vineri, 3 iulie 2009

Scumpa noastră sănătate

Nu, nu am devenit trepanat ieuropean cu grijă faţă de sănătatea colectivă peste noapte ci în România sănătatea chiar a devenit scumpă, la propriu.
Autorităţile au calculat că într-un an o persoană cu o stare bună de sănătate nu plăteşte mai mult de 350 de lei pentru vizitele la medic. De aceea, au stabilit un plafon de 600 de lei, până la care se face plata din buzunar.
Astfel, de la 1 septembrie, medicul de familie îşi va taxa pacienţii pentru fiecare consultaţie cu 5 lei. Dacă e nevoie de o vizită la domiciliu, aceasta îi va costa pe bolnavi 15 lei. O consultaţie la un medic specialist va fi 10 lei, iar pentru şapte zile de spitalizare, pacienţii trebuie să scoată din buzunar 100 de lei. Informează antena3.ro .
Ia uite ce frumos !
Norocul meu este că norma intră în vigoare de la 1 septembrie şi deci nu voi avea cheltuieli în plus pentru intenţia mea de a urma şi cursuri universitare în viaţa asta.
La înscrierea la facultate trebuie să prezinţi o copie legalizată după certificatul de naştere. Aia costă. De la anul cresc taxele notariale.
De la 1 septembrie şi banala adeverinţă de la medicul de familie va costa. Dacă vreau să mă înscriu la mai multe facultăţi? Evident plătesc mai mult după ce că plătesc mai multe taxe de înscriere şi fac mai multe drumuri.
Dar hai să nu iau cazul meu.
Luăm cazul unui om de... să zicem 30 de ani. Omul ăsta este destul de sănătos dar nu trepanat care să se înfometeze sau să iasă la păscut tot timpul de dragul că "a consuma carne este nociv" sau care să toarne sume impresionante de bani pe pământ (pardon, argilă), rahat condensat de albină (pardon, propolis) sau să fie suficient de masochist încât să bage-n el x litri de apă cu sare pentru purificarea fizică internă (a se înţelege golirea integrală a organismului prin vomări succesive şi scaune dereglate de-a lungul a minim 48 de ore).
Şi să mai zicem că omul ăsta de 30 de ani are şi un loc de muncă şi, deci, este plătitor de taxe inclusiv de asigurări medicale la CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate).
Pensionarii sunt totuşi nemulţumiţi. Ei consideră că plafonul stabilit pentru exceptarea de la co-plată este prea mic.
Un nivel mai potrivit al plafonului până la care pensionarii să primească servicii medicale gratuite ar fi 1.500 de lei pe lună, susţin reprezentanţii acestora. Mai zice sursa citată.
Că sunt pensionarii nemulţumiţi îmi pasă prea puţin spre deloc. În Municipiul Bârlad eu zic că maxim 30% dintre pensionari merită un tratament bun, pentru restul dintre ei mai degrabă tratamentul cu lopatomicin şi limbă de clopot fiind în concordanţă cu necesităţile.
Poate sunt eu prea radical.
Îmi sare în ochi însă termenul de "co-plată". Adică plăteşte "cineva" şi eu... deci... împreună plătim serviciile medicale.
Cine este acel cineva ? CNAS prin subsidiarele sale CJAS (Case Judeţene de Asigurări de Sănătate). Cine finanţează CNAS ? Am zis mai sus, tot omul de rând, cetăţeanul oarecare de 30 de ani dat exemplu de mine mai sus.
Aşadar, plăteşte o dată asigurări la CNAS şi când se duce la doctor co-plăteşte serviciile... dar tot el. E înfiorător!
Există aspecte bune ale măsurii. Vor deveni atât de scumpe operaţiile pentru cei care, medical vorbind, nu au nicio şansă de supravieţuire şi cu atât mai puţin de integrare în societate încât vom mai scăpa de nişte cheltuieli de la buget că şi-aşa suntem o ţară de asistaţi social.
Partea negativă este că se vor înmulţi campaniile de "sensibilizare a populaţiei" (şi-aşa sărace!) pentru a-i ajuta pe aceştia. Nu zic, situaţia lor este într-adevăr tristă. Dar... până nu ne învăţăm să mai privim şi pragmatic lucrurile, nu vom progresa ca societate !
Am spus-o şi-o repet: Suntem într-o junglă, e drept, cu asfalt, în care cel mai puternic supravieţuieşte ! E frumoasă solidaritatea dar în exces duce la regresul societăţii.
O altă parte bună ar fi perspectiva îmbunătăţirii serviciilor. Totuşi, am rezervele mele că acest lucru se va întâmpla prea curând. Vine din spate o generaţie frumoasă de doctori. Pentru prima dată sunt încrezător în viitor, cel puţin când vine vorba de sănătate. Totuşi, până când aceştia vor ajunge să ocupe întreg sistemul sanitar românesc mai durează şi mai trebuiesc îndurate multe "fosile".
Oricum, de-acum înainte, o dată aprobată această măsură... nu cred că mai sunt mulţi paşi până să ajungem şi noi ca sistemul total insensibil de sănătate din SUA, acolo unde cine-şi permite să treacă pe la un doctor (nu contează că-i dentist, chirurg, medic primar, etc...) este în mod cert o persoană înstărită.
Groaznic !

Sunt curios dacă vor scădea şpăgile din sistem. (eu sunt convins că nu, dar... speranţa moare ultima!)

3 comentarii:

 1. se aude paradox , da nu numai Rominia are probleme din astea cu budget pentru serviciile sociale.In germania de exemplu sa introdus tot acest model si incä de multi ani. Asigurärile sociale ingit multi bani ( este necesar da este si und minus post de la Budget)si tot timpul s-a tras prima datä bani de aicia cind a mers räu. Schwarzeneger a fäcut incä asa. A redus prima datä din serviciile de social system.
  Este dureros da din päcate realitate.....

  RăspundețiȘtergere
 2. Te rog să scrii în limba română. Eu nu înţeleg ce înseamnă "und minus post de la Budget" :-?

  RăspundețiȘtergere
 3. Chiar ziceam recent ca am ajuns sa-mi fie frica pana si sa ma imbolnavesc :-s E penibil ce se intampla. Si aici nu ma refer neaparat la costuri si alte cele, ci la cat de "bine" pregatiti sunt doctorii de pe la noi. Cu putin noroc, poti muri de la o simpla raceala.

  Zici ca vine o generatie frumoasa de doctori. Te referi la generatia noastra? Ca mie nu mi se pare prea grozava. Cunosc cateva persoane care dau la medicina si in care chiar imi pun increderea atat ca oameni cat si ca medici. In una dintre ele, cel putin, aproape 100% (in cazul in care nu se razgandeste dupa ce incepe facultatea).

  Dar mai stiu si alti doritori de medicina. Persoane pe care desi nu le cunosc extraordinar de bine, pe unele poate doar din vedere, dar nu mi-au lasat o impresie prea grozava si nu ii vad ca medici buni.

  Sper totusi sa fie doar o parere gresita. :D

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails