marți, 18 august 2009

Sfârşitul rugby-ului bârlădean

Ghinionul şi subfinanţarea asiduă ce dăinuie peste clubul de rugby din Bârlad de vreo 10 ani încoace au făcut ca ieri, RC Bârlad să cedeze, scor 6-17, în faţa formaţiei Olimpia Bucureşti.
Cu acest eşec, Bârladul şi-a mătrăşit şi şansele matematice de-a mai izbuti să rămână pe prima scenă a rugby-ului românesc.
RC Bârlad are în prezent 18 puncte, cu 3 etape înainte de finalul play-out-ul şi are şanse doar pur teoretice de a se mai salva. Bârlădenii ar trebui să învingă în deplasare la Suceava şi la Braşov şi pe teren propriu cu Iaşiul... şi toate astea cu bonus defensiv. Greu spre literalmente imposibil.
RC Bârlad este de 47 de ani în divizia naţională şi face parte din elita cluburilor care nu au retrogradat niciodată.
Eu nu sunt întocmai pasionat de acest sport însă pe unde mă duceam şi spuneam că sunt din Bârlad, întâlneam oameni mai în vârstă care spuneau "ah,... din Bârlad. E o echipă de rugby acolo, fenomenală au venit o dată aici (n.r. prin oraşele pe unde m-am plimbat eu) şi ne-au spulberat lejer. Într-o perioadă dădeau şi oameni la naţională! Foarte bună echipa".
Şi aşa este.
Tradiţia rugby-ului în acest oraş este aproape încetăţenită. Pe vremea comuniştilor, când statului îi mai păsa de sport, mai precis în 1963, pe stadionul din Bârlad s-a jucat "Cupa Păcii" unde echipa naţională a României a dispus de Bulgaria cu un dureros 70-3 şi de RDG cu 15-0.
La 5 mai 1985, la Bârlad, pentru prima dată în istoria sportului cu balonul oval, echipele României şi Tunisiei s-au aflat faţă în faţă şi tot atunci, pentru prima dată, Bârladul a fost gazdă pentru o partidă din calendarul FIRA. La fel s-a întâmplat, un an mai târziu, când reprezentativa noastră a întâlnit Portugalia în cadrul aceleeaşi competiţii. În toamna lui 1989, la Bârlad, tot ca o premieră, purtătorii tricourilor cu frunză de stejar au dat piept cu puternica reprezentativă a statului Samoa de Vest.
Rulmentul Bârlad a dat jucători de bază la echipa reprezentativă a României precum: Gelu Melinte (căpitanul naţionalei, la Catnia – 1958), Gheorghe Răşcanu (căpitan al naţionalei în perioada 1967-1968), Neculai Postolache, Petre Motrescu, Mihai Bucoş, Petre Florescu, Ovidiu Toniţă, Marius Bejan, George-Gabriel Chiriac, acestea fiind cele mai reprezentative nume. Ştefan Cristea, Ilie Pascal, Virgil Mihălaşcu, Spiros Spiratos, Nicolae Duţă, Sergiu Bărgăunaş, Cioriciu Traian, Ion Harnagea, Luca Abutoaie sunt rugbysti bârlădeni, care au întărit loturile “B”, de Tineret şi de Juniori.
Nu există în rugbyul românesc echipă pe care bârladenii să nu o fi învins de-a lungul anilor, fie că ea s-a chemat Dinamo, Steaua, Farul, U. Cluj sau R.C. Griviţa. Prima victorie împotriva unei campioane s-a produs în 1965, atunci când Steaua pierdea titlul la Bârlad în urma înfrângerii cu 5-0. Notează enciclopedia Wikipedia.
În iulie 2006 s-a desfăşurat la Bârlad şi finala cupei României în care s-au întâlnit echipele Steaua şi CS Baia Mare.
Aşadar, deşi nu mulţi pun preţ pe asta, rugby-ul este un sport de tradiţie la Bârlad care de ani buni încoace este într-un declin perpetuu iar în acest sezon atinge apogeul şi echipa locală va retrograda.
RC Bârlad a câştigat Cupa României doi ani la rând, în 1986 şi 1987.

Mult succes bârlădenilor la anul în liga a II-a şi sperăm într-o revenire cât mai rapidă!

5 comentarii:

 1. Eu sunt din Vaslui. Aici fotbalul e "la putere", ca sa zic asa.
  Dar se intampla deseori sa piarda.
  Le urez si eu succes barladenilor. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. din cat rugby stiu eu, vreo 4 echipe fac legea in prima liga (steaua, dinamo, farul si mai una), asa ca nu fi suparat :-j
  succes la promovare :> :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru Inocentul: La Vaslui s-au băgat bani (mulţi) în fotbal. La Bârlad n-a mai investit nimeni un leu în niciun sport de ani buni şi doar tradiţia şi mândria locală au făcut ca RC Bârlad să reziste. Şi totuşi, faţă de FC Vaslui la fotbal, RC Bârlad a rezistat în mare parte cu fotbalişti DIN BÂRLAD, faţă de FC Vaslui care are un singur jucător care este şi ăla din Bârlad dar, totuşi, din judeţul Vaslui. Mike Temwanjera nu cred că-i vasluian :)

  Pentru Verde amar: Şi Baia Mare ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. Baia Mare !
  imi statea pe limba :)) :D

  RăspundețiȘtergere
 5. Pentru vilo13: E adevarat. Plus ca eu nu inteleg ce echipa de fotbal este aia cand ea are numai jucatori straini si 2-3 romani. Promovam fotbalistii romani sau ii aducem pe astia care nu au pretentii prea multe sa joace pentru noi? Urat... asta nu e fotbal romanesc.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails