marți, 2 iunie 2009

Să vii cu tac'to tuns ! (firai al dreacu' de pletos!)

Căutând cu totul şi cu totul altceva, am dat peste-un articol de ziar din cotidianul Sibiu Standard.
Articolul vorbeşte despre un elev de la Liceul "Constantin Noica" din localitate, pe nume Paul C., a cărui mare problemă este că... e pletos.
Şi, tovarăşei directoare nu prea îi place chestia asta.
Până acum i-a mătrăşit nota la purtare de vreo două ori (elevul este în prezent clasa a X-a) dar mare lucru nu prea avea ce-i face.
Ei bine, în acest final de semestru al II-lea, tovarăşa directoare Ioana Daneţiu i-a chemat pe părinţii pletosului nesimţit şi le-a spus clar: ori se tunde 10 cm şi-l las în pace, ori de la anul, dintr-a XI-a, îl exmatriculez !
Da, se întâmplă în România anului 2009!
Că mai este câte-un profesor care n-are treabă acasă şi se mai trezeşte vorbind, e una. Că mai este /sunt colegul/colegii cocalar(i) protagonişti ai proverbului ăla ce-ncepe cu "câinile de moare de drum lung..."... ar mai fi niscai temeiuri; dar să te exmatriculeze pe-un motiv de tipul acesta ? Este cel puţin de mare porc târât prin parcarea de vidanje cu "desert turcesc", vorba unui coleg.
La finalul saptamanii trecute familia elevului a primit acasa un ultim avertisment. "Este o calomnie la adresa unor oameni care muncesc in aceasta scoala", mai spune directoarea liceului. se arată în sursa citată.
Dacă această întâmplare avea loc în judeţul Vaslui, Botoşani, Vrancea sau Galaţi... poate că nu m-ar fi mirat atât de tare. Dar, la Sibiu ?! Păi cum tată tocmai la Sibiu ? Păi acolo plouă cu concerte de metal (cel puţin două foarte mari pe an). Aveam impresia că Sibiul este un oraş cu oameni mult mai deschişi. Această situaţie îmi lasă un gust amar.
Citind articolul m-am întrebat "şi ISJ Sibiu ce păzeşte ?". Şi, răspunsul nu a întârziat să apară. A doua zi, pe 26 mai, acelaşi cotidian publică şi poziţia ISJ Sibiu.
Cel care se ocupă de apărarea pletosului mic (care, apropo, a avut cea mai mare medie de admitere la liceu în 2007 şi, totodată, în ciuda notelor scârboase pe care i le toarnă profesorii care ţin cu directoarea, tot are una dintre cele mai bune medii din şcoala aia!) este fratele său (probabil mai mare şi tot pletos).
Totodată, familia pletosului mic este alături de acesta din urmă. Ceea ce este interesant este că şi colegii lui Paul C. ţin cu el deşi poate mulţi dintre ei, în general, nu ar purta plete în viaţa asta.
Această problemă, ziceam eu, că a existat în România fiind, de altfel, resimţită şi de mine în anii 1997 şi 1998. Dar, cel puţin după 2001, pe mine unul nu m-a mai întrebat niciun profesor "negri ţi-s ochii?".
Ah, că câte unul mai făcut-a câte-o apreciere mai puţin politicoasă, că s-a mai trezit câte unul vorbind, cum spuneam şi mai sus, da... de ăştia nu scapi niciodată.
S-a întâmplat în urmă cu patru ani(sper să nu greşesc), în măreţul colegiu naţional la care încă sunt elev ca un elev (actualmente student) să fie forţat să se tundă de către o dirigintă ce încă mai respiră prin liceu însă elevul era olimpic naţional exact la materia distinsei profesoare şi conflictul a mocnit (nu s-a aplanat) dar nu a răbufnit !
Aceeaşi dirigintă, însă, şi-a forţat următoarea generaţie care-a avut ghinionul să pice în clasa ei şi, unul dintre pletoşii mici, a cedat presiunii psihice (căci de altă natură oricum nu se putea exercita) şi şi-a mai redus din dimensiunile podoabei capilare.
Şi totuşi, o presiune clară asupra acestui aspect, în general, de vreo 6-7 ani în judeţul Vaslui (judeţ cu un număr exponenţial mai mic de pletoşi decât Sibiul) nu mai există.
Şi totuşi, iată, că se întâmplă !
ceea ce s-a facut a fost sa i se acorde o mustrare scrisa insotita de scaderea notei la purtare ptr. comportament inadecvat. nu ni s-a adus la cunostinta ce a facut, doar am fost anuntati ca a fost sanctionat in acest fel. dupa cunostinta noastra, dupa marturia elevului si dupa marturiile altor elevi, nu s-a comportat niciodata inadecvat, el fiind foarte linistit si echilibrat de felul lui. d-na directoare e foarte deranjata de faptul ca nu se tunde si il ameninta si il persecuta de peste 1 an, ptr. acelasi motiv: parul lung. dintr-o data, aflam ca are comportament inadecvat si ca e sanctionat, fara sa ni se spuna ce anume a facut. ce se poate crede din asta? nu pot crede decat ca e aceeasi obsesie de a-l vedea tuns si, in acest fel, supus vointei ei proprii, autoritare si, dupa parerea mea, nefondate. zice fratele elevului şi, zic eu, că nu zice rău deloc.
Acum, stau şi mă gândesc, dacă avea părul lat în loc de lung ce-i mai făcea ?!
Aş putea scrie la nesfârşit în favoarea tânărului însă mă abţin întrucât nu cunosc integral povestea.
Eu personal, la cât de mult urăsc eu directorii ce se cred cel puţin Thor, Zamolxis, Dumnezeu şi Odin la un loc pe Pământ, înclin să-l cred aproape necondiţionat pe tânăr, mai ales că şi situaţia şcolară îl recomandă.

Dumneavoastră ce credeţi ?

4 comentarii:

 1. Intr`adevar este greu de crezut ca se intampla astfel de lucruri in Romania anului 2009. Din cate stiu eu in regulamentul scolilor(cred) scrie ca baietii cu parul lung trebuie sa si`l prinda la spate.
  In fine fain articol.

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte de acord.Nu mai traim in perioada comunista sa-l oblige sa se tunda.Cum ar fii sa ma oblige sa vin cu codite si panglicuta la scoala?Si daca nu vin sa-mi scada nota?!Comunistii naibii. :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru Blogu' lu' Mihăiţî: Nu există o regulă generală în acest sens. Fiecare şcoală îşi poate ajusta regulamentul în funcţie de dorinţele directoraşilor sau ale consiliului profesoral.
  De pildă la "Profil II" în Bârlad există regula aceea de care spui tu. La şcoala Totalitară Nr. 11 din Bârlad există o regulă similară cu ceea ce invocă directoarea din acest articol şi anume "maxim 10 cm!".
  Totuşi, aceste regulamente de ordine interioară pot fi contestate pentru că intră în contradicţie cu regulamentul preuniversitar emis de Minister în urmă cu 6 ani.

  RăspundețiȘtergere
 4. Si eu am trecut prin prbleme de genu cu diriginta,care oricum nu ma suporta.In tara asta inca se traieste cu idei invechite si comuniste e chiar trist...

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails