vineri, 29 ianuarie 2010

"Marele" film Avatar

Bine v-am regăsit.
Ca de-obicei, întâi o să spun că iar a fost o săptămână lungă cu 3 examene şi, ca bonus, mai urmează unul duminică şi apoi iar luni... Dar, o să fie bine, sper.
O să încerc să nu fiu prea vulgar la ora 4 dimineaţa, acum când în sfârşit am şi eu timp să mai scriu pe destoinicul blog care deşi e mai mic decât al unora "mari" măcar îşi adună vizitatorii fără să fie neapărat promovat masiv şi plin de reclame.
Băi deci aproape că eram frustrat că nu văzusem marea producţie "Avatar" făcută evident de corporatiştii capitalişti americani.
Toată lumea prin jurul meu "Avatar"... avatar... şi iar avatar de parcă zici că le-a deschis mintea tuturor filmul ăla şi de parcă li s-a dat ceva pe gratis şi nu ei au plătit ca vitele un sac de bani pe cinema 3D că cică doar aşa "merită să-l vezi".
Bine.
În familia mea nu plouă cu bani şi nici să trăiesc eu mai prost de dragul unui film parcă nu-mi prea vine aşa că am apelat la metoda condamnabilă cu "mititica" prin unele ţări şi am urmărit filmul după ce l-am descărcat de pe reţea. Buuun.
O fată tocmai a pus în cuvinte cam ceea ce am trăit eu urmărind "marea" producţie americănească: În cam 15 minute de film ştiam deja cum se termină, cine cu cine se cuplează, că planeta va fi salvată şi... na... cam 95% din acţiune.
Un film mai previzibil şi mai penibil din punct de vedere al subiectului dar cu aşa mare succes rar poţi vedea.
Eu am auzit cam de prin 2002 de Boris Strugaţki(Борис Стругацки), dumneavoastră aţi auzit de el? Dacă nu, vă spun eu că împreună cu fratele său au scos pe vremea URSS-ului (în anii '60, dacă nu greşesc) o serie de romane SF în care vorbeau de planeta Pandora şi în care locuitorii semănau cu nişte câini iar cel care merge efectiv acolo se numea Sidorov şi... nu mai ştiu cum. Mihail... cred. Dar Sidorov sigur.
Seamănă? În filmul Avatar tot la fel se numeşte planeta, nativii seamănă cu pisici (tot pe-acolo, animale de casă) iar cel care merge între ei îl cheamă Sully (tot cu "S").
Şi păsările acelea sunt descrise în romanul lui Стругацки precum şi legătura specială a nativilor cu zeitatea descrisă aproape la fel şi în film.
Din câte ştiu eu, unul dintre cei doi fraţi, chiar Boris, cred, mai trăieşte dar cred că are 80 de ani.
Şi totuşi, furtul este furt. Mă rog... acum se cheamă inspiraţie... adică furt pe faţă şi cu acte în regulă.
Aşadar, avem un film făcut în cea mai mare parte pe calculator, cu 10 personaje, cu o acţiune de o complexitate de toată jena pornit de la o idee furată şi milioane de fraieri care au mers să vadă filmul "3D".
Părerea mea e că publicul ţintă pentru această bălărie ar trebui să fie undeva... 11-15 ani. Hai poate 16 pentru cei cu uşoare dizabilităţi.
Înţeleg să te duci că nu ştii la ce să te aştepţi, dar să spui că a fost fantastic după ce ai văzut imensa porcărie?!

Ah... şi pentru că nu era de ajuns... aşa cum după StarTrek au apărut "instituţii" de tipul Institutul Lingvistic Klingonian sau Academia Klingoniană, acum, cretineţii au regurgitat aceiaşi tâmpenie şi în ceea ce priveşte "limba" Na'Vi, aşa zisa limbă vorbită de albăstreii pandorezi. Prin urmare, există chiar şi un mic dicţionar de "pandoreză".
Mai mult, chiar pe unele forumuri am văzut răspunsuri, cu fraze elaborate în pandoreză de-asta. Interesant e că cine mi-a spus de existenţa acestei chestii spunea că e mult prea greu de pronunţat în norvegiană că-s 3 sau chiar 4 consoane la rând dar "pivangkxo" în pandoreză nu-i greu de pronunţat.
Ce face gloata şi instinctul de turmă din oameni iarăşi ţine de Ministerul Cultelor căci pe bune că numai vreo zeitate ar fi în stare să înţeleagă atâta cantitate de auto-îndobitocire/cm²/moleculă de individ ce s-a uitat la "Avatar" şi chiar i-a plăcut enorm.

Ce-ar mai fi de spus? Ah da... mai este o isterie mai mică legată de filmul "Sherlock Holmes" care se pare că e al doilea după "marele" Avatar.
De obicei "buturuga mică răstoarnă carul mare" şi prin urmare mă aştept poate la un film mai bun. Sau nu?
Oricum, după ce voi urmări şi acest film, voi scrie aici.

Până una alta, vă salut cu respect şi vă recomand un film clasic dar bun: "Lawrence of Arabia"
Lucian Vâlsan

7 comentarii:

 1. Buna Lucian,
  Buna recenzie a unui film de 2 lei. Nici macar nu l-am tras de pe net . Reactiile pro si contra nu m-au determinat sa dau banii la Imax Controceni sa il vad.
  Succes la celalate examene.

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred că faci oarece confuzii că da se fac referiri la o planetă numită Pandora în universul creat ce Arkadi și Boris Strugațki, dar parcă nu era locuită de ființe inteligente. Creaturi ca niște câini formate din mai mulți indivizi am gasit prin Foc în adânc, de Vinge, care la rândul său a zis că s-a inspirat în din alt text, care parcă era rusesc. S-ar putea să te gândești la ăla.

  În rest na, film perfect derivativ și complet mediocru, care are tupeul să mai și predice. Eu am fost forțat să îl văd la cinema în 3D și am fost lăsat rece. Dramul de imersivitate pe care ți-l oferă iluzia de perspectivă a fost anulat de culori spălăcite și dureri de cap.

  RăspundețiȘtergere
 3. citisi ce ai spus de avatar, frumos spus dar cam scurt. Daca ai timp incearca sa intrii in toate greselile din film. Faptul ca la inceput sagetile nu penetrau geamurile avionaelor, dar la sfarsit da.
  sa nu mai vorbim de tampenia imensa de a scoate toata armata, a o duce intr-un loc unde e foarte probabila unui atac "surpriza" si mai ales unde toata tehnologia ta e bruiata de campuri magnetice (lol), in loc sa faci ca americanu, sa lansezi o racheta de pe alt continent si gata problemele... filmul are o grama de "loopholes" si e practic facut doar de dragul efectelor in 3d.

  RăspundețiȘtergere
 4. I think that this movie is a moviment to "green consciense", the animals integrated wich "pandora"... like a humam and earth. Alvin Toffler (author of "the third wave") talk about the pos-industrial model. A great film.

  RăspundețiȘtergere
 5. Helton, I think you have read this article using GoogleTranslate, right?
  Or, at least I hope so because what I have said in this article criticizes the "Avatar" movie.
  I surely disagree with you considering this movie a movement to "green consciense" and some other mambo jambo you're saying there.
  I am not eco at any kind, as a matter of fact I despise ecology and, moreover, I consider this movie suitable for sexually frustrated teenagers from 11 to 15 years old... let's admit 16 also for those with mental issues.

  Have a good day.

  RăspundețiȘtergere
 6. Avatar e un film format din clisee. "Bunii salbatici" aflati in armonie perfecta cu natura, cu figuri animaliere (felino-canine) care sa creeze simpatie, armata de mercenari cu moace de macelari condusa de un psihopat rasist, corporatii lacome si lipsite de scrupule etc.

  O critica de film excelenta:
  http://www.youtube.com/watch?v=uJarz7BYnHA

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails