duminică, 28 martie 2010

Ora pământului sau ora trepanării generale

Bine v-am regăsit, sper eu cu lumina aprinsă căci calculatorul sigur îl aveţi pornit din moment ce puteţi citi aceste rânduri.
Ce-am făcut în ultimele zile? Am fost destul de ocupat dar în mod cert n-am săbătorit "Ora pământului", gradul suprem de trepanare globală, ultima găselniţă.
Păi când oprea Nicolae Ceauşescu lumina o oră "rromânii nemulţumiţi" au organizat o lovitură de stat, pardon, revoluţie pentru a-l da jos pe nesimţitul care le oprea curentul. Şi acum ce facem mă? Ne oprim singuri lumina, nu?! Bravos naţiune!
Prietena mea era să-şi rupă gâtul pe scări în propriul cămin studenţesc pentru că vitele, pardon, domnişoarele de acolo s-au gândit că e "trendi" să participe şi ele la "efortul mondial de slobozire în grup", pardon, "de reducere a efectelor climatice".
Şi dacă mâine Curul Naturii de Pretutindeni (World Wide FUND of Nature) spune că pentru reducerea efectelor climatice ar fi drăguţ dacă întreaga planetă timp de o oră să-şi înfigă o sfeclă în anus atunci aţi face şi asta?!
Haideţi să gândim asupra faptelor dincolo de trepanarea globală numită eufemistic "ecologie".
Ce se întâmplă dacă sting aşa de mulţi rataţi lumina? Se face economie la energia electrică. Ca să... ce? Cum este produsă energia electrică?
Prin transformarea lucrului mecanic, nu? Cum realizăm lucrul mecanic? Păi prin diferite modalităţi: căderea apei (super ecologic), ardere de combustibili sau de lemne (relativ ecologic) sau prin fisiune de atomi de uraniu (foarte ecologic dacă nu apar accidente!).
Ce se face cu energia electrică produsă în atomocentrale/hidrocentrale/termocentrale ? Se trimite prin magistrale la consumatori.
Da, dar înainte de asta? Înainte de asta trece printr-un condensator imens (mă rog, mai precis mai mulţi dar explicat aşa, empiric).
Mai pe scurt, energia produsă este şi consumată după câteva milisecunde, indiferent dacă sunt 1000 de consumatori sau 100000, înţelegeţi ce vreau eu să spun?
Şi-n plus, gândiţi-vă la asta: Timp de o oră, un întreg cartier îşi stinge singur lumina. Şi, după o oră aprind toţi lumina. Vă daţi seama cam cum face bietul transformator? Şansele să ia foc sunt mari.
Şi abia atunci e neecologic căci trebuie poluat mai mult ca să punem alt transformator!
Şi-n plus, mai mult curent se consumă la locul de muncă decât acasă! De ce nu se face "Ora pământului" în timpul zilei când lumea e la muncă? Aaaah, sau nu vrem să facem economie la electricitate când muncim ca sclaveţii să producem bani pentru alţii ci doar când stăm acază şi vrem şi noi să ne simţim bine uitându-ne la un meci, citind o ştire sau făcând sex cu lumina aprinsă spre disperarea vecinului frustrat de vizavi!
O să-mi spuneţi că "nu eşti obligat" şi bla bla bla. Vă rog să vă abţineţi.
La fel vă rog să vă abţineţi cei care vreţi să-mi spuneţi porcării de genul "e chestia să-ţi pese de natură, etc. etc.". Eu înţeleg altfel să-mi pese de natură şi nu prin a economisi ceva care oricum este produs şi consumat indiferent cât de mulţi se alătură "efortului".
Dacă-mi pasă de planeta pe care stau? Îmi pasă că-mi cam place cum stau şi de-asta nu arunc în aer material nuclear, nu las deşeuri nebiodegradabile în colţuri de natură care-mi plac.
Dar slobozelile astea radicale şi lipsite de fundament ştiinţific sunt nişte porcării menite mai degrabă să inducă în mentalul colectiv că "e bine să faci ce zic băieţii mari şi deştepţi - ei ştiu mai bine ce e bine pentru noi".
Îmi exprim public regretul pentru cei care au avut de suferit de pe urma "orei pământului" şi ura viscerală pentru cei care pe lângă că au participat au ales să şi promoveze această tâmpenie.
Spre bucuria mea, în România chiar a crescut consumul de energie electrică în timPUL Orei pământului.

Suficient că îmi fac nervi.

Vă salut cu respect.

P.S.: În seara de vineri am avut onoarea să văd în concert trupa Phoenix. Mâine noapte voi părăsi minunatul Cluj şi mă voi îndrepta către zona Bacăului. Voi programa articole pentru publicare pentru a avea cu ce să-mi ţin cititorii ocupaţi.

2 comentarii:

  1. Ha-ha, chiar n-am stiut ca in Romania a crescut consumul de energie electrica in timpul Orei Pamantului.
    Asa am fost noi de fiecare data, am facut fix pe dos.

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Foarte bun articol. "Ora pamantului" e o actiune oligofrenica! In fine, ca sa fiu corect: e o alta actiune propagandistica care are ca scop indobitocirea populatiei!

    RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails