miercuri, 12 august 2009

Ruşinea de-a fi bârlădean

Stimaţi cititori, bârlădenii au un motiv de ruşine eternă.
Omul care a ridicat trepanarea, prostia, cretinismul cras şi kitsch-ul la rang de artă, Valeriu Lazarov, printre altele realizatorul "celebrelor" emisiuni lacrimogene "Din Dragoste"(bre!) şi Stumpize Parbrize, pardon, "Suprize Suprize", era bârlădean !
Nici eu nu ştiam dar am aflat astăzi din cotidianul Vremea Nouă care dedică un amplu articol lui Valeriu "Zarzarov" aşa cum oamenii sănătoşi la cap îl numeau.
Consider că trebuie respectat pentru că a ştiut să facă bani din televiziune şi, deşi în mod negativ, a revoluţionat atât televiziunea spaniolă cât şi pe cea românească post-decembristă.
Valeriu Lazarov s-a nãscut la Bârlad, pe 20 decembrie 1935 si a fost nationalizat spaniol în anul 1972. Si-a facut debutul în TVR în 1957, apoi a pleacat în Spania, în 1972 fiind considerat pãrintele televiziunii spaniole. [...]
Cunoscutul om de televiziune a revolutionat industria de divertisment din România, aducând formate de emisiuni de succes, precum „Surprize, surprize“, „Din dragoste“ sau „Ploaia de stele“ si producând mai multe telenovele. Se arată în sursa citată.
Totuşi, dacă tot a fost aşa de mare, ce-are Vâlsan cu el de se bucură de moartea sa ?!
Păi, în primul rând pentru că spre deosebire de alţi contemporani de-ai săi cum ar fi Alexandru Stark, el a ales să fugă din România şi, mai rău, să renunţe la naţionalitatea română şi să se proclame spaniol !
Aşadar, a decedat un bârlădean spaniol !
Dupã aflarea vestii cã Valeriu Lazarov s-a stins din viatã, am încercat din rãsputeri sã aflãm ceva despre acesta, despre „urmele“ lãsate de el în Bârlad. Din pãcate, nu am putut afla decât un singur lucru: desi nãscut în Bârlad, Lazarov s-a îndepãrtat de oras aproape în totalitate. Fiind evreu, ne-am fi asteptat ca acesta sã ia mãcar legãtura cu Comunitatea Evreilor din Bârlad, în speranta cã si-a vizitat mãcar mormintele pãrintilor care sunt în Cimitirul Evreiesc, dar nimic, nici o amintire legatã de Valeriu Lazarov în Bârlad. Si totusi bârlãdenii iubitori de televiziune, au fost plãcut impresionati când au auzit cã acesta s-a nãscut în orasul lor. “Din pãcate nu a prea fãcut nimic pentru oras, nici mãcar pentru Cimitirul Evreiesc din localitate, unde este mormântul pãrintilor sãi si care aratã jalnic. Însã multi oameni chiar s-au bucurat când au auzit cã s-a nãscut în orasul nostru. Poate dacã ar mai fi trãit, si-ar fi adus aminte si de orasul sãu natal“, a spus primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu. Acum câtiva ani, Valeriu Lazarov a vrut sã vinã la mormântul pãrintilor sãi la Bârlad, dar nu se stie de ce, s-a rãzgândit. El va fi înmormântat joi sau vineri, la Madrid, în Spania. Se mai arată în sursa citată.
Deşi profund tentat, nu am să comentez despre faptul că era evreu. Totuşi, nu mă pot abţine să nu spun: Cum să nu-ţi fie ruşine când ştii că eşti din acelaşi oraş cu un om care-a scris istorie în altă ţară şi nici măcar la peste 70 de ani nu şi-a adus aminte că totuşi este din România (nu neapărat din Bârlad!).

Sper din tot sufletul ca producţiile de tip kitsch lacrimogen să moară o dată cu el şi să nu mai aud în viaţa mea de porcăriile de emisiuni pe care le-a făcut acest om în interes financiar dar care au ca daună colaterală o întreagă generaţie de oameni care chiar cred că Andrea Mărin este o "zână" sau că bre Mirciulică Bre este om profund preocupat întru împăcarea cuplurilor ! Ca să nu mai spun că melodia celor de la Beatles este terfelită, tot ca daună colaterală, în acest noroi.
Valeriu Lazarov a scris istorie pentru altă ţară şi pentru el însuşi lăsând un morman de noroi intelectual în urma sa într-o ditamai generaţia care acum se plânge că este în urmă cu multe !

Odihneşte-te-n pace şi sper că nu le-ai zis vreunuia dintre copiii tăi de România !

2 comentarii:

 1. Salut! Sunt Ionut. As dori sa facem un link exchange daca se poate.
  Nume: Inocentul
  Link: http://www.inocentul.com/
  Eu te-am trecut in blogroll sub numele de: "Blog de reflexie". Daca nu e bine asa, imi poti spune aici titlul blogului tau.
  Mersi mult si scuza-ma de offtopic. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Vai, tu, Valsane! :))) Ce vorbesti! Nu respecti tu credintele primitive de a zice despre mori numai de bine? Pai cum se poate asa ceva? La drept vorbind, ce-a facut sarmanul Lazarov? A dat si el ocupatie gospodinelor mai mult sau mai putin casnice si educate din romanica. Maaare frectie! :)))
  Uite de asta ma bucur eu cand da coltul cate un atentator terorist la integritatea intelectuala a natiei! Si, ooo, cati sunt pe lista de asteptare!!!!

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails