marți, 3 august 2010

Mediul ONG arădean - Ofensiva tinerilor partea a II-a

Continui astăzi cu relatările mele subiective în ceea ce priveşte trainingul desfăşurat la Arad luna trecută, training la care am participat şi mulţumit-am fost deloc.
Am întârziat cu relatările căci a trebuit să mai merg ici colo prin ţară că deh... banii-s buni dar trebuiesc şi făcuţi. Unde rămăsesem? Ah... da.

Pre-departure training

Aici rămăsesem.
Ajunge toată lumea la training, inclusiv suspectul "grup din Timişoara" şi, ca la orice training, începem să ne prezintăm. Salut, eu sunt Stan Buzatu' din comuna Dă-i cu altu'... şi din alea,.
În fine, trainerul(despre care îndată am să comentez) a vrut să fie el mai special şi a ales un fel de joc pentru prezentare dar ideea era aceiaşi.
Ei bine, acesta a fost singurul moment când grupul din Timişoara plus încă vreo 4 participanţi chiar au vorbit. După acest moment, absolut toţi au amuţit până la finalul stagiului, cel puţin în timpul trainingurilor căci în cluburi, la hotel frecând creierii altor participanţi şi în general în pauze erau foarte activi debitând trepanaţii de puteam voma de 30 de ori pe minut la ce inepţii debitau.
Apoi, a urmat un exerciţiu de tip "Familie&Relaţii" pe TPU. Exerciţiul încerca să creeze un conflict de valori printr-o poveste stupidă, incompletă şi profund interpretabilă.
Ei bine, dacă la acest exerciţiu a mai fost cum a mai fost, punctul forte s-a atins în a doua zi când grupul de 28 a fost împărţit în două şi puşi să dezbată un subiect. Moţiunea? "Statul ar trebui să ia măsuri mai drastice în ceea ce priveşte ţiganii". Mă rog... exprimarea trainerului a fost mai corectă politic şi a spus "populaţiile rroma" şi, desigur, aproape toţi au întrebat la unison: "ce-i aia?".
Spre bucuria mea am "picat" în echipa afirmatoare. Nu existau reguli ca la o dezbatere de competiţie ci 2 oameni stăteau în faţă şi atunci când unul din grupul tău vroia să ia cuvântul, îl bătea pe umăr pe unul dintre cei doi şi acela trebuia să plece şi să lase locul.
Chiar dacă nu convenea multora, eu am stat aproape toată dezbaterea acolo căci nu prea era nimeni curios să mă înlocuiască deşi mă rugam de ei să vorbească şi să mă mai lase în pace.
Atunci l-am remarcat mai puternic pe Andrei, singurul dintre cei 27 cu care am schimbat foarte multe cuvinte şi pe care l-am remarcat din prima ca având inteligenţa necesară să mă combată. Ulterior, la o privire atentă am mai remarcat încă vreo 5-6 oameni dar chiar nu mă puteam împărţi.
Andrei a fost în echipă cu mine iar scorul final al dezbaterii a fost dezastruos: 11-3 pentru noi, un singur argument fiindu-ne contracarat în vreme ce noi am contracarat nu mai puţin de 8. Cel mai mult am stat eu cu Andrei, poate şi pentru că ne simţeam direct implicaţi căci "dragostea" mea pentru ţigani este una atât de mare încât deseori mă întreb de ce mareşalul n-a mai putut conduce.
Tot în acest moment, trainerul şi-a ieşit din minţi (deşi el se lăudase că el ne va testa nouă nervii) căci eu şi Andrei l-am tocat mărunt. Atunci trainerul a scăpat porumbelul către Andrei: "Oricum aproape sigur tu nu mergi în Ungaria căci noi nu primim rasişti în proiectul nostru".
Aha... e clar. În acel moment eram 110% convins că nu merg nici eu şi acum singura întrebare pertinentă rămasă era... cine e al treilea exclus?!
În prima zi trainerul a spus: "Vreau să aud păreri, vreau să văd oameni care-şi pot susţine argumentat punctul de vedere. Nu avem nevoie de "yes-meni" ci de oameni care ştiu ce vor". Ei
bine, exact oamenii care-au făcut asta au fost excluşi.
Restul joculeţelor de la training mi le amintesc destul de mine dar nu consider că merită să povestesc despre ele aici căci toate sunt de un nivel pentru maxim clasa a VI-a, în condiţiile în care cel mai tânăr participant avea 17 ani şi cel mai în vârstă... atenţie... 27!
Participanta de 27 nu ştiu eu ce posibilităţi reduse are din moment ce a absolvit două facultăţi, locuieşte în Bucureşti iar tatăl ei este preot. Da' în fine, poate mi se pare mie că am obiceiul de a fi paranoic uneori. Totuşi, bilă neagră. Câte erau? 10 până acum.
La acest training, cuvintele de ordine au fost "prostia şi trepanarea - virtuţi necesare". S-a promovat în draci "toleranţa" dar nu aşa cum o înţeleg oamenii normali ci toleranţa ca echivalent al înghiţirii prostiei în stare pură şi mângâierii pe cap a prostului şi includerea lui.
Cum mama dracului să faci incluziune şi să fii tolerant când subiectul este despre politică internaţională iar ăia nu ştiu câte urechi au în cap?!
Cum să fii tolerant cu unul care nu e-n stare să-ţi vorbească în faţă aşa că-ţi sugerează să te bărbiereşti prin bileţel scriind "barerestete"?!
"Nu dom'le... ştii... nu se punctează cunoştinţele ci atitudinea". În paştele mă-sii limba română e simbol naţional iar atitudinea trepanaţilor ălora era una de sictir asupra limbii române.
Când au început să anunţe cine a fost selectat şi am văzut că încep să strige numele celor din grupul din Timişoara, eu şi Andrei ne-am felicitat reciproc căci ştiam sigur că noi suntem cei care nu merg, având în vedere că unul s-a retras pe parcurs, prin urmare doar 2 trebuiau să "zboare". Şi aşa a şi fost!
Pe tot parcursul stagiului mi s-a reproşat că nu sunt satisfăcut şi că nu zâmbesc. Cum mama dracului să zâmbesc în faţa unor asemenea imbecili?!
Ei bine, după ce am fost anunţat că nu merg, atunci am zâmbit sincer pentru prima şi singura dată căci în sfârşit mi se dădea dreptate.
Pe tot parcursul trainingului am încercat să demonstrez că nu există incluziune, nu există toleranţă şi că nu există valori pe care ONG-ul "Ofensiva Tinerilor" să le respecte. Şi aşa era!
Cei care spun ceea ce gândesc, cei care gândesc altfel decât doctrina de partid şi de stat şi cei care în general nu au orgasm intelectual la ideea de Uniunea Europeană sunt excluşi.
Mi s-a demonstrat că aveam dreptate că UE este un sistem totalitar, că acel training era unul de îndoctrinare întru corectitudinea politică şi că în general societatea te învaţă să nu spui ce gândeşti.
Vreo câţiva participanţi au fost uşor dezamăgiţi de faptul că nu am fost selectaţi (conştienţi fiind de faptul că eu şi Andrei eram singurii care ştiam în mod real cu ce se mănâncă montajele video care, printre altele, era principala sarcină a proiectului) dar majoritatea covârşitoare de trepanaţi erau şi ei fericiţi că au scăpat de ăia care trăgea de ei să gândească pentru ei şi să nu mai lase pe alţii să ia decizii în locul lor.
La urma urmei, tot răul spre bine căci la Budapesta pot ajunge şi pe cont propriu că nu e ca şi cum am ratat o plecare la Beijing (unde e puţin probabil s-ajung curând din lipsă de bani) şi, dacă e până-ntr-acolo, decât să ţin de mânuţă de dragul toleranţei şi incluziunii nişte oameni cu IQ şi cunoştinţe submaimuţale, mai bine-mi văd de-ale mele care-s mult mai urgente aici în România.

Despre Dani

Să povestim un pic şi despre trainer.
Trainerul a cărui cuvânt a contat cel mai greu (aşa ar fi logic, după mine căci el a petrecut cel mai mult timp cu grupul) este un domn la maxim 30 de ani care face bani din postura de trompetă a îndoctrinării bruxelliene către tineri a căror minte e virgină la aceste idei. Bravo lui! Serios vorbesc! Bravo lui!
Nu-i port pică întrucât eu eram mult prea în stare să-l contrez şi dacă mă păstra pe mine, nu-i mai putea îndoctrina pe restul iar UE are nevoie de oameni care să creadă necondiţionat în Uniunea Republicilor Socialiste Europene şi în general în mentalitatea de tip Occidental.
Deşi poate era de aşteptat să torn cu înjurături, sincer apreciez cum a reuşit să-şi păstreze mult timp firea în ciuda faptului că-l contram constant şi-i demonstram în repetate rânduri că la retorică îi sunt superior. Nu sunt prea mulţi oameni pe care să vreau să-i contrez şi care să stea 3 zile câte 8 ore pe zi pe lângă mine şi să-şi piardă firea doar de două ori!
Dani este un tip destul de inteligent, conştient că deseori spune tâmpenii pe care nici el nu le crede dar reuşeşte să convingă pe unii că el chiar crede ceea ce spune şi ştie bine să se eschiveze atunci când i se scoate în evidenţă că se vede că nu crede. (s-a înţeles ceva din propoziţia asta?)
Totuşi, mă aşteptam la o opoziţie mai clară şi la argumente mai inteligente. Din păcate nu am găsit în Dani un adversar de dezbateri foarte competent ceea ce m-a cam întristat.
Am văzut traineri mai inteligenţi. Bilă neagră. 11 până acum.

Despre foto/video

La urma urmei eu m-am dus acolo pentru partea de foto-video în speranţa că voi putea lucra pe scule mai bune decât ceea ce am folosit eu până acum şi voi învăţa (sau măcar mă voi iniţia) în vreun soft de care nu m-am atins până acum.
Din păcate trainingul de foto-video l-am petrecut în balcon stând la bârfă cu Andrei căci trainingul era adaptat la nivelul "grupului din Timişoara" şi ne învăţa cum să lucrăm în... Movie Maker? Ce mă? What the fuck? Hva FAEN? Păi ditamai proiectul şi un "kil" de bani turnaţi de UE şi voi lucraţi în Windows Movie Maker şi cu camere video de tip "săpunieră" de camera mea video aia mai slabă e net superioară tuturor celor de le-aveţi voi în dotare?! Hai flit!
Practic, nu aveam de ce să mă mai stresez pentru nimic. Şi-n plus, marea aplicaţie a trainingului am terminat-o în 3 ore cu tot cu filmat, regizat, montat şi cosmetizat deşi m-am apucat ultimul şi am stat la cel mai slab calculator.
Mult prea plictisitor! Bilă neagră. 12 până acum.

Bile albe

Nu-s prea multe aşa că le enumăr:
1. Ne-au respectat suficient de mult încât să ne cumpere ei bilete de întors ca să nu mai stăm la cozi. (Ar fi trebuit să li-l trimit prin poştă înapoi dar le-am zis să-mi dea adresa completă pe mail. Încă nu au făcut asta!)
2. Am avut suficientă cafea la training cât să mulţumească până şi cafengiul din mine.
3. S-au oferit să-mi plătească chiar bilet la cuşetă. Am refuzat dar apreciez gestul.
4. Pe parcursul trainingului au încercat să fie cât de cât punctuali. Nu prea le-a ieşit dar măcar au vrut.

Concluzii

Aşadar, scor final 4-12, care va să zică fost-au de 3 ori mai multe aspecte urâte decât aspecte bune din toate domeniile (organizare, comportament, respect, etc...).
18 dintre cei 25 "selectaţi" nu au ce căuta în altă parte decât la şcoală, cu atât mai puţin într-o ţară străină reprezentând mediul ONG şi voluntariatul din România dar deh... ce ştiu eu.
Aştept cu nerăbdare să se întoarcă grupul şi să ascult şi eu cât de oribil a ieşit căci sigur bine n-are cum să iasă cu atâta material uman de atât de slabă calitate.

Vă salut cu respect,
Lucian Vâlsan

7 comentarii:

 1. Prietene, de ce sa asteptam pana se intoarce grupul cand putem da noi o fuga pana in Budapesta :D

  RăspundețiȘtergere
 2. haideti la budapesta. nu zicem ca te asteptam cu drag ca suntem foarte bine si fara tine.
  cat despre voluntariat pana acum: e foarte fain, ne simtim bine cu totii, ne distram. te-ai bucura si tu sa fii aici...

  cat despre blog: e subiectiv. ai si mentionat acest aspect, dar pe langa asta se resimte si supararea din cauza ca nu ai fost ales.
  la filmuletul cu omul fara maini si fara picioare a zis si dani ca "ce se spune nu este tot timpul in concordanta cu adevarul".

  cu aceste postari te-ai dat de gol.
  si o observatie: inainte de a prezenta un oras, documenteaza-te din surse sigure...poate in barlad se crede tot ceea ce zici, dar un aradean rade de prezentare "aradului tau".

  nu vreau sa folosesc mai mult spatiu pe blogul tau. iti las tie loc...

  RăspundețiȘtergere
 3. Cristi, mai citeşte o dată ce-ai scris, mai citeşte o dată articolul, dă-ţi două palme şi poate constaţi şi tu, a 11-a zi după scripturi că n-ai înţeles nimic din ce-am scris eu acolo.
  Mă bucur să aud că ÎŢI este foarte bine (căci mă îndoiesc că poţi vorbi în numele tuturor) dar ţie ţi-e bine prin definiţie căci tu eşti Smile-Man.
  Ei bine, nu toţi putem fi aşa şi nu toţi putem zâmbi frumos la cameră când rahaturile cu iz îndoctrinator bat peste tot.
  Succes!

  RăspundețiȘtergere
 4. N-am sa-ti mai citesc blogul ca nu ma intereseaza. Doar eram curios ce ai putut scrie despre training si de ce esti atat de negativist. Toleranta nu inseamna sa accepti prostia altora ci sa poti accepta diferenta dintre oameni sau idei.
  Sa stii ca am reusit sa invat si de la tine ceva. Sa invat cum nu vreau sa fiu.
  Iti doresc sa poti zambi si tu cat zambesc eu si sa poti savura viata fara atata amaraciune in tine.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ce i-as lua la pumni pe politrucii astia ticalosi care papa bani de la Uniunea Sovietica Europeana ca sa indoctrineze tinerii. (la fel cum face BOR cu bani de la statul roman) Felicitari pentru articol! "Toleranta", in sensul PC, inseamna sa fii trepanat pe creier!

  RăspundețiȘtergere
 6. salut, am nimerit intamplator aici, n-am nicio treaba cu ong-ul ala sau cu tine sau cu trainingul.. dar vreau si eu sa comentez, nah
  se vede ca te-ai dus acolo in calitate de ,,profesionist,, si ca te asteptai sa fii tratat ca atare.
  se mai vede ca esti negativist si ca ai numarat cu nesat ,,bilelele negre,,

  dupa cum tu singur spui, il regreti pe maresal, asa ca nu inteleg de ce te-ai oferit pentru trebaa asta de la bun inceput, din moment ce scria ca se urmaresc valori ca toleranta..
  pe scurt, motivatia ta a fost ,,sa lucrezi pe scule mai bune,, iar a altora.. sa cunoasca oameni noi.. fie si.. la fel de ,,prosti,, ca ei - adica alti tineri normali, nu profesionisti in ale filmatului, sa vorbeasca despre valori ca toleranta, sa invete sa faca un amarat de filmulet ca sa-si exprime astfel chestii de baza, emotii, sentimente
  ma rog, as spune mai multe, dar n-are rost. se vede din atitudinea ta ca esti ala ,,trepanat,, si ca din ale tale nu te scoate nimeni.
  pentru tine toleranta si alte astfel de cuvinte sunt vorbe goale, ei, sa stii ca n pentru toata lumea, iar restul care nu-ti imparetasesc opinia nu sunt neaparat si mai saraci cu duhul (mereu mi s-0a parut proasta expresia asta, de ce adica ,,sarac cu duihul,, sa insemne prostie, cand duhul asta inspira ca de fapt expresia ar trebui sa insemne ,,fara viata,, , ,, fara simtire,,. adica asa cum esti tu :)))

  sa-mi fie cu iertare daca am fost prea incisiva. am intentionat-o. ai avut as ao atitudine superioara, de te ceri luat la pumni.
  deschide-te. imbratiseaza oamenii, indiferent de calitatea argumentelor.
  dar ce zic eu, probabil ca esti un ,,mental,, prins in propria plasa.

  hmmmm, acum vad ca chestia asta e de acum 4 ani,, sper ca ai mai crescut de-atunci. cu sufletul.

  b.

  :)

  multa sanatate!

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails