joi, 6 august 2009

Noi măsuri totalitare în şcolile româneşti

După câteva zile de somn şi după o partidă de FIFA ce-a ţinut o noapte-ntreagă, am revenit la sentimente mai bune şi îmi reiau scrierile mai dese pe prezentul blog.
Plimbându-mă pe agenţiile de presă şi făcând slalom printre ştiri despre furtuni, Radu Berceanu şi alte fantasmagorii, am dat peste un ditamai maldărul de ştiri despre noul cod al educaţiei.
Mai toate ziarele pun accent pe prevederea interdicţiei elevului de a mai veni cu telefonul mobil la şcoală şi pe prevederea potrivit căreia elevele nu mai au voie să se prezinte la orele de curs în ţinute "provocatoare" şi, chiar mai rău, nici măcar nu vor fi lăsate să intre-n curtea şcolii dacă vor purta o astfel de ţinută. Desigur, aş vrea şi eu cândva o lege în România care să fie explicită. Ţinută provocatoare este un termen relativist şi care, în opinia mea, nu are ce căuta într-un act normativ.
În fine, e Vâlsan mai dement şi mai răutăcios, ştiu asta.
Noul cod al educaţiei poate fi descărcat de aici.
Documentul este destul de stufos (103 pagini) şi scris destul de mărunt. Actul conţine referiri atât legate de învăţământul preuniversitar cât şi legate de învăţământul superior.
Având în vedere că tocmai am ieşit de sub sfera de influenţă a învăţământului preunviersitar, consider că pot comenta în cunoştinţă de cauză după 8 ani în care am fost mâncat într-un bătrân colegiu naţional din estul României.
În următoarele rânduri mă voi concentra pe capitolul VI al documentului, "Viaţa şcolară", care conţine câteva prevederi relativ noi faţă de vechiul regulament (cod).

Articolul 46 - Regulamentul intern:
(2) Regulamentul intern se propune şi se dezbate de către consiliul profesoral, la care participă, cu drept de vot, şi personalul didactic auxiliar şi administrativ, reprezentanţi ai părinţilor şi ai elevilor din clasele a IX a – a XII-a/a XIII-a.
Nimic nou sub soare la nivelul acestui alineat.
Vă pot spune, însă, cu mâna pe inimă şi fără să greşesc că în Colegiul Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu" niciodată vreun elev nu a avut nimic de spus în această dezbatere pentru că ea de fiecare dată s-a ţinut cu uşile închisă fără ca vreun elev să aibă cunoştinţă de existenţa ei. De ce? Pentru că aşa a dorit domnul Braşoveanu, doamna Cososchi şi alţi profesori din tagma celor cărora le voi dori etern o grea ţărână.
Alineatul 5, din acelaşi articol, zice cam aşa:
(5) Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă angajaţilor şi elevilor prin grija directorului unităţii de învăţământ, respectiv diriginţilor şi îşi produce efectele din momentul semnării procesului verbal de luare la cunoştinţă.
Nici ăsta nu e nou ! Dar nici ăsta nu a fost respectat. Mulţumită delăsării, perfect regulamentar, am putut evita uniforma căci fără semnarea procesului verbal de luare la cunoştinţă a noului regulament(care mă obliga să port voma aia de se numeşte uniformă), nu intram sub incidenţa noului regulament. "Să treci pe la secretariat să semnezi!". Da, bine! Acu' mă grăbesc, mai am pe-o parte !

Articolul 47 - Drepturile elevilor
Ia uite ce frumos sună.
(6) Conducerile unităţilor de învăţământ sunt obligate să pună, gratuit, la dispoziţia elevilor, bazele materiale şi bazele sportive pentru pregătirea organizată a acestora.
Hai nu serios? Păi atunci să-mi explice şi mie cineva de ce colegii mei care nu erau scutiţi de acest obiect numit generic "educaţie fizică" (eu eram scutit din cauza afecţiunii grave a ochilor de care sufăr de vreo 16 ani încoace) erau forţaţi să plătească suma de 5 lei pe semestru (sau pe an?) către tovarăşul profesor de tumbe, pardon, de sport, pardon din nou, de educaţie fizică?!
Motivul? Dom'le, nu sunt bani şi trebuiesc cumpărate mingi. Sună bine dar în cei 8 ani cât am fost eu elev la Colegiul Naţional mai sus amintit eu am văzut doar 3 mingi noi, două de fotbal şi una de volei. Restul erau cred că de pe vremea când era tata elev la acelaşi distins colegiu. Aşa de mult costă o minge ?
Să zicem 5 lei pe an de elev. Sunt 32 de clase în acel colegiu. Să spunem că sunt câte 5 scutiţi pe clasă, din 30 câţi are o clasă. Deci se adună 125 de lei pe clasă. 125x32 = 4000 de lei ! Şi asta numai într-un an şcolar! În 8 ani s-au strâns 32000 de lei. Să spunem că exagerez eu. N-or fi fost 320 de milioane. Or fi fost 200 dar tot e cam mult pentru o aşa de slabă dotare, nu credeţi?

Articolul 48 - Obligaţiile elevilor
Ei, aici e porno cu adevărat!
Alineatul 3 (este interzis elevilor) zice la litera f cam aşa:
f) să deţină şi să consume, în perimetrul unităţii de învăţământ şi în afara acestuia, droguri, băuturi alcoolice şi ţigări şi să participe la jocuri de noroc;
Hai mă, pe bune?
Conform noilor prevederi învăţământul redevine obligatoriu de 12 clase, sau aşa se lăuda doamna ministru. În acest caz vor exista elevi majori.
Eu am o problemă cu sintagma "şi în afara acestora". Da' ce treabă are coada vacii cu ştampila de la Primărie ? Sau băutura cu prefectura?
Adică eu n-am voie nici măcar să am la mine ţigări, darămi-te să le fumez iar doamna Cososchi (fosta doamnă director) avea voie să se plimbe cu ţigara aprinsă în interiorul liceului, nu ?

Articolul 50 - Forme de sprijin pentru elevi
Ce interesant.
(9) Elevii beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, in tot timpul anului calendaristic.
I-auzi. Eu în Bârlad nu am beneficiat niciodată de aşa ceva în vreme ce pensionarii de fiecare dată au avut astfel de facilităţi! În Brăila de exemplu există abonamente pentru elevi dar sunt valabile numai de luni până vineri şi numai în timpul anului şcolar şi sunt cu 40% mai ieftine (şi nu cu 50%!) în vreme ce toţi pensionarii beneficiază de abonament GRATUIT valabil 4 ani, adică până la următoarele alegeri.
Eeeehaaa... pe hârtie stăm bine dar cu practica e mai rău.

Intersant este că nicăieri nu este stipulat în mod explicit instalare de orwelliţe (camere de luat vederea) însă din ce în ce mai multe unităţi de învăţământ se orwellizează.
Nu apare nicăieri nici interdicţia de a veni cu telefonul mobil la şcoală, interdicţie de care vorbesc mai multe ziare şi stârnesc discuţii care nu-şi prea au locul mai ales când sunt purtate de oameni certaţi rău cu scrierea cât de cât corectă în limba română (vezi comentariile).

Cert este că tâmpenii se întâmplă pe la noi prin ţară în şcolile mioritice. Şi încă multe ! Da' multe rău de tot ! Cine le poate opri ? Fratele lui Dan Spătaru căci mă cam îndoiesc că până la epuizarea generaţiei "bip", "salam", "dă v@al0ar3" sau "pă sist3m" se poate interveni.
Demnitatea elevului este încălcată în mod grosolan la fiecare pas.
De demnitatea profesorului îmi vine greu să vorbesc de multe ori mai ales când ştiu că există profesori gen doamna Silvestru pentru care eu aş milita întru scăderea salariului domniei sale şi nici într-un caz pentru respectarea demnităţii sau pentru sancţionarea elevilor care spun lucrurilor pe nume. Eu zic că fac un mare bine toţi cei care-i spun că mai degrabă s-ar reorienta profesional.
Sunt profesori nedreptăţiţi, dar puţini.
Chiar vorbeam ieri cu un profesor şi-mi spunea că "demnitatea şi prestigiul ţi le câştigi la catedră! Ia nu mai trata elevii de sus să vezi câţi te vor respecta!".
Le doresc mult succes întru îndurarea suferinţei şi totalitarismului prietenilor încă prinşi în acest odios sistem de învăţământ.

Apropo, se scot tezele unice şi se introduce un test "ieuropean" în loc. Eeehaaa...
Alta-n dosul preotesei !

Un comentariu:

 1. tezele unice se scot.. probele la bacalaureat.. vor sa le "masacreze" si pe astea.. poate renuntam la invatamant cu totul.. sa nu-i mai stresam pe "saracii copii" cu atatea teste.. au cumva impresia ca-s prea destepti??.. care-i rolul Ministerului in toata mascarada asta??
  si ce regulament?? 8 ani am invatat la prestigiosul Codreanu si nu pomenea nimeni de niciun regulament decat in momentul in care se trezea vreunu sa faca vreo "prostie".. si era amenintat: " Regulamentul.. nu ai respectat regulamentul..".. hai nu serios.. pai bine dragi prieteni.. dar ce continea acest regulament??? Cand am luat eu la cunostinta continutul lui??
  si serios.. esti modest cand spui de cei 5 lei pentru sport.. sunt 4 ani de cand am terminat liceul si tin minte ca ne punea sa dam si 8lei.. chiar si 10lei.. si tot mingi proaste si vechi foloseam.. si ce amenintari primeam de la "profu` de sport" daca nu dateam..
  cand am ajuns prin clasa a XIIa incepusem sa aud [pentru prima data!!!] de consiliul elevilor.. dar cine l-a format si cum.. nu se stie.. cine facea parte din el.. si de ce nu a binevoit nimeni sa ne informeze.. iar nu se stie.. mister total..
  un consiliu ce trebuia sa ma reprezinte la tot felul de intruniri.. daa daaa daaa.. siiigur ca daa.. toata baza..
  zicea bine un profesor: "elevii au doar obligatii".. nici alea nu stii care sunt.. dai si tu cu presupusul ca nu trebuie sa faci lucruri lipsite de bun simt..

  Tot respectul !

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails