vineri, 22 mai 2009

M.E.C.I. cu notele şi viitorul elevilor

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) joacă un real meci cu viitorul elevilor.
După colosala greşeală de la teza cu subiect unic de la Limba şi Literatura Română, acum ministerul needucaţiei, anti-cercetării şi dezinformării o comite din nou şi la Istorie.
La 11 iulie 1917, a început Bătălia de la Mărăşti, prin atacul desfăşurat de Armata 2 Română, împotrva trupelor germane şi austro-ungare. După o săptămână, Armata I Română, comandată de generalul Alexandru Averescu a obţinut victoria.
Cam aşa suna textul de la "limba istorie". Din acest text reiese că noi am început bătălia cu Armata a II-a care a mâncat bătaie şi a fost nevoie de intervenţia Armatei I a lui Alexandru Averescu pentru a obţine victoria. Corect ? Da, corect dacă şi textul ar fi corect.
Problema e doar că Alexandru Averescu a comandat Armata a II-a, care de altfel a obţinut istorica victorie la Mărăşti.
Eh... las' că merge! Deja ne-am obişnuit.
Ei bine dacă la Limba Română şansele de a greşi flagrant în urma greşelii strecurate de către ministerul prost (că nu mai e demult rău-voitor, incompetent sau altceva. nu! e pur şi simplu prost!) erau minime, în cazul acestui subiect şansele de a o da în bară urât de tot erau mult mai mari.
Practic, elevul care lua ca fiind corect acest text, risca să mătrăşească chiar şi 1,5 puncte din 10. Păi dacă eu iau 8,50 mulţumită ajutorului nepreţuit al ministerului needucaţiei şi vine unu' de-i băiatul directorului şcolii din sat (unde de regulă altcineva îi scrie teza) cu 10.00, eu mă trezesc dracului pe la vreun liceu obscur în loc de unde vreau. S-a întâmplat cu un coleg de generaţie şi asta în condiţiile în care pe-atunci conta mult mai puţin nota din teză.
Unii elevi spun că nu i-ar fi încurcat aşa de tare dar o spun fie pentru că sunt pasionaţi de istorie (sau tocilari) şi deci şi-ar fi dat seama oricum, fie nu pentru că nu aveau de gând să scrie nimic la acel subiect, sfântul 5 obţinându-se lejer şi fără acel subiect.
Există, totuşi, un procent mare de elevi care poate n-au fost curioşi de numele şi gradul fiecărui comandant din primul război mondial, bazându-se că aceste informaţii îi vor fi "oferite" el(elevul) trebuind doar să gândească logic. Ce ne facem cu ei ? Ei las' că nu-i aşa grav, doar s-a corectat în timp util... zice ministresa Andronescu !
Ministerul promovării analfabetismului şi îndobitocirii se apără cu declaraţii cum că "n-a fost dom'le aşa de grav căci erata (n.r. nota pe care-au trimis-o în ultima clipă la toate şcolile) a ajuns la timp şi subiectul a fost corectat cu pixul înaintea începerii efective a tezei".
Păi bine măi stimaţi cântăreţi la ceatârnă de prin minister dar după ce s-a întâmplat la Limba Română aţi spus c-aţi pus "filtre" suplimentare (plătite, evident, din bani publici) ca să verifice subiectele. Se pare că nu v-au funcţionat filtrele. Sau poate aţi pus filtre de cafea... dracu mai ştie ce-aţi făcut! Ştiţi ceva ? Nasol !
"V-aş coase la gură cu sfoară! Vreau să vă doară !", spuneau cei de la Paraziţii şi, din păcate, bine mai ziceau !
Sunt spumoase şi merită dezbătute perlele elevilor de pe la examene. Acestea stârnesc adeseori indignare printre 'telectualii de prin instituţiile de stat (cu pregădere din acest minister trist). Dar, acum, noi de ce n-am arunca nu cu pietre, nu cu sticle incendiare, ci cu blocuri de beton propulsate cu catapulta în voi ?!
Zicem că copiii din ziua de azi sunt nişte nemernici. Zicem că tineretul din ziua de azi nu mai este "cum era o dată". Zicem că tinerii de azi sunt tupeişti şi au crajul nesimţit de a se lua de profesori ignorând regula încetăţenită prostesc cum că profesorul are întotdeauna dreptate. Nesimţiţii de elevi.
Cea din urmă "regulă" a fost "sfidată" îndelung de subsemnatul dar, în ansamblu, sunt de acord că generaţiile ce vin din urmă sunt din ce în ce mai puţin interesate de şcoală. Şi totuşi, când tu, minister al educaţiei, nu eşti în stare să scrii dracului un subiect corect cap-coadă şi, colac peste pupăză, mai ai şi pretenţia de la mine, elev, să-l rezolv, atunci eu de ce te-aş respecta ?
Elevii sunt nişte netrebnici că se-apucă de fumat de la 12 ani, de băut de pe la 13, îşi încep viaţa sexuală de pe la 14, înjură profesorii (uneori pe bună dreptate, dar asta-i altă poveste), nu vin la ore preferând cârciuma, cluburile, parcurile, etc. etc., şi-au pierdut identitatea, se îmbracă nu ştiu cum sau mai ştiu eu ce fac... veşnicele "probleme" ale adolescenţilor de astăzi, mai mult sau mai puţin reale, care fac şcoala să pice de pe prima poziţie din clasamentul priorităţilor adolescenţilor de astăzi. Aşa o fi bre că prea-i zici cu foc! Dar tu, statul corect politic, prin ministerul tău "de resort" (cu elongaţia tinzând spre infinit) ce faci?
Răspuns: Dăm şi noi subiecte greşite, că doar nu suntem plătiţi să le dăm corecte.
Pentru acest sistem de învăţământ putred mai ceva ca unele clădiri din lemn ce nu au fost încă reabilitate, am această melodie:

2 comentarii:

 1. Treaba tipic romaneasca, facuta de mantuiala. Dupa gafa de la Teza cu subiect unic la Limba si Literatura Romana, acum si la Istorie. Astept cu nerabdare sa vad ce imi vor oferi stimatii domni
  "creatori" de subiecte la Bacalaureat.

  RăspundețiȘtergere
 2. La Bacalaureat, de bine de rău, variantele sunt publice (şi cam au greşeli, unele din ele).
  Totuşi, sper să nu fii pocit la gură :)
  Doamne ocroteşte-i pe români !

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails