luni, 6 aprilie 2009

Stat poliţienesc - Gigi Becali 2-0

Întrucât Gigi Becali este cunoscut multora mai mult ca omul care finanţează echipa de fotbal Steaua Bucureşti, am decis să interpretez acest scandal declanşat în jurul arestării stupide a latifundiarului ca un meci de fotbal.
Scriu acest articol la mai puţin de 10 minute de la pronunţarea sentinţei Tribunalului Bucureşti privind păstrarea în arest a omului de afaceri.
Dar, până acolo, să recapitulăm.
Meciul a început în ianuarie anul curent când Gigi Becali, alături de "tripleta sa de atac" a lovit transversala porţii statului poliţienesc făcându-şi singur dreptate.
Lui Gigi Becali i s-a furat din faţa casei sale (mai precis din faţa barului de vizavi de vila sa din Pipera) maşina sa în valoare de jumătate de milion de euro. Omul a apelat la relaţiile pe care le are în lumea interlopă (acum să fim sinceri: când ai bani, n-ai cum să nu intri în lumea interlopă) şi în mai puţin de o oră hoţii erau prinşi şi maşina era adusă înapoi şi deja spălată de către argaţii destoinici ai finanţatorului stelist.
Domnul Becali, după cum atât domnia sa cât şi hoţii au declarat, i-a ţinut trei ore de vorbă pe aceştia servindu-i şi cu câte-o cafea şi dându-le chiar şi "bani de taxi" aşa cum s-a exprimat latifundiarul la acea vreme.
Statul poliţienesc a luat aminte de la ocazia de gol şi până la pauză a copt o strategie de joc. Repriza a doua a debutat în forţă şi în chiar primul minut (adică primul minut al zilei de 2 aprilie) statul poliţienesc deschide scorul după un atac-şcoală, de manual şi cu un lob superb peste întreaga legislaţie pentru 1-0.
Ce s-a întâmplat de fapt ? Un fleac, l-au ciuruit.
S-au prezentat "o tonă" de jandarmi şi poliţişti pentru a-l ridica pe infractorul nr.1 al României care era acuzat de "instigare" la sechestrare de persoane. OOO DA !
Aşadar, în trei luni de zile, poliţia nu s-a autosesizat privind un incident despre care Gigi a făcut multe date publice încă de la acea vreme şi brusc, instantaneu şi deodată şi-aduc aminte de Gigi, exact al naibii după ce acesta a făcut câteva dezvăluiri despre un alt om de afaceri, pe numele său Puiu Popoviciu. Da, dar Popoviciu este, după cum presa susţine, un "pupinbăsescu" şi, după cum ştim, totul se complică profund când te legi de "dom' profesor". În fine...
Ceea ce este de mare porc târât prin zece vidanje pline cu rahat este faptul că omul de afaceri a fost "săltat" cu ditamai alaiul, în condiţiile în care acesta era dispus să colaboreze (aşa cum de altfel mereu a fost dispus) cu orice autoritate a statului. Eh, dar care mai era farmecul ?
Aşadar, o tonă de jandarmi, nişte cătuşe, o descindere în forţă în casa miliardarului (apropo, conform soţiei lui Becali, "miliţienii" au întrebat dacă Nurofenul de pe noptieră este cumva drog!!! Şi cică să mai ai încredere în poliţia care te apără! Sigur! Cum să... NU !) şi gata.
Băi tată deci nici pe Al Capone nu l-au săltat în halul ăsta atât de umilitor.
În fine. A fost dus la Direcţia de Cercetări Penale şi, mai apoi, s-a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Motivul ? Ei abia de-aici devine interesant.
Motivul dat de către tovarăşa judecătoare este acela că Gigi este o persoană publică şi că eliberarea lui ar constitui un pericol la adresa ordinii publice prin influenţa pe care acuzatul o are asupra opiniei publice. Vai să mori tu ?
Întreaga aiastă treabă pute profund a dosar politic, fabricat la comandă (căci în coincidenţe, stimaţi cititori, eu nu mai cred de mult).
Mulţi oameni s-au adunat în stradă pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de omul care pentru unii dintre ei reprezintă omul mulţumită căruia ei încă nu au murit de foame. Aşa şi ? Justiţia e independentă dom'le. Din păcate e independentă numai când vrea ea.
Haideţi să încercăm o scurtă paralelă: Mai ţineţi minte cazul soţului Romaniţei Iovan? Pe scurt, atunci, soţul creatoarei de modă l-a împuşcat în cap pe un "nenea" venit, după cum ancheta a arătat-o, la furat în casa deloc săracei familii. Ce-a păţit soţul creatoarei de modă? Nimic. De ce? Păi, era vorba de proprietatea sa şi, la urma urmei, era vorba de legitimă apărare!
Din punctul meu de vedere, verdictul a fost unul corect. Dar, nu cumva şi acolo, ca şi în cazul liderului PNG-CD, era vorba de faptul că ăla şi-a făcut dreptate singur ? Ba da. Dar ăla nu era în politică deloc şi nici familia prezidenţială nu se confunda, încă, cu statul şi puterea absolută.
Ni s-au aruncat în nas, nouă, pulimii de rând, nişte filmări cu o cameră stradală (ie-te dom'le că-i bună orwellizarea la ceva... eh pe dreacu' !) pe care nu se vede nicio faţă, niciun număr de maşină, nimic. Putea fi orice filmare. De altfel, la rezoluţia aia, e posibil chiar să nu fie în România. Eh, să nu exagerăm.
Vreau doar să spun că acea filmare este neconcludentă şi, în plus, motivările aduse de instanţă pentru arestarea lui Becali sunt de foarte mare porc.
Armata de avocaţi ai lui Gigi a făcut, evident, recurs şi astă-seară, statul poliţienesc a marcat pentru 2-0 prin solidaritatea impresionantă a instituţiei judecătoreşti care a respins apelul latifundiarului.
În SUA, pentru un mic viciu de procedură, nici nu se mai judecă procesul. Aşa e şi la noi, în teorie. În practică, depinde cine a comandat dosarul.
Viciu de procedură: Procurorii de pe lângă Joasa Curte de Castraţie şi Injustiţie, sau de pe unde-or mai fi ei, au adus probe noi la dosar în cadrul şedinţei de astăzi. Păi, şedinţa de astăzi viza recursul la decizia luată pe baza dosarului care era atunci, când sentinţa s-a pronunţat. Deci, se judecă pe ce s-a spus şi argumentat atunci, nu pe ce idei îi mai vin procurorului pe parcurs. Nu e minunată ţara-n care trăim?
Mă aştept la reacţii dintre cele mai dure din partea societăţii civile.
Statul poliţienesc totalitar a început deja să-şi arate faţa, să-şi dea arama pe faţă. Din păcate, încă sunt destui care nu vor să facă.
Aveţi grijă, mâine puteţi fi chiar dumneavoastră la Direcţia de Cercetări Penale.
Să nu uităm că fratele preşedintelui Băsescu a ameninţat cu moartea un ziarist, fapt unic în istoria democraţiei mondiale pentru un membru al unei familii de şef de stat. Totodată, deja apar voci care spun că vor urma şi jurnalişti care să fie arestaţi.
Dracu' ne va lua pe toţi.
Nu sunt nici pe departe un fan al lui Becali. De altfel, nu o dată am spus că este incult, semi-analfabet, îngâmfat fără fond, etc. etc. Alternativa de-a ţine cu statul însă îmi dă mult mai mulţi fiori.
De altfel o bună parte din susţinătorii latifundiarului în această problemă, nu-l suportă pe acesta în general. Dar, cu bune cu rele, este un OM căruia i-au fost călcate în picioare drepturile de către statul poliţienesc jandarmeresc totalitar!
Ceea ce i se întâmplă acestui om este o porcărie de cea mai joasă speţă!
În această problemă, mă declar deschis un susţinător al lui Gigi Becali şi salut iniţiativa celor care s-au adunat în stradă atât în faţa Tribunalului cât şi în faţa Direcţiei de Cercetări Penale.
Luptaţi oameni buni!
"Când cei de sus nu mai pot şi cei de jos nu mai vor, avem o revoluţie" - Vladimir Ilici Lenin. Cei de sus nu mai pot de mult. Contează doar noi să nu mai vrem.
La final şi un cântecel:

Ca de obicei, în caz de lipsă de timp, chef sau pentru că genul nu place, pun la dispoziţie şi versurile:
Since the day that you were born the wheels are in motion
Turning even faster – play your part in the big machine
The stage is set, the road is chosen
Your fate preordained
We are watching you – every step of the way

Never too late to stand your ground – revolution begins
In you – in me – Revolution!

Once lost – lost in their game
Mental chains breaking now
Set yourself free
Who are they to tell you what to do?
The stage is not set, the road is not chosen
You fate not preordained
They are losing control – every step of the way

This is Revolution !

Scurte, dar pline de adevăr !

3 comentarii:

 1. Un pic mai relevant ar fi fost ceva de pe Violent Revolution(Kreator).
  Nu m-aş declara susţinător al lui Becali nici în această problemă, pentru că are şi el prin dulap destui scheleţi. La nivel ideologic desigur e adevărat, niciun cetăţean nu ar trebui tratat aşa...dar e Becali, nu va muri din asta. Nu iese lumea în stradă pentru un om moral care totuşi este călcat în picioare de lege, de ce să o facă pentru Becali? Pentru că e persoană publică, este mediatizat cazul şi are miliarde în cont? Acesta este preţul simpatiei publice?

  RăspundețiȘtergere
 2. Cel mai penal subiect de discutie din Romania din ultima vreme.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragă Engineered, niciun om nu este moral. Niciodată. Om nevinovat nu există(creştinii spun că Isus Hristos era "neprihănit" dar eu nu-i cred aşa că...).
  Mai mult decât atât, într-un stat de drept, care la noi nu mai există de mult (stau şi mă întreb dacă a existat vreodată) există prezumţia de nevinovăţie. Când aceasta este călcată în picioare, în opinia mea este un motiv de-a ieşi în stradă!
  E suficient o dată şi dup-aia calea către întâmplări similare este deschisă !
  Mircea Badea nu are miliarde în cont şi tot are simpatia publicului. El ar putea fi următorul pe această listă. Ce facem atunci ?
  Mai mult decât atât, făcând abstracţie de Becali spunem următorul lucru: Becali e în puşcărie pentru o faptă ce nu există în Codul Penal (aceea că e persoană publică) iar cei care i-au furat maşina sunt în libertate. Unde e justiţia ?! Nu e!
  Haideţi să încercăm să nu ne mai dăm cu presupusul asupra moralităţii personajului şi să încercăm să ne punem noi în locul său şi abia atunci putem să judecăm, cât de cât, corect.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails