marți, 23 martie 2010

Puşcăriile studenţeşti

Bine v-am regăsit.
Dacă avantajele financiare de a locui în puşcării, pardon, cămine studenţeşti sunt evidente, astăzi sunt suficient de enervat încât să vorbesc şi de dezavantaje.
După cum în treacăt am amintit în articolele anterioare, într-un cămin studenţesc este strict interzisă (în sensul că nu-ţi va merge nici să stai în cap, că doar românii au încercat) folosirea torrenţilor sau a oricărei modalităţi de download P2P (DC++, eMule, etc. etc.).
Bun. Mai mult decât atât, în căminele studenţeşti (ce-i drept în cel în care stau eu nu pentru că ar fi greu de implementat) este aproape interzis fumatul fiind nevoit să stai pe nişte scări infecte pe care o femeie de servici plătită cu 1100 de lei pe lună le mătură o dată la 3 zile, dacă-şi aduce aminte.
Mai mult decât atât, a ţine un vizitator peste noapte este o adevărată aventură căci pe lângă shawormerii şi bănci, în România sunt şi mulţi portari cu simţul răspunderii, aşa cum al naibii de bine mai ziceau băieţii de la Paraziţii.
Şi, ca puşcăria să fie completă, pentru că administratorul reţelei "a îndrăznit" să pună la streaming meciurile importante din Liga I şi Liga Campionilor pentru studenţii din acest cămin (ca să nu mergem toţi să ne înghesuim la televizorul cam micuţ de jos, de la portar - suntem totuşi 1100 de băieţi) acum căminul a fost lăsat şi fără conexiune la Internet. De ce? Pentru că e "inadmisibil" aşa ceva!
Pe de altă parte, există mufă de cablu în camere dar nu funcţionează decât dacă 50 de camere fac cerere. Păi sunt doi care au televizor adus de-acasă şi eu cu TV Tuner în calculator.
Prin urmare, cum necum, nici la televizor nu prea ai voie să te uiţi în căminul ăsta. Cine avea grijă de streaming punea dimineaţa ştirile Antena 3 şi Realitatea (alternativ), un Discovery şi meciurile. Ceea ce era perfect pentru mine că oricum la altceva nu prea mă uit eu la tembelizor.
Acum am norocul că pletoasa mică mi-a împrumutat modemul ei căci altfel şi eu aş sta în beznă acum pentru că după ce că frustrările se cam adună cât casa aici, nici Internet (şi ăla prost) nu prea ai că deh... e inadmisibil dom'le... cum adică să se uite studenţii la meciuri?!
Şi-acum să vedem.
La închisoare există cameră de sex, în căminele studenţeşti eşti sancţionat drastic dacă nu ştii cum să te "descurci".
Procedural este imposibil să ai conexiune la Internet în România în interiorul penitenciarului dar atâta vreme cât există actuali deţinuţi cu blog şi zona privată a penitenciarului din Brăila unde condiţiile sunt aidoma unui hotel de 4 stele, pariez că măcar acolo unde este, Internetul nu e cu porţia.
Nu am vizitat eu toate penitenciarele din România dar unde am fost fumatul era permis cam peste tot pentru că oricum nu prea aveai cum să le spui să nu fumeze.
Şi mai e o problemă: Oamenii ăia, cel puţin o parte din ei, au făcut ceva(de obicei ceva rău/grav - deşi sunt destui acolo doar pentru un simplu "joint") ca să ajungă acolo şi nu plătesc nimic.
În puşcăriile studenţeşti mai şi plăteşti ca să stai şi ca să fii luat la mişto de portari cu 10 clase şi cu simţul răspunderii sau de administratore dornice să mai excludă nişte studenţi ca să cazeze "pe naşpa" alţii ca să-şi mai lăţească puţin bazinul să devină o veritabilă latifundiară.
În alte zone ale lumii, unde există cămine studenţeşti şi campusuri este în principiu o onoare să locuieşti acolo, aici, pe de altă parte, este un motiv de scârbă, cu toate că pentru a ajunge să locuieşti aici trebuie să îndeplineşti un sac de condiţii, de parcă ai sta gratuit.
Încetul cu încetul or să ajungă să locuiască doar ţiganii, pardon, populaţia de etnie rromă şi cetăţenii Republicii Moldova şi poate şi progeniturile de profesori, aceste categorii fiind neplătitoare (rromii plătesc regia dar au regim preferenţial la facultate ca să se asigure statul că termină facultatea pân' la urmă).
Desigur că şi în campus, ca şi la închisoare eşti supravegheat 29 de ore din 24 şi dacă te vede camera de luat vederea că ţi-ai aprins o ţigară în cameră sau că ai tras o pipă la geam scăpând printre dinţi câte ceva de dulce la adresa acestei minunate conexiuni la Internet, aşijderea te trezeşti sancţionat de către latifundiara mai sus amintită căreia îi doresc ţărâna grea.
Chiar dacă o să muncesc enorm pentru asta, pe zi ce trece sunt mai convins că la anul ar fi bine să nu mai stau aici. Plătesc mai mult dar decât să-mi dicteze toată lumea când şi unde am voie să mă scarpin, mai bine să am minimumul de decenţă umană.
Studenţii sunt trataţi ca ultimii oameni de către aceste categorii.
E uimitor. Mergi la facultate unde profesorii te respectă şi-ţi vorbesc frumos şi te îndeamnă la colaborare şi te tratează ca pe un OM şi apoi revii în campus unde persoane cu 3-4 categorii sociale mai jos decât profesorii ţi-ar da şi un şpiţ în trei litere dându-ţi mereu impresia că-ţi fac un imens favor de parcă ar dona de pe moşia părinţilor lor.
Mi-e scârbă până la vomă şi chiar dincolo de ea.
M-am săturat ca toată lumea să-i plângă pe bieţii profesori şi toată lumea să doneze bani pentru bieţii neica nimeni care au nu-ştiu-ce boli dar care n-au mai mult de 10 clase.
Studenţii, pe vremuri respectaţi şi consideraţi viitoarea elită intelectuală a patriei, sunt trataţi mult mai rău (hai poate puţin mai bine decât elevii pentru care mereu îmi exprim regretul) dar nimănui nu-i pasă.
Nu mă tentează. Vreau să rămân în România şi vreau să-mi construiesc un viitor aici. DAR, cu toate acestea, pe zi ce trece încep să-i condamn mai puţin pe cei care aleg să plece ORIUNDE doar cu bilet dus. De ce? Pentru că dacă nu calci pe cadavre şi dacă nu foloseşti toate subterfugiile posibile, cinstit şi onorabil în ţara asta nu ai cum să izbuteşti.

Până una alta... să trăim bine sub înalta dictatură a tovarăşului Băsescu căruia îi mulţumim pentru traiul minunat pe care-l ducem!

Şi, în sfârşit o veste bună şi pentru fumători: Guvernul a luat-o-n mână cu interzicerea ţigărilor din duty-free, instanţa dând dreptate normalităţii şi dreptului la alegere dacă omul vrea să fumeze sau nu. Duty-free-urile vor fi din nou pline cu ţigări.

7 comentarii:

 1. Eu decat sa stau la camin mai bine fac naveta vreo 30 de km pana acasa, asta pentru ca sunt relativ aproape de facultate si drumul nu dureaza mai mult de 30-40 de minute dus. Dar si daca nu as fi atat de aproape de casa tot nu as sta la camin niciodata.
  Iti urez succes sa evadezi din puscaria ta !

  RăspundețiȘtergere
 2. in ce camin stai?
  pe vremea cand eram eu student, stateam in caminu III din obs..., venea admninistratoru' sa ne anunte cand era "razie" ca sa scoate fetele la o plimbarica, in rest, ziceai ca e camin mixt...dimineata la cafea era plin de fete la fumoar (apropo noi aveam fumoar)...dar e drept atunci nu eram in UE, si nu stiam de torent doar de DC++ (asta in ultimiii ani), ca inainte foloseam ftp-urile :))

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru Dan Ciulea: Da, păi tu ai fost la Poli şi stăteaţi în Observator unde şi acum e similar cu ceea ce povesteşti tu.
  Eu stau în Haşdeu, în căminul XVI. Fumoar avem dar doar două cămine mai au căci în astea două este imposibil să interzici fumatul fără să te crucifice studenţii:))
  Admina în XVI este însă cam naşpa. Şi, în mod clar, nu se pune problema să te anunţe când e razie sau ceva de genul. La naiba... m-am trezit sculat din pat de portar :(
  Pentru Culina: Dacă aş sta aşa de aproape probabil aş face şi eu naveta (nu ştiu). Dar, când ai 700km depărtare nu merge nici naveta iar chiriile sunt mari. Rămâne de văzut pe la anul.

  RăspundețiȘtergere
 4. ma, si eu am stat un semestru in XVI, era bestial, aveam teava de la dus in camera...ca nu era decat una pe palier :)) ... stateam la un prieten (ma certasem cu colegii de camera), si asta statea la etajul IX (binenteles ca liftul nu mergea - presupun ca nici acum nu merge), singurul mod in care aveam curaj sa urc atatea etaje, era sa ma imbat... asa ca in fiecare seara o comiteam :))

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu stiu cum sunt chiriile unde esti tu dar in Iasi am prins super oferta la un ap. cu toate conditiile, 4 camere, 2 bai, 3 balcoane, in centrul Iasi-ului. Suntem 5 si platim 3 milioane per camera, mai stau si cu prietena in camera si platesc 1.5 iar cu intretinere 2.5 total.

  Mi se pare convenabil, fara cozi la dus si buda, dorm pana cand vreau, aduc pe cine vreau...stii tu, ca acasa :)

  P.S: Zic super oferta ca de obicei daca nu cauti bine gasesti acelasi pachet dar la pretul de ~5 milioane per camera. Dar oricum, prefer sa stau intr-un apartament chiar si daca platesc de 5-8 ori mai mult decat ;a camin.

  RăspundețiȘtergere
 6. Asa e... foarte multe campusuri studentesti au ajuns LAGARE DE CONCENTRARE! De exemplu, complexul Regie din Bucuresti: http://www.youtube.com/watch?v=KtTgrDwdiCk

  Mie imi pasa, dar ce pot face? :((( Imi vine sa-mi smulg parul din cap cand ii vad pe trepanatii care aplauda masurile astea demente de supraveghere video! Au ajuns chiar sa interzica sexul in camine! Dintr-o pornire cre(s)tinopata probabil! Internetul in caminele studentesti e dat de reteaua roedu; dc++, torentele, site-urile xxx etc. sunt blocate.

  Sincer, mi-e mila de tine ca esti student caminist in tara asta de cacat!

  RăspundețiȘtergere
 7. Laocoon: Pentru început bine ai REvenit pe-aici.
  Articolul ăsta are mai bine de un an. Între timp lucrurile s-au mai schimbat în bine pentru mine şi în rău pentru căminul XVI în care stăteam când am scris asta.
  Acum, în căminul XVI există camere de luat vederea PE INTERIOR! Ele au fost puse-n funcţiune încă de când stăteam eu acolo. Investiţia a fost de 10 MILIOANE de euro.
  200000 să pună două lifturi noi să nu mai moară studenţii (la propriu) nu s-au găsit dar pentru desăvârşirea lagărului de concentrare... a plouat cu milioanele.
  Acum, în căminul sus amintit, e cam pustiu (doar 600 de cazări din 1050 de locuri dispoinibile) şi o parte dintre ei duc război de gherilă distrugând constant camerele de supraveghere.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails