim cât şi cum se duce unde trebuie ? Faptul că nu este deloc transparent mă face să fiu suspicios.
  Am cenzurat continuarea pentru că nu are nicio legătură una şi cu alta. După cum vezi, n-am pomenit niciodată pe acest blog despre asta. Şi nici n-am de gând. Sunt două lucruri total diferite.
  În încheiere, am să citez un poet şi bun prieten de-al meu: "Obiectivitatea este doar o altă subiectivitate a purului adevăr".
  Nu mi se pare că-mi ridic propria-mi subiectivitate la rangul de obiectivitate dar, de dragul diversităţii, încerc să spun lucrurilor cât mai "pe nume" în opinia mea, lucruri despre care în general se evită din ce în ce mai mult a se vorbi.
  Îmi pare rău că am dezamăgit şi poate mă voi revanşa într-un articol viitor.
  Numai bine.

  RăspundețiȘtergere
 4. Mă bucur că eşti fair-play...
  A propos de IMNE: substantivul îl putem totuşi găsi scris în DLRLC (Dicţionarul limbii române literare contemporane)la pag.495: IMN, IMNURI şi (învechit)IMNE...

  "Te-ai legat de homosexualitate, pe care tu o consideri anomalie. Vin şi eu cu o întrebare: Cine spune că aia e anomalie şi noi, heterosexualii, sunt cei "normali" ? Biserica? Refuz să cred biserica pentru că mereu a minţit mai mult decât a propovăduit adevărul. Şi-n plus, dacă ai citit acel articol al meu, ai văzut (sper) că nu vreau să promovez homosexualitatea şi nici acceptarea practicilor de tipul acesta ci doar faptul că pot exista homosexuali care pot fi în acelaşi timp oameni de vază ai societăţii." Iată că am citat iarăşi din discursul tău.
  1. "M-am legat de homosexualitate..." - chiar că nu am făcut aşa ceva (nici la propriu, nici la figurat)
  2. Că e o anomalie, susţin în continuare ideea aceasta, dar nu pentru că a spus biserica, ci pentru că aşa gândesc eu. Dacă ar fi fost o normalitate, presupun că am fi fost altfel construiţi din punct de vedere anatomic. Că se cunosc deviaţii sexuale şi la animale, şi la păsări, etc., nu reprezintă un argument că ar fi ceva normal.Că homosexualitatea este cunoscută din timpuri străvechi, iar nu e un argument (pentru mine), după cum nici faptul că personalităţi marcante au fost homosexuali...
  3. Nu rezultă din frazele mele ideea că homosexualii nu sunt oameni pe care să te bazezi, prieteni desăvârşiţi, oameni de vază ai societăţii şi nici că tu ai promova aceste practici. Deci, iar te-ai "înfierbântat" în van.
  Şi a propos de dezamăgire: fair-play-ul tău a anulat o parte din ea!
  In rest, numai de bine!

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails