miercuri, 18 noiembrie 2009

De ce acasă?

În limbajul foarte multor studenți există încetățenita expresie: ”mă duc acasă” cu sensul plecării în orașul natal.
Nu mi se pare nimic greșit în asta dar când acesta devine un obicei... încep să nu pricep.
Am tot încercat să înțeleg de ce se tot duc studenții acasă și, mai ales, de ce este atât de important acest aspect?
Când am spus prietenilor, cunoscuților, rudelor, etc. etc. că mă duc la Cluj pentru a studia limba norvegiană, pe lângă fața alungită la pronunțarea cuvântului ”norvegiană”, am primit replici de tipul: ”La Cluj?? Tocmai acolo? Păi și la cât timp ai să vii acasă?”
Vă spun sincer c-am rămas șocat de chestia asta! Păi... plec la facultate ca să tot vin acasă?
Nu mai există nici scuza ce domina mai pe vremuri... de genul... mă duc acasă după bani, mâncare sau ceva cărți. S-au inventat modalități mult mai rapide (și mult mai ieftine!) de a primi eventuale chestii de la părinți/rude.
Și totuși... ce-i mână pe studenți să dea buzna în fiecare sfărșit de săptămână, alteori chiar de joi, către gară pentru un drum până acasă?
Arde așa de tare dorul? Poate că da.
Sper să nu fie considerată insultă însă eu nu sunt obișnuit și nu mi-ar place să am atitudini din acestea de dor și atașament față de un loc și să fac pe dracu-n patru să mă duc acolo.
Mă rog... poate și din cauza faptului că în Bârlad aș avea extrem de puține aspecte pentru care aș vrea să mă întorc, fie și pentru câteva zile.
Și-n plus... de ce aș simți nevoia lăuntrică de un drum de 16 ore? (oficial 13 ore dar e iarnă și Timișoara Nord - Iași circulă doar cu întârzieri!)
E adevărat că studenții proveniți dinspre părțile Moldovei fac drumuri mai rare dar, totuși, chiar fac drumuri acasă mai multe decât vacanțe!
Cu tot respectul, nu pot pricepe!
Când e vorba de distanțe scurte de tipul Cluj - Dej(90 de minute), Cluj - Câmpia Turzii(2 ore), Iași-Bârlad(150 de minute), Medgidia-Constanța(50 de minute), Arad Timișoara(50 de minute), etc. etc. mai înțeleg dar nu pot să înțeleg pasiunea unora pentru drumuri săptămânale de genul Cluj Napoca - Arad(6 ore), Cluj Napoca - Sighișoara(5 ore), Cluj Napoca - Iași(11 ore), Cluj Napoca - Brașov(8 ore), etc. etc.
Clujul nu este nici pe departe un oraș monoton și nu cred că e un oraș în care te poți plictisi. Și totuși, mulți studenți preferă să meargă acasă.
Eu personal îmi pun problema serios dacă să ajung în Bârlad în intervalul 20 decembrie - 3 ianuarie. De ce? Păi și ce să fac în Bârlad?
”E mai ieftin să trăiești acasă”. Așa o fi? Eu am o presimțire că-i mai scump. De ce? Păi, de pildă, pentru că drumul e scump. Mai mult decât atât, oboseala e mare. Nu e un aspect financiar în mod direct dar oboseala se poate restrânge asupra performanțelor și, implicit, asupra locului de muncă și, până la urmă, asupra aspectului financiar.
Asta, desigur, în cazul celor care mai și produc câte ceva. Este adevărat că o bună parte dintre studenți nu au produs de unii singuri un leu la viața lor. Acest caz se exclude din start, aș zice eu.
Și totuși, iată că o explicație se întrezărește: cea mai mare parte dintre cei care dau buluc spre case sunt exact aceștia, consumatorii exclusivi.
Nu mă înțelegeți greșit, nu îmi reneg originile. Sunt mândru că sunt moldovean și că sunt din Bârlad (și atât, niciodată nu spun județul - căci de ăla mi-e rușine!) dar, de dragul mândriei, nu pot să mă fac că nu observ realitatea: Nimic nu mai funcționează în Bârlad și literalmente se moare de foame!
Mai nou, Bârladul a devenit un oraș corect politic ceea ce este extrem de trist.
Știu mai degrabă o serie de motive pentru a răspunde la ”de ce nu acasă?” decât la ”de ce acasă?”.
”Are să se prăpădească mumă-ta de dorul feciorului acasă”, spunea o rudă de-a mea. Întrebare: În ce secol suntem?
”Vai, dar ce rău o să-ți fie, singur printre străini...”, mă compătimea o altă rudă. Întrebare: În ce țară e Clujul?
Desigur, aspectele nu s-au dovedit a fi reale însă chiar nu pot pricepe refuzul unora de a se rupe de copilărie și a intra efectiv în viață.
Să fie oare ”de vină” faptul că eu am intrat mai prematur ? Nu știu.
Sărind de la una la alta, vreau să ”mulțumesc” statului român care a binevoit ca din acest an să ofere studenților doar 6 cupoane de călătorie. Știți,... unii studenți mai au activități extrașcolare care mai implică deplasări în stânga-dreapta. Există și activități ale Universității care implică deplasări. Într-un an sunt mai mult de 6 !
O fi făcând parte din planul anti-criză de reducere a cheltuielilor și creștere a bugetului de campanie al PD-L, sau nu?
Oricum, la câți bani fac universitățile, nu cred că era așa o mare presiune pe buget. În fine... ne facem că nu vedem și mergem înainte.
Premize de mai bine în România? Nu prea curând.
Tinerii sunt viitorul țării. Da, păcat că o parte din el va fi exterminat cu bună știință de către stat.
Cât privește restul populației, cine știe, poate moare în urma complicațiilor cauzate de vaccintul anti-gripă porcină. Suntem prea mulți. Mai puțini și mai creduli e mult mai bine pentru Uniunea Republicilor Neosovietice Socialiste Europene (U.E.).
Noi să fim sănătoși, că belelele curg !

Vă salut cu respect și ne citim zilele următoare!

P.S. Succes echipei FC Vaslui în meciul din sferturile Cupei României!
P.S.S. Succes și Universității Craiova, dar doar pentru că joacă împotriva echipei KVSC.

5 comentarii:

 1. Buna dimineata, Valsane! Caci e dimineata acum si vad(stiu de pe mess)ca tu traduci inca la norvegiana...Spor!
  Cu multe din ideile tale, dintre cele scrise aici, sunt de acord, dar mai e cate ceva cu care nu as putea sa spun ca "ne pupăm": "Nimic nu mai functionează în Barlad şi literalmente se moare de foame". Hai, să nu exagerăm: şi la Bârlad,ca şi în celelalte oraşe din ţară, sunt lucruri care merg şi altele care nu; de asemenea, chestia cu foamea...las-o naibii, că peste tot e aceeaşi sărăcie şi, în acelaşi timp, se cumpără pe rupte, se fac petreceri, lumea se plânge continuu, că aşa este învăţată, după cum,intr-adevăr, sunt şi situaţii nefericite, dramatice uneori.Repet, asta nu se întâmplă doar la Bârlad...
  Probabil vei veni cu contra-argumente, cu statistici, etc., dar nu vei reuşi să mă convingi că la Bârlad se moare de foame!!! Sau poate te-ai învăţat tu cu bogăţia Clujului şi prin raportare la ea, concluzionezi (fals, din punctul meu de vedere)că Bârladul e cel mai nenorocit şi sărac oraş.
  in rest, baftă şi numai bine!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. poate oamenii au o iubita acasa... poate trebe sa isi ajute familia... sunt un milion de lucruri care ii fac sa mearga "acasa".
  In ceea ce priveste aceasta, si eu , chiar daca stau in Cluj de 7 ani (am apartamentul meu, sunt casatorit...) cand merg la parinti in vizita, tot asa spun: Ma duc acasa... pentru ca acolo a fost casa mea timp de 20 de ani, ptr ca acolo indiferent de ce se va intampla, tot timpul va fi a "acasa"

  RăspundețiȘtergere
 3. Dan Ciulea: Corect. Însă tu mergi în vizită și nu cred că mergi mereu. Eu nu am criticat acest tip de practici. În fine... pentru mulți casa părintească e ”acasă”.
  Mariana: Nu vin cu statistici. Nu are sens. Cunosc prea bine situația ca să apelez la cifre care, deși uneori precise, sunt elaborate de necunoscători.
  Nu am zis că e cel mai nenorocit oraș. Există întotdeauna Buhuși, Murgeni, Fălticeni, Însurăței sau Carei care să demonstreze că oricând se poate muuuuult mai rău.
  Nu am concluzionat cele de mai sus raportându-mă doar la bunăstarea Clujului ci raportându-mă la mai multe orașe pe unde am mai călătorit eu în ultimii ani. O parte dintre ele sunt descrise și pe prezentul blog.
  De acord cu partea cu petrecerile și cu faptul că lumea se mai plânge și în virtutea inerției dar, nu pot să nu remarc lipsa locurilor de muncă(problemă eternă a Bârladului, nu numai de-acum, de când cu criza) și, implicit, banii mai puțini și nivelul de trai ceva mai scăzut.
  Că există oameni care nu resimt asta... este foarte adevărat. Dar, la urma urmei, există oameni care și în Zimbabwe trăiesc bine dar asta nu înseamnă că în Zimbabwe se trăiește bine.
  În Bârlad dacă vorbești sau te apuci de învățat o limbă străină (alta decât engleza, romgleza sau franceza) ai parte de priviri stranii... ca la felul 13. Aici ai parte de aprecieri.
  În Bârlad este o ”modă” să ai telefon mobil de ”x sute de lei” dar să nu ai credit să apelezi. Aici mult prea puțini oameni au telefoane scumpe dar toată lumea își permite să apeleze pe oricine, oricând și în orice rețea.
  Diferența nu este neapărat la nivel economic ci și la nivel de mentalitate.
  Există, desigur, și aspecte care-mi displac aici în Cluj, cum ar fi viteza scăzută de lucru sau mentalitățile adeseori anti-românești dar, pe de altă parte, aici mândria nefondată este condamnată și nu promovată. :)
  Numai bine.

  RăspundețiȘtergere
 4. Salut, conform cererii tale am publicat articolul! il gasesti la adresa: http://www.ciulea.ro/ashaena/
  astept o impresie din partea ta!

  RăspundețiȘtergere
 5. scuze ca iti scriu aici, dar na... ai zis sa te aunt cand e gata banneru' e gata, il gasesti http://www.ciulea.ro/sustine-galeria-de-arta/
  Nu stiu daca dimensiunile sunt ok ptr tine, momentan nu am decat in 2 dimensiuni, dar pe saptamana viitoare sper sa le am si restu'
  Mersi

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails