joi, 20 august 2009

Seară aproape mare: 4 2-1-1

Tocmai s-au încheiat toate meciurile pe care echipele româneşti le-au avut de disputat în play-off-ul Ligii Europa, ultimul hop înainte de grupele acestei competiţii.
4 reprezintă numărul de meciuri, 2 reprezintă numărul de victorii şi cei doi de "1" reprezintă numărul de rezultate de egalitate, respectiv înfrângeri înregistrate de echipele româneşti în acest play-off.

Steaua Bucureşti - Saint Patrick's Athletic 3-0
Echipa finanţată de europarlamentarul Gigi Becali a făcut galop de sănătate pe-un stadion gol cu o echipă care a rezistat în prima repriză, la pauză înregistrându-se înfrigurantul 0-0, deşi Pantelis Kapetanos(minutul 1), Eugen Baciu(minutul 20), Bănel Nicoliţă(minutul 31) şi Romeo Surdu au trecut pe lângă deschiderea socrului dar şi irlandezii ratând o mare ocazie de gol în minutul 40.
Steaua a început ca din tun repriza secundă şi după ce au ratat incredibil în minutul 49, în minutul 56, eternul Bănel Nicoliţă a deschis scorul.
Până să se dezmeticeasă irlandezii, roş-albaştrii au mai lovit o dată, în minutul 65 prin Bogdan Stancu. 2-0 şi totul intra pe făgaşul logic.
Probabil dacă stadionul era plin, Steaua ar fi continuat să preseze însă cheful de spectacol greu vine când se-aude şi un strănut pe stadion.
Şi totuşi, în minutul 80, Bogdan Stancu încheie conturile şi face 3-0, asigurând un retur liniştit pentru echipa bucureşteană.
Steaua va merge în excursie în Irlanda şi aproape sigur va merge în grupe.

FC Vaslui - AEK Atena 2-1 (Istoric !)
Formaţia galben-verde a început ca din tun meciul şi a ratat două mari ocazii de gol în faţa mult mai cotatei formaţii elene despre care am scris în articolul precedent.
Vă spun sincer că nu mă aşteptam la un joc atât de bun făcut de formaţia moldoveană.
După câteva ratări, FC Vaslui a deschis scorul după un corner la care a băgat capul Wesley Lopez, cel mai bun jucător al momentului la FC Vaslui şi tabela micuţului stadion arăta 1-0.
Mă rog... a fost uşor bâlbâială, portarul a fost păcălit de o deviere dar... forbalul se joacă pe goluri la urma urmei.
FC Vaslui a continuat să forţeze însă până la pauză scorul a rămas neschimbat.
Enervaţi la culme, grecii au intrat mult mai motivaţi în teren şi au tras din toate poziţiile, de două ori întinzându-l serios pe Cristian Hăisan, blondul dintre buturile moldovene.
Nu pot să nu remarc comentariul impecabil practicat de cei de la TVR!
Într-un final grecii scot un penalty şi Blanco egalează, fructificând momentele foarte bune de joc ale elenilor.
Vasluiul nu se lasă şi atacă în valuri poarta grecilor şi, după ce au ratat incredibil de trei ori, obţin şi moldovenii un penalty, transofrmat de acelaşi Lopez pentru un nesperat 2-1 !
Grecii au în continuare şanse mari de calificare însă această victorie dovedeşte că totuşi FC Vaslui ar avea stofă de grupele Europa League, cel puţin mai mult decât dinamo (da, cu "d" mic) despre care povestesc îndată.

FK Sarajevo - CFR 1907 Cluj (KVSC) 1-1
Formaţia cu trecut maghiar, CFR 1907 Cluj a început meciul în mod suprinzător incluzând doi români în echipa de start (nu odată au început meciurile fără niciun român dar cu pretenţii să fie respectaţi ca fiind echipă românească în ciuda trecutului lor !).
Prima repriză a aparţinut în totalitate echipei din "Gruia" care a şutat din toate poziţiile şi a dominat copios deşi juca în deplasare.
Dominaţia s-a concretizat până la urmă în minutul 19 când argentinianul Culio (omul care a marcat o dublă pe terenul formaţiei AS Roma) a centrat perfect pentru Dani şi acesta a deschis scorul. 0-1 şi linişte totală în Bosnia.
Până în minutul 30 CFR a mai ratat două mari ocazii de gol dar a şi marcat unul spectaculos, printr-o foarfecă a ivorianului Kone însă golul a fost anulat în mod inexplicabil de către brigada de arbitri.
Bosniacii se trezesc şi în minutul 32 bosniecii trag puternic la poartă, Nuno Claro respinge neconvingător, către propria poartă dar este salvat de stâlpul din stânga al porţii.
0-1 la pauză.
Repriza a doua începe furtunos şi FK Sarajevo înscrie însă din nou golul este anulat pe motiv că lovitura liberă a fost executată înainte de fluierul arbitrului.
Deşi nu prea erau români şi CFR în mai toate compartimentele nu este echipă românească, a jucat româneşte în repriza a doua adică "fundul în poartă".
Pe fondul cedării iniţiativei bosniecii ratează ocazii în minutele 70,74 şi 75 pentru ca în minutul 76, aceştia să izbutească să înscrie. 1-1!
În minutul 82 bosniecii ar fi trebuit să rămână în 10 oameni însă arbitrul s-a opus din nou arătând doar galben la un fault clar în postură de ultim apărător asupra lui Traore.
În ultimele secunde, în minutul 90+3, FK Sarajevo a fost aproape de victorie însă Nuno Claro, cu un ultim efort, scoate mingea din margine şi CFR scapă neînvinsă, luând totodată şi o obţiune serioasă pentru calificare în retur având unica misiune de a nu primi gol !

Ei... şi-acum:
Dinamo - Slovan Liberec 0-2 (sau 0-3)
Echipa care ne-a făcut de râs fotbalul în ultimii trei ani, Dinamo Bucureşti, s-a făcut şi de această dată de râs enervându-şi chiar şi cei mai pătimaşi suporteri.
De remarcat, ca de obicei, comentariul infect şi profund dinamovist a celor de la Antena 1.
"Este drept că şi Slovan Liberec este cel mai greu adversar al românilor"... hai mă leşi? Şi dacă-i vorba pe-aşa, atunci AEK Atena ce e ?
Dar să revenim la meciul echipei dinamo.
Nici nu m-am aşezat bine în fotoliu şi abia ce-mi aprinsesem o ţigară şi... ce să vezi... centrare perfectă şi Liska trimite imparabil cu capul în plasa nefericitului Emilian Dolha (cu siguranţă cel mai bun jucător al lui Dinamo în acest meci!). 0-1 şi liniştea se aşternu.
Până să se dezmorţească dinamo şi să-şi încerce norocul cu un joc profund apatic, în minutul 13 Kerici(golgheterul cehilor) scapă singur cu Dolha însă fostul rapidist scoate miraculos. În continuare 0-1.
Toată prima repriză dinamo a şutat mai mult ca la rugby (a se înţelege muuuult peste poartă) şi a practicat un joc de nivel cel mult de divizia B în România şi nici într-un caz de Europa League pentru o echipă aflată în postura de cap de serie condusă pe propriul teren.
De remarcat suporterii dinamovişti care au susţinut superb echipa scandându-i numele aproape tot meciul (o să vedeţi imediat de ce nu tot meciul!).
În încurajările suporterilor, fostul jucător al Politehnicii Iaşi se supără rău de tot şi şutează în minutul 34 de la 28 de metri lateral stânga. Şutul este scos de sub bară de portarul cehilor. Frumos şut!
Aceasta a fost singura fază mai de Doamne-ajută a dinamoviştilor în întreaga primă repriză.
La pauză, Bonetă-Caşchetă, aşa cum un acţionar al "câinilor" l-a alintat pe antrenorul italian, face modificări şi îl scoate pe veteranul Ionel Dănciulescu şi introduce un alt fost stelist, Andrei Cristea.
Dinamo pare că începe să joace şi în minutul 53, fostul jucător al lui FC Vaslui, Ousmane N'Doye ratează singur cu portarul cehilor, cea mai mare ocazie a dinamoviştilor din întreg meciul.
Un minut mai târziu, cehii sunt din nou aproape de 2-0 însă acelaşi Emilian Dolha îşi scoate echipa din imensul rahat în care intrase!
Jocul reintră în normal, cehii fiind mulţumiţi de rezultat iar dinamo demonstrând că pur şi simplu nu poate mai mult.
Acelaşi joc apatic, aceleaşi şuturi de rugby... şi cam atât. Cornere la greu pentru dinamo însă căţeii nu sunt Steaua care să dea gol la fazele fixe. Practic, niciunul din cele multe cornere pe care le-a avut Dinamo nu au devenit faze periculoase !
Prin minutul 70 Dinamo a crezut probabil că e Colţescu la centru şi că joacă cu Ceahlăul Piatra Neamţ căci altfel nu-mi explic căderea stupidă în careu a lui Marius Niculae după care, cu tot tupeul nesimţit, cerând şi "pinalty", evident, neacordat de central!
În minutul 78 cehii sunt din nou aproape de gol dar dinamoviştii scapă cu faţa curată. Tot cu faţa curată scapă dinamo şi în minutul 82 când acelaşi Emilian Dolha scoate miraculos şutul lui Dockal.
Marea "vedetă", Gabriel Tamaş, arată de ce n-are ce căuta la echipa naţională şi pierde o minge în preajma propriului careu, Blazek face un veritabil "slalom printre cretini" în careul dinamovist şi marchează pentru 0-2 în minutul imediat următor, 82!
În minutul 84, acelaşi Emilian Dolha îi scoate dintr-un rahat şi mai mare pe dinamovişti apărând şutul lui Kerici, rămas singur cu portarul !
Pe bună dreptate, nervii pătimaşilor suporteri dinamovişti cedează şi un suporter a intrat pe teren şi i-a alergat pe toţi stewarzii! Când l-au prins, aceştia l-au tratat brutal iar ceilalţi suporteri au huiduit pentru ca mai apoi să cedeze nervos şi să forţeze intrarea pe teren !
Şi... au reuşit... din păcate atât pentru echipa lor cât, s-ar putea, pentru România !
Arbitrul, temându-se pentru integritatea sa fizică, fluieră finalul meciului în minutul 89 având în vedere că erau aproape 1000 de oameni la 3cm de teren şi doar 10-20 de stewarzi şi niciun jandarm.
Bine că nu s-a lăsat mai rău (cu scaune rupte, cu bătăi crâncene) însă având în vedere că e meci de cupă europeană, în cel mai fericit caz, Dinamo va pierde meciul la "masa verde" cu 0-3, i se va permite să joace returul pentru ca mai apoi să fie suspendată din cupele europene pentru 2 ani !
Urât! Foarte urât!
Sunt stelist înrăit însă, până una alta, sunt român şi deci la acest meci am ţinut cu echipa din "Groapă" deşi mă dezamăgise în cupele europene şi-n anii precedenţi!
Este de înţeles reacţia suporterilor însă... chiar şi-aşa... nu se procedează astfel !
Este inadmisibil să iei o asemenea bătaie de la o echipă, una peste alta, nici pe departe atât de valoroasă!
Este greu de crezut că dinamo poate marca de patru ori şi să primească cel mult un gol în Cehia, astfel că putem spune cu convingere că din nou echipa din "Groapă" este... în groapă. Din păcate, de azi înainte, este şi în groapa Europei căci reacţiile de la UEFA nu sunt nici pe departe unele pozitive!
În continuare, imagini de la partida din "Groapă":
Aşadar, din patru echipe româneşti, una este 90% calificată (Steaua), una are şanse destul de mari(FC Vaslui) şi una este aproape sigur eliminată(dinamo). Ah... şi să nu uităm de KVSC, menţionată la "redistribuire" care are şanse mari de tot.

În altă ordine de idei, vă anunţ că mâine voi porni din nou către municipiul Suceava unde voi sălăşlui circa o săptămână.

Vă salut cu respect,
Lucian Vâlsan

Un comentariu:

  1. Am vazut meciul Stelei si al Vasluiului si Steaua a jucat frumos tare...bine...nici irlandezii aia nu puteau sa emita prea mari pretentii...oricum...cert e ca Steaua se duce acolo in excursie...despre Vaslui...au jucat excelent...sincer... EI avand cel mai greu adversar si nu dinamo...pacat de penalty-ul impotriva lor...ar fi fost bine sa nu ia gol insa au aratat ca au fata de Europa League...despre cfr nu pot sa zic prea multe pentru ca nu am vazut mai nimic...la dinamo...am vazut vreo cateva faze live...in care, dupa cum ai spus si tu, Dolha i-a scos din rahat cat a putut...ca pana la urma urmei nu poate nimeni sa-i impute nimic la goluri...doar nu joaca singur contra 11 jucatori adversi...fundasii de "champions league" dovedesc ca ar trebui sa mai dea o raita prin Liga a II-a sa mai invete ceva in ale apararii...mai rau e ca fanii lui dinamo ne-au facut de ras...DIN NOU! Urat! Sper sa se califice cat mai multe echipe romanesti in Europa...

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails