duminică, 9 august 2009

Despre rău şi ipocrizie

Rasismul, xenofobia, păcăleala, înşelătoria, adulterul, incestul, violul, violenţa, războiul, sexismul, înjurătura, crima, etc. etc. .Toate acestea sunt, mai mult sau mai puţin, acţiuni la ordinea zilei în jungla de astăzi dar care, pe de altă parte, sunt considerate ca fiind rele.
Că unii le numesc pe unele păcate sau necesităţi e altă poveste. În principiu, totate sunt rele. Sunt ?!
Totul este însă doar o problemă de percepţie. Cel mai mult detest eu relativismul şi în special relativismul celor pe care eu ar trebui să-i recunosc şi respect ca fiind conducătorii destinului meu şi a celor ca mine ce n-am avut norocul să ne naştem dintr-un preşedinte, funcţionar de stat, poliţist sau baron local.
Specia umană a evoluat diferit. C-aşa fost-a să fie. Vinovaţi? Mulţi? Ce-i de făcut? Nu prea multe.
Povestea aceea frumoasă cu încurcatul limbilor şi cu Turnul Babel stă şi nu prea stă în picioare. N-am izbutit ulterior să facem o construcţie până la ceruri dar am ieşit pe orbită (şi deci dincolo de ceruri). Pe Lună încă nu se prea ştie dacă s-a ajuns sau nu dar pe orbită sigur !
Şi? Ni s-au unificat limbile la loc? Evident că nu.
Toţi oamenii sunt egali încearcă mulţi să spună de foarte multă vreme. Da?!
Şi-atunci de ce există un bordei lângă un bloc luxos de 10 etaje sau de ce există oameni învăţaţi pe străzi şi toţi inculţii în locuri de muncă bine plătite şi călduţe ? Pentru că aomenii nu sunt egali. Nu au fost, nu sunt şi nu vor fi vreodată egali.
Revenim în Republica Totalitar Trepanată Ieuropeană România unde pot spune cu mâna pe inimă că este ţara tuturor posibilităţilor.
Aş spune mai întâi de India care este supărată rău pe occidentali. Şi are şi de ce. Una e Germania sau Danemarca sau Norvegia şi alta e India. Nici nu se poate compara dar forurile internaţionale insistă şi pun India pe-acelaşi piedestal şi-i cer, vezi doamne, să reducă emisiile de gaze când la ei industria, şi-aşa slab dezvoltată, este o sursă importantă de trai pentru foarte mulţi oameni (procent mic însă din populaţie căci la un miliard şi 100 de milioane, e greu). India îi numeşte pe occidentali ipocriţi. Şi are dreptate, aş spune eu.
Revenim la România, una din ţările cele mai ipocrite din punct de vedere al percepţiei generale, denumită în repetate rânduri de mine pe prezentul blog "trepanarea generală".
Înşelătoria se condamnă pe la noi prin ţară. Dar numai cea făcută din foame de către un cetăţean. Înşelătoria la nivel înalt nu se condamnă. De ce? Păi proşti or fi să se condamne singuri, nu ?
Îmi amintesc un caz de la mne din judeţ de acum vreo 3 ani când o bătrânică a făcut 6 luni de închisoare pentru că furase o găină şi două pâini de la un vecin. Vecinul era băieţaş de procuror care-avea 3 sclavi ce aveau grijă de gospodăria lui iar bătrânica într-adevăr furase cele spuse mai sus dar pentru că pensia nu-i venise de 3 luni (greşeală a funcţionarilor !) şi de o săptămână ea nu mâncase nimic şi în disperare de cauză a făcut asta.
A făcut rău ce-a făcut şi a plătit, am spune noi, nu? Dar funcţionarii din vina cărora nu şi-a primit pensia au plătit ? Evident că nu. Ea se făcea vinovată de furt calificat iar funcţionarii de înşelătorie. Bătrânica, fără pile şi fără bani, a plătit societăţii. Funcţionarii, nu. A fost o greşeală omenească dom'le ! De acord.
Dar tot o greşeală omenească, din foame, a comis şi bătrânica.
Toţi suntem egali în faţa legii. Hai să mori tu?!
Despre incest şi viol vă recomand să citiţi ziarele din judeţul Vaslui pe la secţiunile lor de arhivă. Sunt multe. Chiar "fără număr" aşa cum ar spune nişte inculţi cu bani.
Răul este o chestie profund relativistă. Este rău să fii sexist dar Biserica Cre(ş)tină nu permite accederea în funcţii de conducere a femeilor. Şi pe de altă parte cei mai mulţi români sunt creştini. Ia uite ipocrizia !
Este păcat să comiţi adulter dar în presă, pe post de modele de viaţă, sunt prezentate o sumedenie de personagii care se laudă cu noile lor "achiziţii". Este rău să comiţi adulter dar pe de altă parte abia aşteaptă presa de scandal. Ei cu ce să trăiască ?
Atâta vreme cât răul este sursă de venit şi de trai, acesta este ceva bun. Da, am zis bine. Răul este bun.
Războiul este rău. Să fim noi sănătoşi câţi trăiesc foarte bine din industria de armament. Nu este război, nu este necesar armamentul şi-atunci ăia cu ce să trăiască ?!
Vâlsan e rău când se declară deschis împotriva creştinismului de orice fel şi împotriva Uniunii Europene. Vâlsan e rău pentru că se îmbracă numai în negru, pentru că poarte simboluri anti-creştine şi pentru că a uitat să se tundă. Vâlsan e rău pentru că nu se fereşte de cuvinte când vine vorba să-şi exprime părerea despre ceva. Vâlsan e rău pentru că nu se îmbată cu apă rece şi nu spune niciodată o vorbă bună într-un anumit moment ci numai atunci când chiar se poate spune o vorbă bună. Vâlsan e rău pentru că e mai realist.
Nu sunt tocmai realist dar sunt mai realist şi pentru asta sunt rău.
Apropo de creştinism şi ipocrizie. La o biserică din Vaslui a fost adusă o bucată de lemn, numită icoană, care, chipurile, este făcătoare de minuni. Interesant este că cea din România (care acum este la Vaslui) este, oricum, o copie după cea despre care s-a scris că nu ştiu ce minuni face.
Pe de altă parte, toţi creştinii spun că respectă Decalogul lăsat de însuşi omul invizibil din ceruri, numit frumos "dumnezeu". Ce zice în porunca a doua ? Ceva de genul "Să nu-ţi faci chip cioplit şi să nu te închini lor". Sau pe undeva pe-acolo, nu?
Păi şi-atunci de ce trebuiau să se înghesuie creştini de să umple biserica pentru a se închina la o bucată de lemn ?! Da, ştiu explicaţia ortodoxiei: "nu ne închinăm la bucata de lemn în sine ci la persoana pe care o reprezintă care este sfântă şi bla bla bla bla..." BLEAH ! Păi dacă te închini la persoana pe care o reprezintă şi dacă ne mai amintim şi că "Dumnezeu e-n fiecare dintre noi" n-ai putea să te închini acasă? La ce-ţi trebuie bucata aia de lemn ?!
De fapt şi de drept, populaţia în genere califică ceva ca fiind "rău" atunci când fie se teme de acel ceva, nu-l înţelege sau i se impune asta. Cum vine asta? Îndată vă explic.
Oamenii se tem de criminali. De ce? Pentru că le este teamă de aceştia. Dacă pui pe cineva să stea de vorbă cu un om, fără să-l previi că este un criminal în serie, acesta va spune despre criminal că este un om foarte inteligent. Şi ghici ce? Ar avea şi dreptate căci în general criminalii nu sunt nici pe departe oameni proşti.
Oamenii spun că muzica rock/metal (valabil în România) este rea. De ce? Pentru că nu o înţeleg. Unii chiar nu pot alţii nici nu vor. Neînţelegând-o, fac tot posibilul pentru a nu lua contact cu ea, gen tovarăşul ăla de la PNL din oraşul Oradea care ne-a făcut pe toţi românii cunoscuţi ca fiind un popor de habtonici cretini, pardon, creştini pentru că domnia sa se simţea lezat de un concert pe care el personal oricum nu l-ar fi auzit.
Oamenii spun că naţionalismul este rău. A prefera oricând un român în dauna oricărui străin este un act de sorginte naţionalistă. Da' ce-ai dom'le cu italianul? Zi şi de el. Fii mai deschis. Dar nu vreau ! Eu vreau un român de-al meu ca valoare şi vreau ca presa din ţara mea să scrie mai des despre români şi mai rar despre un negru din Kenya ajuns peste noapte preşedinte într-o ţară eterogenă fără istorie. Eu vreau mâncare produsă în România după metode mai vechi decât istoria Lăzii de Gunoi a Europei, pardon, Statele Unite ale Americii şi nu mâncare reîncălzită pentru care nici nu există termen românesc şi care mai e şi nesănătoasă. De ce? Pentru că eu sunt român. Pe uşa sediilor agenţiilor de turism scrie mare cât capul motanului "Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Croaţia, etc..." şi rareori spre deloc scrie micuţ undeva şi... România. Eu vreau ca măcar în România să fie promovată România. De ce? Pentru că de-aia ! Pentru că eu sunt român şi mă gândesc c-ar fi mai corect să ştiu întâi bine geografia propriei ţări înainte să m-apuc de călătorii în Teneriffe, de exemplu. Eu vreau să spun "calculator" şi nu "computer" sau "PC" şi mai vreau să spun "pâine prăjită" şi nu "toast" aşa cum spunea o figurantă venită de la coada vacii din Botoşani pe post de studentă la Cluj la "studii europene" ce pelicanul Mariei.
Toate aceste reacţii sunt tot de sorginte naţionalistă şi sunt totodată incorecte politic. Deci sunt impuse ca fiind considerate din oficiu rele.
Este rău să omori un câine cu toporul în legitimă apărare, aşa cum am făcut eu acum vreo 3 ani. Dom'le, bietul animal... tralalalala. M-a atacat, m-am apărat. Da dom'le da' nu trebuia să-l omori.
Recent s-au instituit pedepse penale pentru rele tratamente aplicate animalului. Interesant ete că cei ce le-au instituit vor continua să mănânce ceafă de porc.
De fapt, răul este tot ceea ce nu ne convine nouă sau ne spun alţii c-ar trebui să nu ne convină. Multe lucruri aşa-zise rele sunt de fapt nişte necesităţi.
Este rău şi discriminatoriu să nu fiu lăsat să fumez în tren dar nu pot spune nimic pentru că la modă este acum campania dobitocească anti-fumat. Eu nu fumez pe banii Uniunii Europene dar Uniunea Europeană încearcă pe banii mei să mă facă să mă las de fumat. De ce? Păi într-o societate trepanată de roboţei sistemul totalitar are nevoie de sclavi sănătoşi nu de oameni care gândesc, au pasiuni (apropo, detest termenul de "hobby") şi au şi... vicii.
Este rău să înjuri ca la uşa cortului un funcţionar public dar când el te umileşte în propria ta ţară şi pe banii tăi trimiţându-te de la Ana la Caiafa pentru enşpe triliarde de ştampile, atunci nu e rău. Nu e rău nici când îţi greşeşte codul numeric personal şi treci din nou prin aceeaşi interminabilă birocraţie. Nu, cum să fie rău? E o greşeală omenească.

În concluzie, consider că este necesară o revizuire fundamentală la adresa considerentelor generale. Ce este oare cu adevărat rău? Că nişte inşi îmbrăcaţi în negru cântă pentru alţi inşi îmbărcaţi în negru şi câştigă un ban? Sau că s-a ajuns la nivelul de cenzură grosolană a artei, mai ceva ca pe vremea lui mult prea devreme împuşcatul?
Este cu adevărat rău să fii naţionalist? Sau nu cumva e mai rău că ne dăm ţara şi puţinele valori rămase aproape gratis şi într-ajutor sărim tot noi călcându-ne-n picioare ţara?!
Este rău că un agricultor supărat înjură ca la uşa cortului un director de bancă pentru că-l ţine cu nişte bani din februarie? Sau e rău că Uniunea Europeană ne calcă în picioare în propria noastră ţară ? (vezi scandalul cu fondurile de la APIA)
Este rău că a murit Salam Victoria? Sau cu adevărat rău este că o mare voce a României s-a stins în anonimat total?
Este rău că nu se mai pot câştiga sute de mii de euro din speculă cu terenuri? Sau cu adevărat rău este că inventatoarea neurochirurgiei moderne are ghinionul să fie româncă şi pensionară şi să trăiască din 600 de lei pe lună pensie ?
Este rău că nu sunt autostrăzi? Sau cu adevărat rău este că o bună parte din oraşele ţării sunt mizerabile?
E chiar aşa de rău că nu avem o catedrală a mântuirii neamului şi trebuie să băgăm în vreme de recesiune jumătate de miliard de euro în ea ? Sau cu adevărat rău este că un sportiv a obţinut o performanţă extraodinară la sărituri în apă (locul 8 în lume) în condiţiile în care în România nu există nici măcar un bazin pentru a se antrena(el antrenându-se pe bureţi şi primul salt complet făcându-l acolo, la competiţie)?
Era chiar aşa de rău că n-aveam un imn al turismului sau un portal e-România? Sau cu adevărat rău e că din ce în ce mai puţini români mai ştiu limba română ?
E chiar aşa important ca fiecare elev să deţină un dispozitiv de memorie de 4 GB? Şi e rău că încă nu se întâmplă asta? Sau cu adevărat rău e că există nenumărate şcoli care stau să se dărâme.

Şi totuşi este "bine" că avem DNA, Universitatea "Spiru Haret", club "Bamboo", maşini "fără număr", nunţi, botezuri, cumetrii, avorturi, Centre de afaceri, salonuri auto, jdemii de bănci comerciale, hipermarket-uri cât un oraş, mall-uri, cizmuliţe catifelate, etc. etc.
Ce atâta carte? Ei şi ce dacă sute de şcoli stau să se dărâme? Şi ce dacă sunt biserici "fără număr" în România? Lasă... mai construim una, a neamului, să-ncapă tot neamul burtos de popi în ea !
Nu sunt cabinete medicale în şcoli şi riscă să moară viitori exponenţi ai societăţii? Nu-i nimic, de la 1 ianuarie nu vor mai fi nici acestea care încă mai sunt!

Ce este cu adevărat rău? Aceasta e o întrebare pe care mă risc s-o pun...

4 comentarii:

 1. Răul şi binele sunt noţiuni relative (din punctul meu de vedere), iar cine se grabeste sa eticheteze...

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu m-am grăbit să etichetez. Am pus nişte întrebări. Ce este CU ADEVĂRAT rău?
  Răul este o noţiune relativistă, aşijderea binelui. Nu poate exista bine fără rău şi viceversa... ele fiind condiţionate sinecvanon.
  Totuşi, nu ne grăbim să etichetăm dar etichetele prezente mi se par nerealiste.
  Nu ne grăbim, dar schimbăm o dată etichetele prezente până nu e prea târziu ?!
  "Era chiar aşa de rău că n-aveam un imn al turismului sau un portal e-România? Sau cu adevărat rău e că din ce în ce mai puţini români mai ştiu limba română ?"

  RăspundețiȘtergere
 3. Lucian, te-ai grabit de data asta ca fata mare la maritat...Mie nici nu-mi trecuse prin minte sa spun ca tu esti cel ce eticheteaza...Eu chiar vorbeam la general...

  RăspundețiȘtergere
 4. Si zi asa... E important sa ai istorie, ha? SUA nu are istorie si e de porc. E lada de gunoi a Europei si pentru asta e de rahat. Asta ai tu de reprosat Statelor Unite? Nu ar fi mai legitim sa le numesti criminale? Ma sip eu pe istorie, ca si asa e mincinoasa! Cate prostii si neadevaruri nu invatam noi la scoala? Cate deformari ale adevarului istoric ne sunt implementate in creierasele noastre limitate? O multime!
  Si tu spui de istoria lor ca e scurta. Pai nu e mai important ce au facut in timpulo ei? Cum spunea tata Carlin: in scurta ei istorie de cca. 200 de ani, americanii facusera deja 10 razboaie... Si el spunea asta la inceputul anilor '90. Plus alt comic foarte simpatic, Christopher titus care sublinia cu umor amar cum au fost matrasiti indieni, negri, mexicani, japonezi...
  Fa-mi o favoare! Nu ma mai fute cu nimicuri din astea ca durata limitata a istoriei. E ca si cum l-ai acuza pe un criminal in serie ca injura. Mare branza!
  Vorbesti in acest articol despre ipocrizie. Da! In mare parte sunt de acord cu tine. Mai putin la faza cu mancarea. Mi se barlare mie de o bucatarie turceasca practicata prost. Ca de fapt asta e bucataria noastra "traditionala". Din pacate, toate variantele original-otomane sunt mult mai rafinate.
  Si ce e cu prostia asta ca nu avem nevoie de autostrazi? Sa iti fac apologia autostrazii, sa vezi cat de utila e dpdv al timpului si al sigurantei in trafic. Dar mai ales o retea de infrastructura a transporturilor persormanta ar facilita accesul la atatea locuri frumoase din aceasta tara. turismul e o gluma, pentru ca infrastructura e o gluma. Indiferent ce ar spune oligofrenul nostru presedinte, Romania are nevoie de autostrazi si turismul nu se face doar cu avionul, asa cum incerca in imbecilitatea sa sa isi motiveze incompetenta si lipsa de viziune.
  Despre rasism si xenofobie nu ai spus nimic... As fi vrut sa vad cum te raportezi la subiecte.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails