marți, 1 decembrie 2009

Ziua noastră

Astăzi este ziua noastră, a tuturor românilor care înţeleg aceste rânduri fără să folosească dicţionar sau să întrebe colegul. Este ziua noastră, a celor născuţi într-una din cele mai frumoase ţări ale lumii dar cu unul din cele mai infecte personaje pe post de componente ale poporului şi cu cel mai greu trai.
Trăiţi bine? Eu nu.
Vă spun cel mai sincer că este cea mai tristă Zi Naţională a României. Niciodată nu mi s-a părut mai tristă!
Din păcate nu sunt singurul. Alţii nici măcar nu mai ştiu să simtă mândria de-a fi români preferând să-şi defăimeze propria ţară chiar de ziua acesteia şi să i se pară normal acest lucru.
Mă simt atât de trist şi de neputincios în faţa acestor fenomene de-a dreptul nefireşti!
Fără să fiu în totalitate de acord cu articolul cu pricina... Ciulea are dreptate când spune că asistăm la o schimbare a noţiunii de moralitate.
Guvernul nici măcar nu s-a sinchisit să aloce fonduri pentru manifestări la Alba Iulia locul unde s-a proclamat Unirea în urmă cu 91 de ani, la 1 Decembrie 1918! Ei... acum sunt alte priorităţi... să tipărim materiale cu Geoană pe care să scriem mesaje care-s de acord cu criticile PD-L, să-l ferim de expunere publică pe preşedintele în exerciţiu (şi deci să nu fie manifestări grandioase la Alba Iulia că ar trebui să meargă şi şeful statului), să punem brazi de crăciun(aproape orgasmici erau studenţii de Republica Moldova la vederea bradului de Crăciun din centrul Clujului!), eeehaaa... sunt aşa de multe priorităţi încât nu sunt bani pentru organizarea Zilei Naţionale a României.
La ce ne trebuie zi naţională, nu-i aşa? Şi-aşa aproape jumătate de ţară nici nu este interesată de cine este condusă şi ar face orice să plece din România şi să-şi uite şi nume şi limbă!
Câţiva studenţi au intonat în campus imnul naţional şi în câteva camere, inclusiv a mea, tronează un drapel naţional (la mine încă de când am ajuns). Şi atât.
Am urat "la mulţi ani!" tuturor celor pe care i-am întâlnit de la ora 00:00 încoace şi o parte au fost surprinşi şi mi-au spus "dar abia pe X e ziua mea".
Faptul că un primar vrea să marcheze în localitatea pe care o conduce Ziua Naţională este interpretat şi răstălmăcit de presă. Că vai... că galben şi albastru sunt culorile reprezentative ale unui partid şi că roşu e culoarea unui alt partid (cel din care e primarul cu pricina) şi că de-asta face el sărbătoare de Ziua Naţională, ca să ilustreze noua alianţă care trebuie ajutată prin vot la finalul săptămânii în curs. Nu vă e ruşine? De ce amestecaţi drapelul naţional în câcăul slobozit numit politică?
Oamenii ăia prin "Dreptate şi frăţie" la 1848 s-au gândit la cu totul altceva.
Şi vai cât de tare v-aş zdrobi capetele cu o lopată şi v-aş îngropa în propria vomă pentru terfelirea prin noroi a unui simbol al statalităţii româneşti!
Dar nu.... în Romania anului 2009 este absolut normal să te legi de orice. Ba încă în unele judeţe există steaguri locale cu inscripţii din vremea austro-ungariei iar politicienii se roagă de autorităţile locale să pună pe steag măcar un simbol mic care să reprezinte locuitorii români din regiune.
Că aşa e frumos... e multiculturalism ce PeLicanul Mariei, nu?
Păi uite-aşa,... multiculturalism dar eu n-am văzut steaguri româneşti în Valencia, steaguri chineze sau mexicane în Statele Unite, steaguri ale Indiei în Norvegia, algeriene în Franţa, etc. etc. nu! Dar... noi trebuie să fim exemplul europei(da, cu "e" mic!) nu-i aşa?
Ziua Naţională a României mai contează pentru români doar pentru că e o "zi liberă" deşi la câte concedii fără plată se cam tot dau, cred că unii şi-ar fi dorit să meargă la lucru.
C-aşa-i la noi.
De ce oare nu se crapă pământul?+
Aşa trucate cum erau... dar serios o spun cei care-au prins vremurile că era cu adevărat o bucurie de Ziua Naţională şi pe vremea lui Mult-prea-devreme Împuşcatul.
Bunicul meu, veteran de război, îmi povestea o grămadă de lucruri frumoase de Ziua Naţională.
Chiar vroiam în acest an să ajung la Alba Iulia de 1 Decembrie. Dar... de ce? Ca să văd trei ansambluri folclorice de amatori şi un discurs sforăitor? Căci practic cam atât se va întâmpla în oraşul unde pre vremuri (până acum trei ani) se organizau cele mai mari manifestaţii.
Acum tot calabalâcul a fost mutat la Bucureşti. Anul acesta chiar şi mai mult pentru a nu se deplasa preşedintele prea mult.
Totul e pe bază de cum are chef preşedintele. Poate pleacă şi el în "fără plată". Şi mai bine ar fi dacă ar pleca de tot.
Şi mai bine ar fi fost dacă discuţiile pe teme politice nu ar fi existat de 1 Decembrie. Pe vremuri totul se suspenda de Ziua Naţională căci cu toţii suntem (sau atunci, eram) români indiferent de interese, culoare politică, echipa de fotbal preferată şi alte chestii de tipul acesta.
Ei nu! Anul ăsta nu!
Anul ăsta trebuie să simţim cel mai bine că suntem o naţie de ipocriţi şi care contăm doar când trebuie să votăm. Şi totuşi, 1 Decembrie este între două votări. Da, dar între două votări de austeritate...

3 comentarii:

 1. Pot sa spun ca sunt de acord cu tine in aproape tot ce ai spus. Asta e Romania, contam doar cand trebuie sa votam si doar in cazurile in care trebuie sa facem ceva pentru ei, cei de la conducere...

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant ceea ce ai scris, dupa cum interesant este si ceea ce am citit pornind de la linkurile date.
  Dimineata, cand am intrat pe mess, primul lucru facut a fost sa pun la avatar steagul Romaniei. Tot primul lucru care mi s-a intamplat a fost sa fiu intrebata: :"Dar ce, te-a apucat patriotismul?" Raspunzand ca oricum, patrioata sunt din totdeauna, am primit alta idiotenie, in loc de "buna dimineata": "Nu esti normala!"
  Asta a fost primul soc al zilei de 1 Decembrie 2009. De fapt mint, primul a fost intreruperea curentului electric pe la ora 0:00, dupa ce, mai devreme, il mai intrerupsesera o data.
  Pe parcursul zilei am auzit si vazut o multime de anomalii...dar ce mai conteaza, atata timp cat sunt langa multe altele?! Oameni care se imping,se trag, se bat pentru o farfurioara cu fasole, 2 feliute de paine si 1-2 carnaciori sau ciolan afumat, fasole scurgandu-se pe hainele altora, guri stirbe infulecand cu pofta, guri zambarete, "delicate" muscand cu aceeasi pofta din carnatii unsurosi si zemosi, ţaţe pe post de doamne, tineri care habar nu au ce sarbatorim azi, tineri carora le e rusine ca-s romani, persoane in varsta, saraci, care nu mai ajung la o portie de mancare, persoane "bine", care se imping la fel pentru acelasi scop si considera ca e normal, atat timp cat "se da pe degeaba", barbati ajunsi la "vara indiana a hormonilor" facand glume deocheate, s.a.m.d.
  Apoi, profund uimita de eroarea care se face cu ziua Republicii si fosta sarbatoare de la 23 August (inainte de 1989, la 23 august era sarbatorita ZIUA ELIBERARII PATRIEI DE SUB FASCISM (asa era cunoscuta in perioada respectiva), iar la 30 DECEMBRIE era ZIUA REPUBLICII. Acum se suprapun, nimeni nu mai stie cum a fost, nu mai vor sa se stie cum a fost, e dezinteres total, un amestec de toate din care nu se intelege mai nimic decat ceea ce iese clar in relief: INTERESUL POLITIC, LIPSA DE EDUCATIE, LIPSA DE PATRIOTISM...
  Orice gest e interpretat (si cel ce il interpreteaza stie mai bine decat cel ce il gandeste)- a se vedea gestul primarului barladean- si tot asa.
  In defintiv, ce a fost azi? Inca o zi libera pe langa multe altele voite sau nu... Si o noua etalare a prostiei. Atat. Imi pare rau ca o data istorica atat de importanta e maculata de "eroii" contemporani.

  RăspundețiȘtergere
 3. :) Ziua Nationala... Mda... Mare smecherie, ce sa-ti povestesc... De parca nu ar fi deja clar si pentru ultimul om cat de iluzorie este "infratirea" si "unitatea" acestei natiuni...
  Hai sa iti spun ceva pentru care ai sa ma urasti: ideea de natiune e atat de artificiala incat pute a E-uri!
  Si stii de ce? Pentru ca omul nu e facut de la natura sa se simta frate cu altul decat daca fac parte din acelasi grup restrans- clan, trib, maxim sat.
  Ai vazut cum se bat copiii de la blocul P15 si cei la R9 pentru locul de joaca? Ia ghici, de ce? Doar fac parte din acelasi cartier.
  Dar cum isi crapa capetele flacaii din Flamanzi cu cei din Secarica daca se intalnesc la discoteca? Doar fac parte din aceeasi regiune a tarii.
  Sau cum un oras are boala pe altul?
  Ori cum se stuchesc romanii din zone diferite ale tarii? Doar fac parte din aceeasi natie.
  Ehei, maestre, e deja clasic! Si tu imi spui de identitate nationala? Nu se epsista asa ceva...
  Si stii de ce e asa artificiala ideea de natiune? Pentru ca fu inventata relativ recent, acum vreo 200 de ani, de niste masoni frantuji care considerau ca ideea de imperiu e cam depasita si trebuie inlocuita cu un alt concept decat cel de "cetatean al imperiului", statut dupa care tanjesc si ungurii, si rusii, si englezii...
  Acum, ca si-a implinit scopul, acest concept e inutil. In acest moment, nationalismul e de porc (nu ca n-ar fi fost deja) si trebuie defaimat. Cum ai putea intra in marea familie ieuropeana daca ai o identitate puternica? Nu serveste scopului. Daca distrugi identitatea omului e mai simplu sa il supui (americanii stiu bine asta, altfel nu puteau sa ii mataraseasca asa de rau pe indienii lor).
  Nu degeaba caracteristicile culturale sunt atat de diferite de la o zona la alta a unui teritoriu relativ limitat. triburi diferite, credinte diferite, vestimentatii diferite, dialecte diferite...
  Unitatea nationala e doar o iluzie. Si daca stai sa te gandesti bine, ai sa vezi ca e doar fum in vant...

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails