luni, 14 septembrie 2009

A început şcoala ?!

În mod total surprinzător, şcoala a început în Republica Trepanată România !
Şcoala cu iz ieuropean, corect politic, uşor (mai mult) orwellizată şi cu profesori de 2 lei de la care mai aştepţi şi rest nemulţumiţi de salariile pe care le iau şi-a reluat chipurile activitatea !
În 8 de şezut la "Godreanu" m-am dus de două ori la debutul anului şcolar... în clasa a V-a şi în clasa a X-a. În rest... nu mi-a păsat. Am avut grijă să-mi iau orarul de pe la alţii iar manualele mi le puteam lua şi a doua zi că doar nu mă grăbea nimeni !
De altfel, de vreo două ori începutul de an şcolar nici nu m-a prins în Bârlad ci prin vreo călătorie fantasmagorică de-a mea... ba pe la vreun concert... oricum... nu ardeam de nerăbdare să încep şcoala. De ce? Păi ce motiv aveam ?!
Hai mai întâi să vă zic despre Godreanu şi-apoi, uşor uşor, o să mă extind şi la nivelul frumosului nostru judeţ şi, dacă nu cumva mă enervez între timp... o să zic şi de alte judeţe.
Bun. Să-i dăm drumul că deja am scris nişte multe rânduri fără să zic nimic.
Ca niciodată, m-am trezit la 8:30 şi am zburat către Colegiul "Codreanu" ca sa asist la festivitatea de deschidere a anului şcolar.
Mă duc şi... practic nicio faţă cunoscută nu se întrezărea. În fine... ulterior s-a rezolvat această problemă.
Problema organizării proaste însă nu s-a putut rezolva nici în acest an. Atuul din acest an a fost doar că fesitivitatea a fost mult mai scurtă... la 9:20 a început şi la 9:40 - 9:50 cel târziu s-a terminat.
Cel mai mult a ţinut, evident, momentul cu popimea. Popa Giuşcă a ţinut din nou să ne cânte despre... ceva... şi să ude elevii prezenţi cu buruiana aia. Apreciez teribil modul în care domnul Giurcanu tratează aceste momente. Mai puţin extremist decât mine dar, pentru colegiul Codreanu, foarte dur şi tăios. Bravo lui !
În rest... totul monoton şi în acord cu culoarea liceului... adică gri ! Da' gri de tot!
Se spune că diferenţa dintre o înmormântare şi o nuntă este coliva. Ei bine, diferenţa dintre o înmormântare şi festivitatea de deschidere de la Codreanu a fost că la înmormântare există şi câte ceva de mâncat... la Codreanu o fi fost doar pentru domnii profesori.
Mult mai multă agitaţie era la BT-NN unde elevi mai vechi sau mai noi umpluseră până la refuz terasa de-abia am găsit şi eu loc de stat.
Spunea un profesor o chestie genială: "Dacă despre utilitatea cârciumii nu putem discuta căci ea este una evidentă, despre cea a şcolii ne putem îndoi adeseori!".
De ce se îndoiesc elevii de astăzi de utilitatea şcolii ? O parte din motive le-am expus în trecut şi pe prezentul blog întrucât motivele mele se pot regăsi, sub o altă formă şi în considerentele altor elevi. Nu sunt nici primul şi nici ultimul elev (mai precis fost elev) care are un sac de reproşuri de adus şcolii !
Înţeleg o parte din profesori pentru nemulţumirile salariale pe care le au însă cam 60% din ceea ce înseamnă profesorime în Codreanu n-are ce căuta nici măcar la Şcoala pentru cei cu Sindromul Down !
Şi dacă la Colegiul Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu" sunt probleme de rang superior, prin alte unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui, neplăcerile sunt mult mai multe şi mult mai vizibile, cu efect imediat asupra actului de învăţământ.
Practic, din cele 827 de institutii de învãtãmânt vasluiene, doar 282 detin autorizatie sanitarã de functionare,357 se aflã în curs de autorizare, iar 188 nu detin avizul sanitar de functionare. Notează cotidianul Vremea Nouă.
Păi de ce-ar vrea un elev să meargă la şcoală când vede că Biserica e ditamai construcţia iar în şcoală domneşte mizeria ? Măcar la cârciumă e ceva mai curat căci patronul are interes să facă bani.
Doar 34% din unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui sunt avizate sanitar. Acelaşi cotidian ne povesteşte şi că inspectorii ISJ au mers la ţară să asiste la festivităţi. Am o presimţire că undeva într-una din cele 282 de şcoli au mers inspectorii ISJ şi nu la vreuna "în curs de autorizare" unde... forţat, târâş-grăbiş a început şcoala.
Colac peste pupăză, după ce că totul e de mare porc prin sistemul educaţional, domeniul este folosit şi ca dispută politică (desigur, cu scop STRICT electoral) de către unii sau alţi "catindaţi" la preşedinţie care folosesc acest domeniu pentru a ataca un partid sau altul, văzând mereu paiul din ochiul altuia şi deloc bârna din ochiul său. De ce? Pentru că toţi care-acuză au fost la rândul lor în postura de decidenţi şi deci puteau schimba direcţia, sau măcar puteau încerca. N-au făcut-o. Şi-atunci ?!
Crin Antonescu, catindatul obscurului partid PNL (din care face parte şi totalitarul orădean care-a interzis un concert de metal în România într-o ţară aşa-zis democrată) foloseşte educaţia ca să mai apară puţin în ziare cum zice el că legea învăţământului pe care o dictează Băsescu e de mare porc. De acord prietene, este de mare porc.
Dar la de mare porc fost-a şi guvernarea partidului tău.
Memoria maselor este extrem de scurtă. Eu ţin foarte bine minte că în timpul guvernării PNL a fost o grevă a profesorilor de 5 săptămâni ! Mai mult decât în toată istoria învăţământului românesc! Nici pe vremea foametei n-a fost aşa o grevă ! Atunci a ţinut doar 4 !
Şi-atunci... mă-ntreb o dată-n plus... un guvern mai categoric, mai radical şi mai decis, n-ar putea oare rezolva problema ?!
Sub diferite combinaţii PSD, PNL, PC(fostul PUR), UDMR, PD(-L) şi PNŢCD au cam tot fost la guvernare ! Se vede? Evident, NU !
Acum, principalele forţe, sunt cam tot astea, mă rog...mai puţin PNŢCD care totuşi a găsit soluţia unificării cu Partidul Prezidenţial.
Datoria noastră ca cetăţeni este să-i permutăm încet-încet pe toţi. I-am permutat, nu merge. N-ar fi bun o extremă? Măcar 4 ani, să vedem ce iese!
E la modă să luăm exemple din Uniunea Republicilor Socialiste Europene. Hai să luăm exemplul Greciei care se străduieşte de ceva vreme să iasă din U.E. (le urez succes!)
Electoratul grecesc face următoarea chestie: O data liberalii, o data social-democraţii, o data un partid de centru după care hop! Partidul Comunist! Pe sistemul: Nici voi, nici voi şi nici voi! Măcar comuniştii ştiu ce vor !
Nedorind comunismul, toate celelalte fac front comun şi încropesc o guvernare trăsnet şi fac treabă... desigur... de frica unei noi alegeri a comunismului dar... măcar fac treabă.
Ce-ar fi să iasă şi la noi un partid de extremă dreapta sau stânga ? 4 ani... nu mai mult ! Nu i-ar biciui oare pe aceşti guşaţi să mai facă şi treabă ? Nu ştiu. Habar n-am. Speculez aici. Dar, la greci a mers !
Aşadar, a început şcoala. Aşa, şi ?!
Mâine îşi asumă răspunderea guvernul (da, cu "g" mic căci noi n-avem guvern) pe legile educaţiei. De fapt, aşa se cheamă procedura căci guvernul ăsta nu e-n stare să-şi asume răspunderea că va construi 300 de metri de drum (vezi centura Municipiului Gherla, judeţul Cluj).
Le urez succes elevilor în calvarul ce-i aşteaptă căci cel puţin pentru cei care sunt acum clasa a XII-a va fi un real calvar având în vedere că IAR nu se ştie cum se va da porcăria aia de examen corupt numit Bacalaureat sau... mai logic... Cacalaureat !

Vă salut cu respect !
Lucian Vâlsan.

4 comentarii:

 1. ,,Cacalaureat,,, bine ziseși, prieten drag!!!!!

  Învățământul românesc e pe cale de dispariție...știi la ce mă refer...

  Îmbrățișări peste normă, prieten drag!

  RăspundețiȘtergere
 2. A avut dreptate Crin Antonescu cand a spus ca invatamantul ramane, si de aceasta data, Cenusareasa sistemului bugetar romanesc. Nu pot sa nu imi amintesc prin ce am trecut eu cand eram in liceu si nu stiam la ce o sa dau "Cacalaureatul". Ba 4 materii, ba 7... ba se da la sport, ba nu...
  Iar acum aflu si ca o sa avem spioni scolari. Buna treaba!
  http://tanarliberal.blogspot.com/2009/09/spionii-scolari.html

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, a avut dreptate însă, la fel de multă dreptate avem şi noi ăştia de zicem că şi PNL-ul a fost la guvernare şi nu a intervenit în a schimba.

  RăspundețiȘtergere
 4. Actuala guvernare isi bate joc de elevi ! Trebuie schimbata Ambramburica de la Invatamant ! Nu se poate ca elevii sa nu stie ce vor face cu bacalaureatul.....

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails