duminică, 21 iunie 2009

TVR-ul corect politic

După o masă copioasă, savurând o ţigară canceroasă, am greşit şi-am dat drumul la ştiubei pe postul de televiziune "alimentat" din bani publici, TVR 2. Tocmai ce începuse emisiunea pe care o urmăream cu mare interes în urmă cu vreo 10 ani... ATLAS.
Până în 2007, emisiunea cu pricina prezenta aspecte inclusiv din România însă de la acea dată încoace, de când au schimbat şi omul care face comentariile pe fundal, aproape că nici emisiunea nu prea mai este în limba română fiindu-mi date spre audiţie termeni de tipul "focusare", "locaţie", "biznis", etc. etc. în locul mai clasicilor şi "demodaţilor" "concentrare", "loc de desfăşurare", "afacere" şi aşa mai departe.
Revenind la emisiunea ce-am vizionat-o în urmă cu puţin timp, am avut ocazia să văd un reportaj destul de bine făcut despre una din cele mai frumoase capitale ale lumii, Moscova.
Din acest reportaj am aflat că staţia de metrou Победы (Victoriei) este staţia de metrou aflată la cea mai mare adâncime din întreaga lume, la nu mai puţin de 90 de metri. Mama Rusia să trăiască.
După încheierea acestui reportaj începe un altul realizat mult mai prost, cu o veritabilă tentă de corectitudine politică despre o şcoală pentru surzi din Lisabona, Portugalia.
Trecând peste laudele necontenite vizavi de "deschiderea de care dau dovadă" angajaţii de-acolo şi peste repetarea până la agasare a afirmaţiei cum că acolo sunt instruiţi şi copii spanioli sau din minorităţi naţionale, am observat din imaginile cu pricina că şcoala, în sine, este cu mult sub Şcoala pentru Surzi Vaslui, în ciuda faptului că se vehiculau nişte sume de-a dreptul imense cum c-ar fi fost investite în acea unitate de învăţământ.
Au mai spus ei şi ceva ce ştiam deja şi anume că în ciuda handicapului de auz (sau dizabilităţii, cum e corect acum) surdo-muţii pot simţi vibraţiile sunetelor, fapt ce face posibil ca aceştia, după o muncă asiduă, să poată cânta la un instrument muzical, dansa corect sau alte activităţi ce au legătură în principiu cu muzica şi implicit cu auzul.
Întâmplarea face că recent, pe 3 decembrie 2008, am trecut pe la Casa Corpului Didactic Vaslui, acolo unde Şcoala pentru Surzi avea să-şi prezinte ultimele progrese în materie de lucrul cu surdo-muţii. Ştiţi ce ? Stăteau mai bine decât cei mai înaintaţi "învăţăcei" de la Şcoala prezentată laudativ de către emisiunea de la Televiziunea Română.
Vasluiul e mai aproape decât Lisabona de Bucureşti. Şi totuşi, Televiziunea Română, plătită din bani publici adunaţi de la români, ne prezintă şcoli de la "portugheji" lăsându-le în anonimat pe cele de-aici, din frumoasa noastră ţară.
Eu înţeleg că judeţul Vaslui este unul cam horror aşa... în fiecare săptămână înregistrându-se câte-un incest, un viol, un om mâncat de viermi şi-aşa mai departe dar... chiar şi-aşa ... există şi lucruri frumoase în acest judeţ pe care nu vrea nimeni să le vadă.
Ce credeţi, că în judeţele aşa-zis mai dezvoltate de tipul Cluj, Hunedoara, Bihor, Timiş, Dolj, Constanţa, etc. etc. nu se întâmplă aşa ceva ? Ba da, dar ăia au mai multă grijă să nu se audă doar asta şi dacă totuşi se aude contracarează repede cu câte-o ştire care să ridice în slăvi judeţul respectiv.
În judeţul Vaslui nu sunt probleme cu agricultura. Dar nu vede nimeni ca să se ia exemplul de bună practică de-aici.
În judeţul Vaslui există o Şcoală pentru Surzi veche de 53 de ani net superioară unei şcoli din Lisabona mult mai bine finanţată. Dar nimeni nu vede, nici măcar Televiziunea Română plătită din bani publici.
Şi ca să vă arăt că nu glumesc vă pun la dispoziţie şi două filmuleţe. Dacă ar fi fost cu oameni cu auzul intact... ceea ce veţi vedea nu este o mare chestie dar având în vedere că acei oameni sunt lipsiţi de auz...
Vizionare plăcută.La final doresc şi eu să-i spun şi pe această cale "La mulţi ani !" mamei mele pentru împlinirea a 45 de primăveri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails