joi, 2 aprilie 2009

Manifestare cu caracter underground pe 16 aprilie

Manifestările cu caracter "underground" sunt acele manifestări pe care nu le vedem toată ziua bună ziua la televizor, ai căror participanţi nu apar în revistele mondene şi, în general, nu sunt oameni cu 7 case, 15 limuzine, femei fără număr, etc. etc. dar, totuşi, au valoare. Cum se poate aşa ceva ? Păi, în opinia mea, pentru că pe scena underground se cântă mult mai mult pentru plăcere şi mult mai puţin pentru bani şi averi.
Sumele de bani care se învârt în industria underground sunt exponenţial mai mici decât în industria comercială sau, aşa numita, main-stream. Exemplu: Că să aduci o trupă comercială îţi trebuie minim 30 de mii de euro buget iar preţul unui bilet este pe măsură. Ca să organizezi un concert underground, cu aceşti bani, se poate organiza chiar şi un ditamai festivalul de două zile.
Unii mai ajung din underground în main-stream, dar, din păcate, în prezent, se intră direct în main-stream şi de aceea valoarea muzicii, în general, şi a muzicii rock/metal în special, scade dramatic în ultima vreme.
Vai, iar m-am întins prea mult la vorbă dar, trebuia să explic termenii şi pentru cititorii nefamiliaziaţi.
Aşadar, joi 16 aprilie 2009, în incinta clubului Dublin din Municipiul Bârlad, va avea loc o manifestare cu caracter underground al cărei afiş îl puteţi vedea deasupra scrisului.
Biletul va costa 6 lei şi accesul la concert se va face începând cu ora 18:30, aşa cum anunţa Tudor Bostan (basistul formaţiei Ashaena) pe blogul său.
Încălzirea va fi făcută de disc-jokey-ul trupei Exoteric.
Acest DJ este, în opinia mea, unul destul de diferit de majoritatea celor de se cred "digei" prin frumoasa urbe bârlădeană şi, în general, prin colţul acesta de ţară.
Una e să ai platane şi să ne arăţi nouă, necunoscătorilor, cum e cu "scratch-ul" şi celelalte, şi cu totul alta e să vii cu un calculator de care avem cu toţii acasă, cu un program instalat prin banalul "Next, next, next" şi cu 1 GB de fişiere mp3 pe care le amesteci "după ureche".
Cine mă cunoaşte ştie foarte bine cât de vulgar devin în limbaj când aud despre astfel de "digei". Ei bine, tipul de la Exoteric este un DJ şi nu un "digei".
Această "încălzire" va dura jumătate de oră, aşa cum anunţă sursa citată, după care se va intra efectiv în pâine şi trupa Exoteric va urca pe scenă în formulă completă pentru a transmite un mesaj social prin intermediul muzicii rap.
Trupa Exoteric va rămâne pe scenă iar breakdancerii de la DLT(Dynamic Looney Tunes) vor intra şi ei pe firmament pentru un adevărat moment de talent (fără 3 şi @, doar talent). Vorba lui Tudor: Nu cred că există tânăr(sub aspectul legal, cu vârsta între 14 şi 29 de ani) care să fie crescut în Bârlad şi să nu fi auzit de DLT.
Această parte a manifestării va fi una destul de animată în care DLT va efectua mişcări dintre cele mai riscante dar şi spectaculoase dintr-ale breakdance-ului, se va dansa şi cânta alternativ, se anunţă şi ceva invitaţi surpriză. Oricum, ceva ce cam rar vezi în judeţul ăsta uitat de lume.
După ce această parte a show-lui se va fi încheiat, pe scenă va urca omul-formaţie, Sever Bogdan.
Bogdan Sever, după despărţirea de trupa Spiritual Shade cu care a cunoscut succesul în Spania, are un proiect solo. Munceşte teribil şi a scos chiar şi câteva albume.
Închipuiţi-vă pentru o secundă ce muncă titanică este să înregistrezi de unul singur o piesă Progressive Rock/Metal... puteţi ? Să tragi chitara separat, bass-ul separat, toba separat, vocea separat... apoi să le aduni să le faci să sune unitar... multă muncă.
Sever Bogdan a mai concertat o dată în BT-NN (am scris într-unul din cele 4 articole despre ultimii ani la BT-NN). Atunci a venit cu tobele şi chitara bas deja înregistrate iar chitara şi vocea au fost pe viu.
Cred că la fel va proceda şi de această dată.
Albumele Pomii Vieţii şi Un sunet pe noapte vor fi disponibile pentru doritori chiar la concert.
De pe albumul Pomii Vieţii, vă invit să ascultaţi piesa Un corb călător:

Cei care vor veni la concert vor vedea că se poate face muzică bună şi într-un singur om dar e nevoie de talent şi deopotrivă de enorm de multă muncă.
După recitalul lui Bogdan, va intra în scenă formaţia clujeană Krepuskul.
Krepuskul este deja la al cincilea concert în Bârlad după cel susţinut tot în Dublin anul trecut şi cele trei din BT-NN.
Formaţia s-a format şi există în Municipiul Cluj Napoca dar niciunul dintre cei trei membri ai formaţiei nu este din Cluj. Cel mai important este că unul din membri formaţiei, Andi, chitarist şi vocal al trupei, este din Bârlad, fapt ce vine să explice frecvenţa concertelor formaţiei în urbea noastră.
Krepuskul şi-a atins maximul de performanţă anul acesta când a avut onoarea de a cânta în deschiderea concertului de la Bucureşti a celebrei formaţii braziliene de thrash metal, Sepultura.
În continuare puteţi urmări interpretarea piesei Awake a formaţiei clujene pe scena pe care aveau să urce celebrii brazilieni:

Genul pe care ei îl practică se numeşte generic Experimental Metal şi sunt îmbinate elemente de black metal, death metal, thrash metal, hard rock, heavy metal şi chiar elemente din afara sferei metalului.
Krepuskul are deja scos un album care se numeşte Umbre de vise şi care este autoprodus. Formaţia lucrează deja la al doilea material discografic şi în doi ani de zile au acumulat peste 50 de reprezentaţii pe scenă ceea ce, pentru scena underground, înseamnă o experienţă vastă în concert.
Albumul formaţiei clujene va fi de asemenea disponibil pentru doritori la concert şi totodată vor fi puse în vânzare şi tricouri cu emblema formaţiei Krepuskul.
Capul de afiş este reprezentat de formaţia bârlădeană Ashaena. Cine doreşte să citească un istoric amănunţit poate accesa pagina oficială a trupei şi accesând secţiunea istoric.
Deşi este o formaţie ce are 4 din cei 5 membri din Bârlad, trupa de metal păgân moldovenesc a concertat mult mai mult în afara Bârladului. Au şi de ce.
Ashaena este de-abia la a doua reprezentaţie în municipiul Bârlad după ce precedenta a avut loc tot în Dublin alături de cea a trupei Krepuskul.
Formaţia bârlădeană are deja înregistrat un album intitulat Cei Născuţi Din Pământ în februarie anul trecut la Negură Music, Timişoara şi este aproape de finalizare în tratativele cu privire la semnarea cu o casă de producţie din Statele Unite aşa cum Cosmin Duduc scria pe blogul său.
Ashaena se pregăteşte intens pentru turneul european din perioada 14-30 august 2009, trupa făcând parte din evenimentul "Destrying Europe Tour" alături de trupa suedeză Shining, germanii de la Finsterforst şi portughezii de la Gwydion, tuneu ce implică reprezentaţii în ţări europene ca Germania, Polonia, România (Baia Mare şi Oradea), Ungaria, Bulgaria, Grecia, Serbia, Croaţia, Slovenia, Italia, Franţa şi Slovacia.
Cine vrea să citească mai multe despre Ashaena şi Krepuskul, o poate face aici.
În continuare vă invit să ascultaţi piesa Blajinii a formaţiei bârlădene Ashaena:

Evenimentul se va întinde probabil până după ora 00:00 dar, zic eu că va merita din plin.
Aşadar, 16 aprilie, club dublin, ora 18:30, 6 lei, muzică bună.
Ne vedem la concert !

P.S.: Pentru cei interesaţi, se va organiza şi o "petrecere de după" la BT-NN până-n zori de zi :)

3 comentarii:

 1. Si daca digeiul vine un un calculator de nu avem toti acasa(macbook sau macbook pro), cu un program "cu licenta" de nu se instaleaza prin 3*"next"(ci prin drag and drop ca vorba ceea e mac) si nu cu 1gb de muzica ci cu 60gb de muzica (atata ocupa toata libraria de apple logic pro). Se mai pune?
  PS: Din pacate tot dupa ureche il "amesteca"!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cu licenţă sau fără, cu mac sau pc, cu 1GB şi 60GB de fişiere mp3 (măcar de-ar fi FLAC-uri sau altceva) da, se pune.
  Cred că ştii deja la ce mă refeream.

  RăspundețiȘtergere
 3. Super corect ce-ai zis de data asta. Si ma mir, FOARTE LA OBIECT! Asa da! Va asteptam la concert!

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails