marți, 26 mai 2009

De unde nu-i...

... nici dumnezeu nu cere! Ştiind că dumnezeu nu există, rezultă că nimeni nu cere nimic.
Ei şi totuşi mulţi zic că există dumnezeu. Dar de unde creier nu e, nici măcar acel dumnezeu atotputernic şi perfect nu cere să fie.
În cursul zilei de ieri am fost ajuns din urmă de o serie de probleme lăsate de mine în urmă în ideea că "nu lăsa pe mâine ce poţi face azi, lasă pe poimâine poate face altul în locul tău!". Şi unele chiar au fost făcute de "altul" dar... nu toate.
Aşa că a trebuit să-mi iau picioarele la subţioară şi să cutreier vreme de ceva ore Municipiul Bârlad în lung şi-n lat pentru a-mi rezolva o parte din probleme.
Cum eu prin oraş, atunci când merg mai mult decât până la magazin să iau ţigări (uneori chiar şi până acolo) port aparatul de fotografiat, şi de această dată l-am avut şi... din păcate... am avut şi ce poza.
Această primă poză este un pic mai veche (de-acum vreo săptămână) însă se potriveşte cu celelalte făcute ieri.
Ce-avem aici? Un, aşa cum ar spune neamţul, ditamai scheisse în mijlocul drumului. Nenea de la casa din stânga scheisse-ului (nu apare în imagine) îşi făcea beton în mijlocul drumului, acesta scurgându-se uşor şi-n canalizare dar şi pe carosabil făcând circulaţia pe şi-aşa aglomerata şosea, imposibilă.
Dacă o bucată de aceea se întăreşte cumva şi se înfundă canalizarea şi tot mehlemul de dinăuntru răbufneşte ? A ? Cum ar fi? Să ai o ditamai fântână veritabilă de "desert turcesc", ca să-l citez pe un coleg, chiar în mijlocul oraşului ? Cum ar fi ?
Doamna din imagine s-a murdărit pe tocuri de mortarul făcut de nesimţit în faţa porţii şi alte două maşini au luat beton la cauciucuri mulţumită hândelului lăsat de acest domn în mijlocul "şuşălei".
Revenim la ziua de ieri şi în jurul orei 7:30 trec pe lângă o reprezentanţă BancProst, pardon BancPost, şi văd asta:
Ce este în neregulă aici ?
Păi... nimic, poate cu excepţia celor două camere de luat vederea îndreptate cam mult spre trotuar (orwellizare mascată).
Şi totuşi, ceva e în neregulă. Banca era închisă. Poza nu reuşeşte să surprindă dar niciun angajat nu se vedea pe dinăuntru, uşa era încuiată, alarma era pornită.... deci, era închis.
Ce scrie sus? "Deschis 24 de ore". Cred că doar 24 de ore de la inaugurare a fost deschis. Nu ştiu...
Continuăm seria pozelor făcute în crucea dimineţii prin Municipiul Bârlad şi plimbându-mă aşa văd o maşină după care în faţa mea toţi întorseseră capul.
Eu nu mă pricep la maşini. Deloc. Nu ştiu să apreciez maşinile, pentru mine toate fiind un mod sigur de a-ţi pierde viaţa înainte de termen (de-asta prefer trenul!).
Mă uit, totuşi, cu atenţie, la numărul de înmatriculare şi văd că nu seamănă cu un număr de înmatriculare obişnuit.
Mă uit în spate, acolo numărul era cu steagul Uniunii Republicilor Socialiste Europene (U.E.), scria "judeţul" RO, şi avea dimensiunile standard. În faţă, în schimb, acest număr arăta aşa.
Eu-l înţeleg pe nenea că a vrut să arate că are patru perechi de testicole cu maşinuţa-i faină şi neobişnuită pentru aceste meleaguri dar, totuşi, măcar să respecte drapelul naţional. Albastrul ăla parcă-i verde şi, în plus, culorile pe steagul României sunt în altă ordine.
Ei, dar mai contează pentru el în înghesuiala asta? Omul are "banu' pă el", are "maşină de moare dujmanii" (cum dracu' altfel?) ce mai contează detalii din astea cum ar fi drapelul ? Cum spuneam,... de unde nu-i...
Îmi continui mersul şi am neplăcerea să întorc capul către un frigider din anii '90 pe care scrie "Coca-Cola" de-o şchioapă şi văd că-s lipite două foi pe care scrie acelaşi lucru, ca în imagine.
Trecând peste faptul că niciodată un rând nou nu prea poate începe cu virgulă, mă tot uit la partea aia cu "la etaj, deasupra la Germanos, intrarea prin spate".
Poate sunt eu prea exigent dar mie nu-mi prea sună în româneşte această construcţie.
Eu aş fi pus punct după "nr.181" şi apoi aş fi scris "Deasupra magazinului Germanos cu intrare prin spate". Partea cu "la etaj" e de prisos căci "deasupra" nu cred că poate însemna la demisol.
În sfârşit, să spunem că-i Vâlsan mai dement.
Îmi continui drumul şi ajung în dreptul Pieţei "9 mai" şi, pentru cei care nu ştiu, chiar la intrare sălăşluieşte un avizier pe care oricine îşi poate lipi afişul cu evenimentul pe care urmează să-l desfăşoare. Printre afişe cu zilele culturale şi cu meciul de rugby cu Bucovina Suceava (câştigat de RC Bârlad) văd acest afiş:
Iniţial am vrut să-i cenzurez numărul de telefon şi adresa de e-mail dar, nu-i mai frumos aşa ?
Sunt şi eu de bun "simpţ" şi îl las aşa.
Ei bine, eu, nesimţit cum sunt, mă cam gândesc totuşi să nu tratez cu "serizitate" acest anunţ.
Şi totuşi, dacă omul aista vorbeşte serios, atunci stau şi mă gândesc de ce l-ar contacta cineva ?
Deja aici nu se mai pune deloc problema de o virgulă scăpată aiurea sau ceva de tipul acesta ci pur şi simplu de necunoaşterea limbii române.
Uneori chiar mă întreb de ce toată lumea trebuie să aibă acces la Internet sau să aibă calculator acasă.
Semnele de punctuaţie lipsesc cu desăvârşire din acest afiş iar acolo unde apar sunt fie inutile fie incorect folosite. Titlu: "Anunţ.". Mie încă din clasa I mi-a fost bătut capul că "DUPĂ TITLU NU SE PUNE PUNCT !!!!!". Aşa răcnea bietul învăţător.
Se pare că titularul anunţului nici clasa I nu a absolvit-o corespunzător.
Ceea ce mă oripilează este că titularul anunţului se recomandă ca "educat". Este drept că şi centrele de "reeducare" se trec la "studii" dar şi că penitenciarul reprezintă pentru unii o instituţie educaţională.

Nu e minunată ţara în care trăim ?
Dar las' că mergem şi votăm pentru "ieuroparlamentari" şi pentru "primul om al ţării" şi apoi vom merge fericiţi acasă şi ne vom uita până târziu în noapte la Zero TV cu Dan Diaconescu, în direct, în reluare şi înregistrat !

Doamne, dacă exişti, ocroteşte-i pe români !

Lucian Vâlsan.

P.S. Şi pentru "frumosul45", ca să vadă că nu e singur, vă prezint un fragment dintr-un buletin de ştiri de acum un an şi ceva de la Prima TV:

2 comentarii:

  1. Foarte de acord cu titlul.. poate ca prea de acord.

    RăspundețiȘtergere
  2. toate astea într-o singură zi!?? deci clar Dumnezău nu e preken bun şi băiat cumsecade...
    "NOI VORBIM ROMÂNEŞTE" bullshit... ei violeză limba Română din toate punctele de vedere.

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails