vineri, 27 mai 2011

Asigurări convenabile

Chiar şi în prezent unii români preferă să-şi rişte viaţa când le e casa în flăcări decât să plătească o asigurare având astfel garanţia că vor fi despăgubiţi.
Recent am văzut un caz de incendiu undeva lângă Bucureşti, la un depozit, incendiu care a mistuit atât depozitul în sine cât şi o casă din imediata vecinătate. Nici agentul economic şi nici proprietarul de casă nu aveau asigurare! Cine să te despăgubească? Guvernul?
De aceea este important să ne asigurăm bunurile. La maşini există chiar asigurări obligatorii denumite pe scurt RCA (Răspundere Civilă Auto). Bine, bine, dar casele?
O poliţă de asigurare îţi garantează că pierderile în urma unor incidente necontrolabile (un scurt circuit neaşteptat, o mână criminală, chiar şi inundaţii, etc.) vor fi minime.
Au apărut şi pe piaţa românească diverşi asiguratori iar pentru că românii sunt sceptici în a cumpăra un serviciu de care vor beneficia în viitor sau poate niciodată, unii dintre asiguratori au practicat preţuri destul de piperate. Preţul beneficiului siguranţei nu este întotdeauna accesibil.
Asigurari de locuinta abia acum încep să-şi facă românii în urma noilor reglementări care-i cam obligă pe toţi, încetul cu încetul.
Bine, bine, dar necesită timp... vor spune unii.
Aşa este! Necesită timp pentru inspectarea pieţei, pentru găsirea ofertei de poliţă de asigurare potrivită cel mai bine nevoilor potenţialului asigurat şi potrivită venitului potenţialului asigurat.
Exemplu: Dacă locuiesc în Cluj Napoca, nu-mi voi face asigurare în caz de cutremur căci ultimul cutremur simţit pe bune şi cu ceva pagube a fost în Cluj Napoca înainte de războiul de independenţă! La fel cum dacă locuiesc în Bucureşti nu are sens să-mi fac asigurare pentru inundaţii! Însă pentru cutremur, da!
Ei bine, site-ul asiguratorii.ro îţi oferă posibilitatea inspectării pieţei din faţa calculatorului şi chiar a comandării unei poliţe de asigurare prin intermediul Internetului şi al telefonului.
Pe acest site, poţi afla precis cât costă asigurarea minimă obligatorie pentru locuinţă (de exemplu) dar şi să-ţi calculezi cam cât te-ar costa asigurarea completă a locuinţei tale, completând un chestionar simplu care durează maxim 5 minute.
De exemplu, ia să vedem cât ar costa să-mi asigur apartamentul în care locuiesc eu în Cluj. Site-ul e foarte simplu şi nu necesită cunoştinţe de jucător la bursă în fonduri de investiţii de asigurări sau de programator ca să poată fi folosit:
Deci, blocul în care stau eu e construit în 1992 iar un apartament în el e evaluat la circa 20000 de euro. Să zicem că valorează 4000 de euro bunurile din el şi să zicem că nu vreau şi răspundere civilă.
Apoi, pur şi simplu acţionez butonul "Calculează".
După ce acţionez butonul aştept între două secunde şi un minut, în funcţie de viteza la Internet şi ofertele disponibile, după care site-ul îmi va afişa o listă cu asiguratorii de pe piaţă care oferă asigurări pentru tipul meu de locuinţă.
Şi, văd că o asigurare completă a asiguratorilor care oferă poliţe pentru tipul meu de locuinţă în Cluj Napoca.
Observăm că preţurile variază de la 17.15 euro/an până la 44,71 euro/an, la care se mai adaugă, după caz, câţiva euro în caz de doresc acoperire pentru riscuri suplimentare.
Site-ul oferă informaţii comparative amănunţite despre fiecare poliţă în parte şi detaliat cu fiecare risc ce este acoperit sau nu prin poliţa listată.
Acţionând butonul "compară" îmi arată cu lux de amănunt în ce constă.
Marele avantaj al acestui site este că, pe lângă faptul că are listate şi actualizate la zi ofertele tuturor jucătorilor importanţi de pe piaţa de profil, are şi posibilitatea de a comanda on-line produsul fără să fie nevoie să mergi să stai la coadă pe la cine ştie ce bancă sau să stai de vorbă cu vreun cine-ştie-ce funcţionar plictisit care probabil îţi va spune aceleaşi informaţii pe care le găseşti pe site, sau, cine ştie, poate le va îmbrăca mai frumos şi mai pe ocolite ca să te facă să iei de la el, unii dintre ei fiind plătiţi în funcţie de poliţele vândute.
După cum se vede în dreapta site-ului, acelaşi lucru se poate face atât pentru asigurări de locuinţe, cât şi pentru RCA, PAD Plus (asigurări suplimentare pentru dezastre naturale), asigurări medicale (pentru călătoriile în străinătate - când mergi în SUA chiar e util!), sau pentru marfa transportată în TIR.
Dar în privinţa RCA-ului? Cum găsim un RCA Ieftin? Păi simplu! Dăm click pe RCA şi vom fi redirecţionaţi către un site dedicat RCA-urilor ieftine. De cum intrăm suntem rugaţi să spunem când ne expiră poliţa curentă pentru a fi contactaţi atunci când aceasta expiră pentru o eventuală ofertă mai bună.
De asemenea şi pe site-ul rca-ieftin.ro îţi poţi calcula în clar preţul asigurării în funcţie de maşina pe care o ai, de când o ai, pe cât timp închei poliţa, ce accidente ai avut (dacă ai avut şi din a cui vină), etc. etc.
Românii care evită pe cât posibil să-şi încheie o poliţă de asigurare uită de proverbul "Paza bună trece primejdia rea". Câştigi pe termen scurt mai mulţi bani dacă nu-ţi faci poliţă? Da!
Pe termen lung însă, în caz de calamitate sau de dezastru de orice fel, pierderile sunt colosale. Chiar şi o poliţă minimă e mai bine decât nimic. E una să-ncepi să-ţi reconstruieşti casa distrusă (sau să cauţi să-ţi cumperi alta) cu cel puţin 60% din valoarea fostei case în cont şi alta e să stai pe la prieteni/rude/cunoştinţe vreun an (sau chiar mai mult, după cum bine ştim că e în România) până când îţi vei găsi un loc de muncă mai bun pentru a putea fi eligibil pentru un credit mare care să-ţi permită reconstrucţia sau cumpărarea altei case.
Mai ales acum, când totul a devenit atât de simplu şi nu mai trebuie să umblaţi pe la ghişee după acte, o asigurare este o necesitate, nu o fiţă!

2 comentarii:

 1. Este logic ca e bine sa fii asigurat, insa asta nu-ti asigura decat o despagubire pentru niste pierderi suferite.
  Asigurarile garanteaza insa doar ca "pierderile vor fi minime." In Romania stim insa ca risti sa nu-ti plateasca asigurarile, din diverse motive.
  Ma deranjeaza trecerea din extrema ca "poate nu se'ntampla" in extrema cu "da-le'n ma-sa ca am asigurare". La urma urmei si Titanic II zis Concordia tot cam pentru asta s'a scufundat. Restul sunt victime colaterale.
  Eu mi-as risca viata si ca sa-i scot pisica vecinului din casa, ca sa nu mai vorbesc de pisica mea si am si eu si are si el asigurare.
  Insa stiu ca asigurarea nu inseamna prevenire, prevenirea nu inseamna eliminarea tuturor riscurilor, iar inevitabilul nu inseamna ca nu-i poti minimiza efectele.
  Asa cum am muncit pentru ce am, asa pot si lupta pentru ele, atat cat pot. In rest, daca am asigurare, pot spune precum evreul ca un ban in plus nu strica, in cazul in care e cazul de asa ceva.

  RăspundețiȘtergere
 2. O asigurare este necesara, dupa cum spui si tu. E mai bine sa incepi de undeva, in caz de nevoie.

  RăspundețiȘtergere

Ai reflectat în plus la cele de mai sus? Spune-ne şi nouă!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails