sâmbătă, 23 mai 2009

Dinamo Bârlad - poveşti nespuse din fotbalul românesc

Ei bine, stimaţi fani ai fotbalului şi, totodată, stimaţi bârlădeni, în acest articol am să încerc să povestesc câte ceva (pe scurt) despre o perioadă a fotbalului bârlădean, o perioadă când acesta chiar însemna ceva mai mult decât o echipă de mijlocul clasamentului într-o obscură serie de Ligă a III-a (mai nou, nu mai înseamnă nici măcar atât!).
În anii '50, pe vremea când nici tata nu era născut şi bunicii mei abia se căsătoreau, promova în diviza B o tânără şi inimoasă echipă sub titulatura de sorgintă comunistă Dinamo Bârlad.
Comunistă sau nu, în acele vremuri, meciurile de pe teren propriu ale echipei Dinamo Bârlad reuşeau să umple până la refuz stadionul Rulmentul, stadion care în prezent nici nu mai există.
Imaginea din stânga scrisului o am mulţumită lui Nea' Nelu, care, la rândul său, a împrumutat acest tablou de la singurul personaj încă în viaţă şi lucid din frumoasă echipă de atunci, cel indicat pe tablou cu numele de "Bercea Nic.".
În 1951, la finalul acelui sezon, Dinamo Bârlad reuşea pentru prima oară o clasare pe podium, pe poziţia a 3-a a campionatului diviziei B, cea mai mare performanţă de până atunci a fotbalului bârlădean.
În 1952, în campionat cu Dinamo Bârlad avea să vină Locomotiva Bucureşti (actualul Rapid Bucureşti) iar Dinamo Bârlad avea să termine la egalitate de puncte cu echipa bucureşteană.
Regulile de atunci ale diviziei B spuneau că se va disputa un meci de baraj între cele două echipe, după sistemul cu "rejucare" în caz de egalitate.
Primul meci s-a jucat pe o ploaie torenţială dar cu un stadion arhiplin, practic tot oraşul Bârlad încurajând echipa locală în tentativa de a elimina Rapid Bucureşti (cum spuneam, pe atunci, Locomotiva) în drumul său spre Divizia A, un vis rămas o himeră pentru fotbalul de pe aceste meleaguri.
Primul meci s-a terminat 0-0, conform spuselor domnului Bercea, după ce Iordache (parcă) a ţintit transversala din doar patru metri cu câteva zeci de secunde înainte de fluierul final.
Al doilea meci s-a jucat la 24 de ore de la precedentul, pe o vreme, de această dată, însorită şi, de asemenea, în faţa unui stadion arhiplin.
De această dată însă, arbitrii au venit "dictaţi de partid" aşa cum spune domnul Bercea.
Dinamo Bârlad a deschis scorul înainte de pauză. Nu-şi mai aminteşte bătrânul domn cine a marcat, dar îşi aminteşte că a fost vorba de o pătrundere în viteză a lui Oprea, pe lângă doi adversari, pe partea dreaptă, un dribling elegant pe lângă Dungu (fundaş ce-avea să facă istorie la clubul giuleştean) urmat de o centrare ca la carte în marginea careului de 6 metri.
1-0 pentru Bârlad şi oficialii veniţi "de sus" se albeau la faţă în vreme ce Dinamo Bârlad se îndrepta entuziast către Divizia A.
După pauză, jucătorii giuleşteni au început să joace "la rupere", domnul Bercea amintindu-şi de un cot în figură primit în careul advers de la un anume Cristescu (cu nr. 8 pe tricou, zice dânsul). Domnia sa îşi aminteşte că era să fie eliminat pentru că a îndrăznit să protesteze arbitrul răspunzându-i în zeflemea: "mai tăceţi băi ăştia din provincie".
Dinamo a Bârlad a continuat să atace, totodată scăpând cu faţa curată în două-trei rânduri după câteva contraatacuri tăioase ale bucureştenilor.
După minutul 70, meciul a curs într-un singur sens: spre poarta Bârladului. Şi nu pentru că bârlădenii terminaseră benzina, ci pentru că arbitrii începuseră să-şi facă treabă. A plouat cu lovituri libere din preajma careului bârlădean.
Domnul Bercea vorbeşte despre o greşeală teribilă a apărării noastre care a dus la înscrierea golului de 1-1. Nu-şi mai aminteşte exact ce şi cum şi se scuză că vârsta îl împiedică.
Meciul a avut 6 minute de prelungiri, perioadă în care Locomotiva Bucureşti a punctat de două ori, de ambele ori din lovituri de la 11 m. Prima dintre ele a fost corectă, zice domnul Bercea, însă după ce au dat ei gol de 1-2, noi am avut gol valabil dar tuşierul ne-a ordonat, din nou, să tăcem "naibii din gură" pentru ca, mai apoi, centralul să inventeze un al doilea 11 metri pentru că Locomotiva "trebuia" să meargă în A şi nu puteam noi să ne opunem sensului "firesc" al lucrurilor. Îşi aminteşte cu amărăciune domnul Bercea.
Acela pare să fie momentul maxim căci de atunci, nicio echipă din Bârlad, indiferent cum s-a numit ea, nu a mai fost în stare să se apropie de divizia A.
Dinamo Bârlad a continuat să spere şi în anii următori clasându-se încă o dată pe poziţia a II-a (dar la distanţă mare de lider) şi de alte trei ori pe poziţia a III-a.
În 1956 Dinamo Bârlad izbuteşte să ajungă până în şaisprezecimile de finală ale Cupei României. Sorţii hărăzesc însă echipei un adversar de mare calibru, CCA Bucureşti (actuala Steaua Bucureşti).
CCA Bucureşti avea să-şi adjudece al patrulea titlu din istorie în acel an. Echipa naţională a României avea în componenţă 9 din cei 11 titulari, fotbalişti de la CCA Bucureşti.
Tot în acel an, CCA Bucureşti avea să obţină rezultate mari de tot pentru acea vreme, învingând în deplasare pe Lutton Town (4-3), încheind la egalitate (1-1) meciul cu Arsenal Londra şi izbutind un 3-3 şi cu titrata formaţie de atunci, Sheffield United.
CCA Bucureşti avea în acel an o echipă ce se consideră că a fost depăşită în valoare doar de generaţia din 1986.
Acea mare echipă avea să elimine pe Dinamo Bârlad după o reţetă simplă: două goluri pe repriză. S-a terminat 4-0 pentru CCA Bucureşti (cum spuneam, actuala Steaua Bucureşti) şi, totodată, pentru fotbalul bârlădean s-a încheiat o epocă.
Acum toată lumea vorbeşte de spiritul Rapidului pentru care eu o să am un respect doar atunci când porcul va zbura şi răchita va face micşunele. E trist să vezi bârlădeni care ţin cu Rapid, echipă cu a cărei ajutor "nepreţuit" Bârladul nu a putut vedea prima scenă fotbalistică din România, în ciuda unei echipe realmente "de aur".
Astăzi nimeni nu mai ştie de Dinamo Bârlad. Recunosc că nici eu nu ştiam până nu demult.
Vă aştept cu impresii, corectări şi, eventual, completări.

Lucian Vâlsan.

Un comentariu:

  1. Amintiri, amintiri, amintiri...
    Le pastram ca pe o comoara in suflet si in gand. O duminica plina de amintiri prezente!

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails