luni, 17 august 2009

Biserici fără număr

După cum am spus şi în alte articole de pe prezentul blog, România este ţara bisericilor.
În Municipiul Bârlad sunt mai multe biserici decât unităţi de învăţământ. Cererea pentru lăcaşe de cult este mai mică decât cererea de locuinţe şi totuşi, ieri, s-a sfinţit o nouă biserică în vreme ce sute de tineri aşteaptă în continuare ca cineva să construiască locuinţe sau ca cineva să le dea un loc pentru a-şi ridica singuri un acoperiş deasupra capului.

Prezentarea pe scurt a subiectului

Ieri, a fost sfintitã capela crestion ortodoxã din curtea Spitalului de Copii « Sf. Nicolae » din Bârlad, capelã care are hramul la data de 8 septembrie (Sf. Marie - micã) si la 6 decembrie (Sf. Nicolae - patronul spiritual al Spitalului de Copii). La sfinire a luat parte PF Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor, care a oficiat slujba alãturi de 15 preoti ortodoxi din Bârlad. Capela, care este de altfel o bisericã în miniaturã, a fost construitã într-un an de zile, ctitor fiind omul de afaceri Emil Savin, Acum, peste 300 de familii din zona Grãdinii Publice, vor avea o bisericã unde sã se roage, iar parohul lor si cel al bisericii este pr. Marian Batog. Notează cotidianul Vremea Nouă.
Aşadar, o biserică pentru 300 de familii din care jumătate oricum n-ar călca vreodată la biserică. Şi totuşi, nu e chiar aşa departe zona aceea de capătul străzii "Vasile Pârvan" (fosta Stelian Dumbravă) unde între blocuri abia s-a inaugurat o altă biserică, nu?
Este un lucru extraordinar de bun, fãcut de domnul Savin. Initial noi am vrut sã avem mãcar o capelã mortuarã, dar iatã cã prin bunãvointa Episcopiei Husilor si a domnului Emil Savin, s-a construit aceastã bijuterie ortodoxã, biserica cu hramurile la « Sf. Nicolae“ si “Adormirea Maicii Domnului“. Peste 300 de familii din zonã sunt arondate acestei parohii în urma reîmpãrtirii zonelor pe biserici. Sfintirea de astãzi a fost ceva deosebit, foarte frumoasã si înãltãtoare. A precizat PD-L-ista Magdalena Cozma, printre altele şi director al spitalului de pediatrie din Municipiul Bârlad.

Opinii personale

De fapt, în traducere liberă, doar chior să fii să nu vezi că miza reală nu era construirea unui loc de rugăciune şi reculegere întru slava Domnului pentru 300 de familii ci crearea unei parohii pentru preotul Marian Batog!
Cum nimic nu se poate trage un pârţ în România fără un sobor de preoţi, deja nu mă miră că la acest eveniment "înălţător", aşa cum doamna Cozma îl caracterizează, au fost prezenţi atât de mulţi preoţi ortodocşi (şi nu "ortodoxi", girjă mare Vremea Nouă!).
Oricât de mult aş detesta eu religiile în general, nu pot să zic că e rău că se contruieşte o biserică. Însă, cu adevărat rău este când se face exces!
În acest caz este vorba în mod clar de exces!
Eu nu pot să pricep cum sunt probleme cu medicamentele în spitale dar în curtea lor tocmai răsare o nouă biserică! Sincer!
Dumnezeu e şi cu bolnavii! Îi veghează cum se sting în paturi din săli insalubre sub presiunea indiferenţei medicilor nehrăniţi suficient cu plicuri grase şi sub presiunea crizei financiare din cauza căreia nu s-au putut achiziţiona la timp medicamente. Da, dar criza nu-l afectează pe Dumnezeu căci Dumnezeu e atotputernic şi atoateştiutor. Interesant este că astă criză nu-i afectează nici pe oamenii lui, în speţii popii!
Popimea pare să fie etern în afara crizei căci altfel nu-mi pot explica!
Bun, am înţeles, a dat bani omul ăla de afaceri. Dar stau oare şi mă întreb pentru ce-o fi dat ăla bani şi ce-o fi ieşit? Şi dacă chiar a dat bani pentru o nouă biserică şi pentru o nouă parohie, eu personal îi doresc ca exact de banii ăia să aibă nevoie ca să se salveze de la faliment!
Filantropia stupidă şi cocălărească mi se pare una din gravele probleme ale acestei ţărişoare.
Să facem lăcaş de cult întru slava cerurilor ! MORI !
La ce-o să folosească bisericile fără număr într-o ţară cu nenumăraţi analfabeţi şi semi-analfabeţi?
În plus, nu mi-ar părea rău dacă Biserica Ortodoxă Română s-ar autofinanţa dar, având în vedere că este finanţată din bani publici şi deci, popii sunt plătiţi din banii noştri, ai tuturor, începe să-mi cam pară rău.
Nu mi-ar părea rău dacă în fiecare duminică aş vedea toate bisericile din Bârlad pline ochi şi ar rămâne mereu enoriaşi pe-afară. Da dom'le, ar fi necesară o nouă biserică!
Dar având în vedere că mereu sunt goale cam toate, nu prea văd rostul cheltuirii de bani în vreme de recesiune pentru construirea unui alt lăcaş de cult !
Mă tot uitam şi eu peste nişte site-uri şi documentare cu caracter creştin făcute de diferite culte care mai de care mai protestate şi mai neo-protestante. Ştiţi ce-am remarcat ? Cu stupoare, dar am remarcat!
De bine de rău, pe lângă prostirea în masă a populaţiei (activitatea de bază a oricărei biserici, mai ales creştine) pe la alte culte (inclusiv în România!) se practică activitatea inclusivă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că mai adună câte unu-doi de pe străzi, îi mai încalţă, îi mai îmbracă, îi mai învaţă să citească (e drept, după cărţi religioase, dar măcar vor şti să citească!), le mai dă un blid de mâncare, etc. etc.
Biserica Ortodoxă ce face? E simplu! NIMIC! De ce-ar face?
Biserica Ortodoxă ştie să vină la uşa ta prin "popa de serviciu" să-ţi ceară cotizaţia anuală pentru biserică. Şi-atât! (O să povestesc, cândva, cum am luat în şuturi nişte astfel de oameni în Brăila, acum vreo 2 ani!)
La Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman" din Bârlad nu există un WC pentru cei care-aşteaptă pe holurile spitalului, dar există o biserică frumoasă sub parohiatul popii Giuşcă, un popă care mi-a fost şi mie "profesor" de religie şi care are şi-n clin şi-n mânecă cu meseria de profesor cam cum am eu cu meseria de biochimist! Nu există WC dar există biserică pentru ca "enoriaşii internaţi în spital să se roage pentru sănătatea lor şi pentru a se reculege în Casa Domnului"(asta ca să citez adunătura de trepanaţi care-au ţinut discursuri la inaugurarea respectivei clădiri).
Dumnezeu nu era cumva în tot şi în fiecare? Păi dacă-i vorba de-aşa, nu mă pot ruga pentru mine pe patul de spital? Bineînţeles că pot, cel puţin dacă cred în aşa ceva. Da, dar domnul Giuşcă unde mai are apoi parohie ?! Aia-i miza!
Aşa şi cu biserica de la Spitalul de Copii "Sf. Nicolae". Parohia nu e reprezentată de spital în sine(căci acolo sunt doar copii care preferă o bomboană decât să dea bani popii - copii deştepţi, de altfel) ci de o zonă din împrejmuirile instituţiei, ca să aibă şi popa ce mânca, nu?!

M-am săturat până-n gât de faze de tipul ăsta!
Peste tot în ţară sunt de multe ori mai multe biserici decât "necesarul". Sunt sate de 500 de locuitori care au trei biserici !
Iată, de pildă comuna Dămuc din judeţul Neamţ are 3149 de locuitori conform paginii comunei, şi are, nici mai mult nici mai puţin de 10 biserici, din care 5 ortodoxe ! Asta, în condiţiile în care în comună există doar două grădiniţe, 3 şcoli şi niciun liceu !
Aşadar, suntem o ţară de inculţi, analfabeţi, manelişti, telenovelişti, foşti membri PCR, visători cu ochii deschişi, etc. etc. dar suntem credincioşi şi avem biserici, ce pelicanul Mariei, nu?!

23 de comentarii:

 1. 1.din cate am inteles ctitorul este socrul parintelui Marian Batog
  2. Mertanu parintelui costa cat veniturile pe cativa ani ai nacajitilor care din toata inima, isi rup de la gura sa cotizeze la biserica, fara a primi chitanta si fara ca aceste venituri sa fie impozate

  RăspundețiȘtergere
 2. Pentru Anonim: Nu-i prost cine cere, este prost cine dă!
  Cu maşinile popilor... eehaa... e o altă poveste aşijderea lungă pe care sper s-o tratez curând aici.

  RăspundețiȘtergere
 3. In Romania ies popii pe banda...am cunoscut un absolvent de Teologie care in timpul facultatii incalca mai toate regulile preotesti.Pentru a se hirotoni s-a casatorit cu aproape o necunoscuta ca dupa nici 2 ani de casnicie sa divorteze.Motivul?Tanarul pleca de acasa,cu baietii,la bautura,avea mai mereu certuri casa si chiar si-a agresat fizic sotia...E sprijinit de un alt preot care are masini de zeci de mii de euro,da bani cu camata si mereu te trezesti cu el la poarta "cotizatia anuala"...Halal credinciosi...

  RăspundețiȘtergere
 4. Am încercat să pun pe hârtie toate bisericile din Municipiul Bârlad. Au ieşit 20 dar am impresia c-am ratat una sau două.
  În Bârlad sunt 11 şcoli generale, 4 licee şi o şcoală de arte şi meserii. Aşadar, mai multe biserici decât instituţii de învăţământ.
  Bravos naţiune ! Suntem analfabeţi dar măcar nu ne-am pierdut credinţa ! Ce să-ţi spun.
  Pentru Printre Gânduri: Fă-ţi timp şi treci într-o seară pe lângă nişte cămine unde sunt cazaţi studenţii de la teologie! Eu nu cred că există mai mult de 10 studenţi în întreaga Românie care chiar să respecte regulile pe care pe viitor le vor promova!

  RăspundețiȘtergere
 5. construirea unei biserici e un lucru simplu si "smecheresc"
  cand oamenii vor trece pe langa ea se vor gandi "ce primar bun, ce preot bun, ce biserica frumoasa".In schimb cand treci pe langa o scoala nu cred ca va spune cineva "ce copii educati, ce bine ca e o scoala" sau lumea va observa mai greu un bloc "gri" nou nout in fata unei biserici albe si impunatoare.

  RăspundețiȘtergere
 6. e ceva normal in romania , a mai al naibi si hoata rasa de oameni numita popi trebuie sa traiasca bine in timp ca omu de rand simte criza . stiti de ce nu simt ei criza , 1 pentru ca , credinciosul ca e criza ca nu cotizeaza la biserica .
  2 ca sa faci o nuta botez e scump si mai ales o inmormantare .
  plus alte chesti de genu finatri etc etc
  astia nu vor muri de foame nici odata

  RăspundețiȘtergere
 7. Anul trecut ne-au cazat la o olimpiada nationala la un camin Teologic...in ultima seara,cand am plecat,au aparut si viitorii preoti...fumau,injurau si ne fluierau...

  La mine in oras sunt 5 biserici ortodoxe si vreo 4 protestante la 13 mii si ceva de locuitori...numarul scolilor este de 4 dintre care 2 sunt licee...(la capitolul scoli stam destul de bine,scoala in care invat este cea mai buna din zona si s-a vazut asta).Orasul despre care ti-am vorbit este "orasul lui Nicolae Iorga"

  RăspundețiȘtergere
 8. e un lucru bun si frumos din partea celor care s-au chinuit acolo. Felicitari ctitorului d-nului Savin si parintelui Marian.

  RăspundețiȘtergere
 9. Problema cu numărul bisericilor este peste tot, în apropierea şcolii mele pe o raza de 200 de metrii sunt nici mai mult nici mai puţin de 3 biserici

  RăspundețiȘtergere
 10. Pentru Kullervo: te compătimesc.
  Pentru Anonim: Da da da da... continuarea cu "de ziua ta" caut-o pe net pe www.dumnezeuteiubeste.tacidracudingura.ro !
  Pentru Printre Ganduri: e bine-aşa. Doar 5. E bun.

  RăspundețiȘtergere
 11. d-nul Savin e socrul parintelui Batog si e firesc sa il ajute.

  RăspundețiȘtergere
 12. E normal ca trebuia sa-l ajute pe Marian Batog, daca fiica-sa e disperata dupa el...Pt cat s-a insurat cu sperietoarea de Ionela, macar cu atat sa se aleaga si el, cu o biserica...interesul poarta fesul :)) D-l Savin, asa zisul "ctitor" nu este decat un mafiot, care-si bate joc de oameni si probabil a facut asta ca sa nu se omoare fiica-sa si sa-si mai "spele" din pacate =))

  RăspundețiȘtergere
 13. CE PSIHOPATA ESTI.II CUNOSC PE ACESTI OAMENI FOARTE BINE SI PE PR. MARIAN SI PE SOTIA SA IONELA SUNT NISTE OAMENI DEOSEBITI SI FAMILIILE LOR LA FEL. IMI E FRICA SA CRED CA TOTUSI EXISTA OAMENI CA TINE.TE MACINA TARE VIATA ALTORA,OARE CE FEL DE VIATA AI TU? NU VREAU SA IMI IMAGINEZ.
  CRED CA E GROAZNI.
  ITI URAM SUCCES.

  RăspundețiȘtergere
 14. Pentru ultimul anonim: Te rog din suflet să consulţi un dicţionar explicativ al limbii române, gramatica academiei române (ce ediţie vrei, nu contează) şi abia apoi să încerci să-ţi exprimi părerea.
  Mai mult decât atât, un îndreptar ortoepic, ortografic şi de punctuaţie ţi-ar fi de un real folos.
  Multă sănătate şi dumnezeul tău să fie cu tine, aşijderea şi preotul Marian.

  RăspundețiȘtergere
 15. Eeei, Vilo13, si tu acuma! Ultimul anonim o fi vreun (vreo) apropiat (a) a Pr. Marian... Ca stim noi bine despre ce vorbim aici! Cat despre limba asta romana (mama ei!) o distrug unii sau chiar n-au bunul simt de a mai consulta, chiar si sporadic, o carte cu notiuni elementare de limba!
  Dupa cum se observa, postarea persista, avand ecou chiar si la cateva luni bune de la scrierea ei!
  Adevarul e ca biserica-i frumoasa, iar daca Pr. in cauza slujeste bine si-si face cu simt de raspundere datoria in parohie, chiar nu mai conteaza bolidul parcat la intrare (inainte de slujba...), socrul cu pricina, nevasta geloasa, urata (sau cum o mai fi...), nici afacerile "farmazoniene" si nici disputele din sanul familiei... Astea-s rautati si se gasesc in ograda tuturor!
  Paste Fericit!
  Promit sa revin! Macar pentru niscaiva lectii de scriere...

  RăspundețiȘtergere
 16. VAI DE VOI DE LA RASARIT PINA LA APUS UCENICI CU STEA IN FRUNTE SI ELEVI AI MARELUI ARHITECT CE IN MINA DREAPTA AVETI TRIDENTUL IAR IN STINGA TINETI JUNGHERUL ILUMINATI DE STEAUA NORDULUIpascuti cu iarba uscata si adapati lA IZVOARE SECATE INGRASATI DE LACOMIA MINCIUNII CE ATI STRIGAT CA NU VA VINDETI TARA CI O DATI DE POMANA SLUJITORI AI APUSULUI CE ATI PLECAT CAPUL SUB COPITA DESPICATA CE VA INCHINATI MINCIUNII SI TRECATOARELOR VREMURI, SI TREMURATI LA AUZUL CLINCHETULUI ARGINTILOR, DEMULT LEPADATI FIIND VOOI DE HRISTOS ATI INTEMEIAT SINAGOGA SATANEI INCHININDU-VA LUCEAFarului de dimineata ca sa vanasteti ati ros pintecele in care ati stat si cu intunericul v-ati inbracat , voi care fiind blestemati sa cersiti acum iarasi cu cei di-ntai si a doua oara pe hristos rastigniti.....

  RăspundețiȘtergere
 17. Anonim: Ce legătură are coada vacii cu ştampila de la Primărie?
  Ce treaba are "nu ne vindem ţara - las' s-o dăm gratis" cu articolul în cauză?

  RăspundețiȘtergere
 18. Anonim, las-o mai moale cu "etnobotanicele"! Ai deja creierul muci si delirezi grav!

  Mda, peste tot am observat fenomenul asta: biserici construite aiurea, in curti de spitale (alea care n-au fost desfiintate), in campusuri universitare, in curtile unor scoli/licee, in parcuri, in (foste) spatii verzi etc.

  RăspundețiȘtergere
 19. ma da ce aveti cu pustiu ? il cunosc personal , este om si ...

  RăspundețiȘtergere
 20. succes la construit biserici ,e reclama proprie ? vezi ca mai ai doua fete , mai faci doua biserici ? te admiram ,da cu dragostea cum stai ? regret anonimatul .

  RăspundețiȘtergere
 21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 22. Preotii si Politicienii – Marea Mafie

  E bine de inteles cine e mafia: Problema e ca marii criminali sunt considerati a fi mari lideri, intelepti, sfinti si sunt respectati enorm de mult in lume si nimeni nu ar putea crede ca sunt criminali.
  E mai usor de inteles ca politicienii reprezinta cauza multor probleme: razboaie, crime, masacre. Insa e mult mai greu de inteles cand vine vorba de liderii religiosi pentru ca nimeni nu a vorbit impotriva lor. Au ramas respectabili timp de secole si pe masura ce timpul trece respectabilitatea lor creste. Cel mai greu de constientizat e faptul ca acesti oameni – preotii si politicienii – au creat aceasta lume in care viata e foarte grea.
  Politicienii si preotii au fost constant in conspiratie lucrand impreuna mana in mana.
  Politicianul are puterea politica, preotul are puterea religioasa.
  Acest preot homosexual reprimat Giusca Petru din Barlad e prieten la catarama cu primarul orasului.
  Politicianul il protejeaza pe preot, preotul il binecuvanteaza pe politician si il picteaza pe peretii bisericii ca sfant (a se vedea articolul din Adevarul „Sfantul“ nea’ Titi: primarul Barladului, pictat in biserica) – masele sunt exploatate, sangele oamenilor e supt de ambii.
  Religia a facut mintea umana retardata fabricand credinte din fictiuni, iar politicienii au distrus omul creand o viata cat se poate de nedemna – pentru ca puterea lor depinde de sclavia psihologica a populatiei. Aceste bariere trebuie indepartate.
  Astfel, stiinta ar trebui sa fie pusa nu in slujba mortii si a distrugerii ci in slujba vietii si a afirmarii personalitatii umane.
  Suntem intr-o astfel de situatie astazi sa alegem intre a-i lasa pe acesti preoti si politicieni putrezi sa distruga intreaga umanitate si planeta si intre a lua puterea din mainile lor si a o descentraliza in umanitate.
  Politicienii sunt nebuni, preotii sunt de asemenea nebuni.
  Toti asa zisii polticieni si toti asa zisii lideri religiosi sufera de un complex de inferioritate. Acel complex de inferioritate e o tortura pentru ei. Vor sa fie pe cel mai inalt piedestal cu mare putere. Acea putere ii va ajuta sa obtina pentru moment o eliberare de complexul lor de inferioritate.
  20 de biserici intr-un orasel ca Barlad e putin cam mult. In fine, pot sa inteleg nevoia de 5 maximum 10 pentru cei care vor sa creada in existenta unei divinitati, dar 20 de Biserici reprezinta abuz.
  Preotii si politicienii arata cu mana in sus spre Cer ... dar Dumnezeu nu exista.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails