duminică, 17 mai 2009

Gratulerer til Norge!

"Felicitări Norvegia!" este traducerea titlului.
În urma unei munci intensive din noaptea precedentă, situaţia a făcut ca eu să dorm ceva mai mult şi, în jurul orei 23:20, mi-am adus aminte că undeva în jurul orei 23:30, reprezentanta României va urca pe scena Eurovisionului moscovit pentru a cânta o melodie pentru care eu deja mi-am exprimat dezgustul.
Şi totuşi, chiar şi-aşa, fiinţa aia avea să-mi reprezinte ţara (conform blestematului principiu al majorităţii!) şi avea să fie văzută (şi eventual votată) de un număr mare de oameni.
Aşa că am deschis televizorul pe bătrânul TVR 1, mi-am turnat o stacană de cafea şi am început să privesc fiind măcinat şi de curiozitatea apăsătoare "ia să vedem ce-au mai făcut ruşii".
Spectacolul a avut loc pe stadionul Olympisky din Москва şi s-a desfăşurat "normal", adică fără nimic deosebit în opinia mea. Mă rog... poate nu ştiu eu să apreciez (şi cred că nu ştiu!).
La scurt timp a intrat şi românca de origine macedoneană şi şi-a cântat cântecul cu iz mai mult macedonean decât românesc. În fine, trecem peste.
La scurt timp au intrat şi reprezentanţii Norvegiei care au avut o prestaţie splendidă. La ascultarea piesei pe youtube, înaintea finalei, îmi ziceam mie însumi că sigur vor termina mult deasupra României şi că vor fi în primii 5. Prestaţia lor a fost mai bună decât ceea ce am "auzit" eu pe youtube, dar părerea mea se menţinea.
După expirarea timpului de votare (al cărui start s-a dat, simbolic, de pe staţia spaţială internaţională - simpatică idee), s-a purces la obişnuitul tur prin Europa, pe la cele 42 de ţări participante pentru a se stabili clasamentul.
După 6 "etape", adică după ce 6 ţări îşi dăduseră punctele, Norvegia avea deja un avansa de vreo 20 de puncte şi ţările nordice (cele care dau frecvent 10 sau 12 puncte pentru această ţară) încă nu votaseră.
Avansul Norvegiei a tot crescut astfel că după ce 21 de ţări votaseră Norvegia avea 203 puncte, Islanda era pe locul doi cu 111 puncte, iar Turcia completa podiumul cu 105 puncte. România era pe locul 24 din 25 cu 12 puncte.
În "etapa" a 24-a s-a înregistrat maxima umilinţă pentru noi, când România ocupa ultima poziţie, tot cu 12 puncte. Nici măcar sârbii nu ne-au votat iar din Macedonia au venit doar 5 puncte. Când vă spuneam că ne vom face de râs, mă înjuraţi !
România a mai urcat în clasament şi, după 30 de "etape" Norvegia conducea cu 289 de puncte, urmată de Azerbaijan cu 146, iar Islanda completa podiumul cu 136 de puncte. România ocupa poziţia 20 cu 21 de puncte. (slab! foarte slab!)
La final, după ce toate cele 42 de ţări participante îşi dăduseră punctele, Norvegia avea să iasă câştigătoare cu 387 de puncte, Islanda avea să termine pe poziţia secundă cu 218 puncte iar Azerbaijanul să completeze podiumul cu 207 puncte. România a încheiat concursul pe poziţia cu numărul 19 (!!!), mai groaznic ca niciodată şi, cred că în premieră, a fost depăşită chiar şi de Republica Moldova.
M-am înşelat în privinţa Norvegiei. Sincer, nu mă aşteptam la o dominaţie atât de autoritară din partea lor. Şi totuşi, nu pot să nu-mi ascund bucuria că din nou, o ţară din afara Uniunii Republicilor Socialiste Europene şi-a adjudecat trofeul.
Din păcate, din nou am avut dreptate în privinţa României şi cred c-ar fi mai bine să nu mai participăm o vreme căci decât să te duci numai ca să-ţi dea Republica Moldova 12 puncte şi să apari 30 de secunde "pe sticlă" în toată Europa, mai bine organizezi ceva drăguţ în ţară şi vine Europa la tine, dacă tot vrei neapărat să fii băgat în seamă.
La final, vă las să ascultaţi piesa ce a fost votată "din greu" de mai toată lumea.
Numele artistului este Alexander Rybak iar piesa este intitulată Fairytale:

2 comentarii:

  1. I like that! A meritat sa castige zic eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Spectacolul oferit de rusi in cele 3 seri a fost exceptional si grandios, slabe sanse ca altii in urmatorii ani sa-l egaleze. Romania a avut o melodie acceptabila, interpretare buna, negativ jalnic si coregrafie dezastruoasa. Am meritat pe drept locul 19 din 42. Norvegia cu acel ciudatel poponar TREBUIA sa castige ca asa se hotarase inainte. Melodia Norvegiei la fel de tot rahatul ca si cea cu monstruleti a Finlandei de acum 2 ani. Sistemul de votare e "excelent": deja mi s-a facut greata cand am dat 12 pct Moldovei si ei noua tot atat. Islanda a fost preferata mea si a majoritatii care mai scriu doua vorbe pe forumuri...

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails