sâmbătă, 23 aprilie 2011

Sărbătorile "legale"

A observat cineva că, exceptând ziua de 1 Mai, toate sărbătorile "legale" sunt de sorginte religioasă?
Rusaliile, paştele ortodox, crăciunul, sf vasile şi chiar Silvestru (sărbătorit la 2 ianuarie şi sărbătoare naţională în România deşi acest Silvestru este atât episcop al Romei pentru ortodocşi cât şi Papă al Romei pentru greco-catolici deşi e unul şi acelaşi individ, interesant paradox!).
În oraşele mai mici, în instituţiile Statului nu mai munceşte nimeni de pe 22-23 decembrie şi până pe 3-4 ianuarie. N-ar fi nimic în neregulă dacă ar fi concedii fără plată însă salariul şi-l primesc în continuare.

Gheorghe Hagi este unul din puţinele nume de rezonanţă pozitivă care vine pe buzele străinilor când aud de România şi este de mulţi considerată Ziua Fotbalului. Ce-ar fi s-o facem pe-asta sărbătoare naţională? Nu de alta dar majoritatea românilor îl apreciază pe Hagi. Desigur, apelul la majoritate nu este un argument logic şi doar pentru că majoritatea românilor îl apreciază pe Hagi nu înseamnă că ar trebui să fie sărbătoare naţională ziua lui de naştere.
Însă, de ce ar trebui să fie sărbătoare naţională ziua de naştere a lui Isus Hristos? Singura explicaţie dată este că majoritatea românilor sunt creştini. Păi şi-atunci de ce merge explicaţia cu apel la majoritate când vine vorba de creştini şi când vine vorba de un mare fotbalist, nu?

Aici, în Cluj, mai e cum mai e însă în alte oraşe ale ţării, mâine şi poimâine, pur şi simplu s-ar putea să nu ai de unde să-ţi cumperi de mâncare! De ce? Că-i paştele-n paştele mă-sii de treabă!

Însă, dacă nu ştiţi, aici în Cluj Napoca s-a reconstituit drumul crucii. Iar la nivel naţional, numai puţin de 35000 de "băieţi cu chipiul" vor supraveghea hoardele de dreptcredincioşi. Nu era oare creştinismul religia care îndeamnă la toleranţă şi iubire faţă de aproape? Şi-atunci de ce e nevoie de jandarmi? Ei cum la ce e nevoie? Săptămâna trecută, dreptcredincioşii creştini-ortodocşi români s-au călcat literalmente în picioare pentru nişte crenguţe oferite moca şi cu o valoare de superstiţie.
Şi, pentru că în România se face foarte multă şcoală (cei 50% dintre adolescenţi cu condiţie de semianalfabeţi stau mărturie) şi cum elevii sunt foarte surmenaţi, vacanţa săracilor elevi a fost prelungită cu o zi.
În ţara în care şomerii sunt mai puţin sprijiniţi de Stat decât deţinuţii, în ţara în care avorturile sunt condamnate dar uciderea de copii vii nu stârneşte nicio reacţie şi în ţara în care mutilările elevilor se ţin sub preş Statul trimite mesaje cu prozelitism religios cu mesaj pascal şi scrisori în care se laudă c-a mărit pensiile, prin "grija guvernului Boc" cel proaspăt tuns.

În România, noţiunea de sărbătoare legală este profund denaturată, asemeni noţiunii de "religie opţională în şcoli". De fapt, în România, sărbătoare legală înseamnă sărbătoare impusă.
În Anglia n-o să auzi pe nimeni zicând că nu joacă fotbal în ziua de paşte, de crăciun sau de revelion. În România, Biserica impune când să se joace o etapă şi echipele refuză să joace.
Faptul că în România doar 40% dintre elevi vor fi în stare să treacă bacul în unele judeţe, nu este luat în considerare deloc. Vacanţa (şi implicit nemunca profesorilor) este mult mai importantă.

Sărbătorile legale sunt prilej de încălcare a drepturilor omului în alte ţări, cum ar fi dreptul la liberă asociere şi protest. De pildă în Spania n-ai voie să zici că nu crezi în zei atunci când este sărbătoarea delirului în grup, numit şi catolicism.
În România, în numele săptămânii mari (tot n-am reuşit să pricep de ce e "mare"), cenzura este legală precum şi vandalizarea spaţiului public.

Tot în umele pioşeniei săptămânii mari, guvernul tocmai a mai scos din fondul de rezervă nişte bani pentru a construi o biserică la Ierihon, în Israel. Asta în timp ce spitalele din ţară cerşesc la mila poporului ca să poată supravieţui.
Un nene zicea că apocalipsa vine pe 21 mai anul ăsta. Bine-ar fi să nu vină chiar acum căci la câţi bani a tocat guvernul pe biserici nu va mai avea fonduri de rezervă nici măcar să se salveze pe el însuşi. De fapt şi-aşa nu e-n stare de asta nici măcar sub ameninţare apocaliptică :) .

De ce nu avem sărbători "legale" în numele "sfântului" Einstein, Tesla, Edisson, Coandă sau Darwin? Nu de alta dar într-o formă sau alta, influenţa acestor indivizi o simţim cu toţii în fiecare secundă a existenţei noastre, indiferent de prietenul imaginar la care ne rugăm sau nu.

Sărbătorile legale nu sunt decât un alt prilej de nemuncă şi un alt prilej de a scoate la iveală nesimţirea din rândul unora dintre oameni (vezi cozile şi nervii creaţi în marile supermarketuri).

Vă salut cu respect.

P.S.: În perioada următoare articolele se vor publica din postura de "programate" (adică le voi scrie anticipat datei de publicare) întrucât timpul meu este acum ceva mai limitat.

6 comentarii:

 1. si 1 dec nu are sorginte religioasa

  RăspundețiȘtergere
 2. Aici, în Cluj, mai e cum mai e însă în alte oraşe ale ţării, mâine şi poimâine, pur şi simplu s-ar putea să nu ai de unde să-ţi cumperi de mâncare! De ce? Că-i paştele-n paştele mă-sii de treabă!

  Trebuie sa cauti din timp magazinele unguresti, ca ei fac in alte zile pauza; eu stiu cel putin unul care e non-stop 100%.

  RăspundețiȘtergere
 3. dumnezero: Ştiu, am învăţat lecţia din anii trecuţi. Cum spuneam, în Cluj e totuşi bine. Dar mergi în oraşe mai mici să vezi cum pur şi simplu nu ai nicio şansă în primele două zile de paşti să cumperi ceva, mai ales după ora 14:00.

  anonim: Cum aşa? Vrei să detaliezi?

  RăspundețiȘtergere
 4. hmmm...sarbatori legale in Romania :
  1 ianuarie - nu este religioasa - ciorba de sub burta - ambulante - crize biliare, come alcoolice
  pastele (ma-sii) - religioasa - miel si oua - ambulante - crize biliare
  1 mai (muncitoresc) - nereligioasa - mici si bere - ambulante - toxiinfectii alimentare
  rusaliile - religioasa (de vreun an) - pupat de icoane, ambulantele la relanti
  15 august (ceva cu bloody Mary) - religioasa (din 2008)- e cu sprit de vara, eventual ambulantele au de lucru cu cate unu care ia o bata in cap pe fondul consumului exagerat de bere
  1 decembrie - Transilvania se uneste cu Regatul unit al marii tari romanesti si moldovei de nord :P - ambulantele la relanti - defileaza spagarii din afganistan sub arcu de triumf;
  25/26 decembrie - craciun - ambulante - crize biliare, come alcoolice

  deci 1 decembrie nu e sarbatoare religioasa... punct(e, puncte).

  RăspundețiȘtergere
 5. Sărbătorile legale nu sunt decât un alt prilej de nemuncă

  Dude, sarbatorile legale sunt ok tocmai pentru ca sunt un prilej de nemunca. Intr-adevar nu-i corect ca se suprapun peste cele religioase insa tin sa te asigur ca daca in tara asta nu se munceste atunci nu e din cauza a 5 zile libere pe an. De fapt ar trebui sa fie mai multe.

  Munca nu este vreo valoare absoluta iar atunci cand esti obligat sa o faci de frica sa nu mori (de foame) nu este vreo mare diferenta fata de situatia cand o faci de frica sa nu mori (de bataie).

  Daca specia umana are vreo problema grava de rezolvat, asta este - munca din obligatie si nu de placere. Munca din obligatie e o forma voalata de sclavagism.

  RăspundețiȘtergere
 6. Edison se scrie cu un singur s. Iar legat de munca, Godless are dreptate, numai ca apare si o problema. Daca nu munceste omul de nevoie, plebea o sa zaca tocand resurse degeaba, plictisindu-se. Desigur, nu e necesara nevoia de a nu muri de foame, se paote miza si pe cea de a face avere (a avea mai mult decat vecinii(.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails