luni, 27 aprilie 2009

Educaţia în cădere liberă(18+)

Acest articol poate fi considerat jignitor şi poate conţine expresii licenţioase. Nu este recomandat persoanelor sub 18 ani!

Gata. Am fost şi corect politic, acum să-i dăm drumul:
După o pauză mai mult sau mai puţin forţată, subsemnatul a revenit pe la ceea ce se numeşte şcoală, de asemenea mai mult sau mai puţin forţat.
Trecând peste faptul că o parte dintre cei cu care am luat contact a trebuit să-i aud cât de tare sunt certaţi cu limba română chiar şi când vine vorba de înjurături. Eu nu-nţeleg un lucru: limba enegleză are 10-15 cuvinte vulgare iar înjurăturile lor sunt chiar simple banalităţi, în vreme ce în limba română mă apuc de înjurat astăzi şi pe vineri abia termin cu sectorul religios şi continui cu cel agricol.
Dar nu despre modul cum formulăm înjurăturile vroiam să discut acum ci despre sistemul de învăţământ de prin România care se duce, încet şi trist, dar sigur, în cap !
Din păcate părinţii mei mi-au indus prostul obicei de-a citi şi urmări ştirile. Mai întâi de toate aflu că guvernul, printr-un act guvernamental (cum dracu altfel?), a legalizat tâmpenia ce oricum pe la noi prin judeţ (în jud. Vaslui) se întâmpla de ani buni şi anume numirea directorilor de şcoli pe criterii politice.
În domeniul învatamântului preuniversitar de stat vor fi cedate atributiile de organizare a retelelor scolare si de numire/eliberare din functie a directorilor, iar la nivelul unitatilor de învatamânt a celor referitoare la managementul resurselor umane. “Participarea reprezentantilor comunitatii locale la procesul de decizie în unitatile de învatamânt va fi la un nivel egal cu reprezentarea cadrelor didactice, iar finantarea cheltuielilor curente ale scolilor se va realiza în functie de standardele de cost/elev, acoperite integral de la bugetul de stat”, se arata în document. Despre acest document se stia mai demult, dar abia acum a fost facut public. Se arată în ziarul Gardianul.
Actul guvernamental este bine elaborat pentru a lua ochiul, normal. Prostim poporul, cu televizorul. Nu sesizaţi vreo asemănare ?
Practic, partidul care "iese în alegerile locale" dictează şi culoarea politică după care vor merge şcolile în următorii patru ani şi, zic eu, că şi culoarea politică înspre care vor merge şi unii dintre elevi.
Nu e nimic nou ci doar mai frumos cosmetizat. Dacă aş avea câte un leu nou pentru fiecare elev pe care-l cunosc că s-a dus cel puţin o dată la pupincurism ieftin la sediul unui partid sau altul, pentru un "10" sau "ca să nu se supere tovarăşa/tovarăşu profesor", mi-aş cumpăra măcar un Logan la mâna a doua.
Nu sesizaţi nicio asemănare? Ei, dacă nu, atunci aflaţi că, cel mai probabil de la anul, săptămâna de şcoală va avea 6 zile.
Ziua de sambata risca sa ajunga cea de a sasea zi de scoala daca directorii adopta initiativa ministrului educatiei de a fixa in orarul elevilor, in aceasta zi, orele de sport. Pentru obligativitatea prezentei, se mai pot adauga si ore de la alte discipline. [...] Mai multe cadre didactice considera ca initiativa ministrului educatiei, Ecaterina Andronescu, de a pune orele de sport sambata va permite conducerilor unitatilor de invatamant sa mai degreveze din orarul incarcat al elevilor si sa mai adauge si ore de la alte discipline. “Este foarte posibil. Ne putem intoarce cum a fost altadata. De exemplu, tot sambata se pot muta orele de dirigentie sau cele de muzica si arte plastice. Aceasta strategie poate fi adaptata de catre unele conduceri pentru a crea cadrul si a obliga intr-un fel ca prezenta elevilor sa fie asigurata. Altminteri iti vin la ora doar cativa copii sau nici unul, iar tu, ca profesor, esti pus in situatia sa vii de pomana la scoala”, ne-a declarat Sergiu Garlesteanu, profesor de educatie fizica si sport la Scoala nr. 197 din sectorul 6 al Capitalei. Se arată în sursa citată.
Desigur, în România, oricând există posibilitatea ca această "măsură" să fie doar o manevră de-a distrage atenţie tuturor de la probleme mult mai grave ale învăţământului cum ar fi şcoli care se dărâmă, şcoli în care se moare de frig, şcoli fără aviz sanitar, profesori semi sau incompetenţi şi, să o zicem şi pe-asta, salariile prea mici pentru unii profesori (dar, totuşi, enorm de mari pentru alţii dintre ei).
Totuşi, dacă nu e o "nadă obosită", eu cred că a compara vremurile corecte politic ale Uniunii Republicilor Socialiste Europene cu vremurile "Epocii de Aur" de sub influenţa celeilalte Uniuni, a Republicilor Sovietice Socialiste, este de bun augur şi chiar corect.
Majoritatea copiilor sunt scutiti de parintii lor si pentru ca ora de sport este intercalata între celelalte ore. El vine cu treningul în sacosa si sigur ca este si incomod si, dupa ce s-a miscat, ramâne transpirat mai zice ministresa pseudo-învăţământului românesc. Păi măi trăi-ţi-ar familia ta de ministresă, dar eu pe sistemul ăsta am învăţat 5 ani şi văd că n-am murit. După aia doctorul a decis ca eu să nu mai particip activ la aceste ore dar fotbal tot am jucat când era mai cald şi văd că n-am mai murit şi nici nu mi-a fost incomod.
Dacă vrei să nu mai fie incomod, alocă bani de la buget şi pune duşuri la sălile de sport şi gata!
Urăsc când totul se priveşte numai din perspectiva oraşelor şi eventual numai din oraşul ăla cu 6 sectoare şi metrou uitându-se totuşi că cea mai mare parte a populaţiei nu locuieşte în Bucureşti şi nici măcar "la oraş" ci în mediul rural !
Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, Inspectoratele Şcolare, supte de tot de bani, dau în cap elevilor olimpici.
O parte dintre elevii care s-au calificat la etapa nationala a unei olimpiade sunt anuntati, dupa ce au facut pregatire prealabila intensiva cu profesori de specialitate, ca nu vor participa la concurs. Intr-o scrisoare trimisa redactiei, mama unui elev de clasa a VI-a de la o scoala din Bucuresti reclama faptul ca pentru concursul de romana “Ionel Teodoreanu”, echivalentul Olimpiadei de la aceasta disciplina pentru elevii mai mari, Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti a anuntat ca, la etapa nationala, nu vor mai participa toti copiii calificati, pe motiv ca nu sunt bani. “Dupa contestatii si proba de baraj a fost desemnat lotul reprezentativ al Bucurestiului. Astazi 22 aprilie, profesorii de limba si literatura romana care au pregatit copiii selectati si parintii acestora sunt instiintati de Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti ca, datorita crizei economice, numarul de locuri a fost redus la jumatate. Va intreb, cum pot intelege copiii afectati?”, ne informeaza parintele intr-o scrisoare deschisa adresata ziarului “Gardianul”. De precizat ca etapa nationala a concursului este programata pentru perioada 29 aprilie-3 mai 2009 la Iasi. ISMB a confirmat decizia. Se arată în sursa citată.
Păi să nu-ţi bagi şi să-ţi scoţi în învăţământu' lu' peşte acru ce-a ajuns ?
Păi cum să respecte elevul şcoala şi să o mai şi frecventeze când tu, statul corect al p...ii mele, nu eşti în stare să-i oferi un minim de decenţă ?
Păi eu cred că i-aş împuşca cu mâna mea să fiu în locul elevilor calificaţi dar neluaţi în lot pentru că "nu sunt bani". Este revoltător ceea ce aud şi deja devine un "câcău" cam mare !
Ca o ironie a sortii, ultima dispozitie finala din metodologie specifica urmatoarele: “Proiectul «Lucrari de nota 10» are ca scop conturarea profilului valoric al fiecarei editii a concursului, in vederea afirmarii elevilor capabili de performanta si pentru construirea standardelor care sa-i orienteze pe profesori si elevi in pregatirea pentru a participa la editia urmatoare a acestui tip de concurs de excelenta”. Se mai zice în acel articol.
AHA! Deci bani pentru un parteneriat "public-privat" între minister şi "o editură" pentru un "proiect"(îmi vine să vomit când aud cuvântul ăsta) sunt, dar pentru susţinerea afirmării elevilor cu potenţial, nu. BINE AŢI VENIT ÎN ROMÂNIA!
Colac peste pupăză, mai încearcă să-i "prostească" să vină şi la anu'. Păi proşti ar fi elevii de s-ar mai înscrie vre-unu' !
Păi cum să nu-ţi plece mă elevii din ţară când tu, statu' corect politic, îţi baţi joc de ei ?
Vorba unui distins profesor:"Cu prima ocazie, luaţi primul AVION şi duceţi-vă, c-aveţi unde! Oriunde e mai bine!".
Utilizatorul "mihai" comenta pe site-ul ziarului respectiv: N-ar fi mai bine sa crestem nr.olimpicilor si sa reducem nr.politicienilor?De la olimpici avem ce castiga,de la politicieni ce dracu sa asteptam? Absolut corect !
Având în vedere câţi nervi am şi că am avertisment pus, vă propun următorul cântecel al formaţiei Paraziţii, cântecel apărut în 2004 însă, din păcate, după 5 ani, eu cred că e mai rău decât atunci.

"Ţineţi minte trei cuvinte: E mai rău ca înainte !", Nae Lăzărescu şi Vasile Murariu

Ah, era să uit. În continuare versurile cântecelului:

vreau sa dau bani falsi de pomana
sa fac trafic legal cand stati geana
vreau sa fac politica ma cheamă datoria
sloganul meu electoral e: fuck you romania

vreau sa dau bani falsi de pomana
sa fac trafic legal cand stati geana
vreau sa fac politica ma cheama datoria
sloganul meu electoral e: fuck you romania

din 10 vibratii, 9 sunt negative,
descarc pareri subiective cand n-am alternative
nu sunt o papusica mica pe baza de ac
vreti sa faceti ceva pt mine faceti infarct
ironizez presedentia, satirizez politia
constant incerc sa-mi depasesc conditia
stresant financiar va ruinez armonia
azi platforma program devine Fuck you Romania

la parlament iei masa cu 60.000 portii duble
aveti reduceri si cand mergeti la curve
vezi pe tv judecatori la curul gol dansand nasol
fara control dupa o supradoza de prostamol
mori in spital pe hol
daca te accidenteaza serios un politist matol
votati coruptia, publicitatea decide
cine inca 4 ani de acu ucide minti lucide
ceri de la mine ce nu-mi poate de nimeni si
stiu ca tre' sa menti dorinta de a trai
putem discuta elevat sau sa ne dam in cap
in căcat sa ramanem corecti nu pare elevat

vreau sa dau bani falsi de pomana
sa fac trafic legal cand stati geana
vreau sa fac politica ma cheama datoria
sloganul meu electoral e: fuck you romania

vreau sa dau bani falsi de pomana
sa fac trafic legal cand stati geana
vreau sa fac politica ma cheama datoria
sloganul meu electoral e: fuck you romania

in aceste vremuri tulburi
ridic mainile in cluburi
si in colturi de blocuri
unde o ardem toti in focuri
inebuneste primaria, politia, presedentia
cand tot mai multi striga "fuck you romania"
o sa o luam la m. u. i. e. in u. e. repede
deci cum sa ne pese de p. s. d. ah?
vad popi hoti, beti morti, nu poa' sa se abtina
trag de buci puştoaice in timp ce se inchina
privesc cu lupa cum imi sare in brate supa
cand se aud manele de la ţăranul de deasupra
n-am dat jos de pe steag stema
sa fim condusi de minti luminate cu lanterna
guvernul a omis nepermis ce a promis din nou
nici azi nu stie cat costa o cartela de metrou
copii consumatori in şcoli de corn + lapte
in scupt timp egal seringi + vene sparte
statul frate, te rupen cur te dezbracă
ma doare-n pulă atata timp cat pielea mea alba inca ma imbraca si....
si toti se poarta de parca sunt adormiti,
poftiti un scaun electric sa va odihniti

vreau sa dau bani falsi de pomana
sa fac trafic legal cand stati geana
vreau sa fac politica ma cheama datoria
sloganul meu electoral e: fuck you romania

vreau sa dau bani falsi de pomana
sa fac trafic legal cand stati geana
vreau sa fac politica ma cheama datoria
sloganul meu electoral e: fuck you romanïa

3 comentarii:

 1. Cunosc foarte bine acest sistem de invatamant putrezit, sau cel putin il cunosteam, ca acum vad ca devine din ce in ce mai cancerigen. Mult succes la iesirea cu brio din liceu!

  RăspundețiȘtergere
 2. Putreziciune în interiorul sistemului a existat mereu dar acum aceasta se extinde cu repeziciune în întreg sistemul afectându-l în cele mai adânci esenţe ale sale.
  E groaznic şi se întâmplă !
  Mulţumesc pentru urare şi pentru vizită :)

  RăspundețiȘtergere
 3. E socant ceea ce vor sa faca din invatamant, de fapt, din ceea ce a mai ramas din el... Si pe urma ne minunam cum de totul merge pe apa sambetei... Incerc sa nu-mi imaginez incotro ne indreptam cu pasi mai mici au mai mari.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails