vineri, 10 iulie 2009

Un nou concurent pentru Windows

Ei bine, astăzi (adică ieri că-i deja 3 dimineaţa) am aflat şi eu că Google, adică cei care deja deţin Youtube.com, AIM şi blogger.com (şi deci care susţine şi prezentul blog), au de gând să-şi lanseze propriul sistem de operare.
Se pare însă că ştirea e destul de veche ea fiind deja de vreo 3 zile anunţată pe Blogul Oficial al Google. Ei, eram eu ocupat cu sistemul de învăţământ şi nu m-am mai uitat.
Sistemul de operare se va numi chiar aşa: Sistemul de Operare Google Chrome. Denumirea de Google Chrome a fost folosită pentru prima dată de Google atunci când şi-au lansat propriul navigator (browser).
Noul sistem de operare îşi propune să revoluţioneze modul în care sunt astăzi înţelese sistemele de operare. În realitate se referă de fapt la un singur sistem de operare, şi anume Windows pentru care acest nou sistem de operare se va vrea a fi concurent.
Am proiectat Google Chrome pentru oamenii care trăiesc literalemente pe web — în căutare de informaţie, verificându-şi poşta electronică, citind ştiri, făcând cumpărături sau pur şi simplu păstrând legătura cu prietenii. Totuşi, sistemele de operare pe care rulează navigatoare au fost create într-o epocă în care nu exista web. Se arată în blogul citat, referindu-se la platforma destul de învechită a sistemului Windows îmbunătăţit foarte mult în faţadă şi mai puţin în fond.
Spre deosebire de cei de la Microsoft, care au omis şi de-această dată să ne spună că pentru noul lor sistem, Windows 7, se vor inspira dintr-o distribuţie de linux (Kubuntu), cei de la Google au tăria de a recunoaşte: Arhitectura programului este simplă— Google Chrome rulând într-un nou sistem de aranjare a ferestrol într-un nucleu Linux. Pentru dezvoltatorii de aplicaţii (n.n.programatori) platforma va fi în totalitate web. Toate aplicaţiile bazate pe tehnologii web vor funcţiona în mod implicit iar noile aplicaţii vor putea fi scrise folosindu-se tehnologiile dumneavoastră preferate. Şi desigur, aceste aplicaţii nu vor rula numai în Sistemul de Operare Google Chrome ci în orice navigator standardizat din Windows, Mac şi Linux conferind aşadar dezvoltatorilor cel mai larg spectru de utilizatori ai oricărei platforme. Notează blogul citat.
Acelaşi blog aruncă săgeţi şi mai aspre asupra Microsoft, fără să le menţioneze numele, spunând că primesc mereu mesaje de la utilizatori care spun în mare cam acelaşi lucru şi anume că şi-ar dori ca ale lor calculatoare să meargă mai repede, să nu mai aştepte atât de mult la boot-area sistemului, la pornirea navigatoarelor, doar pentru a-şi verifica poşta electronică (e-mail-ul). Tot utilizatorii spun, conform blogului Google, că îşi doresc ca al lor calculator să funcţioneze la fel de repede ca atunci când l-au cumpărat, să-şi poate accesa datele oriunde ar fi şi să evite grijile vizavi de necesitatea de a efectua actualizări periodice la fiecare aplicaţie în parte sau să petreacă ore în şir pentru a izbuti să-şi configureze calculatorul pentru a rula corect cu o nouă piesă adăugată.
Sună cunoscut ? E exact ceea ce păţim cam noi cu toţii de folosim Windows. Sau mai precis ceea ce păţeam, căci într-un final am izbutit să ajung la mult doritul Linux şi nu mai am probleme cu configurările de acest gen. Totuşi, sunt încă unele chestii pe care nu le pot configura cu ochii închişi aşa cum făceam în Windows dar se rezolvă cu timpul.
Mai mult decât atât, conform blogului Google, sistemul de operare va fi open-source, adică gratuit.
Noul Windows 7 seamănă izbitor de mult cu Kubuntu, una din diferenţe rezidând în faptul că Windows 7 costă 119 euro iar Kubuntu este gratuit.
Totuşi, aşa cum bine ne spunea profesorul nostru de informatică şi dirigintele din liceu, Windows-ul nu va pierde prea curând poziţia de ultra-dominant pe piaţă întrucât Windows, deşi fundamental este un sistem de operare extrem de slab în comparaţie cu Linux, are o proprietate pe care până acum niciunul dintre celelalte sisteme "alternative" nu o are şi anume proprietatea KISS (Keep It Stupid and Simple - lasă-l prostuţ şi simplu).
În consecinţă, abia aştept să le încerc noul sistem de operare deşi, se pare că mai am de aşteptat. Conform blogului, sistemul de operare se adresează în primul rând netbook-urilor şi va fi disponibil abia în jumătatea a doua a anului 2010.
Hmmm... şi de ce anunţul aşa de devreme ?
Păi, e simplu, la toamnă este lansarea oficială a Windows 7 şi, deci, trebuia frânat puţin elanul pe care şi-l luase Microsoft. În plus, entuziasmul va fi mai scăzut pentru noul Windows 7 căci în acest mediu se va tot vorbi "las' că acuş vine Google cu o nouă jucărie".
Deşi nu a recunoscut-o în mod deschis, Google a devenit un concurent din ce în ce mai vehement pentru compania ce la un moment dat avea chiar "apucături" totalitare în domeniu fiind singurul jucător.
Am observat că acum poţi da "urmărire blog"(pe bloguri cu blogspot.com la sfârşit) şi cu contul de Yahoo, ceea ce-nseamnă că există deja un oarecare parteneriat între cele două părţi.
Pentru mine este destul de clar că se cam unesc toţi(ACER, Adobe, Asus, Freescale, HP, Texas Instruments, Toshiba, etc.) împotriva monstrului cu 7 capete Microsoft şi împotriva "ferestrelor" lui.
Am văzut multe comentarii de tipul "d-apoi dac-o merge ca şi browser-ul(n.n. Navigatorul Google Chrome), eu mă las la mâna mea".
Sincer, nici eu nu sunt extaziat de navigatorul Google Chrome care, în opinia mea (de utilizator avansat, dar nu de programator sau de mai ştiu eu ce fantasmagorii. las pe alţii aici!) nu este cu mult mai presus de Mozilla Firefox (de asemenea gratuit) ba având şi acea restricţie pentru Yahoo. Practic, folosind Google Chrome, nu poţi (sau nu puteai) accesa http://mail.yahoo.com.
O versiune "de probă" va fi lansată undeva la finalul acestui an iar după lansare Google va primi (şi eventual accepta) sugestii de îmbunătăţire a sistemului şi chiar secvenţe de cod pe care unii le vor dori schimbate. Asta înţelege Google prin "lucrul cu comunitatea open-source".
Sună bine.
Abia aştept !

4 comentarii:

 1. Nu ma dau in vant dupa browser-ul de la Google, Mozilla mi se pare de n ori mai bun. Atata tot ca Chrome-ul consuma mult mai putin, comparativ cu Mozilla, ceea ce pentru mine e un mare plus :D Si are si design fain.

  Ah, da. Mie mi-a mers mailul de la Yahoo pe Chrome. N-am avut probleme de genu' :-s

  RăspundețiȘtergere
 2. Windows 7 nu seamana cu Kubuntu! In nicun caz "izbitor". Seamana cu Kubuntu doar in sensul ca ambele sunt sisteme de operare si pentru pc. Asa da, izbitor, chiar.

  RăspundețiȘtergere
 3. Chrome mi se pare dragut si simplu asa cum mereu vor sa se mentina google.. insa e prea simplu(mai bine zis neterminat) ca multe chestii pe care le are alt browser gen FF sau Safari,chrome nu le are..
  am incercat si eu chrome dar deocamdata raman la FireFox 3.5 :)
  cat despre OS G Chrome.. nu vad ce sanse o sa aiba sa intreaca Windows :)) ..adica daca ne gandim ca Google va mentine aceeasi strategie..de simplu da accesibil si isi face treaba.. nu e chiar asa super, nu toti vor sa fie asa simplist si fara prea multe alternative, acum depinde mult si de sistemul preinstalat pe calculatoarele / notebookurile noi si de inteligenta utilizatorilor.
  Sa fim seriosi, cati din cei care isi cumpara laptop nou lasa sistemul deja instalat freebsd? :)) ..cei care pot da o lovitura lui Microsoft sunt producatorii de notebookori in special :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Tin sa te contrazic in privinta navigatorului Google Chrome, chiar daca acum pare neterminat, el este viitorul. Motorul Gecko pe care Mozilla il foloseste e invechit si greoi pe cand Chrome foloseste WebKit care e mult mai rapid.
  Ai dreptate defapt, nu pare neterminat, ESTE neterminat, dar usor cu usor ajunge in stadiul final. Daca citesti rezultatele la ultimele teste facute ai sa vezi ca le-a trecut cu 100/100 puncte iar executarea codurilor Javascript si browserul in general e mult mai rapid. Mai exista probleme cu el, treaba nu s-a terminat inca dar un lucru e sigur: chrome e viitorul.

  Cat despre Google OS, nu cred ca vor sa competitioneze cu Windows, si daca vor, nu au nici o sansa, dar cum au spus si ei, Google OS e pentru persoanele care folosesc calculatorul doar pentru a naviga pe internet pe cand Windows e in special pentru gameri si mai putin navigarea pe internet si office pe care Linuxul si Mac in acele 2 domenii sunt cu mult inaintea Windows-ului.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails