duminică, 27 martie 2011

Fotbal defect

Sau... Bosnia Herţegovina - Costel Pantilimon 2-1 !
În vremurile când noi contam în fotbal şi totuşi pe unde ne prindeau olandezii ne căpăceau circula un banc:
"Cică Edwin van der Saar (portarul de legendă al naţionalei Olandei) a decis să intre singur la Bucureşti împotriva naţionalei României.
Restul olandezilor stăteau în vestiar şi vedeau meciul:
Minutul 16, van der Saar deschide scorul!
Înainte de pauză, se ia curentul şi aceştia nu puteau lua legătura cu van der Saar trebuind să aştepte finalul partidei.
La final, vine van der Saar:
Mă scuzaţi băieţi am pierdut cu 2-1!
Păi cum aşa? întrebară restul colegilor.
În minutul 48 am luat cartonaş roşu... - răspunse van der Saar".
Acest banc e minunat pentru ceea ce s-a întâmplat aseară în partida Bosnia Herţegovina - România, meci contând pentru etapa a IV-a a grupei D pentru calificarea la Euro 2012.
Rezultatul este foarte bun având în vedere că România a jucat în 6,5 jucători!
De ce 6,5? Păi ce... Mutu, Alexa, Florescu şi Ciprian Deac au jucat? Da, ştiu, au fost prezenţi pe teren. Ba încă Florescu a fost şi spectator la golul de 1-1, dar la modul serios, ăştia au jucat?!
Iar Marica... a jucat la maxim 50% din capacitate.
Pantilimon, Goian, Tamaş şi Raţ! Ăştia sunt singurii oameni care au jucat fotbal adevărat în partida asta!
Despre Torje, ce să spunem? N-a jucat cu nimic mai bine sau mai prost decât o face la Dinamo. A făcut ce-a putut şi chiar a şi creat o fază de atac din care putea ieşi gol dacă Adrian Mutu era mai atent la minge şi la poarta de 7 metri lăţime şi 2 metri înălţime în loc de liniuţe!
Cum a decurs meciul?
Într-o singură direcţie: Spre poarta României! Cu trei întreruperi, din care una gol, una aproape gol şi un şut anemic.
Cel puţin ne putem mândri cu un "shot accuracy" de 100%. 3 şuturi şi toate 3 pe poartă!

Cel mai tare mă enervează tovarăşul Răzvan Lucescu şi anume că nu vede fotbalul.
În opinia "marelui" antrenor Răzvan Lucescu noi în prima repriză am stat "bine". Hai să mori tu?!
Ia să vedem cât de bine am stat: 4 şuturi la care Pantilimon s-a întins extrem de serios, doar 6% din duelurile individuale au fost câştigate de ai noştri (spre deosebire de 1% în repriza a doua), un gol superb Marica venit totuşi după o centrare mediocră deviată fericit şi 70% din prima repriză am jucat-o la maxim 30 de metri de propria poartă!
Reţineţi: Adversarul de aseară s-a numit BOSNIA HERŢEGOVINA! Nu Franţa, nu Brazilia, nu Argentina, nu Germania, nu Italia sau Serbia (care recent ne-a spulberat cu un 5-0 de senzaţie!).
Rezultatele României până acum:
România - Albania 1-1 (după ce recent îi călcasem în picioare cu 6-1 !)
Belarus - România 0-0 (după ce recent îi călcasem la ei acasă cu 3-1 !)
Franţa - România 2-0 (după ce noi nu mai pierdusem cu ei zeci de ani la rând!)
şi acum: Bosnia Herţegovina - România 2-1 (după ce până acum nici măcar nu primiserăm gol de la ei!)
De fapt, după Euro 2008, România a jucat 13 partide oficiale din care am obţinut doar 3 victorii, două dintre ele cu Insulele Feroe (şi-acolo chinuit rău!) şi una cu Lituania într-un meci care nu mai conta!

După ce recent am arătat cât de defectă este România în sine, ei bine acum observăm că şi asupra fotbalului se răsfrânge!
Defectă era România şi în anii '90 dar atunci ieşeam în stradă că ne pişam lejer pe Argentina, Anglia, Columbia, Germania,... o grămadă de naţionale tari ştiau de frică atunci când jucau cu noi!
Acum, până şi Albania pleacă favorită în meciul cu noi!
Aşa e şi-n alte sectoare: Dacă pe vremuri ne comparam cu marile naţiuni, acum ne comparăm doar cu bananierii!

Cât de retardat poţi să fii ca selecţioner să insişti să bagi un jucător din liga a II-a din Rusia proaspăt concediat (Florescu) şi să aştepţi atât de mult timp să-l schimbi deşi e evident că-i petardă? Şi, când te gândeşti să-l schimbi, bagi altă petardă (Ropotan), mulţumită căreia Bosnia să ne dea şi golul decisiv.
Cât de retardat poţi să fii ca selecţioner să ţii de un jucător care n-a jucat mare lucru nici la ultima echipă la care a jucat în România şi nici nu joacă deloc la echipa de acum? Da, la Deac mă refer! Nici Zicu nu e cine ştie ce dar măcar din Zicu nu s-are mingea ca din copac spre deosebire de dejeanul blond din care mingea sare mai rău decât dintr-un dâmb!

Şi, aşa cum în general dăm vina pe alţii, şi-n acest meci nu dăm vina pe noi şi pe mentalitatea noastră păguboasă şi infectă răsfrântă şi-asupra fotbalului ci dăm vina pe alţii.
Din fericire acum arbitrul a scăpat întrucât spaniolul a refuzat un penalty bosniecilor (era fază destul de neclară dar deseori se dă penalty acolo!) şi în general ne-a tratat cu mănuşi.
Însă, am găsit pe cine să dăm vina: Pe gazonul de proastă calitate, pe lipsa a doi jucători (Chivu şi Săpunaru - deşi apărarea cârpită a funcţionat chiar foarte bine!), pe ghinion (care?! nu e ca şi cum am fi ratat 65896409 de ocazii şi ne-au dat ei două goluri din două faze! Dimpotrivă!) sau altele de genul!
Şi în fotbal, defecţiunea generală e aceiaşi: Nu se recunoaşte că înşişi oamenii de-acolo au o problemă ci mereu alţii şi altele sunt de vină!
În trecut mai auzeam şi altele cum că "astăzi, dumnezeu nu a fost român". Din fericire acum n-au băgat-o p'asta. Nu de alta dar unii de la bosnieci sunt musulmani şi mă gândesc că ar fi fost de porc să spună că "astăzi dumnezeu a fost allahu akbar", nu?

Oricum, România a ars-o-n chec din nou la fotbal.
O să mă uit marţi la meciul cu Luxembourg şi o să ţin cu Luxembourg. Ştiţi de ce? Pentru ca măcar să ne facem de rahat de tot ca să ştim o treabă!
Măcar dacă o luăm cu 3-0 apoteotic de la Luxembourg după aia chiar ar fi un motiv suficient de serios să zboare toate mâinile moarte şi toţi Luceştii incompetenţi, nu? Ei pe dracu', ce visez eu.
Dacă era să fie mentalitatea asta, Lucescu jr. zbura de la naţională încă de la acel stupid 1-2 cu Austria, sau măcar după 1-1 acasă cu Austria. Sau măcar după 1-1 cu Albania!
Oare câte rezultate stupido-cretinoide trebuie să mai facem cu toate echipele de mâna a doua spre a treia ca să pricepem o dată că Lucescu şi antrenoratul nu sunt în aceiaşi mulţime?

Să fim bine înţeleşi: Lucescu atunci când a făcut treabă la Rapid, avea 90% din echipă construită de Rednic iar el n-a avut nicio modificare majoră!
Mai apoi, Lucescu a făcut "marea performanţă" promovând cu FC Braşov din B în A, în condiţiile în care a avut tot cam aceiaşi jucători din fostul Rapid. Şi atât!

Întreb şi eu: Antrenor şi jucători când o să avem şi noi la echipa naţională?

Dacă o mai ţinem aşa, telenovelele o să aibă mai multă audienţă decât meciurile naţionalei! Şi e şi firesc! Măcar acolo acţiunea e predctibilă! La meciurile naţionalei nici nu ştie când ne dăm un autogol sau ne bate Bosnia!

P.S.: Am văzut că unii sunt ofuscaţi că ne-au făcut ţigani cei din galeria bosniacă. Păi... la cum s-au comportat suporterii noştri acolo, nu au greşit prea tare. Şi-n plus, la 1-0 pentru noi (scor total nemeritat!) noi asta am şi încercat să facem: Să ţigănim fotbalul. Din fericire pentru fotbal şi din păcate pentru naţională, nu ne-a mers!

3 comentarii:

 1. La Rapid si Brasov a antrenat bine, nu am ce sa zic. La Rapid a antrenat din 2004, iar in 2006 se batea cu Steaua pentru semifinala Cupei UEFA.

  Poate ca echipa nationala e o palarie prea mare inca pentru el, e altceva o echipa nationala.

  RăspundețiȘtergere
 2. Anonim: Da, la Rapid şi la Braşov a antrenat bine dar cu echipa gata făcută de Rednic (la Rapid).
  Iar la Braşov şi-a adus cam tot aceiaşi jucători, beneficiind şi de un oportunist incurabil (Hadnagy) plus valoarea mult mai scăzută a adversarilor (totuşi, de Liga II-a vorbim!).
  Da, sunt bucuros de performanţele făcute de Rapid cu Lucescu antrenor (deşi eu ţin cu Steaua) dar dacă revedem acum, la rece, meciurile Rapidului din acea perioadă, vom vedea că a beneficiat şi de foarte mult noroc.
  De fapt, dacă compari meciul Hamburger SV - Rapid 3-1 cu meciul de-aseară, o să vezi multe similitudini.
  Cu diferenţa că 1-3 în Germania califica Rapidul, or... 1-2 în Bosnia ne îngroapă de tot!

  RăspundețiȘtergere
 3. Echipa lui Rednic incepuse sa mearga prost (Rednic e bun un sezon de obicei, dupa care se rupe treaba). Oricum cel mai important e ce faci cu ea. Copos nu prea baga mana in buzunar; lotul in sine era bunicel, nu necesita restructurari mari. Razvan a avut suficient timp sa-si puna amprenta si a facut-o bine. Dupa 2 ani nu mai poti sa zici ca joaca echipa lui Rednic, iar fara antrenor bun ca echipa nu poti sa te mentii atat de bine.

  Hamburg era valoric mult peste Rapid, era si la ea acasa si era disperata sa dea goluri. Altceva nu prea aveai ce sa faci. A mai fost si emotia jucatorilor.

  Noroc? Sper ca n-a fost si mana domnului... :)

  La Brasov in 2 mandate a avut parcursuri ok, iar intre ele (cand nu era el) echipa mergea prost sau se ducea prin B. Daca imi aduc bine aminte.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails