joi, 17 martie 2011

Recomandări filme

Motto:
Oamenii învaţă un singur lucru din istorie: acela că oamenii nu învaţă nimic din istorie. (Murphy)
Sub acest motto vreau să vă recomand trei filme în care puteţi vedea o părticică din prostiile pe care le-au făcut oamenii cu zei.

1. Agora (2009)

Acţiunea filmului este plasată în Alexandria aflată sub ocupaţie romană iar acţiunea se învârte în jurul unui sclav care să îndrăgosteşte de stăpâna lui Hypatia.
Nu pentru povestea de dragoste merită văzut filmul ci pentru că în paralel cu asta, veţi vedea cum "ridicarea creştinismului întru Hristos" a făcut harcea-parcea Alexandria cu tot cu celebra-i bibliotecă.
Filmul conţine nenumărate pasaje cu frământările Hypatiei care ajunsese la modelul heliocentric (pământul se învârte în jurul soarelui) şi descoperise o serie de legi ale mecanicii (legea conservării masei, legea conservării energiei, etc.).
Însă, până să apuce să scrie ceva şi să facă mai multe experimente pentru a se convinge, aceasta este prinsă şi mutilată de către creştini pentru nesimţirea ei de a nu crede în zeul creştin!
Filmul este foarte bine realizat şi merită văzut de către toţi cei care cred că creştinismul(da, ştiu, cacofonie!) s-a întins peste mări şi ţări prin benevolenţa lui dumnezeu sau prin harul fantomei sfinte sau mai-ştiu-eu-ce fantasmagorii.
Nu tati! Nu crezi în zeul meu, te mutilăm!

2. The Magdalene Sisters (2002)

Acţiunea filmului este plasată în anul 1964, în Irlanda teocratică, în Azilul Surorilor Magdalene şi se concentrează pe trei femei care erau deţinute acolo pentru "păcate capitale" care includeau sexul în afara căsătoriei, pur şi simplu uitatul cu ochi dulci la băieţi sau "vina" de a fi fost violată de propriul văr!
Filmul prezintă abuzurile cu adevărat denigratoare la care erau supuse deţinutele din acel loc de către surorile care conduceau locul respectiv.
Practic, această reţea de aziluri erau de fapt lagăre de concentrare pentru femei în care acestea munceau până la epuizare şi dincolo de ea fiind totodată la cheremul unor surori frustrate.
După moartea unei deţinute care era acolo de peste 40 de ani, cele trei, Rose/Patricia, Bernadette şi Margaret încep să se gândească din ce în ce mai serios la evadare, constatând totodată că pe surori nu le interesa nici cât negru sub unghie de "păcatele" şi/sau "mântuirea" deţinutelor ci doar de a face bani de pe urma lor.
Filmul acesta eu îl recomand cu tărie tutoror femeilor creştine dar şi bărbaţilor care se consideră buni creştini dar în acelaşi timp condamnă denigrarea femeilor.
Deşi în film sunt omise o parte din abuzurile documentate şi sunt adăugate câteva elemente uşor ficţionale, filmul prezintă în mare parte o realitate care a dăinuit de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi până în 1996, când ultima astfel de "spălătorie" a fost închisă.

3. Inherit the wind (1960)

O producţie alb-negru care prezintă o poveste bazată pe un fapt real, a unui proces ce a avut loc în 1925 într-un oraş obscur de fermieri din Statele Unite.
Un profesor de ştiinţe, "plin de nesimţire", a îndrăznit să predea evoluţia la ora de ştiinţe omiţând total prietenul imaginar al tuturor creştinilor care crează lumina în prima zi şi sursa de lumină în ziua a patra.
Pentru această infracţiune "deosebit de gravă" este arestat preventiv şi judecat.
Un avocat celebru, Henry Drummond, (inspirat din avocatul real Clarence Darrow) alături de o serie de ziarişti din zona metropolitană Chicago vine să-l apere pe profesorul de ştiinţe în vreme ce din partea acuzării (statului) vine un alt personaj carismatic, "expert" în Biblie şi fost candidat la preşedinţie în 1900 şi 1908, Matthew Harrison Brady, personajul său fiind inspirat din personajul real William Jennings Bryan.
O mare parte din dezbaterile ce le veţi putea vedea în film au avut loc în 1925 şi sunt luate şi introduse în film direct din stenograma procesului cu pricina.
Tot în acel film veţi vedea aspecte ale vieţii care seamănă cu România anului 2011 sau cu România anului 1989, doar că acolo acţiunea are loc în 1925.
Primele 25-30 de minute din film s-ar putea să vi se pară plictisitoare însă mai apoi vă veţi felicita c-aţi avut răbdare până la final.
Spre deosebire de primele două filme, realizarea acestui film este mult mai simplistă(desigur, şi din cauza tehnologiei din 1960, însă nu numai de asta) însă mesajul transmis şi modul cum surprinde mentalitatea oamenilor dintr-un oraş obscur al anilor '20 din secolul trecut este superbă.
În această producţie veţi avea ocazia să vedeţi cum abuzul emoţional era legal şi chiar apreciat iar raţiunea era pedepsită aspru şi chiar echivaleată cu crima în ochii "opiniei publice".
Pentru unii dintre dumneavoastră, acest film, alături de "The Magdalene Sisters", vi se va părea un motiv în plus de bucurie că v-aţi născut în secolul următor acţiunii filmelor.

Acestea fiind spuse, vă doresc vizionare plăcută şi vă salut cu respect.

Un comentariu:

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails