duminică, 20 februarie 2011

S.C. BOR S.A. - Filiala Huşi

Sau Episcopia Huşilor SRL, după cum o numesc ziariştii de la Obiectiv de Vaslui.
Ce este Episcopia Huşilor? Este reprezentanţa Corporaţiei Ortodoxe Române la nivelul judeţului Vaslui.
Am spus-o de nenumărate ori că această Corporaţie este organizată mai ceva ca Mafia. Practic există Arhiepiscopia Moldovei şi Bucovinei, care are în subordine Episcopia Sucevei, Episcopia Botoşanilor, Episcopia Huşilor (asta de ne interesează pe noi) şi încă una dar îmi scapă la ora asta. Ar trebui să fiu plătit pentru faptul că ştiu organigrama Corporaţiei Ortodoxe Române.
De fapt, organigrama Corporaţiei, cu toate SRL-urile filiale se învaţă la şcoală, pe bani publici, în cadrul orelor de îndoctrinare corporatisto-religioasă şi este trecută în programă. Se studiază în clasa a III-a, mai aprofundat în clasa a IV-a, iar în clasa a VIII-a se studiază chiar activitatea celor mai prolifici funcţionari de seamă ai Corporaţiei. Cultură organizaţională, ce mai! Totul pe bani publici!
Dar nu despre asta vreau să vorbesc neapărat ci în general despre comportamentul feţelor bisericeşti în judeţul Vaslui, locul meu de baştină. Spre ruşinea mea, în ultima săptămână am fost cam ocupat astfel că nu am citit ziarele locale şi nu am prins articolul cu pricina din Obiectiv de Vaslui.
Mai mulți preoți s-au arătat nemulțumiți de birurile pe care Episcopia Hușilor le-a impus. Spre exemplu, fiecare parohie a trebuit să strângă anual 700 de lei, banii urmând a fi folosiți pentru achiziționarea de microbuze cu care credincioșii ar fi trebuit să meargă în pelerinaj la mănăstiri. S-au adunat peste 415.000 de lei, însă microbuzele promise se lasă așteptate. Apoi, deși Mitropolia Moldovei și Bucovinei a decis ca prețul maxim al lumânărilor comercialiazate în bisericile creștin-ortodoxe să fie de 50 de bani, Episcopia Hușilor, cu de la sine putere, le vinde cu 60 de bani. La toate acestea se adaugă faptul că de la fiecare familie vor trebui colectați câte 10 euro, bani necesari pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului.
Despre faptul că lumânările reprezintă o sursă importantă de venit pentru Corporaţie nu este un secret şi am mai povestit aici despre faptul că în sediile BOR lumânările se vând exponenţial mai scump decât în magazinele de cartier.
Faptul că mai mulţi funcţionari BOR (preoţi parorhi) s-au arătat nemulţumiţi de cotizaţiile impuse de Episcopia Huşilor SRL sincer mă lasă rece întrucât motivul real pentru care aceştia s-au opus nu este nici pe departe (decât în foarte puţine cazuri) sărăcia în care trăiesc enoriaşii ci faptul că asta înseamnă mai puţini bani pentru ei înşişi!
700 de RON într-o parohie din Bârlad se strâng în două zile astfel că nu văd care-i problema, iar aia cu 10 euro de familie iarăşi nu e o mare treabă întrucât se poate aduna în cadrul sărbătorilor cu prilejul cărora preoţii umblă din casă-n casă. Bunicul meu numea asta "mersul popilor cu zi-ntâi".
Faptul că în cadrul zonei de activitate a Episcopiei Huşilor SRL au ieşit acestea la iveală aduce o oarecare ruşine asupra zonei însă asta nu înseamnă neapărat că celelalte sedii zonale ale Corporaţiei sunt "curate". Nu! Doar că în alte zone nu există ziarişti cu coloană vertebrală încât să facă anchetă!
De altfel, sumele exorbitante cerute de Episcopia Huşilor SRL au mai fost relevate o dată de ziariştii de la Obiectiv tot luna aceasta.
Printre altele, filiala Huşi a Corporaţiei a cerut preoţilor din zona oraşului meu natal să depună câte 20000 de RON (200 de milioane de lei vechi!) pentru construcţia noului sediu al Protopopiatului Bârlad. Protopopiatul este de fapt o ramură ierarhică înainte de preotul parorh şi după fililala judeţeană (episcopie) în ierarhia Corporaţiei.
Protoieria a cerut fiecărui preot din subordine să vireze în contul instituției câte 20.000 de lei, până la 15 mai, pentru construcția unui sediu nou. La un calcul simplu, rezultă că cei 80 de preoți parohi din jurisdicția Protopiatului trebuie să “doneze” obligatoriu 1.600.000, adică 16 miliarde de lei vechi! Bineînțeles că banii vor fi adunați de la credincioșii și-așa greu încercați de măsurile de criză impuse de guvernanți. În adresa trimisă parohiilor din subordine, semnată de părintele protopop Vasile Lăiu, se stipulează sancțiuni drastice pentru preoții care nu se vor conforma ordinului de colectă. Dacă nu respectă această dispoziție, ei vor fi pedepsiți și mutați disciplinar în parohii de rang inferior.
Cum vă spuneam; de fapt, marea problemă a preoţilor nu este sărăcia enoriaşilor ci faptul că ei înşişi riscă să ajungă în zone unde conducta de bani este mai seacă (mutarea în parohii de rang inferior).
De altfel, eu însumi am mai avut conflicte ideologice cu protopopul din Bârlad la o conferinţă anti-drog unde, ca peste tot în România, hop şi-un preot.
Desigur preotul în a cărui rază de acţiune se află domiciliul meu din Bârlad nu ar îndrăzni nici în 10 miliarde de vieţi să vină să-mi ceară mie sau părinţilor mei nici 10 cenţi pentru Catedrala Îndobitocirii Neamului sau pentru noul sediu al Protopopiatului Bârlad dar ca familia mea nu sunt prea mulţi în Bârlad.
Mă uitam pe comentarii şi observam că mai toate criticile sunt aduse sub anonimat. De ce? De ce nu îşi asumă cei nemulţumiţi de politica BOR cele spuse? O şansă pentru aceştia temători ar fi să se declare nereligioşi la următorul recensământ. (despre asta cu câteva săptămâni înaintea recensământului!)
Despre comportamentul BOR în Municipiul Bârlad şi în judeţul Vaslui am mai scris atunci când s-a sfinţit biserica din curtea Spitalului de Copii.
Eu însumi am participat la acţiuni de dotare a unei secţii din respectivul spital şi n-am văzut nicio faţă bisericească dornică să ne finanţeze sau să contribuie în natură cu ceva. De asemenea, în acel spital, în cadrul unora dintre secţii, condiţiile sunt semi-medievale însă bani pentru remedierea acestei situaţii nu sunt! Bani însă pentru achitarea salariului preotului bisericii din curtea spitalului, întotdeauna se găsesc!
Mai nou, deşi BOR este o instituţie publică (fiind finanţată printre altele şi de Statul Român!), aflu că în Bârlad, accesul presei în interiorul sediilor Corporaţiei este restricţionat.
Practic, dacă această Corporaţie s-ar autofinanţa, ar plăti taxe şi impozite pentru veniturile pe care le realizează şi nu ar mai fi susţinută din banii noştri, ai tuturor atunci n-ar mai fi o aşa de mare problemă că accesul presei este reglementat prin regulament intern al Corporaţiei întrucât aşa se face cu toate instituţiile de drept privat din România.
Dar, din moment ce biserica cere 1000 de lei pentru cununia religioasă fără să plătească taxe, 500 de lei pentru creştinarea unui copil (riscul de înec inclus!) şi în unele judeţe bugetul alocat bisericilor este cam tot cât cel alocat spitalelor, accesul presei trebuie să fie liber iar faptul că nu se întâmplă aşa şi nimeni nu răspunde pentru asta este doar o altă dovadă a aroganţei de care dau dovadă cei de la Corporaţia Ortodoxă Română.
Un angajat din subordinea Filialei Huşi a Corporaţiei spunea:
Ei ne cer să strângem câte 10 euro de fiecare familie, dar cea mai mare parte a populației se zbate în sărăcie. Avem oameni sărmani, mai ales la țară, care au pensii de 100 de lei sau chiar deloc. Cum să le cer 10 euro la oamenii ăștia? În ultimul timp, ne-am transformat în perceptori de taxe și biruri. Unde mai este rolul nostru și al bisericii în general de a-i ajuta pe cei săraci, de a fi alături de oamenii necăjiți? Noi, în loc să-i ajutăm, le băgăm mâna în buzunar pentru că așa ne obligă cei din fruntea episcopiei. Iar cei dintre noi care îndrăznesc să se opună, sunt imediat reduși la tăcere, amenințați că sunt transferați disciplinar sau chiar dați afară!

Asta vă întreb şi eu de vreo 5-6 ani de când bugetul alocat vouă din bani publici a crescut exponenţial de la un an la altul!
Printre altele, ar trebui amintit că Biserica Catolică a alocat mai mulţi bani actelor de caritate decât Corporaţia Ortodoxă Română!
Asta în condiţiile în care Biserica Catolică reprezintă cam 5% din populaţia României în vreme ce Corporaţia Ortodoxă se laudă că reprezintă peste 80% din populaţia României. Procentul acela ar trebui în mod firesc şi logic să mai scadă după octombrie 2011. Mai vedem pân' atunci ce-o mai fi.
Cert este că scurgerea de bani publici cu direcţia Corporaţia Ortodoxă Română este mult mai mare întrucât pe lângă milioanele de euro alocate de Guvernul României (vezi cele 2,5 milioane alocate recent pentru Catedrala Mântuirii Neamului Prost - pentru că este o clădire mare şi de neam prost), există alte milioane de euro alocate de către consiliile locale către subsidiarele judeţene ale Corporaţiei Ortodoxe Române.
Eu nu pot înţelege poţi să-mi explici până mâine, cum oare nu sunt bani de salarii pentru bugetari, bani pentru întreţinerea spitalelor de ajungem să le închidem sau comasăm, bani pentru întreţinerea şcolilor de ajung să cadă peste elevi, terenuri şi bani pentru construcţia de noi şcoli; dar terenuri şi bani pentru contrucţia de sedii noi de Protopopiate (Protoerii), bani pentru catedrale mai mari chiar decât însăşi Casa Poporului sau bani pentru o biserică la fiecare două zile (aceasta este cifra reală din 1990 până în 2010!) se găsesc tot timpul.

Până la o nouă citire, vă recomand să vedeţi cum la cea de-a 90-a aniversare a lui Iustin Pârvu, măicuţele (ortodoxe, cum altfel) îi cântă sărbătoritului un cântec uşor ilegal: Sfântă tinereţe legionară.
Acum, cu tinereţea e cam complicat la 90 de ani, dar faptul că unui legionar extremist i se dă crezare şi este admis în BOR, mă face să mă îndoiesc şi mai mult de legitimitatea acestei instituţii ca întreg.

Vizionare plăcută:


Vă salut cu respect,
Lucian Vâlsan

Actualizare: În satul Ciocăneşti, judeţul Călăraşi, aprinderea altor lumânări decât cele cumpărate din biserică se pedepseşte cu amendă de 50 de milioane de lei vechi!

5 comentarii:

 1. Sunt sigur ca daca ar avea puterea de executare silita de la creduli/credinciosi, BOR ar confisca direct bunurile enoriasilor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Deocamdata n-are nevoie sa faca asta, se foloseste de minunatul nostru stat laic. Daca tu nu-ti platesti impozitele, vine statul si te executa. Iar impozitul tau (sau macar o parte babana) unde ajunge? Deci?

  RăspundețiȘtergere
 3. Ba nebun si dobitoc ce esti...daca din cauza la 2-3 prosti incerci sa intorci un popor intreg de la dreapta credinta...atunci te inseli amarnic!...Diavolul lucreaza prin dobitoci ca tine...ereticule!

  RăspundețiȘtergere
 4. Așa te-nvață comunicatul de presă, pardon, biblia să faci? Să postezi anonim și să-njuri oameni? Frumos! Frumoasă tare dreapta asta credință.
  Hârtia mea igienică e net superioară credinței tale obediente și oarbe.

  RăspundețiȘtergere
 5. Este o mare contradictie intre biserica si corporatia cu sutana. Cu toate ca nu sunt religios, dar cred in Dumnezeu, trebuie sa recunosc ca Biserica a avut candva meritul de a sustine natiunea si spiritul national, ceea ce din pacate astazi nu mai face.
  In filmul acela nu pot vedea decat doua fete ale bisericii, diametral opuse.
  Si apropo, daca tot vorbim de libertatea de exprimare, de ce cantecul acela este "usor interzis"? Avem voie sa pictam caricaturi cu profetul islamului, sa i-o tragem lui Isus pe la spate in filme de gay, dar nu avem voie sa exprimam anumite puncte de vedere, in mod democratic si civilizat. Vad ca acele puncte de vedere sunt crime chiar si pentru avocatii libertatii de exprimare.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails