sâmbătă, 4 aprilie 2009

Eluveitie - The Arcane Dominion

Ei bine, stimaţi cititori, formaţia elveţiană Eluveitie (pronunţat El-vei-ti) se pregăteşte să scoată un nou album numit The Arcane Dominion album produs de casa Nuclear Blast.
Până ce acel moment va sosi, formaţia a pus la dispoziţia fanilor întreg albumul spre ascultare pe pagina de MySpace a trupei.
Se anunţaseră cu mult timp în urmă că albumul va fi unul acustic şi deci total diferit faţă de precedentele albume.
Într-adevăr este un oarecare şoc pentru cei obişnuiţi cu sonoritatea obişnuită a cântecelor elveţienilor.
Din punct de vedere al realizării, albumul este unul profund conceptual ilustrând laturile întunecate ale minţii umane şi ale societăţilor păgâne ce existau în vremuri demult apuse.
Personajul de pe copertă este o formă de întruchipare a zeului Cernunnos care, în mitologia celtică, este zeul animalelor, al prosperităţii materiale simbolizând totodată ciclul reînnoirii naturii cu fiecare anotimp ce trece.
Aşa cum personajul de pe copertă reprezintă natura ce are comportament ciclic, aşa şi prezentul album începe şi se termină cu aceeaşi melodie: Sacrapos care, în traducere liberă, înseamnă "Puţin rău poate părea sfânt". Prima melodie de pe album conţine şi o scurtă naraţie făcută de Alan Nemtheanga de la formaţia irlandeză Primordial, în vreme ce ultima melodie de pe album (intitulată, după cum am spus, la fel, Sacrapos) este lipsită de versuri "lăsând doar muzica să exprime aspectul întunecat al caracterului uman", după cum spunea Chrigel într-un interviu acordat în cadrul audiţiei pentru presa de profil organizată la sediul Nuclear Blast.
Am ascultat albumul sub profunda apăsare a piesei "Omnos" (cea de-a opta de pe album) pe care eu o consider mai degrabă pop-folk fiind profund comercială şi pe care o ascultasem încă de la sfârşitul lunii martie pe Blogul lui Cosmin.
Spre bucuria mea, aşa cum Cosmin de altfel mă prevenise aseară, aveam să mă înşel amarnic.
Piesa care mi-a atras atenţia în mod special este piesa "Brictom" (cea de-a doua de pe album) care se apropie cel mai mult de folk-ul pe care-l aştept eu de la o trupă ca Eluveitie.
Reacţiile în comunităţile metalice pe unde s-a vorbit deja despre acest nou album al trupei elveţiene sunt, ca la orice album, împărţite: Unii spun că acesta este un album "slăbuţ" neputând fi comparat cu precedentul album al trupei, Slania. Alţii sunt şi mai radicali spunând că e cel mai prost album al trupei, în vreme ce unii spun că are o sonoritate interesantă "dar...:(".
Există şi reacţii pozitive, mai puţine ce-i drept, care spun că "una peste alta este un album bun".
După părerea mea, într-adevăr, albumul nu poate fi comparat cu Slania, asta şi din cauza faptului că acest album este "cu totul şi cu totul altă mâncare de peşte" decât Slania. Este ca şi cum ai vrea să compari Children of Bodom cu Pink Floyd... nu prea merge; cam aşa-i şi cu albumul acesta.
Aşadar, stimaţi cititori, eu vă invit să asacultaţi ultimul material Eluveitie şi îl recomand tuturor categoriilor de ascultători de muzică, nu numai metaliştilor, deoarce eu cred că acesta chiar poate însemna ceva "frumos" pentru mai mulţi.

Multă sănătate !

2 comentarii:

  1. :) Interesant! Din pacate nu pot spune prea multe. Nu ascult asa ceva asa ca nu pot sa imi dau cu parerea. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ascultat. sunt un fan al genuluim dar nu imi plac ei deloc. Suna ok omnos, dar ca mtv hit. in rest e cam searbada si lipseste acel ceva numit sinceritate.

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails