miercuri, 16 septembrie 2009

Un adevărat Primar! (da, cu literă mare!)

Din păcate nu este vorba de un primar de prin vreo localitate urbană care să facă ceva genial ci e vorba de un primar dintr-o comună. Primarul comunei Puşcaşi, judeţul Vaslui, domnul Neculai Ignat! Despre el spun eu astăzi că este cu adevărat Primar cu majusculă!

Prezentarea subiectului
Primarul comunei Puscasi refuzã sã le dea ajutor social celor care sunt buni de muncã! Mai mult, chiar el le gãseste de lucru, contactând personal diversi agenti economici care au nevoie de fortã de muncã în agriculturã! Astfel, dacã la începutul mandatului sãu, comuna Puscasi avea peste 700 de asistati sociali, acum nu mai are decât…68! În conditiile în care majoritatea primarilor din judetul Vaslui profitã de sãrãcia zonei si încearcã sã-si atragã electoratul tocmai prin intermediul ajutorului social, care devine uneori chiar o metodã de santaj, ceea ce face primarul Neculai Ignat din Puscasi, pare iesit din comun…De mentionat cã Neculai Ignat a fost primar al Vasluiului pe vremea comunismului iar în „democratie“ a adoptat ideile bune ale fostei „orânduiri sociale“: nu muncesti, nu trãiesti! Notează cotidianul Vremea Nouă într-un amplu reportaj despre activitatea domnului Ignat în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor.
Cine-i bun de muncã, nu primeste ajutor social! Tineretul din ziua de azi e învãtat sã stea degeaba, nu-i place munca. Nu le dau ajutorul! Duceti-vã la muncã, bãieti, sunteti tineri, nu stati în sat si tãiati frunzã la câini! Asa cã, vrând-nevrând, au trebuit sã-si caute. Pe unii dintre cei care au cerut ajutor, si pe altii, care primeau deja, i-am orientat încet-încet cãtre agentii economici care detin ferme agricole, si cu care colaborez de 3 ani de zile. Sunt din Husi, Iasi si Vrancea. Primãvara se pleacã la tãiat la vie, vara, la prãsit, toamna, la cules. Sunt comune care au sute de asistati, vesnic. Mie, unuia, nu-mi trebuie pomeni si electorat cucerit cu ajutorul lor. Mie-mi place omul deschis, dintr-o bucatã, omul muncitor. Si-apoi, si asa acum nu avem de unde sã le dãm bani. La iarnã o sã-i mai trec la ajutor social, fiindcã nu este de muncã, dar în restul anului, nu. Este si un bãiat orfan, de la casa de copii, cãruia i-am dat ajutor dar el nu venea la treabã când era chemat. I l-am tãiat, am dat un telefon si-l urc dimineata în camion si-l trimit la cules prune, la Secuia. Munceste, câstigã bani si învatã cum se lucreazã în colectivitate. Declară primarul pentru sursa citată.

Opinii personale
Sunt surpins până la extrem de această informaţie! Având în vedere autorul articolului, am toate motivele să cred că este şi veridică!
Deşi poate formularea cu "fosta orânduire socială" este uşor (mai mult) tendenţioasă şi deşi modul în care acest domn procedează îi poate aduce prejudicii electorale prin prisma răspândirii vorbei cum că "e cam al dreacu' primarele ista", consider că această iniţiativă ar trebui extinsă la nivel naţional.
Nu toţi agenţii economici sunt Adrian Porumboiu ca să aibă 60% din necesarul de lucru acoperit de către maşini, roboţei şi alte fantasmagorii şi deci, au nevoie şi de "cârcaşi".
Am spus-o de mai multe ori că nu toţi sunt făcuţi să termine un liceu sau să facă o facultate. În ciuda îndulcirii condiţiilor de absolvire a studiilor(pentru liceu există directiva ca toţi să treacă iar pentru facultate există Spiru Haret!), există în continuare destui care aleg alt drum decât cel al şcolii.
Ce facem cu aceşti oameni? Păi... să scrii nu prea ştii... să vorbeşti cât de cât corect... eşti departe de obiectiv... altă formă de matematică în afară de număratul banilor e departe de tine... să foloseşti calculatorul la altceva decât filme porno, "miesinjer" şi manele nu ştii... păi... de cules struguri poţi căci sănătos eşti!
De dragul sintagmei "exploatarea prin muncă" s-a comis abuz de Legea 416 din 2001 privind venitul minim garantat.
Vai! Cum să-l obligi să muncească?! Ce nesimţire!
Desigur, sporturile precum halbere, coniac canoe sau fuga de răspundere sunt bine cunoscute asistatului de la 416 căci na... n-are omul bani, e necăjit, bea şi el de tristeţe... dar pe banii noştri!
Eu am avut primul loc de muncă la 12 ani şi am muncit ani buni şi m-am dus şi la şcoală în timpul acesta şi m-am dus şi la cursuri de perfecţionare pe asistenţă socială şi am avut timp şi de băut şi de concerte sau alte distracţii. Sunt eu mai cu 3 perechi de testicole? Nu! Eu doar am vrut.
Marea problemă a majorităţii celor de la 416 (nu a tuturor, e adevărat, cunosc eu patru cazuri 100% reale numai din Bârlad şi alte 10 din mediul rural) este că nu vor să muncească.
Ia să cităm puţin din frumoasa lege, cum spune ea frumos, consolidată în 2009, la secţiunea 2, articolul 4, alineatele 1,2 şi 3:
(1) Nivelul lunar al venitului minim garantat este de:
a) 196 lei pentru familiile formate din 2 persoane
b) 272 lei pentru familiile formate din 3 persoane
c) 339 lei pentru familiile formate din 4 persoane
d) 402 lei pentru familiile formate din 5 persoane
e) cate 27 lei pentru fiecare alta persoana peste numarul de 5 persoane, care face parte din familie, in conditiile prevazute de Legea nr. 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In situatia persoanelor singure nivelul lunar al venitului minim garantat este de 108 lei.
(3) Nivelul venitului minim garantat se indexeaza anual prin hotarare a Guvernului, in raport cu evolutia preturilor de consum.
Într-o familie de la ţară, rareori sunt mai puţin de 3 persoane.
Mergându-se "la cules", tatăl şi copilul, ar realiza în jur de 400 de lei pe lună(pe verificatelea). Stând acasă şi nefăcând nimic şi eventual tăind câte-un lemn pentru un vecin mai înstărit (tai lemnul când ai chef şi vecinul îţi dă un ban) tatăl şi copilul major ar putea realiza pe lângă cei 272 de lei... cam încă 80 de lei.... maxim 100. Total? 372 de lei muncind foarte puţin spre deloc şi când ai chef.
Conform principiului "decât să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba" mulţi aleg să stea degeaba.
Principiul în sine are sens numai că, oricât de multe ar spune mulţi, pe lângă cei 400 de lei, în agricultură cel puţin, de la muncă mereu vii şi cu "ceva în traistă" când pleci acasă seara. Dacă ar fi să cumperi produsele alea, ar costa în plus. Aşadar, 400 de lei plus "bonuri de masă", practic. Ca să nu mai vorbim că sâmbăta sau în ferestre libere când nu mergi la lucru (nu se lucrează zi de zi în agricultură) poţi să tai şi-un lemn pentru vecinu' şi veniturile tale pot atinge şi chiar depăşi 500 de lei.
La ţară se trage mult cu cârca. Da, dar nu şi prin aist' judeţ. Căci dacă tragi cât de cât şi de gospodăria proprie, 500 de lei este o sumă cu care la ţară chiar te poţi descurca.
E-adevărat, cu leafa asta nu prea poţi face "excursii" dese "la oraş" şi nici nu poţi să devii coordonator de Relaţii cu Publicul sau să-ţi permiţi să te plimbi prin ţară mereu. Însă, îţi poţi creşte în timp veniturile şi-ţi poţi trimite odrasla la şcoală, etc. etc.
Crede-ţi-mă pe cuvânt, din experienţă vă zic, că se poate merge la şcoală şi cu bani puţini!
Eu am avut trei ghiozdane în 12 ani de şcoală şi dintre cele mai ieftine. E-adevărat, mie nici nu prea mi-a plăcut să port ghiozdan şi atunci când se putea veneam cu "instrumentarul" în mână sau într-o banală sacoşă... mi-era mult mai comod. Eu nu am avut niciodată penar iar de stilou m-am lăsat repede în dauna pixurilor (mai ieftine, deloc necesar de întreţinut dar care, ce-i drept, îţi strică scrisul). Manualele se dau gratis până la clasa a X-a iar pentru ultimii doi ani se pot face destule tertipuri de-a evita să cumperi de la editură unde, este foarte adevărat, că preţurile sunt enorme.
Aşadar, mi-aş dori teribil ca domnul Ignat despre care, curios, nu se spune de la ce partid este, să candideze la Primăria Municipiului Bârlad. E o problemă. Când e de rău, partidul e menţionat primul. Când e de bine... linişte. Chiar aş vrea să ştiu de la ce partid e, deşi bănuiesc.

Vă salut cu respect,
Lucian Vâlsan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails