joi, 9 iulie 2009

Cenzura muzicii metal în România

Ei bine, optimistul din mine spunea că s-au cam abolit presiunile la adresa muzicii metal prin frumoasa noastră patrie şi mă arătam extrem de revoltat faţă de ceea ce i se întâmpla unui pletos mic din Sibiu.
Ei bine, ceea ce păţea copilul ăla este de nivelul unei flegme în Oceanul Pacific în comparaţie cu ceea ce a păţit formaţia olandeză God Dethroned când a vrut să concerteze în Oradea pe 5 iulie.

Prezentarea pe scurt a subiectului

Formaţia de melodic death metal a lansat recent un nou album iar acum se află în turneul balcanic de promovare al acestui nou material, intitulat Passionadale.
Trupa concertase pe 3 iulie în Bucureşti urmând ca pe 5 iulie să concerteze într-un club orădean pentru ca mai apoi să-şi continuie drumul spre Ungaria.
Ei... au vrut dar nu a fost de acord domnul Dan Octavian, consilier local al Municipiului Oradea din partea Partidului Naţional Liberal (PNL). Să se mai supere unii că zic de rău de PNL.
Domnul de la infectul partid, în calitatea domniei sale de cetăţean cretin, pardon, creştin ortodox al Municipiului Oradea a dispus de la sine putere prin încălcarea Constituţiei României (cu care s-au cam şters la cur în ultima vreme politicienii noştri) şi prin abuz de putere interzicerea concertului olandezilor!
Ultimele două săptămâni au fost foarte agitate, după ce prin oraş au apărut mai multe afişe pe care scria “Satan black rock” şi altele de genul. M-au alertat foarte multe persoane, semnalându-mi că e vorba despre o trupă care nu numai că promovează rock-ul satanist, dar că ar fi afiliată la o asemenea organizaţie şi se manifestă întocmai...
a declarat "liberalul" pentru sursa citată.
De cealaltă parte, organizatorii concertului, organizaţia Axa Valaha, s-a arătat extrem de surprinsă şi a menţionat că este pentru prima oară de când România a devenit "democrată" când se interzice un concert pe motive de tipul acesta.
În celelalte locuri pe unde-au mai cântat olandezii, inclusiv în Bucureşti (deci, teoretic, tot în România) nu au fost probleme. De altfel, trupa God Dethroned nu a fost cenzurată niciodată din 1991, de la înfiinţare şi până în prezent.
Ei bine, nu ajunseseră încă la Oradea şi nu dăduseră încă peste PNL-istul minune, profund religios şi deranjat de ceea ce urma să se întâmple într-un loc aflat oricum departe de el şi care nu avea cum să-l afecteze direct sau indirect.
"Liberalul" minune l-a ameninţat chiar pe patronul clubului că-i retrage autorizaţia dacă permite olandezilor să cânte în barul său.
Henri Sattler, solistul vocal al formaţiei, s-a arătat dezamăgit de decizia lui Dan Octavian limitându-se doar la a menţiona că "în Olanda avem chestia aia de-i zice libertate de expresie" şi că "liberalul" este un om "căruia îi pasă doar de el însuşi".
Ei bine, am făcut-o şi pe asta şi am izbutit să alungăm o trupă. Olandezii însă au spus că vor reveni în România şi chiar vor forţa să ţină un concert în Oradea sau în împrejurimi pentru a le oferi totuşi un spectacol de calitate doritorilor din zonă.
Mai trebuie menţionat că Asociaţia Umanistă Română(A.U.R.) a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui PNL, Mireille Mathieu de România, pardon, Crin Antonescu semnalându-i abuzul comis de subordonatul său din partid. Răspuns ?! Mai aşteptăm.
Acum domnul Antonescu se pregăteşte de campania electorală n-are el timp de "nimicuri d-astea". Interesant este că nici pe blogurile liberalilor nu am văzut vreun cuvânt suflat pe această temă,... poate nu m-am uitat eu chiar pe toate.

Comentarii personale

UF! Şi te mai întrebi de ce foarte multă lume îşi ia doar bilet dus către o destinaţie din afara ţării şi începe să cam uite nume şi limbă odată fugit din Republica Totalitar-Trepanată România. Ei uite de-aia !
Am fost deja cam (prea) radical în acest articol aşa că mă voi abţine să spun explicit ce-mi vine mie să-mi târâi printr-o colivă sau ce parte a corpului i-aş atârna eu de Primărie domnului a cărui nume am să evit să-l mai menţionez.
Am să evit să spun explicit şi unde ar putea să-şi bage calitatea domniei sale de "cătăţean creştin-ortodox al Oradiei".
Totuşi nu evit să mă întreb cam cum ar fi dacă s-ar întâmpla aşa ceva în Bârlad ? Sau undeva mai aproape de mine, dacă se poate la un concert despre care ştiu sigur că voi fi prezent ?!
Păi să nu-i dărâmi Primăria ?!
Concertele agramate de "Imne religioase" pentru cauze pierdute sunt promovate la maximum iar concertele de rock/metal sunt interzise ?!?!
Bă cât o fi ea de totalitară Uniunea Republicilor Socialiste Europene dar aşa ceva iată că nu face. Nu-i nimic, le dăm noi idei şi facem noi în Republica Totalitar-Trepanată din România!
Îmi spunea un prieten că în italia (cu "i" mic, aşa) a fost interzisă o emisiune care difuza balet pe motiv de comportamente indecente (datorită părţilor corpului ce erau atinse în timpul străvechiului dans). Infect şi asta, dar iată că manifestările metal tot nu sunt interzise. Nu la ei, dar la noi DA !
Se pare, totuşi, că Oradea nu este la prima abatere de tipul ăsta. Ia uitaţi ce zice un "forumist" ce se semnează Lait pe site-ul A.U.R.: Oradea si cenzura ei ! Acum cateva luni, a avut loc Festivalul de teatru experimental Man.In.Fest in Cluj si Oradea. Companiile de teatru participante fiind venite din toate colturile lumii s`a incercat alternarea pieselor in cele 2 orase . In Cluj totul mergea struna ! In schimb, la noi a fost anulat un spectacol de talie internationala in ultimele 10 minute...la fel: fara acte, fara motive concrete si legale ! Si ghici "de ce? "...pentru ca directorul teatrului de papusi Arcadia a aflat ca vor fi momente de nuditate in piesa...si in calitate de -repet- director al" teatrului pt copii si tineret "...nu permite asemenea obscenitati !!!nu cred ca mai are rost sa precizez ca spectacolul incepea la ora 22:00...ora la care televizorul arata de toate tuturor....
In concluzie, ne putem linge pe bot de un dram de calitate in acest oras !!! Totul e satanic si obscen in sec in care a ramas "Ogradea"...
Clar !
Ei bine, cam asta numesc eu cretinism şi exact la faze de tipul ăsta mă refeream în controversatul meu articol Cretinism versus Creştinism.
Cluburile care găzduiesc astfel de concerte sunt adeseori foarte bine antifonate astfel încât e foarte greu de crezut că poţi auzi ceva aflându-te la 10 metri în afara clubului.
Totuşi, cluburile în care duduie "manele" şi "minimal-haus" sunt dotate cu o antifonare inferioară. Se întâmplă mai peste tot, inclusiv în Oradea.
Aşadar, deranjarea liniştii şi ordinii publice prin muzică cu versuri de tipul "ai să-mi sugi banana", "beau fără măsură", "pumnii mei minte nu are", etc. etc. nu constituie nici măcar contravenţie însă un concert al unei trupe metal reprezintă o ameninţare la adresa întregii societăţi şi trebuie numaidecât interzis, nu?
Ia să încerc o traducere a unor versuri aparţinând olandezilor:Afară în frig,/Nu izbutesc a găsi o urmă/Deşi merg ore-n şir/Pe străzi dezolante pe care nimeni nu merge...(Macabre World) Hm? Sunt oare aceste versuri mai vulgare decât cele descrise mai sus ?
Hai să mai încercăm una:Marşăluirea a încetat./De la victorie la dezastru./Ataci masiv, asaltezi dar inamicul fuge mai repede/Ataci în valuri dar nimeni nu revine./Batalioanele mor pe capete/E clar că să mergi dincolo de liniile inamice e bine! (Behind enemy lines - piesă ce vorbeşte despre primul război mondial).
Ei, ia spuneţi-mi voi mie ăia cre(ş)tinii de ce primele manifestări sunt legale şi astea nu ?
La final, o să citez şi eu din articolul 30 din constituţie, primele două alineate, poate pentru cineva mai contează:
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

4 comentarii:

 1. Domnu' Vâlsan, nu trebuie să ne agităm atâta pentru că trăim în România. Ştii tu "La noi s-a inventat prostia". Trebuie să omori, să violezi sau să furi ca să poţi face ceva.

  "Pumnii mei minte nu are" cum pot unii să facă asemenea melodii?
  Mai era o melodie. Începea cam aşa: "sunt conectat la internet non-stop":))

  Numa' trepanaţi.
  De la semi-rockeru' nepletos, Numai bine! dacă se poate...:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Deja chestiile astea fac parte din viata de zi cu zi...rockerii sunt satanisti, se strang in cimitire si fac ritualuri satanice...deja a devenit un cliseu in tara asta si toti fanaticii religiosi sunt ingroziti cand aud de rockeri, in mintea unora probabil si iron maiden sunt satanisti pentru ca sunt "roacheri daia" in urmatorii 20 de ani nu vad nimic schimbandu-se

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru semi-rockeru' nepletos: Dacă nici noi nu ne agităm, atunci CINE ?!
  Pentru Kullervo: Da, dar tu nu locuieşti într-un oraş unde un concert metal să fi fost interzis... Eu sunt mai optimist şi prevăd schimbări în 200 de ani...

  RăspundețiȘtergere
 4. Celor de la putere ar trebui să le facem ce i-au făcut ăia lui Ceauşescu. Doar aşa am realiza ceva. Şi nici aşa nu cred că s-ar realiza ceva. Ce te deranjează pe tine spui pe blog, şi eu la fel. Dar nimeni nu bagă la cap că trebuie să participe şi ei ca să se poată realiza ceva. Oamenii le spun la copii: "nu e bine să faci aia!" dar ei fac. şi la şcoală îi învaţă să nu facă rele, dar ei ajung nişte trepanaţi, cocalari sau violatori în serie. Aceste lucruri se vor schimba peste foarte mult timp, ca să fiu eu optimist, mai mult de 200 de ani.
  Cenzura... Unii o să zică că nu există aşa ceva în România. Dar uite că există şi cred că a deranjat pe multe persoane faptul că au interzis acel concert care nu deranja liniştea publică.
  Totul trebuie schimbat în special mentalitatea oamenilor care nu se schimbă aşa uşor.
  În România maneaua e la putere. Auzi tu "satanişti".:))

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails