joi, 13 august 2009

Dezamăgiri metalice

Că tot e 13 azi şi deci e zi cu ghinioane, conform celor care n-au altceva mai bun de făcut decât să fie superstiţioşi, am să zic şi eu câte ceva legat tot de nişte ghinioane, dar ghinioane abătute asupra unor oameni care-au greşit şi s-au încrezut în alţi oameni.
Vorbim aici despre metaliştii români care aşteptau cu nerăbdare festivalul Rock City Open Air (RCOA LOL, aşa cum era numit de sceptici), festival care, dacă ne raportăm strict la modul de promovare şi la lista artiştilor chemaţi, putea concura lejer ca anvergură cu celebrul Wacken Open Air din Germania.

Rock City Open Air - Semi-anulat!

Personal am considerat ciudată iniţiativa încă de când am auzit numele locului unde acest festival avea să aibă loc: comuna Borcea, lângă Feteşti pe malul Dunării.
Îu! Cum adică la Feteşti? Păi într-o zonă plină de ţigani şi manelişti tu faci festival de metal ?!
În fine... să zicem.
Apoi, m-am uitat pe lista de trupe aşa-zise mari invitate. Hmm... o listă imensă cu trupe într-adevăr tari. Era prea frumos ca să crezi că e realizabil din punct de vedere financiar să le chemi pe toate o dată la aceeaşi manifestare şi asta în România.
Aşadar, teoretic, la RCOA erau chemate următoarele trupe cunoscute: Skyclad, Agathodaimon, Akral Necrotis, Amon Amarth, Ancient Rites, Belphegor, Betrayer, Candlemass, Claymore, Crossover, De Profundis, Einherjer, God, Immortal, Lacrimas Profundere, Lake Of Tears, Mayhem, Necrovile, Paul Di Anno (ex-vocal Iron Maiden), Solitude Aeturnus, Taine, Trooper dar şi alte trupe atât româneşti cât şi străine care, deşi de o notorietate mai scăzută în rândul comunităţilor metalice, aveau ce cânta!
Festival de 3 (ulterior 4) zile cu asemenea trupe... şi asta în România!
Ceva trebuia să fie "putred în Danemarca"... spuneau scepticii încă din secunda 1 de la anunţare.
Şi aşa a şi fost!
L-am întrebat pe Cosmin Duduc, de la trupa Ashaena (trupă care aşijderea a suferit o dezamăgire, în curând zic şi de asta) ce crede despre această anulare iar acesta mi-a răspuns sec: "Precum mă aşteptam".
De altfel, în trecut, la scurt timp după anunţarea festivalului, am purtat o discuţie mai amplă cu el despre acest subiect şi îmi spusese încă de pe-atunci că bugetul, pur şi simplu, NU ARE CUM să fie îndeajuns pentru a plăti onorariul atâtor trupe mari şi pentru a le asigura cazarea, transportul, etc. etc. .
Şi aici mă refer chiar şi la transportul pe teritoriul României căci mă cam îndoiesc că localitatea Feteşti dispune de un ansamblu hotelier încât să poţi caza toţi membrii trupelor străine, cu tot cu staff-ul cu care vin!
Site-ul oficial al festivalului nu vorbeşte despre anularea evenimentului ci doar de anularea câtorva recitaluri ale unor trupe precum Immortal, Amon Amarth, Mayhem, Asphyx, Agathodaimon, Macbeth şi a altor câtorva trupe mai "mici". De fapt... ei spun că s-au anulat "o parte din recitaluri" însă o scurtă raită a celor de la metalhead.ro pe paginile de myspace ale trupelor mai sus amintite relevă clar că şi-au scos România din destinaţiile pe care le vor vizita în perioada în care festivalul este anunţat.
Trupa Immortal, de pildă, spune pe pagina sa de MySpace, citată de metalhead.ro cam aşa:
Cu regret anunţăm că trupa Immortal nu va cânta la Rock City Open Air din România, acolo unde eram programaţi să cântă sâmbătă, 22 august, anul curent. Contractul asupra căruia ne puseserăm de acord nu a fost onorat în timp util de către organizatori şi promoteri, acest fapt făcându-ne imposibilă participarea la eveniment.

Încă sperăm să ne întâlnim cu fanii din România pe viitor!
Eh? Cum e? Nu e minunat?
Acelaşi site citează şi comunicatele suedezilor de la Amon Amarth cât şi a norvegienilor de la Mayhem.
Metal Masters, organizatorul evenimentului, citat de site-ul oficial al festivalului, zice cam aşa: Nu ne-am dorit sa castigam ceva de pe urma acestui festival. Ne-am dorit pur si simplu sa deschidem Romania spre rockul si metalul de calitate. Ne-am dorit sa iesim pe zero din punct de vedere financiar sau macar sa nu venim cu prea multi bani de acasa. Pana acum s-au facut eforturi uriase pentru pastrarea line-up-ului anuntat si a conditiilor decente de desfasurare. Sondajele facute de noi si semnele indirecte venite de la public (numar de clickuri record pe site-urile de specialitate, foarte multe clickuri pe pagina de bilete a evenimentului, sute de posturi pe forumuri, sute de e-mailuri) ne-au lasat sa credem ca ar exista un public de cel putin cateva mii de doritori sa vina la RCOA. Am fi avut nevoie de sustinerea acestora, adica de cumpararea de bilete si abonamente. Chiar si fara aceasta sustinere, decidem sa continuam demersul nostru si sa facem RCOA, anuland recitalurile trupelor pentru care suntem in imposibilitate de plata sau pentru care sunt probleme irezolvabile din punct de vedere logistic. Ne cerem scuze tuturor celor care si-au cumparat deja bilete si abonamente si vom incerca sa ne revasam. Vom reveni cu detalii pe acest subiect. Daca gresim sau facem bine, tot publicul ne va spune. Si o va face chiar in zilele ce urmeaza.
Ne-am lămurit?
Problema apăsătoare este implicaţia pe care o are acest fiasco total asupra imaginii scenei metal din România în raport cu scena de dincolo de graniţele patriei.
Va fi din ce în ce mai dificil spre imposibil de-acum înainte să mai putem aduce trupe mari din sfera metal în România. De ce? Pentru că ei între ei discută, indiferent că vrem noi sau nu. Şi dacă vreunul de la Mayhem îi spune altuia de la... să zicem... Dimmu Borgir: "băi, ştii, am vrut să mergem în România şi ia uite ce-am păţit!". Aveţi impresia că Dimmu Borgir se va înghesui mai apoi să mai vină în România ?! Nu ştiu, poate că da.
Un utilizator al site-ului metalhead.ro pomenea într-un comentariu că "fenomenul Florin Şandor se extinde în toată ţara". Înclin să-i dau dreptate.
Dar cine e Florin Şandor şi de ce e un fenomen? Şi uite-aşa facem trecerea către partea a II-a a articolului.

Destroying Europe Tour anulat

În perioada 14-30 august anul curent ar fi trebuit să aibă loc Destroying Europe Tour, turneu care conţinea concerte în Germania, România, Slovacia, Slovenia, Italia, Elveţia, Serbia, Croaţia, Franţa, Grecia, Bulgaria şi Ungaria. La turneu participau trupele Shining, Finsterforst, Gwydion şi bârlădenii de la Ashaena.
Turneul avea să fie organizat sub manageriatului teribilului Florin Şandor (mereu mă abţin să nu scriu Szandor) şi a agenţiei sale Metal Maniac.
Mai multă lume din diferite cercuri s-a arătat reticientă încă de la început la auzul numelui lui Florin însă toată lumea spera că acum Şandor a mai crescut (la propriu!).
Îmi cer scuze faţă de cei care cunosc povestea, însă simt nevoia să explic de ce se face apel la "deja-vu" atunci când numele lui Şandor apare pe firmament.
Pe 26 iulie 2008, în sala Dacia din Cinema Dacia din Baia Mare trebuia să aibă loc Metal Maniac Festival, ediţia a III-a. La acel festival trebuiau să participe următoarele trupe: Agathodaimon, Saturnus, Mourning Beloveth, Mael Mordha, Negura Bunget, Bucovina, Ashaena, Abigail, Aghast şi Silent.
Preţul unui bilet era, dacă mai ţin eu bine minte, 40 de lei în avans şi 55 în ziua festivalului. Sau 50 în ziua festivalului... în fine... pe-acolo. Mi-am cumpărat bilet şi, cu vreo 3 ore înainte să mă pornesc de-acasă către gară de unde aveam să parcurg un drum luuuuung, primesc telefon de la Tudor Năpasta (ParaDex) care-mi spune că Şandor a intrat pe messenger vreme de 30 de secunde, a dat un mesaj către toţi (mass) şi a ieşit. În mesaj îşi anunţa scuzele cum că Agathodaimon, Mael Mordha, Saturnus, Morning Beloveth, Negură Bunget şi Bucovina nu vor mai veni la festival pentru că... nu mai ţin minte de ce. Tot în acelaşi mesaj spunea că în ziua cu pricina va avea totuşi loc o manifestare metal dar de o mai mică anvergură.
Eh... orice-ar fi... mă duc. Văd eu la faţa locului. Îmi zic eu şi mă îndrept către tren.
Tot el le spusese celor de la Ashaena că pe perioada şederii în Baia Mare aceştia vor fi cazaţi într-un apartament cu regim hotelier. Întâmplarea face c-am fost atunci şi pe la ei şi o dată cu ei apoi m-am îndreptat către club "2 Doors" unde a avut loc mini-Metal Maniac-ul organizat ad-hoc de Şandor, probabil pentru a nu primi tot sacul de înjurături.
Ei... dacă apartamentul era cu regim hotelier, atunci înseamnă că nu ştiu eu să fac diferenţa între un apartament al unui prieten şi restul.
La vremea respectivă, chestia a fost de mare porc căci au existat oameni care veniseră cu două zile înainte, tocmai din Constanţa (deci departe rău de Baia Mare) şi plătiseră şi nopţi de cazare la hotel, totul pentru a vedea Agathodaimon şi Saturnus. Şi-au văzut... nimic. Florin nici măcar nu le cumpărase bilete de avion nici danezilor de la Saturnus şi nici irlandezilor de la Mael Mordha. Bravos naţiune!
Revenim în prezent.
Cu acest precedent urât, Şandor s-a înhămat să organizeze el un turneu european. Cei de la Ashaena, deşi fripţi o dată de Şandor, au spus că un om mai greşeşte şi că nu e obligatoriu să se întâmple de-acum mereu aşa.
Şi... cu doar două zile înainte de plecare... formaţia cap de afiş, Shining, scrie pe blogul ei de pe MySpace, cam aşa: Metaliştii suedezi de la Shining au trimis următorul comunicat privind anularea apropiatului turneu european:
"Din cauza acţiunilor, sau mai bine spus LIPSEI DE ACŢIONARE, a agenţiei Metal Maniac din România, care organizau turneul, Shining anunţă cu dezamăgire că Destroying Europe Tour nu va mai avea loc.
Cu numai câteva zile înainte de începutul turneului, am descoperit că unele trupe încă nu au primit contractele, ghidul de turneu, etc. şi, cel mai deranjant dintre toate, am aflat că nu erau nici măcar autobuze pentru turneu pentru că organizatorul, Florin Sandor, nu plătise pentru ele.
Fără transport, trupele nu pot pleca nicăieri!. Când am contactat compania care închiria autobuze, companie care, menţionăm, nu are nicio vină în chestia asta, am aflat că nu numai că nu fusese plătit nimic pentru autobuze dar nici măcar nu le dăduse minimum de informaţii legate de turneu - trupe, numărul de călători, itinerariu, etc. etc. .
Puteam doar să speculăm de ce nici măcar nu s-a deranjat să le dea câteva informaţii de bază. Mai mult decât atât, nu am primit încă fondurile promise pentru a putea să transportăm întregul nostru echipament din Suedia până la punctul de pornire.

În ultimele câteva zile, toate trupele au fost în continuu contact cu Şandor şi am tot primit un sac de scuze, care includeau totul de la probleme personal până la anulări ale unora dintre concerte şi, când i-am cerut să le rezolve, cumva, oricum, nu a mişcat un deget să salveze situaţia. S-a ajuns acum la momentul în care ori îşi ţine telefonul închis, ori pur şi simplu nu vrea să răspundă. Lucrurile pot merge prost, toată lumea ştie asta şi noi i-am oferit câteva ocazii să încerce să îndrepte situaţia, dar când e evitabil, şi aici era cazul, şi trupele şi fanii trebuie să suporte consecinţele, atunci e inacceptabil.
Continuarea o puteţi citi acolo.
Şandor, prin agenţia sa, Metal Maniac (care, apropo, are doar o pagină de MySpace şi cam atât căci pagina cu domeniu nu mai e actualizată de cam multişor) se apără spunând că nu totul a depins de el şi că banii fuseseră trimişi către Shining însă aceştia nu au ajuns deşi, susţine Şandor, i-a trimis de trei ori!
Hmm... să-l cred?
După ce m-am dus până la Baia Mare ca să văd Agathodaimon... în poză. După ce a promis multora că aduce el pe Lord Belial şi Graveworm şi doritorii tot pe youtube i-au văzut, acum vine şi spune că n-a mers Western Union-ul şi... ar trebui să-l credem, nu?
Mă abţin să-l ironizez pe Şandor aşa cum mai pe toate forumurile o face toată lumea însă, pe de altă parte, mă întreb şi eu: De ce-şi pune lumea încrederea într-un nene cam de-o seamă cu mine care promite că aduce el trupe mari, deşi eu cred că la această vârstă ţi-ai putea vedea mai bine de liceu şi mai puţin de organizat concerte. şi pe care mămica lui nu-l lasă să poarte părul lung (asta apropo de puterea sa de convingere)?
Nu spune nimeni că nu poate un elev de liceu să organizeze un concert într-un oraş dar chiar un concert cu capuri de afiş atât de mari sau un turneu european? Personal nu cred!
Şi iată că, cel puţin el, sigur nu poate!
Mai trage omul ţeapă la unul-doi oameni, dar chiar unei trupe de anvergura lui Shining? El cred că nu-şi dă seama dar aşa am impresia că în studenţie o să mă duc în Ungaria să văd concerte căci în România nu cred că mai vine nici dracu' după aceste două anulări.

Mulţumim Metal Masters şi mulţumim Florin Szandor (na, că tot am scris aşa!) că aţi făcut în aşa fel încât şi-aşa şubreda scenă metal din România să se ducă dracului de tot!

5 comentarii:

 1. Începuseră să vină şi pe la noi truppe bune şi în doar o săptămână totul a fost distrus din cauza organizatorilor incompetenţi,mi-e scârbă de ţara asta!

  RăspundețiȘtergere
 2. sa faca cineva ceva cu oamenii astia care se opun majoritatii!

  RăspundețiȘtergere
 3. mai e cazul sa ne miram?! aceleasi probleme mereu si mereu. cliseic spus, dar, 'traim in Romania' si oricat de mult ne'am dori sa schimbam ceva nu prea prevad sorti de izbanda...

  RăspundețiȘtergere
 4. Cu doar citeva zile inaintea presupusei date a RCOA,am cunoscut la concertul Dimmu Borgir din Kavarna niste rockeri bulgari care-si exprimau dezamagirea cu privire la anularea festivalului.Cred ca Fetesti-ul asta mult-trimbitat ar fi fost unul din rarele evenimente de gen care i-ar fi determinat pe vecinii nostri sa se deplaseze in Romania.Asa,ramine ca si pina acum:o sa batem noi drumul peste Dunare,pentru ca la ei concertele tari au loc in realitate,nu doar pe afisele si flyer-ele pompoase raspindite cu generozitate de niste organizatori diletanti:((

  RăspundețiȘtergere
 5. Peste Dunăre şi în Panonia... cele mai apropiate concerte tari... aşa este...

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails