joi, 21 mai 2009

Şi esticii triumfă...

Acum mai puţin de 30 de secunde (de când am început să scriu aceste rânduri) Louis Medina Cantalejo a fluierat finalul partidei de fotbal dintre Werder Bremen din Germania şi Shaktar Donetsk (sau Şahtior Doneţk) din Ucraina, partidă ce a reprezentat ultima finală din istoria Cupei UEFA, de la anul competiţia schimbându-şi formatul şi numele în Europa League.
Partida a început fulminant cu ocazii foarte mari de gol la ambele porţi.
În minutul 20 Ozil, după ce trece de trei adversari, este faultat de Kucker în careu însă spaniolul nu dictează penalty pentru nemţi şi... la faza imediat următoare Luiz Adriano scapă singur cu Tim Wiese şi îl lobează pentru 1-0 în favoarea echipei din fosta URSS.
La un minut după gol ucrainienii îşi puteau dubla avantajul însă dintr-o poziţie bună, acelaşi Adriano a tras peste bară.
Meciul dădea să se calmeze dar era liniştea de dinaintea furtunii căci în minutul 35 Naldo avea să execute o lovitură liberă de pe la vreo 25 de metri şi, cu largul concurs al portarului Pyatov, scorul devenea 1-1 !
La 4-5 minute depărtare nemţii au şansa de a trece la conducere însă norocul italienesc nu i-a fost specific lui Pizarro a cărui lovitură de cap a trecut alături.
Meciul a continuat cam în aceeaşi notă şi în repriza a doua, cea mai mare ocazie, zic eu, consumându-se în minutul 79 când Hunt a reluat cu capul din 5 metri, portarul ucrainean a respins la un adversar iar de la margine s-a arătat apoi offside (n-am priceput de ce).
Până la final echipele au aşteptat prelungirile făcând câteva schimbări.
Prelungirile au început la fel ca şi meciul.
În minutul 91 Gladky (intrat în locul lui Adriano) trage la poartă din careu, lateral stânga şi marcatorul lui Werder izbuteşte să respingă în corner.
În minutul 97 croatul căpitan Dario Srna pasează perfect, parcă cu echerul pe teren, pentru Jadson aflat la 10-11 metri, brazilianul şutează nemilos la poartă şi scorul devine 2-1 pentru estici!
Câteva zeci de secunde mai târziu nemţii au o uriaşă ocazie de gol însă Pyatov refuză să se lase învins!
Prima repriză de prelungiri se încheie tot cu o ocazie pentru estici, Willian trimiţând o boltă de la distanţă care însă cade pe plasă.
Răniţi în orgoliul propriu, nemţii forţează egalarea în ultimele 15 minute însă deşi nu erau prea mulţi estici în teren pentru Shaktar, s-au apărat eroic ucrainienii, folosindu-se însă şi de trasul nesimţit de timp, probabil deprins de la Mircea Lucescu, aflat pe banca tehnică a echipei şi insuflat şi de Răzvan Raţ, un jucător excelent la Shaktar dar care pentru naţională se simte obosit când trebuie să alerge 5 metri.
Tziolis (intrat în locul lui Niemayer la nemţi) trage bine cu 10 minute înainte de final însă mingea trece de puţin alături!
Cu câteva zeci de secunde înainte de minutul 120, Pizarro arată că este italian şi profită de bâlbâieli şi împinge balonul în poartă din 2 metri. Şi totuşi, golul nu este validat pentru un fault în atac(a fost sau n-a fost?).
Se termină 2-1 pentru estici.
Favorita mea în acest meci a fost Werder Bremen care, însă, a făcut mult mai puţine în faţa echipei lui Lucescu decât aş fi aşteptat eu de la ei. Totuşi, au fost nemţi şi au demonstrat o dată-n plus, că pe nemţi ştii sigur că i-ai bătut după ce au plecat cu autocarul de la stadion.
Finala îmi lasă un gust amar întrucât sunt convins că nivelul de fiţe al lui Răzvan Raţ va creşte (direct proporţional cu zerourile adăugat la "valoarea sa bănească" pe piaţa internaţională a transferurilor) şi va juca la echipa naţională mai prost cred că decât ar putea-o face un fundaş de liga a II-a din România.
Se termină 2-1 şi nemţii pierd a doua finală de cupă UEFA din istoria clubului, în vreme ce Shaktar devine primul club din Ucraina care-şi adjudecă prestigiosul trofeu.
Mi-aş fi dorit să nu câştige Shaktar pentru a-l scuti pe Lucescu de a petrece româneşte, sau mai bine spus rromâneşte pe-o manea infectă compusă pentru eventualitatea în care "minerii" izbutesc să-şi adjudece trofeul...

Notă pentru critici: Ştiu că Pizarro este peruan însă jocul său şi numele său sunt de sorgintă italiană. Ca să nu mai vorbim că omul ăla n-a mai călca prin Peru de mult :)

Un comentariu:

  1. Multumesc de vizita :) As fi vrut sa pot vedea meciul insa am muncit pana tarziu. CU toate ca nu-s microbist, parca s-a facut pream multa promovare ca sa-l ratez :( Asta este, stiu ca nu o sa mi existe o 'data viitoare', dar cine stie...

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails