marți, 15 septembrie 2009

Degradarea noţiunilor şi naţiunilor

Aţi observat că e din ce în ce mai greu pentru ca unul sau altul să se impună în altă parte decât în propriul său cerc? De ce oare?
Când mă refer la un cerc de persoane constituite pe criterii de tot felul cum ar fi cercurile de oameni din acelaşi oraş, care ascultă aceiaşi muzică, preferă aceiaşi mâncare, citesc acelaşi gen de cărţi, detestă acelaşi lucru, au gândiri politice comune, etc. etc. sau.... sunt din aceiaşi ţară (şi deci vorbesc aceiaşi limbă) caz în care aceştia sunt o naţiune.
De-a lungul timpului noţiunile de tipul ecologist, rocker, londonez, vegetarian, om de dreapta(cu sensul politic, a nu se înţelege prostii!) sau noţiunile de apartenenţă la naţiunea maghiară, arabă, evreiască, irakiană, pakistaneză, etc. etc. s-au degradat progresiv.
De vină? De cele mai multe ori conducătorii acestor cercuri sau unde nu e cazul de conducători, exponenţii lor care-au ajuns în atenţia publică.
Nu se-nţelege nimic din ceea ce zic, nu? Haideţi să dăm câteva exemple:
De pildă un ecologist te poate călca pe nervi spunându-ţi că ar trebui să-ţi pui duş fix pentru economie de apă (aşa cum în Belgia, de exemplu, este deja implementat). Întrebarea logică ar fi: Băi trăi-ţi-ar, da' apă n-are planeta asta ?!
Tot ecologiştii ne-au tocat nouă, opiniei publice, creierii mărunt cu cele emisii de gaze pe care maşinile noastre le scot (mă rog, eu detest maşinile dar din ce în ce mai mulţi deţin aşa ceva) şi cu faze de tot rahatul cum ar fi "Ora Pământului" sau alte porcării de tipul ăsta. Efectul? Uniunea Republicilor Socialiste Europene vrea să introducă o taxă pe emisiile casnice de CO2.
Am zis de londonezi? Păi un nene din Londra spunea că nu e bine ca vizele să fie ridicate pentru cetăţenii români căci aceştia pot veni în număr mare, foarte mulţi homosexuali, care pot aduce virusul HIV în Anglia. Hai să mori tu? Câţi homosexuali sunt în Anglia? 10% din populaţie conform unei surse. Adică aproape 5 milioane şi jumătate de oameni. Câţi homosexuali sunt în România ? Clar nu se ştie... Declaraţi sunt undeva la 10000 dar având în vedere câţi ar putea fi care nu o recunosc.... suntem răi şi spunem 100000. Oricum, dacă ar fi fost tot 5 milioane... i-am fi remarcat, nu?!
Acestea ar fi câteva exemple.
În general emisiile de CO2 la nivel casnic sunt infime în comparaţie cu nişte unităţi mastodont şi care pot fi înlocuite cu ceva mai ecologic. Ca să nu mai vorbim de motorul cu apă inventat de nenumărate ori dar sabotat pentru interesul companiilor petroliere. Da, dar dacă e rost de jumulit şi mai mulţi bani de pe urma fraierilor, de ce să nu devină statele brusc ecologiste, nu?
Homosexualii, în general, nu sunt agresivi şi sunt greu de reperat într-o mulţime dar, din cauza exponenţilor lor (adică nenii ăia de-i vedem la parade) mentalitatea colectivă i-a etichetat deja!
Primele forme de degradare a naţiunilor au apărut o dată cu creştinismul (mama lui de creştinism!) când s-a dezvoltat ceea ce numim astăzi xenofobie atunci când creştinii nu i-au putut oprima pe musulmani.
Până la creştinism războaiele nu se purtau pentru religii ci doar pentru teritorii.
Pentru că vreo câţiva demenţi arabi şi-au înfipt o bombă-n rect şi s-au dus direct în mijlocul mulţimii printr-o ţară occidentală aşa-zisă "sigură", deja există un trend de a detesta arabii.
Nici arabii nu suportă occidentalii. De ce? Păi SUA când s-a dus peste ei să-i "elibereze" (adică după petrolul lor!) cum s-a dus? În numele "occidentului şi al societăţii libere", nu? Parcă aşa suna vrăjeala.
Păi, când te duci peste om în casă, nu e normal ca după aia să vină şi el peste tine şi să te deteste? Şi mentalul lor colectiv a ajuns să deteste occidentul, din acelaşi motiv şi din vina aceloraşi exponenţi ai cercurilor sau conducători, după caz.
În România când îţi zice un nene că se numeşte Isztvan Norbert Meszaros şi este din Miercurea Ciuc, mentalul colectiv te-ndeamnă să-l întrebi dacă nu cumva vrea şi el să fie independent în Ţinutul Secuiesc. De ce? Pentru că o şleahtă de câţiva demenţi au vrut asta, deşi cei pe care chipurile îi reprezintă nu doreau neapărat asta!
Aşadar, cei puţini mereu decid pentru cei mulţi şi ajung la degradări de tipul ăsta!
E adevărat că şi închistarea unora conduce la astfel de considerente dar, pe de altă parte, acţiunile dure împotriva acestora alimentează astfel de atitudini extremiste.
În România, doctrina de dreapta câştigă din ce în ce mai mult teren între oamenii de rând. De ce? Păi cum de ce? Când îţi vin nişte neni străini şi de stânga peste tine şi te forţează să renunţi la ţara ta în dauna unirii cu un imperiu cu steluţe, ce faci ?! Nu încerci să te aperi?!
Oamenii sunt diferiţi şi este clar că nu putem trăi cu toţii în pace şi armonie dar, pe de altă parte, am putea încerca analizând totul individualist şi nu la nivel de grup evitând greşeala de logică fundamentală ce se face în prezent şi anume generalizarea.

Un comentariu:

  1. Excelent! In sfarsit cineva care surprinde problema islamofobiei si a fobiei lor fata de occident!
    O mica remarca am si eu de facut: cruciadele nu au avut ca scop doar razboiul religios. Era un trend in acea vreme ca o multime de neica-nimeni, asa zisi cavaleri bastarzi sa isi caute domenii noi pe care sa le ia in stapanire, sa faca regate noi si alte prostii. Stii bine ca fratii catolici i-au cam matrasit putin pe fratii bizantini, nu de alta, dar de ce sa nu iasa nitelus fratricid crestin cu scop de jaf :)
    Dar ma bucur mult ca ai subliniat problema islamica+maghiara. Simt nevoia sa te felicit!

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails